Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κηπουρική εσωτερικών κήπων » Υδροπονική κηπουρική εσωτερικών χώρων

Υδροπονική καλλιέργεια και θρέψη των φυτών

Υδροπονική καλλιέργεια και θρέψη των φυτών

Σε μια υδροπονική καλλιέργεια το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσετε το θρεπτικό διάλυμα στη δεξαμενή σας και να παρέχετε τις καλύτερες συνθήκες, ώστε τα φυτά να μεγαλώσουν και να είναι υγιή.

Υποθέστε ότι τα φυτά σας δέχονται αρκετό φως και αέρα και διατηρούνται σε καλές θερμοκρασίες. Η ανάπτυξη των φυτών θα επιτευχθεί (συχνά γρήγορα) εφόσον τους παράσχετε τις καλύτερες συνθήκες στο θρεπτικό διάλυμα κάθε μέρα.

Ξεκινώντας με την ποιότητα του νερού
Η εκμάθηση της υδροπονίας ξεκινά από την ποιότητα του νερού που διαθέτετε. Ελέγξτε το νερό της βρύσης με ένα μετρητή EC. Αν οι τιμές είναι πάνω από 200 ppm, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα φίλτρο αντίστροφης όσμωσης ή αλλιώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί εμφιαλωμένο νερό. Επίσης, δεν είναι κακή ιδέα να εφαρμόζετε στο νερό σας υπεροξείδιο υδρογόνου (Η2Ο2).
Εάν πραγματικά θέλετε να περιπλέξετε τα πράγματα, μπορείτε να πάρετε ένα ολοκληρωμένο σετ άρδευσης. Σε αυτή τη περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το νερό βρύσης με ηλεκτρική αγωγιμότητα μέχρι και 300 ppm, εφόσον δεν προέρχονται πάνω από 150 ppm του συνόλου από ασβέστιο, ανθρακικό ασβέστιο και ενώσεις νατρίου.

Πώς να κάνετε υδροπονία με πρόσθετα και συμπληρώματα
Μέσω του νερού, τα φυτά παραλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά. Το νερό πρέπει να περιέχει κύρια θρεπτικά συστατικά (Ν-Ρ-Κ), δευτερογενή θρεπτικά συστατικά (ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, θείο), και όλα τα ιχνοστοιχεία. Σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε ένα επαγγελματικό υδροπονικό θρεπτικό προϊόν γι' αυτό.
Επιπροσθέτως στο κανονικό θρεπτικό διάλυμα, υπάρχουν μερικά πρόσθετα που κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγιή ανάπτυξη των φυτών. Αυτά είναι οι βιταμίνες, τα συμπληρώματα ιχνοστοιχείων (όπως το υγρό φυκιών) και φυτικές ορμόνες (σε οποιοδήποτε τύπο φυκιού). Ένα άλλο χρήσιμο πρόσθετο είναι το πυρίτιο, το οποίο χρησιμοποιείται για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα των φυτών.

Το PH του θρεπτικού διαλύματος
Εάν θέλεις να μάθεις πώς να καλλιεργείς σωστά σε υδροπονικά συστήματα, πρέπει να ξέρεις για την κλίμακα του PH. Τα υδροπονικά θρεπτικά συστατικά είναι χρήσιμα για τα φυτά, μόνο όταν το PH είναι σωστό. Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά είναι αποτελεσματικά στα φυτά, όταν το Ph είναι μεταξύ 5,5 με 6,5. Στη υδροπονία, τα θρεπτικά συστατικά συνήθως διατηρούνται γύρω στο 5,5 διότι τα φυτά απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά ελάχιστα πιο γρήγορα σε αυτό το Ph.

Επίσης, η φυσική τάση του PΗ είναι να αυξάνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, έτσι θα πρέπει να προσαρμόζετε το Ph στο κατώτερο αποδεκτό σημείο.

Η αξία του θρεπτικού διαλύματος
Οι άνθρωποι που ξέρουν πώς να αναπτύξουν μια υδροπονική καλλιέργεια χρησιμοποιούν ένα όργανο που να μετράει το σύνολο των διαλυμένων αλάτων ή έναν μετρητή τα ηλεκτρικής αγωγιμότητας για να διαπιστώσουν πόσο δυνατό ή αδύναμο είναι το θρεπτικό τους διάλυμα. Η ιδανική ισχύς του θρεπτικού σας διαλύματος εξαρτάται από τι τύπο φυτών καλλιεργείτε και από το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκονται τα φυτά.

Η διατήρηση του θρεπτικού διαλύματος
Σε μία δεξαμενή μεγέθους 40 λίτρων, θα χρειαστεί να εξετάσεις την δύναμη του διαλύματος και το Ph του δύο φορές την ημέρα. Σε μεγαλύτερη δεξαμενή, οι αλλαγές στο θρεπτικό διάλυμα παίρνουν περισσότερο χρόνο. Θα σας συνιστούσα να εξακολουθήσετε να ελέγχετε το θρεπτικό σας διάλυμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ανεξαρτήτως τι μεγέθους δεξαμενή έχετε. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν από υδροπονικά συστήματα συνήθως χρησιμοποιούν μεγαλύτερη δεξαμενή. Μία καλή γενική κατευθυντήρια γραμμή για να ακολουθήσετε για το μέγεθος της δεξαμενής είναι η εξής: 2,8 λίτρα αντιστοιχούν σε 3,7 λίτρα του θρεπτικού διαλύματος για κάθε φυτό.nutrient3
   Σε περίπτωση που ελέγξετε το θρεπτικό σας διάλυμα και το pH είναι σε υψηλά επίπεδα, προσπαθήστε σιγά σιγά να το διορθώσετε με την προσθήκη ουσίας που μειώνει το pH. Όταν ελέγχετε το θρεπτικό διάλυμα, θα ήταν προτιμότερο να τσεκάρετε πρώτα το Ph, διότι η προσθήκη ρυθμιστή που μειώνει το Ph θα αυξήσει λίγο την ισχύ του διαλύματος.
   Μόλις το Ph του θρεπτικού σας διαλύματος ελεγχθεί και προσαρμοστεί στο κατάλληλο επίπεδο, θα πρέπει να τσεκάρετε την ηλεκτρική αγωγιμότητα (EC). Εάν η ισχύς του διαλύματος είναι λίγο πεσμένη, προσθέστε μία μικρή ποσότητα λιπάσματος. Στην αντίθετη περίπτωση προσθέστε νερό βρύσης. Είναι καλή ιδέα να αφήσετε το νερό που χρησιμοποιείτε να ηρεμήσει καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας μέσα σε ένα ανοιχτό δοχείο. Αυτό δίνει τη ευκαιρία στο νερό να αποχλωριωθεί, και να προσαρμοστεί στη θερμοκρασία του δωματίου. Προσθέτοντας κρύο νερό θα σοκάρει τις ρίζες, προκαλώντας ζημιές τόσο στα υπόγεια όσο και στα υπέργεια μέρη του φυτού.
Άλλαζε το διάλυμα κάθε δύο εβδομάδες
Ύστερα από δύο βδομάδες χρήσης του ίδιου θρεπτικού διαλύματος, είναι ώρα να αντικατασταθεί από καινούριο. Τα φυτά μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει μερικά θρεπτικά στοιχεία περισσότερο από άλλα και τώρα ίσως να προκληθεί θρεπτική ανισορροπία. Διατηρήστε μία επιπλέον δεξαμενή γεμάτη με νερό την οποία θα χρησιμοποιήσετε στην επόμενη αλλαγή του θρεπτικού σας διαλύματος. Αυτό εξασφαλίζει ότι θα έχετε αποχλωριομένο νερό στη θερμοκρασία του δωματίου, το οποίο δεν θα προκαλέσει ζημιές στο φυτό.
Μια καλή ιδέα είναι να αφήσετε να διατρέχει το υδροπονικό σας σύστημα μία δεξαμενή με νερό βρύσης (η νερό που να έχει το ¼ της ισχύος του θρεπτικού σας διαλύματος) για μερικές ώρες ανάμεσα στις αλλαγή των θρεπτικών διαλυμάτων. Αυτή η διαδικασία βοηθάει στον καθαρισμό του συστήματος από τυχόν συσσώρευση ενός η περισσότερων θρεπτικών στοιχείων. Οι πολύ έμπειροι καλλιεργητές πραγματοποιούν την παραπάνω διαδικασία κάθε 4 εβδομάδες ή κάθε δεύτερη αλλαγή του θρεπτικού διαλύματος. Η προσθήκη ωφέλιμων ενζύμων , θα βοηθήσει στη διαδικασία καθαρισμού. Κατά τη διάρκεια κάθε αλλαγής θρεπτικού διαλύματος, σκεφτείτε τη χρήση του υπεροξειδίου του υδρογόνου ώστε να διατηρήσετε τα πράγματα καθαρά και υγιή.

Η τελευταία πινελιά
Άπαξ και έχετε φτιάξει ένα απλό σχέδιο θρέψης που δουλεύει καλά, μπορείς να δοκιμάσεις να μεγιστοποιήσεις τα αποτελέσματα. Η καλύτερη συμβουλή είναι να κάνεις μικρές αλλαγές, μία τη φορά, και να αφήνεις κάθε μετατροπή να σου δείχνει την επίδραση που έχει πριν κάνεις την επόμενη αλλαγή. Αυτό μερικές φορές θα σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένεις δύο βδομάδες ενώ άλλες φορές θα σημαίνει να περιμένεις μια ολόκληρη καλλιεργητική περίοδο για να δεις αποτελέσματα.
Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι ο στόχος που πρέπει να έχει κανείς είναι να υλοποιήσει ένα απλά σχέδιο που να αποδίδει υψηλής ποιότητας αποτελέσματα. Πολλές φορές, ο πειραματισμός οδηγεί μόνο σε κακά αποτελέσματα. Για να κάνετε τα πράγματά χειρότερα, εάν αλλάξετε δύο ή περισσότερα θρεπτικά στοιχεία, δεν θα έχετε ιδέα τι προκαλεί κάποιο πρόβλημα.

Η τελευταία εκροή
Αυτοί που ξέρουν πώς να λειτουργήσουν σωστά ένα υδροπονικό σύστημα κάνουν μια τελευταία εκροή ακριβώς πριν ξεκινήσει η συγκομιδή. Αυτό μπορεί να γίνει αντικαθιστώντας το θρεπτικό διάλυμα με νερό βρύσης για τις τελευταίες 7 με 10 ημέρες. Επίσης θα βοηθούσε εάν αλλάζατε το νερό κάθε μέρα με φρέσκο, νερό βρύσης για αυτές τις τελευταίες μέρες. Μια εναλλακτική λύση να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν το οποίο είναι ειδικό στο να βοηθάει στην έκπλυση αυτών των θρεπτικών συστατικών.
Κάνοντας την έκπλυση στην καλλιέργεια,βοηθάει στην αφαίρεση των λιπασμάτων από τους ιστούς του φυτού. Η εκροή θα βοηθήσει στην βελτίωση του αρώματος και της γεύσης της παραγωγής που πάρετε από τον κήπο σας.

 

 

Το διαβάσαμε στο .aeroponic.gr

Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Πεζογέφυρα για τις... αρκούδες στην Ουάσινγκτον!

  Σύμφωνα με την Υπηρεσία Μεταφορών της Πολιτείας, ο «πράσινος διάδρομος» των ζώων θα περνά πάνω από τον Διαπολιτειακό...

 2. Το μεσογειακό φυτό που στολίζει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας

  Ξέρετε το μεσογειακό φυτό που στολίζει όμορφα το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας;Είναι τα κλαδιά σχίνου με τα κρεμοκλαδή πράσινα...

 3. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε όλους. Ιδέες για Πασχαλινή διακόσμηση

  Όμορφη, Πασχαλινή διακόσμηση.Πέρα από τον παραδοσιακό σοκολατένιο κούνελο, η πασχαλινή διακόσμηση μπορεί να εκφραστεί και με άλλους τρόπους....

 4. Ευρωκοινοβούλιο: ζητά αναγραφή θερμίδων στα ποτά

  Το ποτό παχαίνει και μάλιστα πολύ, εξ ου και η προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να πετύχει την αναγραφή...

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron