Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας αισθητήρας του ΜΙΤ

Αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας αισθητήρας του ΜΙΤ

Χημικοί του ΜΙΤ ανέπτυξαν έναν χαμηλού κόστους, φορητό αισθητήρα που... μπορεί να ανιχνεύει αέρια που εκπέμπονται από κρέας που σαπίζει, επιτρέποντας στους καταναλωτές να γνωρίζουν εάν το κρέας που πάνε να αγοράσουν στο κατάστημα ή που βρίσκεται στο ψυγείο τους είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Ο αισθητήρας αποτελείται από χημικά τροποποιημένους νανοσωλήνες άνθρακα και θα μπορούσε να χρησιμοποιείται σε «έξυπνες συσκευασίες» που παρέχουν πολύ πιο ακριβείς πληροφορίες ασφαλείας από ό,τι η ημερομηνία λήξης στο κάλυμμα, υποστηρίζει ο Τίμοθι Σουάγκερ, καθηγητής Χημείας στο ΜΙΤ.

Επίσης, θα μείωνε τη σπατάλη φαγητού. «Οι άνθρωποι πετούν συνέχεια πράγματα που πιθανότατα δεν είναι χαλασμένα» σημειώνει ο ίδιος, senior author σε paper στο οποίο περιγράφεται ο αισθητήρας στο Angewandte Chemie.

Επικεφαλής συντάκτης του paper είναι η Σόφι Λιου, ενώ μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνονται ο Αλεξάντερ Πέτι και ο Γκράχαμ Σαζάμα.

Ο αισθητήρας είναι παρόμοιος με άλλες συσκευές νανοσωλήνων άνθρακα που το εργαστήριό του έχει αναπτύξει μέσα στα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένου ενός που διαπιστώνει πόσο ώριμα είναι τα φρούτα.

Όλες αυτές οι συσκευές δουλεύουν βασιζόμενες στην ίδια αρχή: νανοσωλήνες άνθρακα μπορούν να τροποποιηθούν χημικά έτσι ώστε η δυνατότητά τους για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος αλλάζει όταν υπάρχει παρουσία συγκεκριμένων αερίων.

Υπάρχουν και άλλων ειδών αισθητήρες που εντοπίζουν ίχνη κρέατος σε αποσύνθεση, αλλά συνήθως πρόκειται για μεγάλα και ακριβά όργανα, που απαιτούν εξειδίκευση στη χρήση τους.

Κατά τον Σουάγκερ, το βασικό πλεονέκτημα των αισθητήρων που ανέπτυξαν οι ερευνητές του ΜΙΤ είναι ότι είναι μικροί, φτηνοί και εύκολοι στην κατασκευή. Επίσης, απαιτούν πολύ μικρή ποσότητα ενέργειας, και θα μπορούσαν να ενσωματώνονται σε ασύρματη πλατφόρμα που ανέπτυξε πρόσφατα το εργαστήριο.


Το διαβάσαμε στο: tro-ma-ktiko.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. To απολιθωμένο πεύκο ηλικίας 140 εκατομμυρίων ετών

    Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στη Νέα Σκωτία του Καναδά το αρχαιότερο μέχρι σήμερα απολίθωμα πεύκου, το οποίο χρονολογείται προ...

  2. Πετούν ενώ κοιμούνται ταξιδιάρικα πουλιά

    Για πρώτη φορά οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτό που υποπτεύονταν: ότι τα πουλιά καταφέρνουν να κοιμούνται την ώρα που...

  3. Παγκόσμια ηµέρα Ωκεανών

    Σήμερα 8 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, μια ημέρα η οποία στοχεύει στο να μας κάνει να...

  4. Το πρώτο σχολείο χωρίς τοίχους

    Από αυτό το καλοκαίρι, η αττική γη καλωσορίζει το πρώτο Σχολείο του Δάσους. Σύμφωνα με τις αρχές της...

Φυτά

Πως θα φτιάξουμε σαπούνι με πορτοκάλι

Πως θα φτιάξουμε σαπούνι με πορτοκάλι

Το σαπούνι πορτοκαλιού είναι ότι καλύτερο για το σώμα. Εκτός από τις ιδιότητες του πορτοκαλιού σε... συνδυασμό με το χαμομήλι, το ξύσμα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικές συνταγές για scrub.

Φυσικές συνταγές για scrub.

Ο εγγυημένος και κλασικός τρόπος για ένα λείο, λαμπερό και τονωμένο δέρμα είναι να ξεφορτωθούμε τα νεκρά κύτταρα. Και πώς θα το...

διαβάστε αναλυτικά »

Δραστηριότητες στον κήπο

Φτιάξτε μόνοι σας ένα χαρταετό

Φτιάξτε μόνοι σας ένα χαρταετό

Την Καθαρά Δευτέρα ο χαρταετός έχει την τιμητική του! Άλλωστε τα περισσότερα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία την ημέρα αυτή μόνο και μόνο...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καρναβάλι: Τα φαγητά σε διάφορες χώρες

Καρναβάλι: Τα φαγητά σε διάφορες χώρες

Τα φαγητά του καρναβαλιού εκφράζουν την ψυχή του κάθε τόπου και συχνά οι ρίζες τους φτάνουν πολύ πίσω στην ιστορία. Στους ρυθμούς...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθαρή Δευτέρα: γιατί πετάμε χαρταετό;

Καθαρή Δευτέρα: γιατί πετάμε χαρταετό;

Η Καθαρή (ή Καθαρά) Δευτέρα, ονομάζεται έτσι, επειδή είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, μιας περιόδου 40 ημερών όπου οι χριστιανοί μένουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική καλλιέργεια λαχανικών

Για τα φυτά ... γιαούρτι

Για τα φυτά ... γιαούρτι

Έχετε στο ψυγείο σας γιαούρτι και δεν προλάβατε να το καταναλώσετε όλο πριν λήξει; Χρησιμοποιήστε το για την περιποίηση του κήπου σας!Και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τριώδιο - απόκριες: παράδοση και διατροφή

Τριώδιο - απόκριες: παράδοση και διατροφή

Τελώνου και Φαρισαίου και αρχή ... τριωδίου! Τι είναι το Τριώδιο;Τριώδιο είναι το βιβλίο της Εκκλησιαστικής Ακολουθίας των ύμνων που ψάλλονται από την...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron