Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κηπουρική εσωτερικών κήπων » Συμβουλές εσωτερικής κηπουρικής

Πως θα καλλιεργήσουμε τομάτα σε εσωτερικό χώρο

Πως θα καλλιεργήσουμε τομάτα σε εσωτερικό χώρο

Τί ποιό όμορφο από το να καλλιεργήσουμε τις τομάτες που τρώμε!

Καταρχήν, διαλέξτε τι ποικιλία ντομάτας θέλετε να καλλιεργήσετε. Πολλοί καλλιεργητές που έχουν θερμοκήπια κάνουν το λάθος να επιλέξουν μία γρήγορα αναπτυσσόμενη ποικιλία και μετά πιέζουν με χημικά λιπάσματα ώστε να γίνει η ωρίμανση ακόμα γρηγορότερα. Συνήθως το προϊόν που παράγεται από τέτοιου είδους καλλιέργειες έχει ελάχιστη γεύση. Εάν θέλετε η ντομάτα σας να έχει γεύση ντομάτας, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε μια αποδεδειγμένα καλή συνταγή θρέψης από οργανικά θρεπτικά στοιχεία και να δώσετε στα φυτά σας τον χρόνο που χρειάζονται ώστε να ωριμάσουν φυσιολογικά.

Αρχικό Μείγμα υποστρώματος
Το πρώτο βήμα για να μάθετε πώς να καλλιεργείτε ντομάτες είναι να φτιάξετε ένα καλό μείγμα υποστρώματος. Το μείγμα που χρησιμοποιείται γενικά είναι ένα κοινό μείγμα χώματος για φυτοδοχεία με 10% προστιθέμενα περιττώματα σκουληκιών ή κοπριά. Ένα κοινό χώμα για φυτοδοχεία συνήθως περιέχει ισότιμα μέρη από περλίτηtomatoe12, βερμικουλίτη και τύρφη και προσαρμόζεται στο σωστό pΗ προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού Ca(OH)2,ο κοινός ασβέστης,για κάθε 4,5 λίτρα υποστρώματος. Ειδικά για τις ντομάτες η ρύθμιση του pH με αυτό τον τρόπο έχει διπλά οφέλη διότι ο ασβέστης είναι μία καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο αποτρέπει την σήψη των ανθέων στις ντομάτες αργότερα.
   Βρέξτε το αρχικό υπόστρωμα σιγά σιγά κάθε φορά χρησιμοποιώντας νερό βρύσης. Το μείγμα είναι έτοιμο όταν συμπιέσετε στο χέρι σας μία ποσότητα χώματος και τρέξουν λίγες σταγόνες νερού από αυτό. Στην περίπτωση που το μείγμα σας είναι περισσότερο υγρό από ότι πρέπει απλά προσθέστε λίγο στεγνό βερμικουλίτη και ανακατέψτε ξανά.

Παραγωγή σποροφύτων ντομάτας
Η σπορά αποτελεί πάντα ένα ευαίσθητο κομμάτι για να καλλιεργήσεις οτιδήποτε, και η εκμάθηση του πώς να μεγαλώσεις φυτά ντομάτας δεν έχει διαφορά. Ξεκινήστε με ένα κοινό δίσκο για σποροπαραγωγή και γεμίστε το από το μείγμα που έχετε φτιάξει. Οι σπόροι της ντομάτας πρέπει να φυτεύονται σε βάθος 7 mm περίπου από την επιφάνεια και σε συγκέντρωση περίπου 8 σπόροι ανά 2,5 cm. Καλό θα ήταν να τα καλύψετε για τις πρώτες μέρες ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο πιθανής ξήρανσης του σπόρου. Εάν το σπορείο σας δεν έχει δικό του καπάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πλαστική διαφάνεια που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας.
   Οι σπόροι της ντομάτας βλαστάνουν καλύτερα στους 26,6 ˚C και οι περισσότεροι θα πρέπει να έχουν εκπτυχθεί μέσα σε 5 με 12 ημέρες. Αφαιρέστε ότι κάλυμμα που μπορεί να έχετε βάλει πάνω στο σπορείο μόλις αρχίσουν να εκπτύσσονται. Οι πρώτοι βλαστοί πρέπει να διατηρούνται 10 με 15 cm μακριά από τους λαμπτήρες φθορισμού. Ο φωτισμός θα πρέπει να διατηρείται ανοιχτός για 18 με 24 ώρες την ημέρα ώστε να ενθαρρυνεταί η βλαστική ανάπτυξη. Όταν φτάσουν το ύψος των 4 cm, μεταφυτέψτε πολύ προσεκτικά το κάθε φυτό στο δικό του δοχείο, μεγέθους 15 cm.

Καλλιεργιτική φροντίδα
Αυτό τμήμα αποτελεί το ευκολότερο βήμα στη καλλιέργεια της ντομάτας. Τοποθετήστε τα φυτά κάτω από 2 με 3 λάμπες φθορισμού που θα λειτουργούν για 18 με 24 ώρες τη μέρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κοινό λίπασμα για την θρέψη είτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίπασμα με μεγαλύτερα ποσοστά αζώτου. Η ισχύς του θρεπτικού διαλύματος είναι περίπου 600 ppm.
Η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξη των φυτών είναι 22,2 ˚C με 26,6 ˚C κατά τη διάρκεια της ημέρας και 18,3 ˚C με 21,1 ˚C κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν τα φυτά φτάσουν τα 31 cm σε ύψος ή και περισσότερο, μπορεί να χρειαστούν μεταφύτευση σε δοχεία μεγέθους 4,5 λίτρων. Ύστερα από 6 – 8 εβδομάδες, τα φυτά σας θα πρέπει να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν να δίνουν παραγωγή.

Το στάδιο ανθοφορίας
Η άνθηση είναι ένα από τα δυσκολότερα στάδια της διαδικασίας καλλιέργειας ντομάτας σε εσωτερικό χώρο. Θα πρέπει να είστε εξοικειωμένοι με το πώς να προωθείτε στο μέγιστο δυνατό την άνθηση των φυτών σου. Μερικά είδη ντομάτας παράγουν προϊόν μέσα σε διάστημα 60 ημερών και άλλα ξεπερνάνε τις 80, ξεκινώντας το μέτρημα από την ημέρα που ξεκινάτε τη διαδικασία της προώθησης της άνθησης. Μόλις ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει ,αν θέλετε, να μεταφυτεύσετε τα φυτά σας στο τελικό τους φυτοδοχείο μεγέθους 13,5 λίτρων.
Για τις πρώτες δύο εβδομάδες, θα πρέπει να συνεχίσετε την θρέψη των φυτών με ένα ισορροπημένο λίπασμα Ν-Ρ-Κ όπως το 16-16-16 ή παρόμοιο. Μετά από τις δύο πρώτες εβδομάδες της άνθησης, το λίπασμα θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να περιέχει λιγότερο άζωτο και περισσότερο φώσφορο και κάλιο. Κάθε φορά που τα φυτά σας χρειάζονται πότισμα δώστε τους λίπασμα των 800 ppm. Έχετε στο νου σας ότι η θρέψη των φυτών γίνεται κάθε φορά που τα αρδεύετε. Για την υπόλοιπη περίοδο, μπορείτε να τους δίνετε λίπασμα 16-16-16 ή κάποιο παρόμοιο με ισχύ 800 ppm.

Η γονιμοποίηση των ανθέων
Η άνθηση μπορεί να είναι το πιο δύσκολο στάδιο στην καλλιέργεια της ντομάτας αλλά η γονιμοποίηση αποτελεί το δυσκολότερο στάδιο της άνθησης. Όταν τα άνθη αναπτυχθούν πλήρως και αρχίσουν να ανοίγουν, πρέπει να επικονιάζετε κάθε μέρα ενόσω ο καιρός είναι ζεστός και υγρός. Ιδανικά, η υγρασία θα πρέπει να είναι μεταξύ 65 και 70%. Οι καλλιεργητές στα θερμοκήπια συνήθως επιτελούν αυτήν την εργασία μεταξύ 11:30 πμ και 12:30 μμ (κυρίως το μεσημέρι) όταν επικρατούν οι παραπάνω καιρικές συνθήκες. Η γονιμοποίηση πιο νωρίς ή πιο μετά μέσα στη μέρα συχνά δεν αποφέρει σωστή παραγωγή προϊόντων.
Οι πιο πολύ ανθήρες παράγουν την γύρη τους στις εξωτερικές πλευρές των ανθήρων, κάνοντας πολύ εύκολη την απελευθέρωση της γύρης υπό τον αέρα της επικονίασης.

Στο φυτό της ντομάτας, ωστόσο, η γύρη παράγεται εσωτερικά, σαν να είναι παγιδευμένη σε ένα σωληνάριο. Αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους παραγωγούς ντομάτας σε εσωτερικούς χώρους. Η επικονίαση λοιπόν σε μικρούς εσωτερικούς χώρους γίνεται τεχνητά με δονητές. Το φυτό χρειάζεται δόνηση στη σωστή συχνότητα, όπως αυτή του βουίσματος που κάνουν τα φτερά των μελισσών, έτσι ώστε να αποκολληθεί και να ελευθερωθεί η γύρη. Στα μεγάλα θερμοκήπια οι καλλιεργητές συχνά χρησιμοποιούν βομβίνους , που είναι τοποθετημένες σε μικρά κουτιά μέσα στο θερμοκήπιο, ώστε να κάνουν αυτή τη διαδικασία αποτελεσματικά. Οι μικροί καλλιεργητές από την άλλη μεριά συχνά καταλήγουν να κάνουν την επικονίαση χειρονακτικά. Ο καλύτερος τρόπος για τους ερασιτέχνες είναι με μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Όση πιο πολύ γύρη γονιμοποιήσει το φυτό τόσο περισσότεροι σπόροι θα παραχθούν μέσα στο λαχανικό.

Xρήσιμες συμβουλές :
Τα ανθισμένα φυτά έχουν υψηλές απαιτήσεις σε δυνατό φωτισμό ώστε να αναπτυχθούν σωστά και να δώσουν πλήρως ανεπτυγμένους καρπούς. Ένα σωστά κατασκευασμένο θερμοκήπιο συνήθως παρέχει αρκετό φυσικό φως ώστε να αναπτυχθούν υγιή φυτά ντομάτας. Επίσης, προτείνεται να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα ασβεστίου στο υπόστρωμα που θα χρησιμοποιήσετε για την μεταφύτευση ώστε να αποφθεχθεί το σάπισμα των ανθέων. Για τον ίδιο λόγο, η χορήγηση μιας δόσης ασβεστίου και μαγνησίου όταν το φυτό έχει καρπούς δεν θα ήταν κακή ιδέα. Η εφαρμογή γίνεται απλά με την μίξη της προτεινόμενης δόσης με το φυσιολογικό θρεπτικό διάλυμα που δίνεται κάθε φορά.

Τέλος, οι βλαστοί που εκπτύσσονται από του οφθαλμούς των φύλλων ονομάζονται παραφυάδες, και θα πρέπει να κλαδεύονται τακτικά καθ' όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας διότι απορροφούν τα θρεπτικά στοιχεία που φυσιολογικά θα χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη των καρπών.

 

 

Το διαβάσαμε στο aeroponic.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Τομάτα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πως θα διώξετε τα μυρμήγκια από το σπίτι

    Αν πασχίζετε καθημερινά με τα επίμονα και “πανούργα” μυρμήγκια που, ενδεχομένως” να έχουν κάνει… εισβολή στο σπίτι σας,...

  2. Σχετικά με τη δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο

    Με ρυθμούς χελώνας προσέρχονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα γραφεία κτηματογράφησης προκειμένου να δηλώσουν την περιουσία τους. Η μικρή...

  3. Ανακλήθηκε διάταξη σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό δασών

    Νομοτεχνική βελτίωση κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος προκείμενου να διορθώσει την «ατυχή», όπως τη χαρακτήρισε, διατύπωση του αρχικού κειμένου...

  4. Τα παγόνια πετάνε;

    Το πλουμιστό τους φτέρωμα αλλά και ο εντυπωσιακός σχηματισμός του δεν περνούν απαρατήρητα και είναι αυτά τα δύο...

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Με φυσικά αγαθά που υπάρχουν στην κουζίνα μας σας προτείνουμε μυστικές συνταγές για μάσκες, lotion προσώπου και σώματος. Και επειδή είναι καλοκαίρι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Χαρούμενα Χριστούγεννα με τα παιδιά

Χαρούμενα Χριστούγεννα με τα παιδιά

Μερικές συμβουλές, για να περάσουμε αξέχαστα Χριστούγεννα με τα παιδιά:-Φτιάξτε δώρα μαζί με τα παιδιά σας. Κάρτες, χειροποίητες κατασκευές, γλυκά, χριστουγεννιάτικα εναλλακτικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

Η συνήθεια αυτή, προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια, ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό, Joel Poinsett έφερε...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Μπορείτε να βρείτε ένα άδειο βαρέλι; Έχουμε μερικές ιδέες για το πως θα το αξιοποίησετε. Αυτό που χρειάζετε είναι φαντασία και μεράκι!        ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Για να «πετύχει» η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, δεν χρειάζονται ακριβά διακοσμητικά, ολοκαίνουρια στολίδια και σπατάλη των τελευταίων μας ευρώ. Καλά θα ήταν κι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, οι πιο όμορφες γιορτές του χρόνου πλησιάζουν. Μαζί τους όμως πλησιάζουν κι ένα σωρό «διατροφικοί πειρασμοί». Αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και η υγεία του γυναικείου κόλπου επιτάσσουν την καθημερινή κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού.Η διαιτολόγος Lindy Cohen από το Σίδνεϊ...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron