Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κηπουρική εσωτερικών κήπων » Συμβουλές εσωτερικής κηπουρικής

Η καλλιέργεια των μανιταριών στο σπίτι

Η καλλιέργεια των μανιταριών στο σπίτι

 Το μανιτάρι pleurotus (pleurotus ostreatus) είναι ένας μύκητας ο οποίος στην Ελλάδα απαντάται στους κορμούς και στα κούτσουρα των δένδρων από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι τα μέσα του χειμώνα. Τώρα αν θέλουμε να έχουμε τα δικά μας μανιτάρια ώστε να είμαστε σίγουροι για το τί τρώμε και ένας πιο οικονομικός τρόπος φυσικά μπορούμε να φτιάξουμε ένα υπόστρωμα καλλιέργειας ή για μεγαλύτερη ευκολία να πάρουμε ένα έτοιμο από ένα μαγαζί με γεωργικά είδη.  Προτείνω σ'αυτή την περίπτωση να ρωτήσετε τον γεωπόνο τα υλικά που έχει φτιαχτεί, κανονικά η σύσταση του υποστρώματος αποτελείται από άχυρου σίτου, μυκήλιο μανιταριού, και είναι χωρίς λιπάσματα ή άλλα χημικά, και τί είδους μανιτάρια θα παραχθούν απ'το συγκεκριμένο υπόστρωμα..Συνήθως οι τιμές κυμαίνονται από 15-45 ευρω ανάλογα με τα κιλά του υποστρώματος και την ποικιλία.
 Οι συσκευασίες προετοιμασμένου υποστρώματος (άχυρο σε σάκους) έχουν μπολιαστεί με μυκήλιο και έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για 17 ημέρες (περίοδος επώασης) ώστε να είναι έτοιμες για καλλιέργεια στον χώρο του καταναλωτή... Όλες οι συσκευασίες περιέχουν το ανάλογο αποστειρωμένο υπόστρωμα εμβολιασμένο με μυκήλιο.

Όταν έχουμε έτοιμο υπόστρωμα η καλλιέργεια είναι πολύ απλή:

Τοποθετούμε το σάκο σε σταθερό μέρος. Διατηρούμε πάντα υγρό, με συνεχή ψεκασμό, το σωρό του υποστρώματος και σύντομα από τις τρύπες του σάκου θα βγουν τα πρώτα μανιτάρια (δεν αφαιρούμε το μαύρο περίβλημα).

Χώροι καλλιέργειας: Προτείνετε δροσερό και σκιερό περιβάλλον. Κλειστοί χώροι, όπως δωμάτια κατοικιών, αποθήκες, υπόγεια, γκαράζ, στάβλοι κ.τ.λ.)

Προφυλαγμένοι ανοιχτοί χώροι, γωνίες, μεσοτοιχίες, υπόστεγα, σε κήπους, αυλές κ.λ.π. Δεν πρέπει να εκτίθενται ποτέ στον ήλιο ή στον αέρα.Σε περίπτωση που ο χώρος είναι κλειστός χωρίς φυσικό φωτισμό φροντίζουμε να ανάβουμε κάποιο φως για 5-7 ώρες.

ΦΩΣ: Τα πλευρότους χρειάζονται φως. Τοποθετήστε το σε φωτεινό μέρος αλλά όχι απευθείας στον ήλιο. Κατά την διάρκεια της νύχτας ας μείνει στο σκοτάδι.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Ιδανική θερμοκρασία για να φυτρώσουν τα μανιτάρια είναι 10-18 βαθμούς.
ΝΕΡΟ-ΥΓΡΑΣΙΑ: Το υπόστρωμα δεν χρειάζεται πότισμα μέχρι να δώσει την πρώτη σοδειά. Αφού πάρουμε την πρώτη σοδειά βουτάμε το υπόστρωμα στη μπανιέρα ή σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό και το αφήνουμε για δυο περίπου ώρες να πάρει αρκετό νερό μετά το αφήνουμε κάπου να στραγγίξει και δεν ασχολούμαστε καθόλου μαζί του μέχρι να πάρουμε την νέα σοδειά. Στη συνέχεια τοποθετήστε το πάνω σε μια υγρή επιφάνεια που να έχει μόνιμα νερό (αφρολέξ, πιατάκι, χώμα). ποτίστε χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστήρι χειρός ψεκάζοντας σε όλη την επιφάνειά του γύρω-γύρω 1-2 φορές την ημέρα μέχρι τα μανιτάρια να μεγαλώσουν.
ΣΥΛΛΟΓΗ: Κάτω από καλές συνθήκες θα ξεκινήσουν να φυτρώνουν σε 7-14 ημέρες. Μαζέψτε τα όταν φτάσουν σε επιθυμητό επίπεδο (όταν οι άκρες τους γίνουν ίσιες) ή όταν δεν μεγαλώνουν άλλο. Μαζέψτε όλα από την μία τρύπα μονομιάς τραβώντας τα απότομα από το σημείο που φυτρώνουν. Μην χρηισιμοποιήσετε μαχαίρι, από το ίδιο σημείο θα ξαναφυτρώσουν μετά από καιρό αφού επαναλάβετε τα ίδια στάδια. Όταν σταματήσει να παράγει μανιτάρια, μην το πετάξετε, αλλά ανακυκλώστε το περιεχόμενο ενσωματώνοντάς το στο χώμα για λίπασμα.

Προσοχή: Μη ξεχάσετε και μην καθυστερήσετε να κόψετε τα μανιτάρια όταν ωριμάσουν.

 

 

Το διαβάσαμε στο back-to-nature.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μανιτάρια








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Νέα ερώτηση για τη νέα καταδίκη-καμπάνα της Ελλάδας για απουσία υποδομών για τα λύματα

    Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος κατέθεσαν τρεις βουλευτές του Ποταμιού αναφορικά με την καταδικαστική απόφαση...

  2. Αφιερωμένη στους παραδοσιακούς σπόρους είναι η 4η Εαρινή Γιορτή της Φύσης

    Στην ανάγκη για δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων με σκοπό τη διάσωση, διάδοση, ανταλλαγή και χρήση τους αφιερώνεται η...

  3. Μουσείο άγριων ζώων και μανιταριών

    Άνοιξε τις πύλες του το μουσείο φυσικής ιστορίας Μετεώρων – μουσείο μανιταριών στην Καλαμπάκα. Από την Παρασκευή 28...

  4. Τα βήματα για την ανακύκλωση συσκευασιών στους μπλέ κάδους

    Συχνές Ερωτήσεις- Απαντήσεις για Ανακύκλωση στους μπλέ κάδους.1) Ποια υλικά μπορώ να ρίχνω στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης;...

Κήπος με κάκτους και παχύφυλλα

Όμορφοι κάκτοι

Όμορφοι κάκτοι

Οι κάκτοι είναι από τα ποιό όμορφα φυτά, εύκολα στην καλλιέργεια και  δεν θέλουν πολύ φροντίδα. Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο, έστω και χωρίς πρωτοβρόχια και κίτρινα φύλλα στα δέντρα, έχει καταφθάσει και απόδειξη αυτού η ελαφριά ζακέτα που χρειαζόμαστε στις...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »

Φθινοπωρινός κήπος

Ας ετοιμάσουμε τα φυτά μας για το φθινόπωρο

Ας ετοιμάσουμε τα φυτά μας για το φθινόπωρο

Μπορεί τα φυτά την άνοιξη να υπερτερούν σε χρώματα και αρώματα, όμως και το φθινόπωρο έχουν τη μαγεία τους. Στον κήπο και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα που βρίσκουμε στο δάσος το καλοκαίρι

Φρούτα που βρίσκουμε στο δάσος το καλοκαίρι

Η ελληνική φύση παραμένει πλούσια και την καλοκαιρινή περίοδο, και  μπορεί να μας χαρίσει  χόρτα εποχής όπως τα βλήτα, τα στύφνα και ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος ζώων

Γάτες και σκύλοι στον κήπο

Γάτες και σκύλοι στον κήπο

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός του κήπου.Ένα ανεκπαίδευτο κατοικίδιο όπως η γάτα κι ο σκύλος μπορεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βασιλικός και ... μύρισε καλοκαίρι

Βασιλικός και ... μύρισε καλοκαίρι

 Δεν υπάρχει σήμερα άλλο αρωματικό φυτό που να λατρεύεται σε ολόκληρο τον κόσμο με τόση θέρμη όσο ο Βασιλικός (Ocimum basilicum), που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Το περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες! Όταν οι ανθισμένες κορυφές του βοτάνου...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron