Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Βιολογικά τρόφιμα

Φυτοπροστασία με εκχύλισμα τσουκνίδας

Φυτοπροστασία με εκχύλισμα τσουκνίδας

Η τσουκνίδα είναι πολύτιμο φυτό. Καλυτερεύει το έδαφος, όπου φύεται. Περιέχει ένζυμα, σίδηρο, βιταμίνες, διάφορα άλατα και μυρμηγκικό οξύ, σε αυτό το τελευταίο οφείλεται η φαγούρα που προκαλεί καθώς και το όνομα της, κνίδη.

Η τσουκνίδα ανάλογα με την περιοχή, ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο. Είναι δραστική για τα παρασκευάσματα που θα περιγράψουμε, όταν την κόψουμε λίγο πριν την ανθοφορία ή μόλις αρχίζει η ανθοφορία της. Κόβουμε τα φύλλα και τα στελέχη της και μπορούμε να την αποξηράνουμε στη σκιά για να την έχουμε και άλλες περιόδους.

Συνιστάται η χρήση 2 ειδών. Κνίδη η δίοικος (Urtica Doica) και κνίδη η καυστική (Urtica Urens). Εάν δεν βρούμε αυτά τα 2 είδη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την κνίδη τη σφαιροφόρο (Urtica Pilulifera).

Το διάλυμα τσουκνίδας από υδάτινο απόσταγμα τσουκνίδας χρησιμοποιείται από καιρό σαν ένα φυτοδιεγερτικό στη φυτοκομία.

Με την χρήση του διαλύματος έχει παρατηρηθεί ότι η ανάπτυξη αυξάνεται, τα φύλλα έχουν πιο σκούρο πράσινο χρώμα. Ακόμα αυξάνεται και η αντοχή απέναντι στα παράσιτα και ειδικά στις αφίδες.

Κόβουμε τα στελέχη και τα φύλλα της και μπορούμε να την αποξηράνουμε στη σκιά για μια εβδομάδα, για να την αποθηκεύσουμε. Μπορούμε να φτιάξουμε το έγχυμα μας με φρέσκια ή αποξηραμένη τσουκνίδα. Για κάθε κιλό φρέσκου φυτού ή 200 γρ. αποξηραμένου χρησιμοποιούμε 10 λίτρα νερό.

Κρύο έκχυμα 24 ωρών φρέσκιας τσουκνίδας για αντιμετώπιση εντόμων

Μέσα σε ένα δοχείο ρίχνουμε ένα μέρος τσουκνίδας φρέσκιας και 10 μέρη νερού. Ανακατεύουμε καλά ώστε η τσουκνίδα να σκεπαστή με νερό. Αφήνουμε το μίγμα 14 έως 24 ώρες το περισσότερο, ανάλογα με την θερμοκρασία της εποχής. Σουρώνουμε το μίγμα που έχουμε και αμέσως ραντίζουμε τα προσβεβλημένα φυτά από μελίγκρες. Με το πρώτο ψεκασμό οι μελίγκρες θα αρχίσουν να λιγοστεύουν. Ξανά ραντίζουμε τα φυτά μετά από μια βδομάδα περίπου. Αυτό επαναλαμβάνεται ακόμα 3-4 φορές ανάλογα με το πρόβλημα. Μετά τα ραντίσματα τα φυτά έχουν ενισχυθεί και δεν προσβάλλονται πλέον εύκολα.

Προσοχή: Μόλις σουρώσουμε το μίγμα αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το εκχύλισμα αμέσως ή το αργότερο μετά δύο ώρες, αλλιώς χάνει την αποτελεσματικότητα του. Το παρασκεύασμα αυτό γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικό, αν προσθέσουμε μέσα και κάποιο αιθέριο έλαιο, που απωθεί τις μελίγκρες.

Έκχυμα τσουκνίδας 10 – 14 ημερών ως δυναμωτικό

Με τις ίδιες αναλογίες όπως και προηγουμένως, δηλαδή 10 μέρη νερού 1 μέρος τσουκνίδας, (ΠΑΝΑΓΟΣ 1997) φτιάχνουμε ένα παρασκεύασμα που το αφήνουμε όμως 10 – 14 ημέρες ανακατεύοντας το καθημερινά με ένα ξύλο. Μετά από λίγες ημέρες αρχίζει να αφρίζει και να βγαίνει μια έντονη δυσάρεστη οσμή για αυτό τοποθετούμε το βαρέλι με το παρασκεύασμα σε κάποια άκρη του κήπου και το σκεπάζουμε με ένα καπάκι. Το χειμώνα, αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, τοποθετούμε το βαρέλι κάπου στον ήλιο, το καλοκαίρι όμως οπωσδήποτε στη σκιά. Αν θέλουμε να μειώσουμε την έντονη δυσάρεστη οσμή, ρίχνουμε μέσα μια χούφτα σκόνης από πετρώματα.

Όταν οι αφροί σταματήσουν μετά 10 ή 14 μέρες, το παρασκεύασμα είναι έτοιμο. Τότε το σουρώνουμε και το διάλυμα αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή το φυλάμε σκεπασμένο σε δροσερό μέρος για μετέπειτα χρήση. Με το μίγμα αυτό ψεκάζουμε τα φυτά αραιώνοντας το με το τριπλάσιο μέχρι πενταπλάσιο νερό. Όσο πιο τρυφερά είναι τα φυτά τόσο μεγαλύτερη αραίωση χρειάζεται.

Το ψέκασμα αυτό δρα ως αναζωογονητικό π.χ. σε φυτά που έχουν ταλαιπωρηθεί από ξηρασία.. Επίσης, κάνει τα φυτά πιο ανθεκτικά σε τυχόν μελλοντικές προσβολές. Αν έχουμε πολύ από αυτό το διάλυμα, το αραιώνουμε με δεκαπλάσιο νερό καιποτίζουμε τα φυτά στις ρίζες τους, έτσι δίνουμε στο έδαφος και άζωτο.
Υπάρχουν μερικοί βιοκαλλιεργητές που καταφέρνουν να έχουν υγιή φυτά χωρίς κανένα άλλο ράντισμα, εκτός αυτό το δυναμωτικό της τσουκνίδας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκουμε. Το παρασκεύασμα αυτό μπορεί να συνδυαστεί για ράντισμα των φυτών και με άλλα παρασκευάσματα

 

 

Το διαβάσαμε στο botanologika.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Τσουκνίδα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πότε είναι φρέσκο ένα αυγό;

    Για να διαπιστώσουμε αν ένα αυγό είναι φρέσκο, γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και το ρίχνουμε μέσα....

  2. Τριώδιο - απόκριες: παράδοση και διατροφή

    Τελώνου και Φαρισαίου και αρχή ... τριωδίου! Τι είναι το Τριώδιο;Τριώδιο είναι το βιβλίο της Εκκλησιαστικής Ακολουθίας των ύμνων...

  3. Η τιμή του ψωμιού στα ύψη

    Στα ύψη «σκαρφαλώνει» η τιμή πώλησης του ψωμιού από τον τρέχοντα ήδη μήνα, με την αύξηση να υπερβαίνει...

  4. Ηράκλειο: Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων

    Διήμερο Φεστιβάλ Προβολής και Προώθησης Τοπικών Προϊόντων στις Δημοτικές Ενότητες Τέμενος, Παλιανή και Γοργολαΐνη, διοργανώνει η Κοινωφελής Δημοτική...

Σπόροι - σπορόφυτα

Πώς θα συλλέξουμε σπόρους από ώριμη ντομάτα

Πώς θα συλλέξουμε σπόρους από ώριμη ντομάτα

Είναι εύκολο να συλλέγουμε τους δικούς μας σπόρος ντομάτας.  Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε χρήματα, αλλά ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι οι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Σωστή διατροφική συμπεριφορά στις διακοπές

Σωστή διατροφική συμπεριφορά στις διακοπές

Η μάχη σας με τα κιλά ξεκίνησε στην αρχή της άνοιξης και τώρα χαίρεστε το καλοκαίρι στην παραλία! Οι περισσότερες δεχτήκατε κολακευτικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

Παρά το ότι έχει τόσα οφέλη, οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις βγαίνουν από τη θάλασσα σπεύδουν να ξεπλυθούν με γλυκό νερό θεωρώντας πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μάσκα μαλλιών για ενυδάτωση

Μάσκα μαλλιών για ενυδάτωση

Μάσκα μαλλιών ενυδατική για ξερά και ταλαιπωρημέναΥλικά1/4 ώριμη μπανάνα2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο2 ουταλιές της σούπας γάλα καρύδας (το βρίσκεται στο σούπερ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Λαδόξιδο κατά της κυτταρίτιδας

Λαδόξιδο κατά της κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα θέλει... λαδόξιδο! Το ξύδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C και D, ενώ περιέχει φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για κάθε πάθηση

Βότανα για κάθε πάθηση

Οι πληροφορίες που δίδονται  για τα βότανα έχουν αντληθεί από βιβλία και συγγράμματα βοτανολογίας, η δε αναφορά στις ιδιότητές τους είναι καθαρά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ginseng, η ρίζα της ζωής!

Ginseng, η ρίζα της ζωής!

Το όνομα «Ginseng» έχει κινεζική προέλευση και ετυμολογικά σημαίνει «ανθρώπινη ρίζα», εξαιτίας του χαρακτηριστικού διχαλωτού σχήματος που έχει η ρίζα του, η...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron