Αρχική » Σχεδιασμός κήπου

Πως θα σχεδιάσετε τον κήπο σας

Πως θα σχεδιάσετε τον κήπο σας

Όταν ξεκινάμε να σχεδιάσουμε τον κήπο μας, πρέπει να προσέξουμε τεχνικά ζητήματα όπως ο τρόπος και ο χρόνος φύτευσης, τα κλαδέματα κλπ. Θα πρέπει να απαντήσουμε ερωτήματα όπως «Τι θα πήγαινε δίπλα σ’ ένα τοίχο ή στα κάγκελα» ή ακόμα «αν το τάδε χρώμα πάει μ’ αυτή την πέτρα» κλπ. Σ’ αυτή την περίπτωση οι συμβουλές που μπορούμε να δώσουμε δεν είναι τίποτε άλλο παρά … οι δικές μας ιδέες.
Καταλήγουμε λοιπόν στο εξής απλό συμπέρασμα: Οτιδήποτε θέλουμε να κατασκευάσουμε σ’ ένα κήπο, ακόμα και ο ίδιος ο κήπος, ξεκινάει από την «αρχική μας ιδέα» και εξαρτάται από το προσωπικό γούστο του καθενός.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σκεφτήκαμε να δώσουμε μια σειρά από συμβουλές και ιδέες για να σας διευκολύνουμε στο σχεδιασμό του κήπου σας ώστε  να χρησιμοποιήσετε  στο χώρο σας, με τον καλύτερο τρόπο, τις εκατοντάδες ποικιλίες και τις χιλιάδες φυτά Τριανταφυλλιάς που σας προσφέρουμε. 
Θα σας βοηθήσουμε επίσης να αποκτήσετε ένα υπόβαθρο γνώσεων ώστε να ανατρέξετε και να βρείτε τις κατάλληλες πληροφορίες για κάποιο θέμα, να εκφράσετε πιο καθαρά τις απόψεις σας στον προμηθευτή των φυτών σας ή και στον κηποτέχνη που θα αναλάβει την κατασκευή μέρους ή όλου του κήπου σας.


1. Η αρχή...
Η ιδέα μας στην αρχή πρέπει να υλοποιήσιμη, εύκολη και οικονομική. Παίρνουμε τα εξής υπόψη μας.
-Το ανάγλυφο του εδάφους: Αν χρειαστεί να δημιουργήσουμε επίπεδα, προσβάσεις και περάσματα  και να κάνουμε τις απαραίτητες χωματουργικές εργασίες.
-Λαμβάνουμε υπόψη μας και τα άλλα στοιχεία που υπάρχουν στο χώρο μας όπως κτίρια, πισίνες, γκαράζ, τα υπάρχοντα φυτά ιδίως τα δέντρα.
-Τα περάσματα: θα μας επιτρέψουν να ενώσουμε τα διάφορα μέρη του κήπου μας ώστε να γίνει όσο το δυνατό πιο λειτουργικός, σύμφωνα πάντα με την "αρχική μας ιδέα".


2. Ο σχεδιασμός
Τοποθετούμε στο χαρτί (καλύτερα σε ένα τοπογραφικό σχέδιο) όλα τα παραπάνω και συνεχίζουμε το σχέδιο μας τοποθετώντας νέα στοιχεία :
-ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ. Σχεδιάζουμε και τοποθετούμε τυχόν νέες κατασκευές που θα κάνουν ομορφότερο και λειτουργικότερο τον κήπο μας όπως πέργκολες, αψίδες, λίμνες, γκαράζ, εργαλειοθήκες , πισίνες, υπαίθριους φούρνους, μπάρμπεκιου κλπ.
-ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ: Σχεδιάζουμε και τοποθετούμε νέες προσβάσεις ανθρώπων, αυτοκινήτων ή μηχανημάτων στα διάφορα μέρη και κατασκευές.
-ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ: Σχεδιάζουμε και τοποθετούμε νέα δίκτυα, κυρίως αναμονές για την άρδευση και γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος για φωτισμό κλπ.
-ΤΑ ΨΗΛΑ ΔΕΝΤΡΑ: Τοποθετούμε απαραίτητα σε διάφορες θέσεις ψηλά δέντρα που θα μας χαρίσουν σκιά, δροσιά και θα προστατέψουν τα κτίρια (σεβόμαστε και κρατάμε τα τυχόν υπάρχοντα).
-ΤΑ ΠΑΡΤΕΡΙΑ: Σχεδιάζουμε και τοποθετούμε τα παρτέρια με τις τριανταφυλλιές και τα άλλα ανθοφόρα και αρωματικά φυτά, ακόμα και τα εποχιακά. Διαλέγουμε τα κατάλληλα είδη ανάλογα με την έκθεση στον ήλιο, το μέγεθος, χρώμα και άλλα χαρακτηριστικά. Συμβουλευόμαστε φυτωριούχους, κηποτέχνες, γεωπόνους, φίλους κλπ. Σ' αυτή τη φάση σχεδιάζουμε και τοποθετούμε, αν το επιθυμούμε το λαχανόκηπο ή κάποια άλλα είδη όπως αμπέλια, οπωροφόρα....
-ΑΛΛΕΣ ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ: Όπως μπορντούρες, χωρίσματα, συστάδες ή ακόμα και μεμονωμένα άλλα φυτά, περίεργα .... κλπ.

3. Η αποτύπωση στο έδαφος
Αφού σχεδιαστούν με ακρίβεια όλα όσα αναφέρουμε στο 2ο βήμα, συνεχίζουμε με την αποτύπωση τους στο έδαφος (δηλαδή καθορίζουμε την ακριβή τους θέση) και ξεκινάμε την κατασκευή τους.
Συμβουλή για την αποτύπωση των παρτεριών: Με κάποιο υλικό που ξεχωρίζει στο χώμα όπως η μαρμαρόσκονη ή ο γύψος, οριοθετούμε τα παρτέρια με βάση το σχέδιο μας. Αφού βεβαιωθούμε ότι ταιριάζουν μ’ αυτό που φανταστήκαμε, προχωρούμε στην προετοιμασία του εδάφους.... Το ίδιο ισχύει ως προς την αποτύπωση στο έδαφος για τις διάφορες μπορντούρες, συστάδες, λαχανόκηπους κλπ.


4. Η κατεργασία του εδάφους
Θα αναφερθούμε στο καθαρά γεωτεχνικό μέρος της κατασκευής του κήπου. Η σωστή κατεργασία του εδάφους θα σας βοηθήσει να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ότι αφορά στην εγκατάσταση και την ανάπτυξη των φυτών σας.
Τις περισσότερες φορές συμβαίνει το έδαφος να είναι ακαλλιέργητο ή φερτό συνεπώς δεν είναι γόνιμο. Για να το καταστήσουμε γόνιμο πρέπει να προσθέσουμε οργανική ουσία. Με την οργανική ουσία θα "χτίσουμε" τα διάφορα στοιχεία του εδάφους ώστε τα φυτά μας να παίρνουν ευκολότερα το νερό αλλά και θα "εμβολιάσουμε" στο χώμα μας και τα απαραίτητα για την ζωή των φυτών ωφέλιμα μικρόβια ...
Ξεκινάμε μ’ ένα όργωμα και στην συνέχεια με την ενσωμάτωση της οργανικής ουσίας (δηλ. κοπριά, φυλλόχωμα, τύρφη κλπ.). Προτιμείστε την μαύρη τύρφη.
Ελέγχουμε επίσης την σωστή στράγγιση του εδάφους. Αν για διάφορους λόγους το έδαφος των παρτεριών δεν στραγγίζει γρήγορα ή το έδαφος είναι υπερβολικά βαρύ ή υπάρχει αδιαπέραστο στρώμα στο υπέδαφος τότε  φροντίζουμε να εγκαταστήσουμε σύστημα αποστράγγισης. Σ'αυτή την περίπτωση απευθυνθείτε πάλι σε ειδικούς για να δωθεί η καταλληλότερη λύση.

5. Η εγκατάσταση του αρδευτικού συστήματος
Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία ενός κήπου στην Ελλάδα είναι η άρδευση. Και σ'αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε τη γνώμη του ειδικού για να πετύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Παρακάτω δίνονται με μεγάλη συντομία ορισμένα κομβικά σημεία που πρέπει να προσέξετε.
Ο στόχος της επιτυχούς εγκατάστασης ενός αρδευτικού συστήματος είναι να ποτίζονται επαρκώς χωρίς υπερβολές τα φυτά και στις ποσότητες που απαιτούνται για το κάθε είδος ξεχωριστά.
Η άρδευση με σταγόνες είναι η πιο κατάλληλη για τις τριανταφυλλιές και τους διάφορους θάμνους και δέντρα γιατί ποτίζουμε εξοικονομώντας νερό και ταυτόχρονα αποφεύγουμε τα πολλά ζιζάνια. Μπορούμε να ποτίζουμε ταυτόχονα διαφορετικά είδη με διαφορετικές απαιτήσεις σε ποσότητες νερού.
Αν οι τριανταφυλλιές μας ή τα παρτέρια μας περιβάλλονται από γκαζόν, φροντίστε ώστε οι εκτοξευτήρες (μπεκ) του ποτίσματος να βρίσκονται περιμετρικά του παρτεριού και να κατευθύνουν το νερό από το παρτέρι προς το γκαζόν. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε να βρέχονται συχνά τα φύλλα των τριανταφυλλιών σας και των άλλων φυτών που βρίσκονται στο παρτέρι και έτσι θα είναι πιο υγιή. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην ανάπτυξη των φυτών το καλοκαίρι, φροντίστε –χρησιμοποιώντας αυτόματο προγραμματιστή- ώστε αυτά να ποτίζονται τις πρώτες πρωινές ώρες με το χάραμα του ήλιου.
Σημειώστε: Η εγκατάσταση (φύτευση) των φυτών των παρτεριών να προηγείται της εγκατάστασης του συστήματος άρδευσης.


6. Ο σχεδιασμός ενός Ροδώνα
Η καρδιά του κήπου των αισθήσεων είναι ο ροδώνας δηλαδή, το μικρό ή μεγάλο μέρος του κήπου μας όπου φυτεύουμε πυκνά πολλές ποικιλίες τριαντάφυλλιών έτσι ώστε τα χρώματα, τα σχήματα και τα αρώματα των ρόδων να εναλλάσσονται ευχάριστα και αρμονικά.
Πρώτη και Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία ενός ροδώνα στην Ελλάδα είναι η περιποίησή του. Αν αγαπάτε τα τριαντάφυλλα και είστε διατεθειμένοι/ες να τα βάλετε στο χώρο σας πρέπει απαραίτητα να διαθέσετε έστω και λίγο από το χρόνο σας στην περιποίησή τους. Μπορεί τις πολλές δουλειές να τις κάνει και κάποιος επαγγελματίας κηπουρός αλλά θα χρειαστεί να βάλετε, έστω και λίγο, κι εσείς το χεράκι σας.
Εφόσον ανταποκρίνεστε στην παραπάνω "πρώτη" προϋπόθεση, ξεκινείστε την δημιουργία του ροδώνα σας, με μεράκι και φαντασία. Πιστεύουμε ότι κι αυτός με τη σειρά του θα σας "αποζημιώσει" με το παραπάνω για το χρόνο και το χρήμα που ξοδέψατε για την κατασκευή του.
Επαναλαμβάνουμε ότι η ψυχή του ροδώνα σας είστε εσείς και γι αυτό βάλτε όλο το μεράκι και την φαντασία σας....

 

Το διαβάσαμε στο avramis.gr

Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Στην Ελλάδα υπηρεσία για την αξιοποίηση της βιομάζας

  Παρουσιάστηκε το ΑΙ4Β στο 1ο Thessaloniki Science Festival, που έλαβε χώρα από 14 έως 17 Μαΐου, στην Ηelexpo...

 2. Η Πεταλούδα Μονάρχης

  Tα 41 χρόνια από την ανακάλυψη τηε κρυψώνας της πεταλούδας μονάρχη τιμάει με το σημερινό της doodle η...

 3. Η φετινή ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι

  Οριστικοποιήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, η φετινή ρυθμιστική για το κυνήγι, η οποία...

 4. Έλλειψη βιταμίνης D; Πως θα το καταλάβετε

  Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, είναι εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό μας. Μερικές από...

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Το ρόδι ή αλλιώς "Punica granatum» όπως είναι η βοτανολογική του ονομασία είναι καρπός φυλλοβόλου θάμνου ή δένδρου που μπορεί να φθάσει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Περιφέρεστε άσκοπα στο σπίτι με το θερμόμετρο υπό μάλης, ο βήχας δεν σας αφήνει να κλείσετε μάτι τη νύχτα και τα χαρτομάντιλα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικό σαπούνι με θυμάρι

Θεραπευτικό σαπούνι με θυμάρι

Το σαπούνι είναι μια οργανική ουσία που έχει την ιδιότητα να διαλύεται στο νερό και να δεσμεύει τα λίπη. Χρησιμοποιείται για το...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μάσκα προσώπου ενάντια στην πρόωρη γήρανση

Μάσκα προσώπου ενάντια στην πρόωρη γήρανση

Ειδικά το καλοκαίρι, η περιποίηση προσώπου είναι επιτακτική και η επιδερμίδα χρειάζεται ενυδάτωση και φροντίδα σε καθημερινή βάση.Αν παρόλο που χρησιμοποιείς ενυδατική...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Περιποίηση του προσώπου με κανέλα

Περιποίηση του προσώπου με κανέλα

 Η ταπεινή κανέλα είναι μια συμπυκνωμένη αποθήκη θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για τη συντήρηση της ακεραιότητας του δέρματος. Είναι γεμάτη με βιταμίνες Α,...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό για το σχολείο

Υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό για το σχολείο

Το κολατσιό στο σχολείο δεν είναι απλά ένα ενδιάμεσο γεύμα – δεν έρχεται μόνο να καλύψει την αίσθηση πείνας που λογικά θα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τα φρούτα του Φθινοπώρου

Τα φρούτα του Φθινοπώρου

Με γλυκιά κόκκινη σάρκα και «τροφή των αγγέλων» κατά τον Μαρκ Τουέιν, τα καρπούζια είναι πλούσια σε  βιταμίνη Α και σε ποτάσιο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Προϊόντα αντιγήρανσης με φυσικά υλικά

Προϊόντα αντιγήρανσης με φυσικά υλικά

Δημιουργήστε τα δικά σας προϊόντα αντιγήρανσης από φυσικά συστατικά που θα βρείτε στην κουζίνα σας και προσφέρετε στην επιδερμίδα σας μοναδική φροντίδα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron