Αρχική » Φυτά

Διατροφή για την καλή λειτουργία της καρδιάς μας

Διατροφή για την καλή λειτουργία της καρδιάς μας

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία θνησιμότητας στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου και τείνουν να γίνουν πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως...
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα είναι οι δυσλιπιδαιμίες που περιλαμβάνουν αυξημένα επίπεδα ολικής και της LDL χοληστερόλης, χαμηλή HDL χοληστερόλη καθώς και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Το σύγχρονο μοντέλο διατροφής (υψηλή πρόσληψη ολικού και κορεσμένου λίπους και η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών) αλλά και γενικότερα ο τρόπος ζωής (καθιστική ζωή κλπ) φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των δυσλιπιδαιμιών.

Να προτιμάτε:

Άφθονα φρούτα και λαχανικά
Όσπρια (2 φορές την εβδομάδα)
Δημητριακά ολικής αλέσεως, Ζυμαρικά ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι και ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν ιδιαίτερα τη μείωση της χοληστερόλης)
Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.
Όλα τα φρέσκα ή κατεψυγμένα ψάρια (κυρίως λιπαρά ψάρια όπως σκουμπρί, σολομός, σαρδέλα, γαύρος, τσιπούρα, σολομός) και τα πουλερικά χωρίς την πέτσα
Ελαιόλαδο ή φυτικά έλαια στο μαγείρεμα και τη σαλάτα
Μαργαρίνες εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες
Ανάλατους ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, αμύγδαλα, κουκουνάρι, σουσάμι, στραγάλια
Γλυκά χωρίς προσθήκη λιπαρών όπως γλυκό κουταλιού, ζελέ διαίτης, μέλι, μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, μαύρη σοκολάτα, μήλα ψητά ή γρανίτα παγωτό
1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί (σε άτομα με σοβαρή υπερτριγλυκεριδαιμία απαγορεύεται τελείως η χρήση οινοπνεύματος)

Nα αποφεύγετε:

Βούτυρο γάλακτος
Το κόκκινο κρέας (αρνί, μοσχάρι, κατσίκι, χοιρινό), αλλαντικά, κοτομπουκιές, παστά και καπνιστά κρέατα
Πλήρη γαλακτοκομικά, σκληρά τυριά (γραβιέρα) ή σοκολατούχο γάλα ή ρόφημα
Προϊόντα ζαχαροπλαστικής και αρτοσκευάσματα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη (πάστες, τσουρέκια, κουλουράκια, κ.α.)
Αλμυρά και γλυκά σνακ όπως πατατάκια, ποπκορν, πίτες, σοκολάτες, μερέντα, κρουασάν, παγωτά)
Σφολιάτες, τυρόπιτες, πίτσες, πατάτες τηγανιτές
Άσπρες σάλτσες όπως μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, τυρί σε κρέμα

Συχνή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών (δεν απαγορεύονται απλά συστήνεται η πιο αραιή κατανάλωσή τους

Τρόποι μαγειρέματος:
Να στραγγίζετε τα φαγητά σας με μια κουτάλα (κυρίως τα λαδερά και τα μαγειρεμένα με σάλτσες)
Να προτιμάτε πάντα τα βραστά ή ψητά
Να αποφεύγετε τελείως τα τηγανιτά φαγητά
Να αφαιρείτε το ορατό λίπος και την πέτσα
Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ως βασικό λίπος στο μαγείρεμά σας
Σερβίρετε μικρότερες μερίδες από φαγητά πλούσια σε λίπος
Καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα από τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά και όσπρια)
Χρησιμοποιείστε το ασπράδι του αυγού αντί του κρόκου στις συνταγές σας (μπορείτε βέβαια να καταναλώσετε και ολόκληρα αυγά όχι όμως πάνω από 2 την εβδομάδα


Μην ξεχνάτε τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας στην αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας. Συστήνεται καθημερινή φυσική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά 4-5 φορές την εβδομάδα (περπάτημα, ανεβοκατέβασμα σκάλας, χαλαρό τρέξιμο κα)

Με την συνεργασία της Αθηνάς Ρούντου, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθυντρια ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Κατερίνης Λάρισας, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.



Το διαβάσαμε στο: tro-ma-ktiko.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φυτά και υγεία








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Μουσείο άγριων ζώων και μανιταριών

    Άνοιξε τις πύλες του το μουσείο φυσικής ιστορίας Μετεώρων – μουσείο μανιταριών στην Καλαμπάκα. Από την Παρασκευή 28...

  2. Δημόσια διαβούλευση για την προστασία του Ασωπού

    Δημόσια διαβούλευση για την προστασία του Ασωπού ποταμού ξεκινάει από σήμερα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με τον...

  3. Καθαρά Δευτέρα: πώς ξεχωρίζουμε τα φρέσκα θαλασσινά

    Όταν λέμε Σαρακοστιανά, εννοούμε κυρίως τα «κεφαλόποδα», δηλαδή χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές και θράψαλα. Επίσης θαλασσινά σαρακοστιανά είναι τα...

  4. Πως θα βρούμε τον τύπο της επιδερμίδα μας

    Κάθε τύπος επιδερμίδας έχει διαφορετικές ανάγκες και χρειάζεται ειδική φροντίδα και προϊόντα περιποίησης. Προσδιορίστε τον τύπο επιδερμίδας σας...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron