Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Οικολογικά φυτοφάρμακα

Οικολογικά φυτοφάρμακα

Ο φυσικός έλεγχος των παρασίτων είναι πάντα καλύτερος από τα τοξικά εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα, καθώς συνήθως στοχεύουν μόνο το παράσιτο, και δεν είναι επιβλαβή για τις μέλισσες και άλλα ωφέλιμα έντομα.
Μάθε πως μπορείς να παρασκευάσεις το δικό σου βιολογικό σκεύασμα με σπιτικές οικολογικές συνταγές με τα υλικά που έχεις στην κουζίνα σου. Χρησιμοποίησε φυσικά φυτοφάρμακα φτιάχνοντας κάποια από αυτά με οικιακά προϊόντα βοηθώντας έτσι στην μη επιβάρυνση του πλανήτη μας με χημικές τοξικές ουσίες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάποιες χώρες όπως π.χ στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται παράνομη η παρασκευή σπιτικών οργανικών φυτοφαρμάκων. Στην Ελλάδα δεν ισχύει κάτι παρόμοιο με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διάλυμα οινοπνεύματος γενικής χρήσης.
1/2 κούπα καθαρό οινόπνευμα
1 λίτρο υγρό σαπούνι
 Αναμίξτε το κατευθείαν σε ένα ''vaporisateur ''. Αποφεύγουμε το ψέκασμα κατά τη διάρκεια ηλιοφάνειας καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για εγκαύματα στα φύλλα.
Το σπρέι οινοπνεύματος είναι αποτελεσματικό στις αφίδες , στους θρίπες , στον αλευρώδη , στον ψευδόκοκκο και στα κοκκοειδή.


Διάλυμα χαμομηλιού
Το συγκεκριμένο σκεύασμα δρα ως μυκητοκτόνο και προλαμβάνει την ριζοκτονία των σποροφύτων και το ωίδιο.
Παίρνουμε μια κούπα χαμομήλι και το αδειάζουμε σε ένα μπολ (όχι μεταλλικό). Προσθέτουμε τρεις (3) κούπες νερό βρασμένο και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει. Στραγγίζουμε και αραιώνουμε με ίσα μέρη του μίγματος σε νερό.

Διάλυμα σκόρδου
Το σκεύασμα αυτό επιδρά κυρίως εναντίον μυζητικών εντομών και σε κάμπιες.
90 γραμμάρια ψιλοκομμένο σκόρδο.
2 κουταλιές του γλυκού ορυκτέλαιο ή υγρή παραφίνη.
15 γραμμάρια καθαρού σαπουνιού ή ξύσμα σαπουνιού.
500 ml ζεστό νερό.
Αναμιγνύουμε το σκόρδο και το ορυκτέλαιο και το αφήνουμε να στραγγίσει για 48 ώρες. Έπειτα διαλύουμε το καθαρό σαπούνι ή τις νιφάδες μέσα στο ζεστό νερό και μετά αναμιγνύουμε τα δυο διαλύματα. Χρησιμοποιούμε 1 μέρος του μίγματος σε 50 μέρη νερό. Ψεκάζουμε ως συνήθως.

Διάλυμα γάλακτος
Αυτό το οικιακό σκεύασμα είναι αποτελεσματικό στην κόκκινη αράχνη.
1/2 κούπα ξινόγαλα
4 κούπες αλεύρι
20 λίτρα νερό
Αναμιγνύουμε το ξινόγαλα με το αλεύρι και μετά προσθέτουμε το νερό. Ψεκάζουμε σε διάρκεια δυο (2) ημερών για να βεβαιωθούμε ότι η μόλυνση έχει εξαλειφθεί.

Διάλυμα Μουστάρδας
Το σπρέι μουστάρδας έχει εντομοκτόνο δράση και δρα και εναντίον των σκουληκιών στο χώμα.
Παίρνουμε μια (1) κουταλιά της σούπας σιναπόσπορο και τα διαλύουμε σε 500 ml νερό. Εναλλακτικά αν δε βρούμε σιναπόσπορο διαλύουμε δυο (2) κουταλιές της σούπας έτοιμη μουστάρδα σε 500ml νερό.
Η εφαρμογή μπορεί να γίνει με ψέκασμα ή με πότισμα απευθείας στο χώμα.

Διάλυμα Νεροκάρδαμου
Αυτό το οικολογικό σκεύασμα είναι ευεργετικό έναντιον της βαμβακαδας.Αναμιξτε μια (1) κουπα νεροκάρδαμο και μια (1) κούπα νερό. Αφήνουμε το μίγμα να σιγοβράσει για περίπου 15'.Το αφήνουμε να κρυώσει και να στεγνώσει .Αραιώστε σε ισα μέρη μίγματος σε νερό.


Διάλυμα καπνού
Αναμιγνύουμε μια χούφτα καπνό πίπας ή στριφτού τσιγάρου σε 4 λίτρα νερό. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 24 ώρες. Μετά το αραιώνουμε μέχρι το χρώμα του μίγματος να γίνει ανοιχτό καφέ.
Εφαρμόστε στα προσβεβλημένα φυτά και θα διαπιστώσετε πολύ σύντομα ότι όλα τα ενοχλητικά έντομα στα φυτά σας θα εξαφανιστούν πολύ γρήγορα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν ψεκάζουμε με το συγκεκριμένο σκεύασμα φυτά, όπως πατάτες, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες ή άλλα φυτά της οικογένειας των σολανωδών (Solanaceae) καθώς ο καπνός είναι τοξικός γι' αυτή την οικογένεια.

Διάλυμα λαδιού
Το λάδι έχει την ιδιότητα να λειτουργεί αποπνικτικά για τα έντομα και εκκολαπτόμενα αυγά, ειδικότερα το χειμώνα όταν τα αυγά είναι πιο πορώδη και ως συνέπεια το λάδι είναι πιο αποτελεσματικό ως μια μέθοδος για να απαλλαγούμε από μια ποικιλία εντόμων.
1 kg σαπούνι
8 L λάδι
Αναμιγνυουμε το λαδι με το σαπουνι και το βραζουμε μεχρι να διαλυθει. Αραιωνουμε με 20 φορες τον ογκο του νερου. Το διαλυμα λαδιου είναι επιδραστικο και εναντιον των μυρμηγκιων , των αφιδων ,του αλευρωδη , τη λιριομυζα .

Διάλυμα κρεμμυδιού και τσίλι
Αυτό το οικιακό βιολογικό σκεύασμα είναι πολύ ευεργετικό εναντίον των εντόμων που προσβάλλουν τα φύλλα αλλά έχει περιορισμένη δράση εναντίον των εντόμων με σκληρό εξωτερικό περίβλημα όπως τα σκαθάρια.
4 τσίλι ψιλοκομμένα
4 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα
2 βολβοί σκόρδου, κομμένοι
2 L σαπουνόνερο.
Αναμιγνύουμε όλα τα συστατικά, περιλαμβανόμενων και των σπόρων του τσιλι. Προσθέτουμε το σαπουνόνερο και το αφήνουμε βρεγμένο για 24 ώρες. Στραγγίζουμε το μίγμα. Προσθέτουμε νερό για τυχόν αραίωση του διαλύματος και ψεκάζουμε. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε το διάλυμα σε σκοτεινό μέρος για παραπάνω από 2 εβδομάδες.

Διάλυμα πυρέθρου
Το πύρεθρο είναι με διαφορά το πιο αποτελεσματικό οικιακό εντομοκτόνο και ακαρεοκτόνο. Καταπολεμά τα περισσότερα είδη όπως, αφιδες , ακρίδες , αραχινιδια, τετρανυχο, αλευρώδη, σκνίπες, κουνούπια κλπ
Όσο πιο σύντομα ένα παράσιτο έρθει σε επαφή με το διάλυμα μας ,τόσο πιο σύντομα θα επέλθει ο θάνατος επειδή το πυρεθρο επιτίθεται στο νευρικό σύστημα του εντομου.Το πυρεθρο είναι ανθοκομικό φυτό με καταγωγή από την Αφρική το οποίο κατατάσσεται στην οικογένεια των χρυσανθέμων (chrysanthemum) και δρα θανατηφόρα στους περισσότερους εχθρούς'' της καλλιέργειας. Επειδή η δράση δεν είναι διασυστηματικη και καταστρέφεται από τις ακτίνες UV, δεν είναι τοξικό και θανατηφόρο για τα θηλαστικά και μπορεί να ψεκαστεί με ασφάλεια στα λαχανικά μας.Αξιζει να σημειώσουμε ότι η επομένη συγκομιδή των καρπών μας θα είναι 12 με 48 ώρες μετά τον ψεκασμό ώστε να έχουμε να έχουν εξουδετερωθεί τα υπολείμματα του σκευάσματος στον καρπό. Δυστυχώς είναι αποτελεσματικό και στα ΄΄ ωφέλιμα ΄΄ έντομα γι'αυτό καλό είναι να το χρησιμοποιούμε με σύνεση και να ψεκάζουμε τα βαρέως μολυσμένα φυτά ως έσχατη λύση.

Ψεκάζουμε και τις δυο επιφάνειες των φύλλων γιατί το διάλυμα πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με τα έντομα όπως οι θριπες οι οποίοι καλύπτονται στις ρωγμές των φύλλων. Είναι αποτελεσματικότερος ο ψεκασμός σε δροσερές θερμοκρασίες όπως για π.χ βράδυ ή αργά το απόγευμα. Αποφεύγουμε τη χρήση προϊόντων πυρεθρου σε λίμνες και υδροβιότοπους.
Επίσης τα άτομα τα οποία πάσχουν από δερματίτιδα, άσθμα και ιγμορίτιδα μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση χρησιμοποιώντας προϊόντα πυρεθρου.

Υπάρχουν δυο τρόποι να προμηθευτούμε πύρεθρο. Ο πρώτος και πιο πολύπλοκος είναι να καλλιεργήσουμε εμείς το φυτό και ο δεύτερος είναι να προμηθευτούμε κάποιο έτοιμο σκεύασμα σε σκόνη ή σε υγρή μορφή.

Καλλιέργεια πυρέθρου
Το Μάιο σπέρνουμε τους σπόρους σε δοχεία σπορείου με καλό χώμα. Οι σπόροι τοποθετούνται σχεδόν στην επιφάνεια. Χρειάζεται λίγο πότισμα για να φυτρώσουν, αλλά το χώμα να στραγγίζει. Την επόμενη άνοιξη τέλος Μαρτίου, μεταφυτεύουμε τα φυτά στην οριστική τους θέση. Φτιάχνουμε σαμαράκια σε γραμμές, όπου κάθε γραμμή απέχει 30εκ. από την άλλη και πάνω στη γραμμή κάθε φυτό έχει αποστάσει 30εκ. από το άλλο. Δε χρειάζεται λίπανση, ειδικά τα χημικά λιπάσματα κάνουν κακό στο φυτό.
Το πύρεθρο δίνει άνθη κατά το Μάιο ή Ιούνιο εφόσον ποτίζεται. Το πότισμα συνεχίζεται μέχρι το φθινόπωρο. Το φυτό δίνει άνθη για 10 χρόνια. Τα άνθη κόβονται και τοποθετούνται σε σκιερό και ξηρό μέρος για αποξήρανση.

Παρασκευή διαλύματος πυρέθρου
Αναμιγνύουμε 10 γραμμάρια πύρεθρο σε σκόνη σε τρία (3) λίτρα νερό. Το αφήνουμε για τρεις ώρες σε σκοτεινό μέρος. Προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού υγρό απορρυπαντικό πιάτων ως διορθωτικό πριν τη χρήση.
Φτιάχνουμε πάντα τόσο υγρό για ψέκασμα με πυρεθρίνη, όσο χρειαζόμαστε για να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως, όσο περισσέψει την άλλη μέρα έχει χάσει την εντομοκτόνο δράση του. Το καθαρό εκχύλισμα κλειστό μέσα στο μπουκάλι του διατηρείται για μήνες.

Διάλυμα σαπουνιού
Αυτό το διάλυμα είναι χρήσιμο εναντίον της κάμπιας και των αφιδων
Αναμιγνύουμε 56 gr.  ξύσμα πρασίνου σαπουνιού με 5 λίτρα ζεστού νερού μίγμα πρέπει να κρυώσει πριν γίνει η εφαρμογή στα φυτά

Διάλυμα ζάχαρης
Το διάλυμα ζάχαρης είναι δραστικό εναντίον των νηματωδών.
Διαλύουμε 2 κιλά ζάχαρης σε ένα κουβά νερο. Διαβρέχουμε το χώμα για να εξουδετερώσουμε τους νηματώδης του εδάφους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και μελάσα, αλλά όχι το μέλι, καθώς αυτό μπορεί να μεταδοθεί η νόσος από τις μέλισσες.

Παρασκευή φυσικών εντομοπαγιδών
Για την παρασκευή των παγίδων χρειαζόμαστε:
300 γραμμάρια πολτοποιημένα πορτοκάλια.
15 γραμμάρια ανθρακικού αμμωνίου (από φαρμακείο).
600 ml νερό.
Ανακατεύουμε,γεμίζουμε τα δοχεία με το ''δόλωμα'' και τοποθετούμε τις εντομοπαγίδες στον κήπο μας.

 

 

Το διαβάσαμε στο aeroponic.gr

Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Γνωρίζετε γιατί δεν πρέπει να τρέχουμε στο ντους αμέσως μετά τη θάλασσα;

  Το θαλασσινό αλάτι έχει πολλά να προσφέρει στην υγεία μας και είναι ταυτόχρονα ένα φυσικό καλλυντικό!Το θαλασσινό αλάτι...

 2. Η Γιορτή της Μητέρας

  Η Αρχαία Ελλάδα είναι η πρωταρχική πηγή αναφοράς στην "γιορτή της μητέρας". Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν...

 3. Μικρή η παραβατικότητα από ελέγχους του ΕΦΕΤ στα τρόφιμα

  Σε ποσοστό 2,8% ανέρχεται η παραβατικότητα των επιχειρήσεων που ήλεγξε το 2014 ο ΕΦΕΤ, με τακτικούς και έκτακτους...

 4. Ο ΕΝΦΙΑ για μικροιδιοκτήτες και αγροτεμάχια

  Τα αγροτεμάχια, οι αγροί, τα βοσκοτόπια και οι λοιπές εκτάσεις γεωργικής γης που κατέχουν θα συμπεριληφθούν για πρώτη...

Φυτά

Καυτερές πιπεριές: βοηθούν στις ημικρανίες

Καυτερές πιπεριές: βοηθούν στις ημικρανίες

Τι σχέση μπορεί να έχει μια καυτερή πιπεριά και η ημικρανία; Και όμως έχει και όπως θα διαβάσετε οι καυτερές πιπεριές βοηθούν...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Γνώριζετε γιατί την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο;

Γνώριζετε γιατί την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο;

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία. Από την καθιέρωσή της, περί τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να μακρύνουν τα μαλλιά

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να μακρύνουν τα μαλλιά

Είναι απαραίτητο να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και λιπαρά οξέα ωμέγα 3. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην ίδια σύνθεση. Μπορούνε όμως όλα τα φυτά να μπουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέριο  Καμφορά - Essential Oil Camphor Είναι εξαιρετικά δυνατό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ευρέως για τις αντισηπτικές- αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και τη δράση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βιταμίνη Ε για αντιγήρανση

Βιταμίνη Ε για αντιγήρανση

Οι περισσότεροι ερευνητές σε όλο τον κόσμο  έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πιο σημαντική βιταμίνη, απαραίτητη για την πρόληψη των νόσων...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για τόνωση του οργανισμού και δυνατή μνήμη

Βότανα για τόνωση του οργανισμού και δυνατή μνήμη

Θέλετε τόνωση του οργανισμού και δυνατή μνήμη; Υπάρχει το βότανο των πρωτόπλαστων! Θεωρείται ότι καταπολεμά την πνευματική κόπωση, καθώς και ότι ενισχύει...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron