Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κήποι με χλοοτάπητα » Τοποθέτηση ή σπορά χλοοτάπητα

Σπορά γκαζόν: εύκολα και γρήγορα

Σπορά γκαζόν: εύκολα και γρήγορα

Ενα καταπράσινο γκαζόν ομορφαίνει κάθε κήπο, ενοποιώντας οπτικά τους χώρους και χαρίζει μία αίσθηση πολυτέλειας. Η σπορά του γκαζόν σαν διαδικασία είναι απλή, αρκεί να ακολουθήσουμε σωστά τις παρακάτω οδηγίες. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να έχουμε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα με λίγο κόπο και κόστος.
Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι το γκαζόν σπέρνεται συνήθως από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και τον Ιούνιο και μία δεύτερη περίοδο είναι το Φθινόπωρο. Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας και ειδικά στον κήπο μας. Πόσες ώρες βλέπει ο ήλιος το κομμάτι που θέλουμε να φυτέψουμε το γκαζόν, εάν βρέχει συχνά ή επικρατεί ξηρασία κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, εάν ο κήπος βρίσκετε κοντά στη θάλασσα ή είναι σε βουνό. Το γκαζόν θα είναι μόνο για διακοσμητική χρήση ή επάνω του θα έχουμε έπιπλα κήπου, θα περπατάμε συχνά και θα παίζουμε. Αφού απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα θα ξέρουμε και ποιο είδος γκαζόν θα πρέπει να επιλέξουμε για να σπείρουμε.

Πρώτη μας ενέργεια είναι να μετρήσουμε την επιφάνεια που θα σπείρουμε, ώστε να υπολογιστεί με ακρίβεια η ποσότητα του σπόρου που θα απαιτηθεί. Για τα μείγματα και τις φεστούκες, χρειαζόμαστε 5 kgr σπόρο ανά 100 m2 ενώ για τα θερμόφυλλα είδη θέλουμε 3,5-4 kgr σπόρο για 100 m2.
Καθαρίζουμε το χώρο μας από πέτρες, ξύλα και ζιζάνια. Ελέγχουμε την ποιότητα του χώματος και αν παρατηρούμε ότι το χώμα μας λασπώνει εύκολα τότε καλό είναι να προσθέσουμε λίγα κυβικά χώμα κατάλληλο για γκαζόν (αμμόχωμα). Φρεζάρουμε το χώμα μας ώστε να αφρατέψει και να αεριστεί καλά, αλλά αν δεν έχουμε φρέζα, τότε με μια τσάπα τσαπίζουμε καλά. Προσθέτουμε το κατάλληλο λίπασμα για την σωστή διατροφή του γκαζόν στα πρωυα στάδια της ανάπτυξης του. Τοποθετήσουμε το υπόγειο αυτόματο πότισμα για την καλύτερη κατανομή του νερού απ’ ότι με το πότισμα με το χέρι. Ισιώνουμε με μια τσουγκράνα το χώμα προσέχοντας να μην υπάρχουν σημεία με μεγάλη κλίση ή σημεία με λακούβες.

Χωρίζουμε το σπόρο γκαζόν σε δύο ίσα μέρη και με το χέρι ρίχνουμε ομοιώμορφα πρώτα το μισό σπόρο σε όλη την επιφάνεια και ξανακάνουμε το ίδιο με το υπόλοιπο μισό, αλλά από την κάθετη κατεύθυνση. Αυτό το κάνουμε ώστε να έχουμε μια ομοιόμορφη κατανομή του σπόρου. Μετα την σπορά σκεπάζουμε ελαφρά με μια τσουγκράνα και πατάμε το χώμα από πάνω με κύλινδρο (εάν δεν έχουμε με τα πόδια μας) ώστε να μπει ο σπόρος λίγο μέσα στο έδαφος. Ποτίζουμε καλά σε στύλ βροχής, ή ανοίγουμε το αυτόματο πότισμα χωρίς όμως να πλημμυρίσουμε την περιοχή.  Μέχρι να αρχίσει να φυτρώνει ο σπόρος (7-10 μέρες) πρέπει να ποτίζουμε 2-3 φορές την ημέρα ελαφρά. Πρέπει το χώμα μας να είναι συνεχώς βρεγμένο, όχι όμως λασπωμένο. Αφού φυτρώσει ο σπόρος μειώνουμε το πότισμα στην μισή ποσότητα για να εξαναγκάσουμε το σπόρο να δημιουργήσει ρίζα. Προσοχή πρέπει πάντα ποτίζουμε νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα προς βράδυ. Εάν έχουμε κατοικίδια κλείνουμε τον χώρο μας μέχρι να φυτρώσει το γκαζόν.
Το πρώτο κούρεμα γίνεται όταν το γκαζόν μας φτάσει τα 10-12 cm σε ύψος. Κουρεύουμε πάντα με στεγνό χώμα, σε ύψος 5-7 cm. Μετά το κούρεμα ποτίζουμε, επαναλαμβάνουμε δε το κούρεμα, όταν φτάσει πάλι το γκαζόν στο ίδιο ύψος. Ελέγχουμε συχνά για εντομολογικές προσβολές, για ασθένειες και μύκητες που προσβάλουν το γκαζόν, ώστε να προλάβουμε τυχόν προβλήματα. Λιπαίνουμε μετά το τρίτο κούρεμα, με το κατάλληλο λίπασμα.

 

 

Το διαβάσαμε στο geoponiko-parko.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Για τους πελαργούς η φετινή αναπαραγωγική περίοδος ήταν καλή

    Καλή χαρακτηρίζεται η φετινή αναπαραγωγική περίοδος για τους πελαργούς, σύμφωνα με το φορέα διαχείρισης Δέλτα Έβρου, καθώς στις...

  2. Δωρεές πολλών δισ. για το νέο Πράσινο Ταμείο

    Το ποσό των 9,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (7,4 δισ. ευρώ) δεσμεύθηκαν να δώσουν στο νέο Πράσινο Ταμείο 30 χώρες...

  3. Γιατί σπάμε το ρόδι την πρωτοχρονιά!

    για υγεία και ευημερία...Ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία, φορώντας όλοι κάτι καινούργιο για μία νέα...

  4. Διώξτε τις κατσαρίδες με φυσικό τρόπο!

    Δυστυχώς, οι κατσαρίδες είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, εμφανίζονται απρόοπτα και είναι δύσκολο να τις εξαφανίσεις.Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην...

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Με φυσικά αγαθά που υπάρχουν στην κουζίνα μας σας προτείνουμε μυστικές συνταγές για μάσκες, lotion προσώπου και σώματος. Και επειδή είναι καλοκαίρι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Χαρούμενα Χριστούγεννα με τα παιδιά

Χαρούμενα Χριστούγεννα με τα παιδιά

Μερικές συμβουλές, για να περάσουμε αξέχαστα Χριστούγεννα με τα παιδιά:-Φτιάξτε δώρα μαζί με τα παιδιά σας. Κάρτες, χειροποίητες κατασκευές, γλυκά, χριστουγεννιάτικα εναλλακτικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

Η συνήθεια αυτή, προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια, ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό, Joel Poinsett έφερε...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Μπορείτε να βρείτε ένα άδειο βαρέλι; Έχουμε μερικές ιδέες για το πως θα το αξιοποίησετε. Αυτό που χρειάζετε είναι φαντασία και μεράκι!        ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Για να «πετύχει» η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, δεν χρειάζονται ακριβά διακοσμητικά, ολοκαίνουρια στολίδια και σπατάλη των τελευταίων μας ευρώ. Καλά θα ήταν κι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, οι πιο όμορφες γιορτές του χρόνου πλησιάζουν. Μαζί τους όμως πλησιάζουν κι ένα σωρό «διατροφικοί πειρασμοί». Αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και η υγεία του γυναικείου κόλπου επιτάσσουν την καθημερινή κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού.Η διαιτολόγος Lindy Cohen από το Σίδνεϊ...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron