Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κηπουρική εσωτερικών κήπων » Συμβουλές εσωτερικής κηπουρικής

Πως θα καλλιεργήσουμε τομάτα σε εσωτερικό χώρο

Πως θα καλλιεργήσουμε τομάτα σε εσωτερικό χώρο

Τί ποιό όμορφο από το να καλλιεργήσουμε τις τομάτες που τρώμε!

Καταρχήν, διαλέξτε τι ποικιλία ντομάτας θέλετε να καλλιεργήσετε. Πολλοί καλλιεργητές που έχουν θερμοκήπια κάνουν το λάθος να επιλέξουν μία γρήγορα αναπτυσσόμενη ποικιλία και μετά πιέζουν με χημικά λιπάσματα ώστε να γίνει η ωρίμανση ακόμα γρηγορότερα. Συνήθως το προϊόν που παράγεται από τέτοιου είδους καλλιέργειες έχει ελάχιστη γεύση. Εάν θέλετε η ντομάτα σας να έχει γεύση ντομάτας, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε μια αποδεδειγμένα καλή συνταγή θρέψης από οργανικά θρεπτικά στοιχεία και να δώσετε στα φυτά σας τον χρόνο που χρειάζονται ώστε να ωριμάσουν φυσιολογικά.

Αρχικό Μείγμα υποστρώματος
Το πρώτο βήμα για να μάθετε πώς να καλλιεργείτε ντομάτες είναι να φτιάξετε ένα καλό μείγμα υποστρώματος. Το μείγμα που χρησιμοποιείται γενικά είναι ένα κοινό μείγμα χώματος για φυτοδοχεία με 10% προστιθέμενα περιττώματα σκουληκιών ή κοπριά. Ένα κοινό χώμα για φυτοδοχεία συνήθως περιέχει ισότιμα μέρη από περλίτηtomatoe12, βερμικουλίτη και τύρφη και προσαρμόζεται στο σωστό pΗ προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού Ca(OH)2,ο κοινός ασβέστης,για κάθε 4,5 λίτρα υποστρώματος. Ειδικά για τις ντομάτες η ρύθμιση του pH με αυτό τον τρόπο έχει διπλά οφέλη διότι ο ασβέστης είναι μία καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο αποτρέπει την σήψη των ανθέων στις ντομάτες αργότερα.
   Βρέξτε το αρχικό υπόστρωμα σιγά σιγά κάθε φορά χρησιμοποιώντας νερό βρύσης. Το μείγμα είναι έτοιμο όταν συμπιέσετε στο χέρι σας μία ποσότητα χώματος και τρέξουν λίγες σταγόνες νερού από αυτό. Στην περίπτωση που το μείγμα σας είναι περισσότερο υγρό από ότι πρέπει απλά προσθέστε λίγο στεγνό βερμικουλίτη και ανακατέψτε ξανά.

Παραγωγή σποροφύτων ντομάτας
Η σπορά αποτελεί πάντα ένα ευαίσθητο κομμάτι για να καλλιεργήσεις οτιδήποτε, και η εκμάθηση του πώς να μεγαλώσεις φυτά ντομάτας δεν έχει διαφορά. Ξεκινήστε με ένα κοινό δίσκο για σποροπαραγωγή και γεμίστε το από το μείγμα που έχετε φτιάξει. Οι σπόροι της ντομάτας πρέπει να φυτεύονται σε βάθος 7 mm περίπου από την επιφάνεια και σε συγκέντρωση περίπου 8 σπόροι ανά 2,5 cm. Καλό θα ήταν να τα καλύψετε για τις πρώτες μέρες ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο πιθανής ξήρανσης του σπόρου. Εάν το σπορείο σας δεν έχει δικό του καπάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πλαστική διαφάνεια που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας.
   Οι σπόροι της ντομάτας βλαστάνουν καλύτερα στους 26,6 ˚C και οι περισσότεροι θα πρέπει να έχουν εκπτυχθεί μέσα σε 5 με 12 ημέρες. Αφαιρέστε ότι κάλυμμα που μπορεί να έχετε βάλει πάνω στο σπορείο μόλις αρχίσουν να εκπτύσσονται. Οι πρώτοι βλαστοί πρέπει να διατηρούνται 10 με 15 cm μακριά από τους λαμπτήρες φθορισμού. Ο φωτισμός θα πρέπει να διατηρείται ανοιχτός για 18 με 24 ώρες την ημέρα ώστε να ενθαρρυνεταί η βλαστική ανάπτυξη. Όταν φτάσουν το ύψος των 4 cm, μεταφυτέψτε πολύ προσεκτικά το κάθε φυτό στο δικό του δοχείο, μεγέθους 15 cm.

Καλλιεργιτική φροντίδα
Αυτό τμήμα αποτελεί το ευκολότερο βήμα στη καλλιέργεια της ντομάτας. Τοποθετήστε τα φυτά κάτω από 2 με 3 λάμπες φθορισμού που θα λειτουργούν για 18 με 24 ώρες τη μέρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κοινό λίπασμα για την θρέψη είτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίπασμα με μεγαλύτερα ποσοστά αζώτου. Η ισχύς του θρεπτικού διαλύματος είναι περίπου 600 ppm.
Η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξη των φυτών είναι 22,2 ˚C με 26,6 ˚C κατά τη διάρκεια της ημέρας και 18,3 ˚C με 21,1 ˚C κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν τα φυτά φτάσουν τα 31 cm σε ύψος ή και περισσότερο, μπορεί να χρειαστούν μεταφύτευση σε δοχεία μεγέθους 4,5 λίτρων. Ύστερα από 6 – 8 εβδομάδες, τα φυτά σας θα πρέπει να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν να δίνουν παραγωγή.

Το στάδιο ανθοφορίας
Η άνθηση είναι ένα από τα δυσκολότερα στάδια της διαδικασίας καλλιέργειας ντομάτας σε εσωτερικό χώρο. Θα πρέπει να είστε εξοικειωμένοι με το πώς να προωθείτε στο μέγιστο δυνατό την άνθηση των φυτών σου. Μερικά είδη ντομάτας παράγουν προϊόν μέσα σε διάστημα 60 ημερών και άλλα ξεπερνάνε τις 80, ξεκινώντας το μέτρημα από την ημέρα που ξεκινάτε τη διαδικασία της προώθησης της άνθησης. Μόλις ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει ,αν θέλετε, να μεταφυτεύσετε τα φυτά σας στο τελικό τους φυτοδοχείο μεγέθους 13,5 λίτρων.
Για τις πρώτες δύο εβδομάδες, θα πρέπει να συνεχίσετε την θρέψη των φυτών με ένα ισορροπημένο λίπασμα Ν-Ρ-Κ όπως το 16-16-16 ή παρόμοιο. Μετά από τις δύο πρώτες εβδομάδες της άνθησης, το λίπασμα θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να περιέχει λιγότερο άζωτο και περισσότερο φώσφορο και κάλιο. Κάθε φορά που τα φυτά σας χρειάζονται πότισμα δώστε τους λίπασμα των 800 ppm. Έχετε στο νου σας ότι η θρέψη των φυτών γίνεται κάθε φορά που τα αρδεύετε. Για την υπόλοιπη περίοδο, μπορείτε να τους δίνετε λίπασμα 16-16-16 ή κάποιο παρόμοιο με ισχύ 800 ppm.

Η γονιμοποίηση των ανθέων
Η άνθηση μπορεί να είναι το πιο δύσκολο στάδιο στην καλλιέργεια της ντομάτας αλλά η γονιμοποίηση αποτελεί το δυσκολότερο στάδιο της άνθησης. Όταν τα άνθη αναπτυχθούν πλήρως και αρχίσουν να ανοίγουν, πρέπει να επικονιάζετε κάθε μέρα ενόσω ο καιρός είναι ζεστός και υγρός. Ιδανικά, η υγρασία θα πρέπει να είναι μεταξύ 65 και 70%. Οι καλλιεργητές στα θερμοκήπια συνήθως επιτελούν αυτήν την εργασία μεταξύ 11:30 πμ και 12:30 μμ (κυρίως το μεσημέρι) όταν επικρατούν οι παραπάνω καιρικές συνθήκες. Η γονιμοποίηση πιο νωρίς ή πιο μετά μέσα στη μέρα συχνά δεν αποφέρει σωστή παραγωγή προϊόντων.
Οι πιο πολύ ανθήρες παράγουν την γύρη τους στις εξωτερικές πλευρές των ανθήρων, κάνοντας πολύ εύκολη την απελευθέρωση της γύρης υπό τον αέρα της επικονίασης.

Στο φυτό της ντομάτας, ωστόσο, η γύρη παράγεται εσωτερικά, σαν να είναι παγιδευμένη σε ένα σωληνάριο. Αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους παραγωγούς ντομάτας σε εσωτερικούς χώρους. Η επικονίαση λοιπόν σε μικρούς εσωτερικούς χώρους γίνεται τεχνητά με δονητές. Το φυτό χρειάζεται δόνηση στη σωστή συχνότητα, όπως αυτή του βουίσματος που κάνουν τα φτερά των μελισσών, έτσι ώστε να αποκολληθεί και να ελευθερωθεί η γύρη. Στα μεγάλα θερμοκήπια οι καλλιεργητές συχνά χρησιμοποιούν βομβίνους , που είναι τοποθετημένες σε μικρά κουτιά μέσα στο θερμοκήπιο, ώστε να κάνουν αυτή τη διαδικασία αποτελεσματικά. Οι μικροί καλλιεργητές από την άλλη μεριά συχνά καταλήγουν να κάνουν την επικονίαση χειρονακτικά. Ο καλύτερος τρόπος για τους ερασιτέχνες είναι με μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Όση πιο πολύ γύρη γονιμοποιήσει το φυτό τόσο περισσότεροι σπόροι θα παραχθούν μέσα στο λαχανικό.

Xρήσιμες συμβουλές :
Τα ανθισμένα φυτά έχουν υψηλές απαιτήσεις σε δυνατό φωτισμό ώστε να αναπτυχθούν σωστά και να δώσουν πλήρως ανεπτυγμένους καρπούς. Ένα σωστά κατασκευασμένο θερμοκήπιο συνήθως παρέχει αρκετό φυσικό φως ώστε να αναπτυχθούν υγιή φυτά ντομάτας. Επίσης, προτείνεται να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα ασβεστίου στο υπόστρωμα που θα χρησιμοποιήσετε για την μεταφύτευση ώστε να αποφθεχθεί το σάπισμα των ανθέων. Για τον ίδιο λόγο, η χορήγηση μιας δόσης ασβεστίου και μαγνησίου όταν το φυτό έχει καρπούς δεν θα ήταν κακή ιδέα. Η εφαρμογή γίνεται απλά με την μίξη της προτεινόμενης δόσης με το φυσιολογικό θρεπτικό διάλυμα που δίνεται κάθε φορά.

Τέλος, οι βλαστοί που εκπτύσσονται από του οφθαλμούς των φύλλων ονομάζονται παραφυάδες, και θα πρέπει να κλαδεύονται τακτικά καθ' όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας διότι απορροφούν τα θρεπτικά στοιχεία που φυσιολογικά θα χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη των καρπών.

 

 

Το διαβάσαμε στο aeroponic.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Τομάτα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Η σαύρα που όταν ζεσταίνεται ... αλλάζει φύλο

    Αυτό το ερπετό προτιμά να γίνεται γυναίκα όταν ο καιρός είναι καλός: ερευνητές στην Αυστραλία περιγράφουν ένα είδος...

  2. Οι νέες δράσεις του ΕΣΠΑ

    Σε επτά ανέρχονται οι νέες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, που θα ανακοινωθούν, μέχρι το τέλος...

  3. Πυρηνική ενέργεια: «λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής»

    Την ώρα που η διεθνής κοινότητα διαπραγματεύεται στο Παρίσι μια νέα συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής, ο ρόλος...

  4. Τσικνοπέμπτη: πριν να ψήσετε, τι πρέπει να προσέξετε

    Τσικνοπέμπτη  και φυσικά αποτελεί την χαρά του Έλληνα καλοφαγά! Φέτος μάλιστα που ο καιρός μας κάνει την χάρη...

Φυτά

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να μακρύνουν τα μαλλιά

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να μακρύνουν τα μαλλιά

Είναι απαραίτητο να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και λιπαρά οξέα ωμέγα 3. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην ίδια σύνθεση. Μπορούνε όμως όλα τα φυτά να μπουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέριο  Καμφορά - Essential Oil Camphor Είναι εξαιρετικά δυνατό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ευρέως για τις αντισηπτικές- αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και τη δράση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βιταμίνη Ε για αντιγήρανση

Βιταμίνη Ε για αντιγήρανση

Οι περισσότεροι ερευνητές σε όλο τον κόσμο  έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πιο σημαντική βιταμίνη, απαραίτητη για την πρόληψη των νόσων...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για τόνωση του οργανισμού και δυνατή μνήμη

Βότανα για τόνωση του οργανισμού και δυνατή μνήμη

Θέλετε τόνωση του οργανισμού και δυνατή μνήμη; Υπάρχει το βότανο των πρωτόπλαστων! Θεωρείται ότι καταπολεμά την πνευματική κόπωση, καθώς και ότι ενισχύει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για γερά μαλλιά

Βότανα για γερά μαλλιά

Η τριχόπτωση είναι ο εφιάλτης κυρίως για τον άνδρα, μετά τα χρόνια της πρώτης νεότητας. Οσο νωρίτερα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια τόσο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron