Αρχική » Βιολογική κηπουρική

Η συγκαλλιέργεια λουλουδιών στον λαχανόκηπο

Η συγκαλλιέργεια λουλουδιών στον λαχανόκηπο

Μπορούμε να απομακρύνουμε τα επιβλαβή έντομα και αντιθέτως να προσελκύσουμε τα ωφέλημα; Τα λουλούδια ανάμεσα στα λαχανικά είναι κάτι περισσότερο από μια αισθητική προσθήκη; Σίγουρα ναι, είναι η απάντηση.

Καθώς μπορούν να προσελκύουν εκείνα τα έντομα – επικονιαστές που θα γονιμοποιήσουν τα άνθη στις φασολιές, στα μπιζέλια, στις ντοματιές και σε όλες εκείνες τις καλλιέργειες που εξαρτώνται από την επικονίαση για να παράγουν καρπό.

Μπορεί να λειτουργήσουν επίσης σαν δόλωμα ή ακόμα και σαν κάποιο απωθητικό για ορισμένα επιβλαβή έντομα, όπως είναι οι αφίδες. Προσελκύουν ωφέλημα έντομα όπως είναι οι πασχαλίτσες, οι σφήκες, οι μέλισσες και τελικά καταλήγουν ιδιαίτερα χρήσιμα στον έλεγχο των εντόμων στον λαχανόκηπο  με ένα φυσικό τρόπο χωρίς την παρέμβαση σας.

Αλλά τα οφέλη της συγκαλλιέργειας  λουλουδιών και λαχανικών δεν σταματούν εδώ. Μερικά συντελούν στην βελτίωση του εδάφους, είτε μέσω θρεπτικών συστατικών που αφήνουν σ΄ αυτό μέσω των ριζών τους είτε προσφέροντας χλωρή λίπανση αν τα θάψουμε στο έδαφος σε νεαρή ηλικία. Τελικά κάποια άλλα απλά είναι πολύ όμορφα, με υπέροχα άνθη που μπορούμε να κόψουμε για να ομορφύνουμε το σπίτι μας.

Η Καλέντουλα

Η Καλέντουλα μοιάζει να είναι στο «σπίτι» της όταν είναι στον λαχανόκηπο ή κατά μήκος των υψωμένων παρτεριών. Τα πέταλά της μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μια εύγευστη προσθήκη στις σαλάτες. Μέλισσες και άλλοι επικονιαστές θα την επισκεφτούν για το νέκταρ της και την γύρη της. Καλλιεργείστε ποικιλίες μονού άνθους και αφήστε της να σπαρθούν μόνες τους. Είναι φυτό αυστηρά μονοετές, έτσι θα αναδύεται από το έδαφος, που την προηγούμενη χρονιά άφησε του σπόρους της, ξανά και ξανά.

Το νεροκάρδαμο

Και αυτό το φυτό φαίνεται να είναι στο σπίτι του ανάμεσα στα λαχανικά, ειδικά αργότερα μέσα στο έτος. Αμφότερα άνθη και φύλλα είναι εδώδιμα, όπως είναι και οι σπόροι του που μπορούν να προστεθούν για να δώσουν μια εναλλακτική γεύση στην κάπαρη. Προσελκύει τις μέλισσες αλλά και τις κάμπιες προειδοποιώντας μας σ΄ αυτή την περίπτωση ώστε να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Limnanthes douglasii ή Poached egg plantΤο Poached egg plant είναι το «απόλυτο» λουλούδι  που θα μπορούσατε να καλλιεργήσετε γύρω από φυτά που χρειάζονται επικονίαση.
Υπάρχει μόνο ένα είδος από αυτό το ετήσιο φυτό που προέρχεται από την Καλιφόρνια. Μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε κάθε είδος εδάφους αρκεί να το βλέπει ο ήλιος.
Το φυτό έχει φωτεινά λευκά λουλούδια με κίτρινα κέντρα. Από αυτό το χαρακτηριστικό προέρχεται και το όνομά του (φυτό αυγό). Το φυτό δημιουργεί μία χαρούμενη εδαφοκάλυψη. Είναι ένα συν στον λαχανόκηπο, καθώς προσελκύει τις μέλισσες και τα hoverflies που τρέφονται με αφίδες και γονιμοποιούν τα φυτά. Πολλαπλασιάζεται εύκολα και χωρίς να χρειαστεί να κάνετε κάτι  εσείς, από τους σπόρους που πέφτουν στο χώμα.

Μαργαρίτες και χαμομήλι

Πρακτικά σχεδόν όλες οι απλές μαργαρίτες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τις μέλισσες, τις πεταλούδες, τα hoverflies και τις επιθετικές σφήκες. Το χαμομήλι μπορεί να χωρέσει παντού είτε ο λαχανόκηπος σας είναι σε ανοικτό έδαφος, είτε σε παρτέρια, ακόμα και σε γλάστρες.

Χρησιμοποιείστε επίσης τα άνθη του σαν ένα ελαφρό ηρεμιστικό τσάι που θα σας βοηθήσει να έχετε ένα ευχάριστο ύπνο.

Γαλλικοί και Αφρικανικοί κατιφέδες

Χρήσιμοι για την αποτροπή των αφίδων. Περιέχουν ορισμένες φυσικές πυρεθρίνες και επίσης έχουν καυστικά αρωματικά που υποτίθεται ότι απωθούν τους νηματώδεις στο έδαφος.
Προσελκύουν τα hoverflies που καταπολεμούν τις αφίδες και είναι δημοφιλείς στις μέλισσες.

Η φακελωτή


 

Φακελωτή ή Phacelia, μερικές φορές ονομάζεται και scorpionweed. Αυτό το φυτό από την Καλιφόρνια, ανθίζει μόλις οκτώ εβδομάδες από τότε που θα το φυτέψετε. Το μπλε των λουλουδιών του είναι χαρακτηριστικό και αυτό είναι που κάνει μοναδικά όμορφο το φυτό.  Γι΄ αυτό τον λόγο επίσης είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στα έντομα επικονιαστές.

Μπορείτε επίσης να το καλλιεργήσετε και για χλωρή λίπανση. Δηλαδή αφού βγει το φυτό σκάβετε και την ανακατεύετε με το χώμα ή την φρεζάρετε και την αφήνετε να γίνει λίπασμα.

Το κόκκινο τριφύλλι

Το κόκκινο τριφύλλι (Red Clover) είναι ένα όσπριο, με άλλα λόγια, είναι στην ίδια οικογένεια όπως μπιζέλια και τα φασόλια. Αυτό σημαίνει ότι έχει οζίδια στις ρίζες τoy που περιέχουν άζωτο και εμπλουτίζουν το έδαδος.
Χρησιμοποιείται ως χλωρή λίπανση, ή αν οι ρίζες του παραμείνουν στο έδαφος το εμπλουτίζουν. To κόκκινο τριφύλλι χρησιμοποιείται ευρέως στη βιολογική γεωργία.
Φαίνεται πανέμορφο και η επικράτηση του ως την καλύτερη πηγή νέκταρ για το μέλι, είναι η απόδειξη για την έλξη που ασκεί στα έντομα επικονιαστές.

Σύμφυτο


Το σύμφυτο είναι ένα φυτό το οποίο δεν ξεπερνά σε ύψος τα 120 εκατοστά! Αυτό άλλωστε το κάνει ιδανικό και για καλλιέργεια σε γλάστρα. Πρόκειται για ένα γνήσιο ελληνικό βότανο αφού ακόμα και το όνομά του προέρχεται από τα ελληνικά και σημαίνει αυτό που φύεται μαζί. Καλλιεργείστε το στα σκιερά μέρη του λαχανόκηπου ή αν έχετε οπωροφόρα δέντρα κάτω από αυτά και θα αναπτυχθεί θαυμάσια. Τα άνθη του είναι μια καλή πηγή για νέκταρ και τα φύλλα του είναι μια καλή πηγή για κομπόστ. Αν κάνετε τσάι με τα φύλλα του είναι θαυμάσιο λίπασμα για τα φυτά.

Λόγω των πολλών θεραπευτικών ιδιοτήτων του χρησιμοποιείτο στην αρχαιότητα ακόμα και από τους Ρωμαίους. Χρήσιμα μέρη του φυτού στην ιατρική είναι τα φύλλα και οι ρίζες του βοτάνου. Η χρήση του γίνεται εξωτερικά αλλά και εσωτερικά, ανάλογα την περίπτωση.

Για παράδειγμα εξωτερικά χρησιμοποιείται στις θλάσεις, στους μώλωπες, στα διαστρέμματα, καθώς και στις ρευματοπάθειες, ενώ επιπρόσθετα είναι αρκετά αποτελεσματικό στις ουλίτιδες και στις φαρυγγίτιδες.

Εσωτερικά έχει θεραπευτικές ιδιότητες στην βρογχίτιδα, στη διάρροια καθώς και στην ανακούφιση από το στομαχικό έλκος. Μια άλλη χρήση του σύμφυτου είναι σαν οργανική ύλη στο κομπόστ καθώς είναι πλούσιο σε οργανικά στοιχεία.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα πολλά φυτά, θαυμάσια φυτά, που θα μπορούσαμε να συγκαλλιεργείσουμε στον λαχανόκηπό μας, όπως πχ ο βασιλικός μαζί με τις ντοματιές, αλλά σ΄ αυτό το άρθρο μας, θελήσαμε να μιλήσουμε για μερικά φυτά, που σπάνια συναντά κανείς σαν συγκαλλιέργεια στους ελληνικούς λαχανόκηπους.

Μπορείτε επίσης να πάρετε πρόσθετες πληροφορίες στα άρθρα μας: Συγκαλλιέργεια φυτών στο λαχανόκηπο μας, και Συγκαλλιέργεια στο λαχανόκηπο

Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Στον Εθνικό Κήπο το Athens Gardens Festival

  Σε χώρο καλλιτεχνκής έκφρασης και δημιουργίας θα μετατραπεί από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου ο Εθνικός Κήπος....

 2. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

  Παρά το ότι έχει τόσα οφέλη, οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις βγαίνουν από τη θάλασσα σπεύδουν να ξεπλυθούν με...

 3. Γνωρίζετε την προέλευση του Πασχαλινού, σοκολατένιου, λαγού;

  Είναι αρκετά γνωστό ότι οι παραδόσεις του Πάσχα γεννήθηκαν από ένα μίγμα πολλών διαφορετικών δοξασιών και παραδόσεων από...

 4. Στη μάχη κατά του ΖΙΚΑ, γεννετικά τροποποιημένα κουνούπια

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στηρίζει τις δοκιμές γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών και ενός βακτηρίου που προσβάλλει έντομα ως εν...

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Πόσα και πόσα καλοκαιρινά βράδια μας προφύλαξε από τα τσιμπήματα των αιμοβόρων κουνουπιών; Το φιδάκι, το σπειροειδές βραδύκαυστο εντομοαπωθητικό που η βάση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron