Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Οικολογικά φυτοφάρμακα

Οικολογικά φυτοφάρμακα

Ο φυσικός έλεγχος των παρασίτων είναι πάντα καλύτερος από τα τοξικά εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα, καθώς συνήθως στοχεύουν μόνο το παράσιτο, και δεν είναι επιβλαβή για τις μέλισσες και άλλα ωφέλιμα έντομα.
Μάθε πως μπορείς να παρασκευάσεις το δικό σου βιολογικό σκεύασμα με σπιτικές οικολογικές συνταγές με τα υλικά που έχεις στην κουζίνα σου. Χρησιμοποίησε φυσικά φυτοφάρμακα φτιάχνοντας κάποια από αυτά με οικιακά προϊόντα βοηθώντας έτσι στην μη επιβάρυνση του πλανήτη μας με χημικές τοξικές ουσίες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάποιες χώρες όπως π.χ στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται παράνομη η παρασκευή σπιτικών οργανικών φυτοφαρμάκων. Στην Ελλάδα δεν ισχύει κάτι παρόμοιο με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διάλυμα οινοπνεύματος γενικής χρήσης.
1/2 κούπα καθαρό οινόπνευμα
1 λίτρο υγρό σαπούνι
 Αναμίξτε το κατευθείαν σε ένα ''vaporisateur ''. Αποφεύγουμε το ψέκασμα κατά τη διάρκεια ηλιοφάνειας καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για εγκαύματα στα φύλλα.
Το σπρέι οινοπνεύματος είναι αποτελεσματικό στις αφίδες , στους θρίπες , στον αλευρώδη , στον ψευδόκοκκο και στα κοκκοειδή.


Διάλυμα χαμομηλιού
Το συγκεκριμένο σκεύασμα δρα ως μυκητοκτόνο και προλαμβάνει την ριζοκτονία των σποροφύτων και το ωίδιο.
Παίρνουμε μια κούπα χαμομήλι και το αδειάζουμε σε ένα μπολ (όχι μεταλλικό). Προσθέτουμε τρεις (3) κούπες νερό βρασμένο και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει. Στραγγίζουμε και αραιώνουμε με ίσα μέρη του μίγματος σε νερό.

Διάλυμα σκόρδου
Το σκεύασμα αυτό επιδρά κυρίως εναντίον μυζητικών εντομών και σε κάμπιες.
90 γραμμάρια ψιλοκομμένο σκόρδο.
2 κουταλιές του γλυκού ορυκτέλαιο ή υγρή παραφίνη.
15 γραμμάρια καθαρού σαπουνιού ή ξύσμα σαπουνιού.
500 ml ζεστό νερό.
Αναμιγνύουμε το σκόρδο και το ορυκτέλαιο και το αφήνουμε να στραγγίσει για 48 ώρες. Έπειτα διαλύουμε το καθαρό σαπούνι ή τις νιφάδες μέσα στο ζεστό νερό και μετά αναμιγνύουμε τα δυο διαλύματα. Χρησιμοποιούμε 1 μέρος του μίγματος σε 50 μέρη νερό. Ψεκάζουμε ως συνήθως.

Διάλυμα γάλακτος
Αυτό το οικιακό σκεύασμα είναι αποτελεσματικό στην κόκκινη αράχνη.
1/2 κούπα ξινόγαλα
4 κούπες αλεύρι
20 λίτρα νερό
Αναμιγνύουμε το ξινόγαλα με το αλεύρι και μετά προσθέτουμε το νερό. Ψεκάζουμε σε διάρκεια δυο (2) ημερών για να βεβαιωθούμε ότι η μόλυνση έχει εξαλειφθεί.

Διάλυμα Μουστάρδας
Το σπρέι μουστάρδας έχει εντομοκτόνο δράση και δρα και εναντίον των σκουληκιών στο χώμα.
Παίρνουμε μια (1) κουταλιά της σούπας σιναπόσπορο και τα διαλύουμε σε 500 ml νερό. Εναλλακτικά αν δε βρούμε σιναπόσπορο διαλύουμε δυο (2) κουταλιές της σούπας έτοιμη μουστάρδα σε 500ml νερό.
Η εφαρμογή μπορεί να γίνει με ψέκασμα ή με πότισμα απευθείας στο χώμα.

Διάλυμα Νεροκάρδαμου
Αυτό το οικολογικό σκεύασμα είναι ευεργετικό έναντιον της βαμβακαδας.Αναμιξτε μια (1) κουπα νεροκάρδαμο και μια (1) κούπα νερό. Αφήνουμε το μίγμα να σιγοβράσει για περίπου 15'.Το αφήνουμε να κρυώσει και να στεγνώσει .Αραιώστε σε ισα μέρη μίγματος σε νερό.


Διάλυμα καπνού
Αναμιγνύουμε μια χούφτα καπνό πίπας ή στριφτού τσιγάρου σε 4 λίτρα νερό. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 24 ώρες. Μετά το αραιώνουμε μέχρι το χρώμα του μίγματος να γίνει ανοιχτό καφέ.
Εφαρμόστε στα προσβεβλημένα φυτά και θα διαπιστώσετε πολύ σύντομα ότι όλα τα ενοχλητικά έντομα στα φυτά σας θα εξαφανιστούν πολύ γρήγορα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν ψεκάζουμε με το συγκεκριμένο σκεύασμα φυτά, όπως πατάτες, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες ή άλλα φυτά της οικογένειας των σολανωδών (Solanaceae) καθώς ο καπνός είναι τοξικός γι' αυτή την οικογένεια.

Διάλυμα λαδιού
Το λάδι έχει την ιδιότητα να λειτουργεί αποπνικτικά για τα έντομα και εκκολαπτόμενα αυγά, ειδικότερα το χειμώνα όταν τα αυγά είναι πιο πορώδη και ως συνέπεια το λάδι είναι πιο αποτελεσματικό ως μια μέθοδος για να απαλλαγούμε από μια ποικιλία εντόμων.
1 kg σαπούνι
8 L λάδι
Αναμιγνυουμε το λαδι με το σαπουνι και το βραζουμε μεχρι να διαλυθει. Αραιωνουμε με 20 φορες τον ογκο του νερου. Το διαλυμα λαδιου είναι επιδραστικο και εναντιον των μυρμηγκιων , των αφιδων ,του αλευρωδη , τη λιριομυζα .

Διάλυμα κρεμμυδιού και τσίλι
Αυτό το οικιακό βιολογικό σκεύασμα είναι πολύ ευεργετικό εναντίον των εντόμων που προσβάλλουν τα φύλλα αλλά έχει περιορισμένη δράση εναντίον των εντόμων με σκληρό εξωτερικό περίβλημα όπως τα σκαθάρια.
4 τσίλι ψιλοκομμένα
4 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα
2 βολβοί σκόρδου, κομμένοι
2 L σαπουνόνερο.
Αναμιγνύουμε όλα τα συστατικά, περιλαμβανόμενων και των σπόρων του τσιλι. Προσθέτουμε το σαπουνόνερο και το αφήνουμε βρεγμένο για 24 ώρες. Στραγγίζουμε το μίγμα. Προσθέτουμε νερό για τυχόν αραίωση του διαλύματος και ψεκάζουμε. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε το διάλυμα σε σκοτεινό μέρος για παραπάνω από 2 εβδομάδες.

Διάλυμα πυρέθρου
Το πύρεθρο είναι με διαφορά το πιο αποτελεσματικό οικιακό εντομοκτόνο και ακαρεοκτόνο. Καταπολεμά τα περισσότερα είδη όπως, αφιδες , ακρίδες , αραχινιδια, τετρανυχο, αλευρώδη, σκνίπες, κουνούπια κλπ
Όσο πιο σύντομα ένα παράσιτο έρθει σε επαφή με το διάλυμα μας ,τόσο πιο σύντομα θα επέλθει ο θάνατος επειδή το πυρεθρο επιτίθεται στο νευρικό σύστημα του εντομου.Το πυρεθρο είναι ανθοκομικό φυτό με καταγωγή από την Αφρική το οποίο κατατάσσεται στην οικογένεια των χρυσανθέμων (chrysanthemum) και δρα θανατηφόρα στους περισσότερους εχθρούς'' της καλλιέργειας. Επειδή η δράση δεν είναι διασυστηματικη και καταστρέφεται από τις ακτίνες UV, δεν είναι τοξικό και θανατηφόρο για τα θηλαστικά και μπορεί να ψεκαστεί με ασφάλεια στα λαχανικά μας.Αξιζει να σημειώσουμε ότι η επομένη συγκομιδή των καρπών μας θα είναι 12 με 48 ώρες μετά τον ψεκασμό ώστε να έχουμε να έχουν εξουδετερωθεί τα υπολείμματα του σκευάσματος στον καρπό. Δυστυχώς είναι αποτελεσματικό και στα ΄΄ ωφέλιμα ΄΄ έντομα γι'αυτό καλό είναι να το χρησιμοποιούμε με σύνεση και να ψεκάζουμε τα βαρέως μολυσμένα φυτά ως έσχατη λύση.

Ψεκάζουμε και τις δυο επιφάνειες των φύλλων γιατί το διάλυμα πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με τα έντομα όπως οι θριπες οι οποίοι καλύπτονται στις ρωγμές των φύλλων. Είναι αποτελεσματικότερος ο ψεκασμός σε δροσερές θερμοκρασίες όπως για π.χ βράδυ ή αργά το απόγευμα. Αποφεύγουμε τη χρήση προϊόντων πυρεθρου σε λίμνες και υδροβιότοπους.
Επίσης τα άτομα τα οποία πάσχουν από δερματίτιδα, άσθμα και ιγμορίτιδα μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση χρησιμοποιώντας προϊόντα πυρεθρου.

Υπάρχουν δυο τρόποι να προμηθευτούμε πύρεθρο. Ο πρώτος και πιο πολύπλοκος είναι να καλλιεργήσουμε εμείς το φυτό και ο δεύτερος είναι να προμηθευτούμε κάποιο έτοιμο σκεύασμα σε σκόνη ή σε υγρή μορφή.

Καλλιέργεια πυρέθρου
Το Μάιο σπέρνουμε τους σπόρους σε δοχεία σπορείου με καλό χώμα. Οι σπόροι τοποθετούνται σχεδόν στην επιφάνεια. Χρειάζεται λίγο πότισμα για να φυτρώσουν, αλλά το χώμα να στραγγίζει. Την επόμενη άνοιξη τέλος Μαρτίου, μεταφυτεύουμε τα φυτά στην οριστική τους θέση. Φτιάχνουμε σαμαράκια σε γραμμές, όπου κάθε γραμμή απέχει 30εκ. από την άλλη και πάνω στη γραμμή κάθε φυτό έχει αποστάσει 30εκ. από το άλλο. Δε χρειάζεται λίπανση, ειδικά τα χημικά λιπάσματα κάνουν κακό στο φυτό.
Το πύρεθρο δίνει άνθη κατά το Μάιο ή Ιούνιο εφόσον ποτίζεται. Το πότισμα συνεχίζεται μέχρι το φθινόπωρο. Το φυτό δίνει άνθη για 10 χρόνια. Τα άνθη κόβονται και τοποθετούνται σε σκιερό και ξηρό μέρος για αποξήρανση.

Παρασκευή διαλύματος πυρέθρου
Αναμιγνύουμε 10 γραμμάρια πύρεθρο σε σκόνη σε τρία (3) λίτρα νερό. Το αφήνουμε για τρεις ώρες σε σκοτεινό μέρος. Προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού υγρό απορρυπαντικό πιάτων ως διορθωτικό πριν τη χρήση.
Φτιάχνουμε πάντα τόσο υγρό για ψέκασμα με πυρεθρίνη, όσο χρειαζόμαστε για να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως, όσο περισσέψει την άλλη μέρα έχει χάσει την εντομοκτόνο δράση του. Το καθαρό εκχύλισμα κλειστό μέσα στο μπουκάλι του διατηρείται για μήνες.

Διάλυμα σαπουνιού
Αυτό το διάλυμα είναι χρήσιμο εναντίον της κάμπιας και των αφιδων
Αναμιγνύουμε 56 gr.  ξύσμα πρασίνου σαπουνιού με 5 λίτρα ζεστού νερού μίγμα πρέπει να κρυώσει πριν γίνει η εφαρμογή στα φυτά

Διάλυμα ζάχαρης
Το διάλυμα ζάχαρης είναι δραστικό εναντίον των νηματωδών.
Διαλύουμε 2 κιλά ζάχαρης σε ένα κουβά νερο. Διαβρέχουμε το χώμα για να εξουδετερώσουμε τους νηματώδης του εδάφους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και μελάσα, αλλά όχι το μέλι, καθώς αυτό μπορεί να μεταδοθεί η νόσος από τις μέλισσες.

Παρασκευή φυσικών εντομοπαγιδών
Για την παρασκευή των παγίδων χρειαζόμαστε:
300 γραμμάρια πολτοποιημένα πορτοκάλια.
15 γραμμάρια ανθρακικού αμμωνίου (από φαρμακείο).
600 ml νερό.
Ανακατεύουμε,γεμίζουμε τα δοχεία με το ''δόλωμα'' και τοποθετούμε τις εντομοπαγίδες στον κήπο μας.

 

 

Το διαβάσαμε στο aeroponic.gr

Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. "ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ! ΚΑΝ΄ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ"

  O ΣΚΑΪ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, συνεχίζουν την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού...

 2. Αναμένεται η κυκλοφορία του κρητικού φαρμάκου κατά της γρίπης

  Στις 9 Νοεμβρίου έγινε η επίσημη πρώτη παρουσίαση και διάθεση του ελληνικού φαρμάκου κατά της γρίπης, που αποτελείται...

 3. Πως θα διώξετε τα μυρμήγκια από το σπίτι

  Αν πασχίζετε καθημερινά με τα επίμονα και “πανούργα” μυρμήγκια που, ενδεχομένως” να έχουν κάνει… εισβολή στο σπίτι σας,...

 4. Γάτες και στο… αφρόγαλα

  Στην Ιαπωνία ο καφές δεν είναι μια απλή υπόθεση. Εδώ το latte art εντυπωσιάζει και το αφρόγαλα στον...

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Τα καρότα αφαιρούν τις βλαβερές τοξίνες από το δέρμα με αποτέλεσμα να φαίνεστε πιο νέοι και αναζωογονημένοι. Οι μάσκα που ακολουθεί είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Το φασκόμηλο, πέρα από ένα βότανο με πλούσια διατροφική αξία, είναι επίσης ένα δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα αρωματικά και καθαριστικά προϊόντα έχουν άρωμα λεμονιού; Απ' ό,τι φαίνεται η μυρωδιά του λεμονιού δεν είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Στα γλυκά στα φαγητά, ακόμα και για πλαστελίνη ή δακτυλομπογιές, απαραίτητα τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Πάντα βέβαια υπάρχει η επιλογή να τα αγοράσουμε, αλλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Είναι μικρά μωβ - κόκκινα φρούτα που τα παίρνουμε από τους θάμνους που φύονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου!  Ιδιότητες του Τα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron