Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας αισθητήρας του ΜΙΤ

Αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας αισθητήρας του ΜΙΤ

Χημικοί του ΜΙΤ ανέπτυξαν έναν χαμηλού κόστους, φορητό αισθητήρα που... μπορεί να ανιχνεύει αέρια που εκπέμπονται από κρέας που σαπίζει, επιτρέποντας στους καταναλωτές να γνωρίζουν εάν το κρέας που πάνε να αγοράσουν στο κατάστημα ή που βρίσκεται στο ψυγείο τους είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Ο αισθητήρας αποτελείται από χημικά τροποποιημένους νανοσωλήνες άνθρακα και θα μπορούσε να χρησιμοποιείται σε «έξυπνες συσκευασίες» που παρέχουν πολύ πιο ακριβείς πληροφορίες ασφαλείας από ό,τι η ημερομηνία λήξης στο κάλυμμα, υποστηρίζει ο Τίμοθι Σουάγκερ, καθηγητής Χημείας στο ΜΙΤ.

Επίσης, θα μείωνε τη σπατάλη φαγητού. «Οι άνθρωποι πετούν συνέχεια πράγματα που πιθανότατα δεν είναι χαλασμένα» σημειώνει ο ίδιος, senior author σε paper στο οποίο περιγράφεται ο αισθητήρας στο Angewandte Chemie.

Επικεφαλής συντάκτης του paper είναι η Σόφι Λιου, ενώ μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνονται ο Αλεξάντερ Πέτι και ο Γκράχαμ Σαζάμα.

Ο αισθητήρας είναι παρόμοιος με άλλες συσκευές νανοσωλήνων άνθρακα που το εργαστήριό του έχει αναπτύξει μέσα στα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένου ενός που διαπιστώνει πόσο ώριμα είναι τα φρούτα.

Όλες αυτές οι συσκευές δουλεύουν βασιζόμενες στην ίδια αρχή: νανοσωλήνες άνθρακα μπορούν να τροποποιηθούν χημικά έτσι ώστε η δυνατότητά τους για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος αλλάζει όταν υπάρχει παρουσία συγκεκριμένων αερίων.

Υπάρχουν και άλλων ειδών αισθητήρες που εντοπίζουν ίχνη κρέατος σε αποσύνθεση, αλλά συνήθως πρόκειται για μεγάλα και ακριβά όργανα, που απαιτούν εξειδίκευση στη χρήση τους.

Κατά τον Σουάγκερ, το βασικό πλεονέκτημα των αισθητήρων που ανέπτυξαν οι ερευνητές του ΜΙΤ είναι ότι είναι μικροί, φτηνοί και εύκολοι στην κατασκευή. Επίσης, απαιτούν πολύ μικρή ποσότητα ενέργειας, και θα μπορούσαν να ενσωματώνονται σε ασύρματη πλατφόρμα που ανέπτυξε πρόσφατα το εργαστήριο.


Το διαβάσαμε στο: tro-ma-ktiko.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Στο Ναύπλιο δωρεάν ακτινίδια σε μαθητές

    Ο Δήμος Ναυπλιέων διανέμει δωρεάν φρούτα σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία προέρχονται από ομάδα παραγωγών...

  2. Το Σάββατο η υιοθέτηση της τελικής συμφωνίας για το κλίμα

    Για αύριο Σάββατο αναβάλλεται τελικά η υιοθέτηση της τελικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως...

  3. Προς το τέλος του 2014 «εγκαίνια» για το e- δημοπρατήριο αγροδιατροφικών προϊόντων

    Σε περίπου ένα μήνα  η πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου στη διεύθυνση www. e-auctionmarket.eu θα μπορεί να υποστηρίξει πραγματικές...

  4. Τι δεν γνωρίζουμε για τις μέλισσες

    Γνωρίζετε ότι οι μέλισσες εκτός του ότι μας δίνουν το μέλι, βοηθούν και στην γονιμοποίηση των φυτών. Νέες...

Φυτά

Μπανάνα αντί για ... Μπότοξ

Μπανάνα αντί για ... Μπότοξ

Το μυστικό για τέλειο δέρμα βρίσκεται πολύ κοντά σας και πιο συγκεκριμένα στην κουζίνα σας!Ποιος χρειάζεται Botox όταν έχετε τις μπανάνες; Μπορείτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τα πολύτιμα έλαια της φύσης

Τα πολύτιμα έλαια της φύσης

Ένας φυσικός και πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ενυδατώσουμε το δέρμα μας χωρίς να το επιβαρύνουμε με επικίνδυνες ουσίες που περιέχουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο

Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και ένα από τα θέματα που απασχολεί τους γονείς είναι η διατροφή των παιδιών τους στο σχολείο....

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Αντικαταστήστε με «πράσινα καθαριστικά» τα σκληρά και επιβλαβή χημικά! Τη λύση σε όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα στο νοικοκυριό τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσική θεραπευτική αλοιφή για την ψωρίαση

Φυσική θεραπευτική αλοιφή για την ψωρίαση

Ισχυρή θεραπευτική αλοιφή για την ψωρίαση και την ακμή με κουρκουμά και άργιλο. Έχουμε δει αρκετές φορές μέχρι τώρα τις θεραπευτικές ιδιότητες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για γερά μαλλιά

Για γερά μαλλιά

Ας δούμε 10 tips για γερά μαλλιά: 1. Επειδή η τρίχα αποτελείται κυρίως από μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα αμινοξέα «κυστίνη» και...

διαβάστε αναλυτικά »

Σπόροι - σπορόφυτα

Πώς θα συλλέξουμε σπόρους από ώριμη ντομάτα

Πώς θα συλλέξουμε σπόρους από ώριμη ντομάτα

Είναι εύκολο να συλλέγουμε τους δικούς μας σπόρος ντομάτας.  Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε χρήματα, αλλά ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι οι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron