Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Οι μέθοδοι της συγκαλλιέργειας

Οι μέθοδοι της συγκαλλιέργειας

Ουσιαστικά υπάρχουν δύο τρόποι συγκαλλιέργειας. Ο πρώτος είναι η ταυτόχρονη ή ενδιάμεση καλλιέργεια, όπου δύο ή περισσότερα είδη καλλιεργούνται την ίδια περίοδο στον ίδιο χώρο. Ο δεύτερος είναι η εναλλασσόμενη καλλιέργεια, όπου δύο ή περισσότερες καλλιέργειες διαδέχονται η μία την άλλη σε έναν κύκλο παραγωγής.

Ταυτόχρονη ή ενδιάμεση καλλιέργεια:
Σε αυτή τη μέθοδος ο καλλιεργητής πρέπει να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το βιολογικό κύκλο των διαφορετικών ειδών, τις διαφορετικές ανάγκες που έχουν και τη διαφορά στην ανάπτυξη της ρίζας αλλά και του υπέργειου μέρους. Έτσι όταν η βασική καλλιέργεια είναι ένα λαχανικό με μεγάλη ανάπτυξη, που αργεί να δώσει καρπούς, μπορεί να γίνει συνδυασμός της με ένα λαχανικό που αναπτύσσεται πιο γρήγορα, είναι μικρότερο σε μέγεθος αλλά αντέχει και στη σκίαση. Για παράδειγμα, όταν η βασική καλλιέργεια είναι η τομάτα ή το λάχανο (που έχουν μεγάλη αλλά όχι γρήγορη ανάπτυξη και φυτεύονται σε μεγάλες αποστάσεις το ένα από το άλλο), μπορεί να συνδυαστεί με μαρούλι ή σπανάκι (που αναπτύσσονται πιο γρήγορα, έχουν πιο επιφανειακές ρίζες και αντέχουν στη σκίαση από πιο ψηλά φυτά).
Τα λαχανικά με μεγάλη ανάπτυξη, χρειάζονται και μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους προκειμένου να αναπτυχθούν σωστά. Σε αυτό το κενό (μέχρι να μεγαλώσουν τα φυτά της κύριας καλλιέργειας και να το αξιοποιήσουν) μπορούν να αναπτυχθούν λαχανικά μικρότερης ανάπτυξης που θα έχουν συγκομιστεί μέχρι να μεγαλώσει η κύρια καλλιέργεια.

Εναλλασσόμενη καλλιέργεια:
Σε αυτή τη μέθοδο ο καλλιεργητής εκμεταλλεύεται τις διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά που έχουν οι διάφορες καλλιέργειες. Πρόκειται για έναν κύκλο καλλιεργειών όπου ο στόχος είναι η νέα καλλιέργεια να φυτεύεται στο λαχανόκηπο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μετά τη συγκομιδή της προηγούμενης. Αρχικά προετοιμάζεται το έδαφος και εμπλουτίζεται με τα θρεπτικά συστατικά της κοπριάς ή του κόμποστ (όπως συνήθως στην αρχή κάθε καλλιεργητικής περιόδου). Η πρώτη καλλιέργεια του κύκλου αποτελείται από ένα ή περισσότερα είδη λαχανικών με μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά όπως για παράδειγμα τομάτα, μελιτζάνα, κουνουπίδι, λάχανο, αγκινάρα. Αφού τα πρώτα αυτά λαχανικά δώσουν την παραγωγή τους και τελειώσει η καλλιέργειά τους, φυτεύονται λαχανικά με μικρότερες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, όπως παντζάρι, καρότο, κρεμμύδι, φράουλα. Η τελευταία καλλιέργεια του κύκλου αποτελείται από ψυχανθή όπως ο αρακάς, τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές, που βελτιώνουν το έδαφος και το εμπλουτίζουν με άζωτο.

 

 

Το διαβάσαμε στο .gardenguide.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Γάτες και στο… αφρόγαλα

    Στην Ιαπωνία ο καφές δεν είναι μια απλή υπόθεση. Εδώ το latte art εντυπωσιάζει και το αφρόγαλα στον...

  2. Προειδοποίηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του καουτσούκ

    Τεράστιες εκτάσεις υψηλής βιοποικιλότητας, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, αποψιλώνονται και δίνουν τη θέση τους σε φυτείες καουτσουκόδεντρου....

  3. Οι μυρωδιές που φταίνε για τις ημικρανίες

    Πάνω από το 50% των ανθρώπων που πάσχουν από ημικρανία είναι ευαίσθητοι σε συγκεκριμένες μυρωδιές, σύμφωνα με νέα...

  4. Εκατομμύρια φορτηγά χώμα αφαιρεί κάθε χρόνο η διάβρωση στην ΕΕ

    Παρά τα μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατά της διάβρωσης των εδαφών, η βροχή και τα ποτάμια ξεπλένουν...

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Το ρόδι ή αλλιώς "Punica granatum» όπως είναι η βοτανολογική του ονομασία είναι καρπός φυλλοβόλου θάμνου ή δένδρου που μπορεί να φθάσει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα του φθινοπώρου

Φρούτα του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο είναι εδώ και μας φαίρνει πολλές επιλογές για υγιεινή διατροφή. Οι παρακάτω υπερτροφές, αποτελούν τα «δώρα» του φθινοπώρου και τις καλύτερες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron