Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κήποι με χλοοτάπητα » Τοποθέτηση ή σπορά χλοοτάπητα

Σπορά γκαζόν: εύκολα και γρήγορα

Σπορά γκαζόν: εύκολα και γρήγορα

Ενα καταπράσινο γκαζόν ομορφαίνει κάθε κήπο, ενοποιώντας οπτικά τους χώρους και χαρίζει μία αίσθηση πολυτέλειας. Η σπορά του γκαζόν σαν διαδικασία είναι απλή, αρκεί να ακολουθήσουμε σωστά τις παρακάτω οδηγίες. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να έχουμε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα με λίγο κόπο και κόστος.
Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι το γκαζόν σπέρνεται συνήθως από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και τον Ιούνιο και μία δεύτερη περίοδο είναι το Φθινόπωρο. Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας και ειδικά στον κήπο μας. Πόσες ώρες βλέπει ο ήλιος το κομμάτι που θέλουμε να φυτέψουμε το γκαζόν, εάν βρέχει συχνά ή επικρατεί ξηρασία κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, εάν ο κήπος βρίσκετε κοντά στη θάλασσα ή είναι σε βουνό. Το γκαζόν θα είναι μόνο για διακοσμητική χρήση ή επάνω του θα έχουμε έπιπλα κήπου, θα περπατάμε συχνά και θα παίζουμε. Αφού απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα θα ξέρουμε και ποιο είδος γκαζόν θα πρέπει να επιλέξουμε για να σπείρουμε.

Πρώτη μας ενέργεια είναι να μετρήσουμε την επιφάνεια που θα σπείρουμε, ώστε να υπολογιστεί με ακρίβεια η ποσότητα του σπόρου που θα απαιτηθεί. Για τα μείγματα και τις φεστούκες, χρειαζόμαστε 5 kgr σπόρο ανά 100 m2 ενώ για τα θερμόφυλλα είδη θέλουμε 3,5-4 kgr σπόρο για 100 m2.
Καθαρίζουμε το χώρο μας από πέτρες, ξύλα και ζιζάνια. Ελέγχουμε την ποιότητα του χώματος και αν παρατηρούμε ότι το χώμα μας λασπώνει εύκολα τότε καλό είναι να προσθέσουμε λίγα κυβικά χώμα κατάλληλο για γκαζόν (αμμόχωμα). Φρεζάρουμε το χώμα μας ώστε να αφρατέψει και να αεριστεί καλά, αλλά αν δεν έχουμε φρέζα, τότε με μια τσάπα τσαπίζουμε καλά. Προσθέτουμε το κατάλληλο λίπασμα για την σωστή διατροφή του γκαζόν στα πρωυα στάδια της ανάπτυξης του. Τοποθετήσουμε το υπόγειο αυτόματο πότισμα για την καλύτερη κατανομή του νερού απ’ ότι με το πότισμα με το χέρι. Ισιώνουμε με μια τσουγκράνα το χώμα προσέχοντας να μην υπάρχουν σημεία με μεγάλη κλίση ή σημεία με λακούβες.

Χωρίζουμε το σπόρο γκαζόν σε δύο ίσα μέρη και με το χέρι ρίχνουμε ομοιώμορφα πρώτα το μισό σπόρο σε όλη την επιφάνεια και ξανακάνουμε το ίδιο με το υπόλοιπο μισό, αλλά από την κάθετη κατεύθυνση. Αυτό το κάνουμε ώστε να έχουμε μια ομοιόμορφη κατανομή του σπόρου. Μετα την σπορά σκεπάζουμε ελαφρά με μια τσουγκράνα και πατάμε το χώμα από πάνω με κύλινδρο (εάν δεν έχουμε με τα πόδια μας) ώστε να μπει ο σπόρος λίγο μέσα στο έδαφος. Ποτίζουμε καλά σε στύλ βροχής, ή ανοίγουμε το αυτόματο πότισμα χωρίς όμως να πλημμυρίσουμε την περιοχή.  Μέχρι να αρχίσει να φυτρώνει ο σπόρος (7-10 μέρες) πρέπει να ποτίζουμε 2-3 φορές την ημέρα ελαφρά. Πρέπει το χώμα μας να είναι συνεχώς βρεγμένο, όχι όμως λασπωμένο. Αφού φυτρώσει ο σπόρος μειώνουμε το πότισμα στην μισή ποσότητα για να εξαναγκάσουμε το σπόρο να δημιουργήσει ρίζα. Προσοχή πρέπει πάντα ποτίζουμε νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα προς βράδυ. Εάν έχουμε κατοικίδια κλείνουμε τον χώρο μας μέχρι να φυτρώσει το γκαζόν.
Το πρώτο κούρεμα γίνεται όταν το γκαζόν μας φτάσει τα 10-12 cm σε ύψος. Κουρεύουμε πάντα με στεγνό χώμα, σε ύψος 5-7 cm. Μετά το κούρεμα ποτίζουμε, επαναλαμβάνουμε δε το κούρεμα, όταν φτάσει πάλι το γκαζόν στο ίδιο ύψος. Ελέγχουμε συχνά για εντομολογικές προσβολές, για ασθένειες και μύκητες που προσβάλουν το γκαζόν, ώστε να προλάβουμε τυχόν προβλήματα. Λιπαίνουμε μετά το τρίτο κούρεμα, με το κατάλληλο λίπασμα.

 

 

Το διαβάσαμε στο geoponiko-parko.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Αξιοποίηση του όρους Μαίναλο

     Η αξιοποίηση του όρους Μαίναλο, μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE, αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο...

  2. Πως να χρησιμοποιήσετε το ληγμένο γάλα

    Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πηγαίνετε στο ψυγείο για να πάρετε το γάλα και με το...

  3. Όμορφα πασχαλινά αυγά χωρίς κόλλα, με ασπράδι.

    Το decoupage με χαρτοπετσέτα, ρυζόχαρτα, διακοσμητικά χαρτιά κλπ. είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους και για να την...

  4. Από κόπρανα γουρουνιών παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

     Συνεργασία τριών εταιριών, μιας αμερικάνικης με τρόφιμα και δύο εναλλακτικής ενέργειας για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από κοπριά...

Κήπος με κάκτους και παχύφυλλα

Όμορφοι κάκτοι

Όμορφοι κάκτοι

Οι κάκτοι είναι από τα ποιό όμορφα φυτά, εύκολα στην καλλιέργεια και  δεν θέλουν πολύ φροντίδα. Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο, έστω και χωρίς πρωτοβρόχια και κίτρινα φύλλα στα δέντρα, έχει καταφθάσει και απόδειξη αυτού η ελαφριά ζακέτα που χρειαζόμαστε στις...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »

Φθινοπωρινός κήπος

Ας ετοιμάσουμε τα φυτά μας για το φθινόπωρο

Ας ετοιμάσουμε τα φυτά μας για το φθινόπωρο

Μπορεί τα φυτά την άνοιξη να υπερτερούν σε χρώματα και αρώματα, όμως και το φθινόπωρο έχουν τη μαγεία τους. Στον κήπο και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα που βρίσκουμε στο δάσος το καλοκαίρι

Φρούτα που βρίσκουμε στο δάσος το καλοκαίρι

Η ελληνική φύση παραμένει πλούσια και την καλοκαιρινή περίοδο, και  μπορεί να μας χαρίσει  χόρτα εποχής όπως τα βλήτα, τα στύφνα και ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος ζώων

Γάτες και σκύλοι στον κήπο

Γάτες και σκύλοι στον κήπο

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός του κήπου.Ένα ανεκπαίδευτο κατοικίδιο όπως η γάτα κι ο σκύλος μπορεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βασιλικός και ... μύρισε καλοκαίρι

Βασιλικός και ... μύρισε καλοκαίρι

 Δεν υπάρχει σήμερα άλλο αρωματικό φυτό που να λατρεύεται σε ολόκληρο τον κόσμο με τόση θέρμη όσο ο Βασιλικός (Ocimum basilicum), που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Το περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες! Όταν οι ανθισμένες κορυφές του βοτάνου...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron