Αρχική » Φυτά

Καλλιέργεια της μανταρινιάς

Καλλιέργεια της μανταρινιάς

Η μανταρινιά στη συνείδηση των περισσοτέρων αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της τριπλέτας των οπωροφόρων, "πορτοκαλιά – λεμονιά – μανταρινιά". Κι ένας από τους βασικούς λόγους γι' αυτό είναι ότι έχει, ως δέντρο, πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα άλλα δύο. Έτσι: είναι αειθαλές – συνεπώς τα πράσινα φύλλα του μας συντροφεύουν όλο το χρόνο-, είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες και ο καρπός του, το μανταρίνι, έχει σημαντική θρεπτική αξία.

Όπως μπορεί να διαβάσει κάποιος στη Wikipedia η σκούφια της κρατάει από την Κίνα και το όνομά της το πήρε από τους Μανδαρίνους, ανώτατους κρατικούς λειτουργούς – τόσο λόγω του χρώματος της στολής τους όσο και γιατί συνήθιζαν ν' ανταλάσσουν τα συγκεκριμένα φρούτα ως δώρα.

Η καλλιέργεια της μανταρινιάς:
Η μανταρινιά είναι ένα πραγματικά όμορφο δέντρο που προτιμά, σαφώς, τα ζεστά κλίματα (εξ' ου και η διαδεδομένη καλλιέργειά της στην Ελλάδα). Το καλοκαιράκι θέλει το τακτικό πότισμά της αλλά, γενικά, είναι σχετικά ανθεκτική στη ζέστη. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τον παγετό και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται να την προστατεύσουμε γιατί είναι εξαιρετικά ευαίσθητη – ειδικά σε θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Λίγο πριν την άνοιξη μπορούμε να κάνουμε το βασικό κλάδεμά της με στόχο το δέντρο να μην "ξεφύγει" σε ύψος αλλά και να μαζέψουμε τα εσωτερικά κλαδιά που εμποδίζουν τον ήλιο και τον αέρα να διαχυθεί σε όλα τα μέρη της.

Επίσης, από τον Μάιο και μετά και με στόχο την καλύτερη καρποφορία της μπορούμε να την ενισχύουμε με το ειδικό λίπασμα για τα εσπεριδοειδή που μπορούμε να βρούμε στα εξειδικευμένα καταστήματα, σε κοκκώδη ή υγρή μορφή.

Η μανταρινιά καλλιεργείται σε διάφορα μέρη της Ελλάδος -ιδιαίτερα δε σε Χίο και Κρήτη- ενώ οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες της είναι το Χιώτικο και η Κλημεντίνη.


Μανταρινιά σε γλάστρα:
Όπως και η λεμονιά, έτσι και η μανταρινιά μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα. Έτσι, επιλέγουμε μία αρκετά μεγάλη γλάστρα, το κατάλληλο φυτόχωμα, και -σε συνεννόηση με το κατάστημα απ' όπου θα την προμηθευτούμε- μία ποικιλία που να μην έχει πολύ "υψηλές" βλέψεις. Φροντίζουμε δε να την τοποθετήσουμε στο μπαλκόνι ή τη βεράντα μας σε κάποιο σημείο απάνεμο όπου να το βλέπει όμως καλά ο ήλιος.

Και τέλος δε ξεχνάμε: ο μεγαλύτερος εχθρός της μανταρινιάς είναι η περίφημη Μεσογειακή μύγα που ταλαιπωρεί κι άλλα οπωροφόρα. Τρόποι αντιμετώπισης; Ο  ψεκασμός καθώς και η τοποθέτηση των ειδικών παγίδων με την κόλλα που πωλούνται στο εμπόριο.

 

 

Το διαβάσαμε στο praktikesidees.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μανταρινιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Γάτες και στο… αφρόγαλα

    Στην Ιαπωνία ο καφές δεν είναι μια απλή υπόθεση. Εδώ το latte art εντυπωσιάζει και το αφρόγαλα στον...

  2. Στο Θαλάσσιο Πάρκο ωοτοκίας χελωνών, χίλιες φωλιές

    Αυξήθηκαν φέτος οι φωλιές χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας, σύμφωνα με την καταγραφή από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου....

  3. Προς το τέλος του 2014 «εγκαίνια» για το e- δημοπρατήριο αγροδιατροφικών προϊόντων

    Σε περίπου ένα μήνα  η πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου στη διεύθυνση www. e-auctionmarket.eu θα μπορεί να υποστηρίξει πραγματικές...

  4. Στην Ινδία δημιουργία νέων δασών

    Σχέδια επενδύσεων ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέων δασών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Δασών και Κλιματικής...

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron