Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Συνταγές εποχής και εορταστικές

Αρνάκι στη σούβλα

Αρνάκι στη σούβλα

Το παραδοσιακό αρνί στη σούβλα δεν έχει φυσικά καμία ιδιαίτερη συνταγή. Η όλη ουσία είναι στη διαδικασία του σουβλίσματος και έπειτα στο αργό ψήσιμο του αρνιού. Ωστόσο, η σωστή προετοιμασία και το σούβλισμα του αρνιού πρέπει να γίνουν την προηγούμενη ημέρα και όχι φυσικά την ίδια ημέρα που θα το ψήσουμε! Πλύσιμο Η πρώτη μας δουλειά είναι να πλύνουμε πολύ καλά το αρνί, ειδικά στο εσωτερικό μέρος. Αφαιρούμε την συκωταριά (αν δεν το έχει κάνει ήδη ο κρεοπώλης) και πλένουμε όλα τα ίχνη αίματος, αλλά και κάθε ίχνος από στομαχικά υγρά του αρνιού.

Υλικά συνταγής
1 αρνάκι 8-10 κιλών
σύρμα
σπάγγο για το δέσιμο
σακοράφα για το ράψιμο της κοιλιάς
αλάτι
πιπέρι
3-4 λεμόνια
ρίγανη
1 σούβλα με διχάλα
15 κιλά κάρβουνα
προσάναμα
ειδικές βίδες σχήματος Π για το δέσιμο της ραχοκοκαλιάς

Το πλύσιμο θέλει προσοχή, επειδή ειδικά στο κάτω μέρος της κοιλιάς του αρνιου μαζεύονται ακαθαρσίες που αν δεν τις ξεπλύνουμε θα αλλοιώσουν την γεύση και οσμή του ψημένου αρνιού!

Σούβλισμα Μόλις στεγνώσει λίγο το εσωτερικό του αρνιού, το περνάμε στη σούβλα ως εξής: Περνάμε την σούβλα από το πίσω μέρος του αρνιού (κάτω από την ουρά) προς τα εμπρός, προσέχοντας η σούβλα να βρίσκεται παράλληλα στη σπονδυλική του στήλη. Η άκρη της σούβλας πρέπει να βγει κάτω από τον λαιμό του αρνιού. Βάζουμε δύναμη και τρυπάμε με την άκρη της σούβλας το κεφάλι ώστε να σφηνώσει παιρνώντας μέσα από αυτό - αν δεν μπορέσουμε, πρέπει να δέσουμε σφιχτά με σπάγγο το λαιμό του αρνιού πάνω στη σούβλα ώστε να μην μετακινείται καθόλου. Στη συνέχεια, σφηνώνουμε καλα τη "διχάλα" (το ειδικό διχαλωτό σουβλί στο πίσω μέρος της σούβλας) πάνω στα πίσω μπούτια του αρνιού. Για σιγουριά, δένουμε τα πίσω μπούτια και με σπάγγο πάνω στη διχάλα. Στη συνέχεια, παίρνουμε σπάγγο και δένουμε και τα μπροστινά πόδια πάνω στον λαιμό (παράλληλα με αυτόν). Για να μην μετακινείται το αρνί, καθώς γυρνάει η σούβλα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δύο ειδικές βίδες (σε σχήμα Π) με τις οποίες τρυπάμε τη ράχη του αρνιού ώστε να εφαρμόσουν πάνω στη σπονδυλική του στήλη. Κατόπιν τις βιδώνουμε σφιχτά από μέσα με τα ειδικά παξιμάδια. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζουμε το πιο σημαντικό: ότι το αρνί θα γυρνάει συνέχεια μαζί με τη σούβλα. Το σούβλισμα τελείωσε. Τώρα, βάζουμε λίγη ρίγανη (προσοχή μην πικρισει!), αρκετό αλάτι και μπόλικο πιπέρι στο εσωτερικό του αρνιού, καθώς και 2-3 λεμόνια κομμένα σε κομμάτια. Αν θέλουμε, "πλένουμε και το εξωτερικό του αρνιού με λίγο χυμό λεμονιού. Δεν βγάζουμε όμως την μπόλια του αρνιού (το λεπτό στρώμα λίπους που φαίνεται σαν ύφασμα πάνω στο αρνί) γιατί αυτό χρησιμεύει στο ψήσιμο ώστε το αρνί να βγει "ζουμερό" και όχι στεγνό! Τέλος, ράβουμε την κοιλιά του αρνιού με σπάγγο χρησιμοποιώντας τη σακοράφα. Προσέχουμε να μην αφήσουμε κενά. Αφήνουμε τη νύχτα το αρνί στη σούβλα όρθιο - απλώς το τυλίγουμε με σακούλες για να μην πάνε ζωύφια πάνω του.

Ψήσιμο Την επόμενη μέρα, τη Λαμπρή, για να πετύχει το αρνί στη σούβλα πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο πιο αργό ψήσιμο κάνουμε τόσο πιο νόστιμο θα βγει το αρνί. Για σωστή φωτιά, χρειάζονται και σωστά κάρβουνα. Τα κάρβουνα (περί τα 15 κιλά) πρέπει να είναι ελεγμένα, δηλαδή δεν παίρνουμε βρεγμένα ή με υγρασία γιατί δεν θα ανάψει ποτέ η φωτιά. Επίσης, ανάβουμε φωτιά αρκετή ώρα πριν βάλουμε το αρνί πάνω, ώστε τα κάρβουνα να έχουν καεί για τα καλά και να έχουν αρχίσει να ασπρίζουν χωρίς να υπάρχει φλόγα. Είναι καλό να έχουμε σε μια άκρη κι άλλα κάρβουνα, ώστε να τα ρίχνουμε σιγά σιγά αφού έχουν καεί κι αυτά. Μόλις είναι έτοιμα και αρκετά τα κάρβουνα, τα απλώνουμε γύρω γύρω και βάζουμε πάνω τη σούβλα. Ξεκινάμε όσο πιο ψηλά γίνεται και γυρνάμε γρήγορα ώστε να μην "αρπάξει" το αρνί. Αν έχουμε μηχανισμό, ακόμα καλύτερα! Το αρνί στη σούβλα χρειάζεται μιάμιση με δύο ώρες αργό ψήσιμο για να γίνει τέλειο. Καθώς περνάει η ώρα, ειδικά αν τα κάρβουνα δεν έχουν πολύ ζέστη, μπορούμε να κατεβάσουμε τη σούβλα πιο χαμηλά. Προσοχή στο εξής: τα δύσκολα σημεία στο ψήσιμο του αρνιού είναι τα μπούτια, τα μπροστινά πόδια και το κεφάλι. Οπότε συγκεντρώνουμε περισσότερα κάρβουνα σε αυτά τα σημεία. Αντίθετα τα πλευρά γίνονται εύκολα και δεν χρειάζονται πολλά κάρβουνα. Πως ξέρουμε ότι το αρνί μας είναι έτοιμο; Παρατηρούμε το μπούτι, και μόλις δούμε να ξεπροβάλλει το κόκκαλο κάτω από τη σάρκα, το αρνί στη σούβλα είναι έτοιμο. Αραιώνουμε τελείως τα κάρβουνα, αφήνουμε να περιστρέφεται 10 λεπτά ακόμα, και μετά σταματάμε την περιστροφή.

Αρχίζουμε το κόψιμο από τα μπούτια και καλή μας όρεξη!

 

Το διαβάσαμε στο supersyntages.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Μία συνήθεια που μας γερνάει

    Επιστέφετε εξαντλημένοι από τη δουλειά και το μόνο που θέλετε είναι ένα ζεστό μπάνιο που θα σας χαλαρώσει...

  2. Δικαιώθηκαν οι αρτοποιοί

    Τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν στη διαφημιστική επικοινωνία "ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΑΡΓΟΨΗΜΕΝΟ" με βάση την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Ελέγχου Επικοινωνίας....

  3. Καθαρό το δάσος στο Διαλεχτό Τρικάλων

    Η συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών από τα Τρίκαλα και το εκφρασμένο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος, ήταν τα...

  4. Τα αποδημητικά πτηνά της Ελλάδας σκοτώνονται παράνομα

    Περίπου 700.000 αποδημητικά πτηνά σκοτώνονται παράνομα κάθε χρόνο περνώντας από την Ελλάδα, εκτιμά η οργάνωση BirdLife International. Σε...

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Πόσα και πόσα καλοκαιρινά βράδια μας προφύλαξε από τα τσιμπήματα των αιμοβόρων κουνουπιών; Το φιδάκι, το σπειροειδές βραδύκαυστο εντομοαπωθητικό που η βάση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron