Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Σπόροι - σπορόφυτα

Η δημιουργία σπορείων

Η δημιουργία σπορείων

Ένας καλός και φτηνός τρόπος να καλλιεργήσουμε τα ανοιξιάτικα λαχανικά (ντομάτες, αγγούρια, κολοκύθια, πιπεριές κ.λ.π) είναι να φτιάξουμε σπορεία και να έχουμε τα φυτά μας έτοιμα για φύτευση την άνοιξη.
Το παρακάτω μάθημα να εξηγεί πώς θα φτιάξουμε τα σπορεία.

Πότε θα σπείρουμε τους σπόρους;
•   τον Φεβρουάριο-Μάρτιο στις πιο θερμές χώρες
•   τον Απρίλιο στις λιγότερο θερμές

Κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση
•   μετά τα μέσα Απριλίου στις θερμές χώρες

•   το Μάιο στις λιγότερο θερμές

Πού θα σπείρουμε τους σπόρους;
-σε δισκία τζίφι τα οποία έχουν το πλεονέκτημα να είναι συγχρόνως και γλαστράκια και χώμα (2σε1), και όταν οι σπόροι βλαστήσουν, φυτεύουμε κατευθείαν το τζίφι, όπως είναι μαζί με το φυτό, στο χώμα.Τα δισκία τζίφι πρέπει να απορροφήσουν αρκετό νερό μέχρι να φουσκώσουν γι αυτό τα βάζουμε σ' ένα δίσκο, τους ρίχνουμε νερό, περιμένουμε να φουσκώσουν και μετά βάζουμε τους σπόρους.
-σε μικρά γλαστράκια (τα αγοράζουμε, χρησιμοποιούμε κεσεδάκια από γιαούρτι,πλαστικά ποτηράκια, κομμένα κουτάκια κ.λ.π)
-σε δίσκους σποράς

Η διαδικασία
Γεμίστε τα γλαστράκια με χώμα (δεν χρειαζόμαστε χώμα αν έχουμε δισκία τζίφι).
Βάλτε κάνα-δυό σπόρους σε κάθε γλαστράκι. Αν οι σπόροι είναι μεγάλοι, ένας αρκεί.
Προσθέστε ένα λεπτό στρώμα χώματος από πάνω.
Ψεκάστε με νερό τα γλαστράκια προσέχοντας να μη σπρώξετε πολύ βαθειά τους σπόρους.
Βάλτε μια ταμπελίτσα σε κάθε γλαστράκι για να ξέρετε τι έχετε φυτέψει.Καλύψτε το σπορείο με ένα διαφανές πλαστικό ή γυαλί. Το πλαστικό ή γυαλί πρέπει να τοποθετηθεί 2.5-3 εκατοστά πάνω απ΄τα γλαστράκια για να έχουν αρκετό ύψος να ανάβουν τα βλαστάρια. Μπορείτε να τοποθετήσετε πετρούλες ή τούβλα ή ξύλα ( ή ό,τι άλλο σκεφτείτε) γύρω γύρω απ' το σπορείο και πάνω εκεί να στηρίξετε το πλαστικό ή το γυαλί.
Καλύψτε το πλαστικό/γυαλί μ' ένα σκούρο ύφασμα ή εφημερίδα ώστε το σπορείο να είναι σκοτεινό. Μια άλλη εναλλακτική είναι να το βάλετε σ' ένα σκοτεινό μέρος στο σπίτι σας (π.χ στο υπόγειο)
Διατηρήστε το σπορείο σε ζεστό χώρο: στην κουζίνα, πάνω σε μια ηλεκτρική κουβέρτα, πάνω σ' ένα θερμαινόμενο πατάκι κ.λ.π Το σπορείο χρειάζεται μια σταθερή θερμοκρασία γύρω στους  22 °C.
Ποτίστε τα σπορεία κάθε φορά που αισθάνεστε το χώμα στεγνό και αποφύγετε να πέσει νερό στα νέα βλαστάρια.
Βγάλτε το σκούρο ύφασμα ή την εφημερίδα από το κάλυμμα όταν βλαστήσουν οι σπόροι διότι τα νέα φυτά χρειάζονται φως για τη φωτοσύνθεση.
Όταν τα βλαστάρια μεγαλώσουν λίγο και όπου έχουμε περισσότερα του ενός φυτά, αραιώστε αφήνοντας το πιο εύρωστο φυτό μόνο.

Πότε να μεταφυτέψουμε τα νέα φυτά;
Περιμένουμε
-μέχρι τα φυτά να αποκτήσουν ένα ύψος τουλάχιστον 15-20 cm, και μετά τα φυτεύουμε στον κήπο ή περιμένουμε μέχρι να βγάλουν το 3ο φύλλο (κολοκύθια), 4ο φύλλο (ντομάτες, πιπεριές), 5ο-6ο φύλλο (μελιτζάνες)
-να ζεστάνει αρκετά ο καιρός πριν τα μεταφυτέψουμε.

Αν η εξωτερική θερμοκρασία δεν είναι αρκετά υψηλή, μπορούμε να ματαφυτέψουμε τα νεαρά φυτά σε μεγαλύτερες γλάστρες, διότι χρειάζονται χώρο για να μεγαλώσουν, και τα μεταφυτεύουμε στον κήπο αργότερα.

Τι θα κάνουμε τους σπόρους που περίσσεψαν;
Διατηρήστε τους τυλιγμένους σε αδιαφανή σακουλάκια, σε στεγνό μέρος και σε θερμοκρασία 4 βαθμών (ίσως στο ψυγείο). Προσπαθήστε να μη πάρουν υγρασία διότι η υγρασία συντομεύει τον κύκλο ζωής των σπόρων.

Συμβουλή
Αν παρατηρήσετε κιτρίνισμα στα φύλλα των νέων φυτών, σημαίνει ότι τους λείπει τροφή γι αυτό προσθέστε λίγο λίπασμα, κατά προτίμηση βιολογικό.

 

 

Το διαβάσαμε στο garden-future.eu









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Στην Αθήνα τα κρασιά του Αιγαίου

    Η Vinetum και οι Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, σας προσκαλούν σε μία συναρπαστική γευστική δοκιμή με οινικές...

  2. Ανάπτυξη των ορεινών όγκων

    Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας μπορεί να ξεκινήσει από την Περιφέρεια και...

  3. Η γενετική τροποποιημένη μπανάνα «δεν σαπίζει στο ράφι»

    Ισραηλινοί ερευνητές τροποποίησαν γενετικά τις μπανάνες, ώστε να μεγαλώσουν το...προσδόκιμο ζωής τους, με άλλα λόγια να μην σαπίζουν...

  4. ΟΓΑ: δίνει βοήθημα και έπαινο σε πολύτεκνες αγρότισσες

    Χρηματικό βοήθημα 1.000 ευρώ και τιμητικό έπαινο θα λάβουν από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), 450 πολύτεκνες μητέρες...

Σπόροι - σπορόφυτα

Πώς θα συλλέξουμε σπόρους από ώριμη ντομάτα

Πώς θα συλλέξουμε σπόρους από ώριμη ντομάτα

Είναι εύκολο να συλλέγουμε τους δικούς μας σπόρος ντομάτας.  Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε χρήματα, αλλά ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι οι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Σωστή διατροφική συμπεριφορά στις διακοπές

Σωστή διατροφική συμπεριφορά στις διακοπές

Η μάχη σας με τα κιλά ξεκίνησε στην αρχή της άνοιξης και τώρα χαίρεστε το καλοκαίρι στην παραλία! Οι περισσότερες δεχτήκατε κολακευτικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

Παρά το ότι έχει τόσα οφέλη, οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις βγαίνουν από τη θάλασσα σπεύδουν να ξεπλυθούν με γλυκό νερό θεωρώντας πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μάσκα μαλλιών για ενυδάτωση

Μάσκα μαλλιών για ενυδάτωση

Μάσκα μαλλιών ενυδατική για ξερά και ταλαιπωρημέναΥλικά1/4 ώριμη μπανάνα2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο2 ουταλιές της σούπας γάλα καρύδας (το βρίσκεται στο σούπερ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Λαδόξιδο κατά της κυτταρίτιδας

Λαδόξιδο κατά της κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα θέλει... λαδόξιδο! Το ξύδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C και D, ενώ περιέχει φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για κάθε πάθηση

Βότανα για κάθε πάθηση

Οι πληροφορίες που δίδονται  για τα βότανα έχουν αντληθεί από βιβλία και συγγράμματα βοτανολογίας, η δε αναφορά στις ιδιότητές τους είναι καθαρά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ginseng, η ρίζα της ζωής!

Ginseng, η ρίζα της ζωής!

Το όνομα «Ginseng» έχει κινεζική προέλευση και ετυμολογικά σημαίνει «ανθρώπινη ρίζα», εξαιτίας του χαρακτηριστικού διχαλωτού σχήματος που έχει η ρίζα του, η...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron