Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Συνταγές εποχής και εορταστικές

Κανταΐφι με τυριά για τις Απόκριες και την Κυριακή της Τυρίνης

Κανταΐφι με τυριά για τις Απόκριες και την Κυριακή της Τυρίνης

Κανταΐφι με τυριά φέτα, γραβιέρα, κασέρι, ροκφόρ και κρέμα γάλακτος. Για τις απόκριες και το τραπέζι την Κυριακή της Τυρινής, γεμάτη ορμήνιες: '' Ν' ανοίξουμε τις καρδιές μας και να δώσουμε συγχώρηση ο ένας στον άλλον...'', ''Καλή Σαρακοστή'', ''Και του χρόνου να είμαστε καλά κι αγαπημένοι!'' και έτσι ετοιμάζεται για την πιο αυστηρή από τις νηστείες.

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.
Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών που τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου, λέγεται και Προφωνή, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου, επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νήστευαν ούτε την Τετάρτη ή την Παρασκευή. Η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται με γλέντια και φαγοπότια χωρίς κανένα θρησκευτικό περιορισμό. Η Κυριακή της εβδομάδας αυτής, η Κυριακή της Απόκρεω -και συνεκδοχικά ολόκληρη η περίοδος από την είσοδο του Τριωδίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα- ονομάστηκε έτσι, επειδή συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από το κρέας». Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα σαν ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ κρεοφαγίας και νηστείας, για να προετοιμαστούν σιγά - σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval, Carnevale, από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει)

Υλικά Για 18 κανταΐφια τυριών:
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
220 γρ. φέτα τριμμένη=2 κούπες
110 γρ. γραβιέρα τριμμένη=1 κούπα ή 1 κούπα ψιλοκομμένο ζαμπόν και μπέικον
55 γρ. κασέρι τριμμένο=1/2 κούπας
55 γρ. ροκφόρ τριμμένο=1/2 κούπας
πιπέρι φρεσκοαλεσμένο
½ κούπας βούτυρο λιωμένο
½ κούπας μαργαρίνη λιωμένη
1 κούπα γάλα
1 κούπα κρέμα γάλακτος
500 γρ. φρέσκο κανταΐφι

Εκτέλεση
1. Αναμειγνύουμε τα αυγά, τα τυριά και το πιπέρι.
2. Ξάνουμε το κανταΐφι και το χωρίζουμε σε 18 μέρη. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη ή με υγρή πετσέτα.
Κανταΐφι με τυριά  Κανταΐφι με τυριά
3. Απλώνουμε στο χέρι μας ένα μέρος κανταϊφιού, βάζουμε 2 κουταλιές γέμιση και τυλίγουμε απαλά. Γυρίζουμε το επάνω κάτω (180 μοίρες), το στριφογυρίζουμε και τοποθετούμε σε βουτυρωμένο πυρέξ. Επαναλαμβάνουμε.
4. Περιχύνουμε με 2 κουταλιές λίπος κάθε κομμάτι.
Κανταΐφι με τυριά  Κανταΐφι με τυριά
5. Χτυπάμε ελαφρά την κρέμα γάλακτος και το γάλα να ενωθούν. Περιχύνουμε τα κανταΐφια. Αφήνουμε να πιούν όλο το υγρό μείγμα (1 ώρα περίπου).
6. Ψήνουμε στους 180 ο C, για 35΄-40΄ περίπου (ώσπου να ροδίσουν). Αν ψήσουμε με αέρα θα χαμηλώσουμε κατά 20 ο C τη θερμοκρασία.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

Το διαβάσαμε στο me-nu.gr

 

Δείτε και άλλες νόστιμες και εύκολες συνταγές εδώ

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό για το σχολείο

    Το κολατσιό στο σχολείο δεν είναι απλά ένα ενδιάμεσο γεύμα – δεν έρχεται μόνο να καλύψει την αίσθηση...

  2. Η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών

    Η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών (Word Migratory Bird Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαίου (9-10...

  3. Νέο Gadget κάνει κάθε κρασί να «πίνεται»

    Οι γνώστες των καλών κρασιών συχνά είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αποκτήσουν...

  4. Φρούτα και λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους για να τα τρώμε;

    Η αλήθεια είναι ότι με την εμφάνιση των θερμοκηπίων μπορούμε και βρίσκουμε όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά...

Βιβλία

Η μεσογειακή διατροφή για ενήλικες

Η μεσογειακή διατροφή για ενήλικες

Η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO (Ναϊρόμπι, Νοέμβριος 2010), μετά από κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Περιφέρεστε άσκοπα στο σπίτι με το θερμόμετρο υπό μάλης, ο βήχας δεν σας αφήνει να κλείσετε μάτι τη νύχτα και τα χαρτομάντιλα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μάσκα προσώπου ενάντια στην πρόωρη γήρανση

Μάσκα προσώπου ενάντια στην πρόωρη γήρανση

Ειδικά το καλοκαίρι, η περιποίηση προσώπου είναι επιτακτική και η επιδερμίδα χρειάζεται ενυδάτωση και φροντίδα σε καθημερινή βάση.Αν παρόλο που χρησιμοποιείς ενυδατική...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό για το σχολείο

Υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό για το σχολείο

Το κολατσιό στο σχολείο δεν είναι απλά ένα ενδιάμεσο γεύμα – δεν έρχεται μόνο να καλύψει την αίσθηση πείνας που λογικά θα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τα φρούτα του Φθινοπώρου

Τα φρούτα του Φθινοπώρου

Με γλυκιά κόκκινη σάρκα και «τροφή των αγγέλων» κατά τον Μαρκ Τουέιν, τα καρπούζια είναι πλούσια σε  βιταμίνη Α και σε ποτάσιο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Προϊόντα αντιγήρανσης με φυσικά υλικά

Προϊόντα αντιγήρανσης με φυσικά υλικά

Δημιουργήστε τα δικά σας προϊόντα αντιγήρανσης από φυσικά συστατικά που θα βρείτε στην κουζίνα σας και προσφέρετε στην επιδερμίδα σας μοναδική φροντίδα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ελληνικά βότανα

Ελληνικά βότανα

Έχουν καταγραφεί από τον Ιπποκράτη 1.150 ελληνικά βότανα,  μερικά εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως οι απόλυτες τροφές. Εδώ και χρόνια, έχει αναγνωριστεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τα φυτικά ντεμακιγιάζ

Τα φυτικά ντεμακιγιάζ

Αν προτιμάτε να χρησιμοποιείτε φυσικά συστατικά για την περιποίηση και την φροντίδα της επιδερμίδας σας ή απλά σας τελείωσε το ντεμακιγιάζ σας...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron