Αρχική » Βιολογική κηπουρική

Η συγκαλλιέργεια λουλουδιών στον λαχανόκηπο

Η συγκαλλιέργεια λουλουδιών στον λαχανόκηπο

Μπορούμε να απομακρύνουμε τα επιβλαβή έντομα και αντιθέτως να προσελκύσουμε τα ωφέλημα; Τα λουλούδια ανάμεσα στα λαχανικά είναι κάτι περισσότερο από μια αισθητική προσθήκη; Σίγουρα ναι, είναι η απάντηση.

Καθώς μπορούν να προσελκύουν εκείνα τα έντομα – επικονιαστές που θα γονιμοποιήσουν τα άνθη στις φασολιές, στα μπιζέλια, στις ντοματιές και σε όλες εκείνες τις καλλιέργειες που εξαρτώνται από την επικονίαση για να παράγουν καρπό.

Μπορεί να λειτουργήσουν επίσης σαν δόλωμα ή ακόμα και σαν κάποιο απωθητικό για ορισμένα επιβλαβή έντομα, όπως είναι οι αφίδες. Προσελκύουν ωφέλημα έντομα όπως είναι οι πασχαλίτσες, οι σφήκες, οι μέλισσες και τελικά καταλήγουν ιδιαίτερα χρήσιμα στον έλεγχο των εντόμων στον λαχανόκηπο  με ένα φυσικό τρόπο χωρίς την παρέμβαση σας.

Αλλά τα οφέλη της συγκαλλιέργειας  λουλουδιών και λαχανικών δεν σταματούν εδώ. Μερικά συντελούν στην βελτίωση του εδάφους, είτε μέσω θρεπτικών συστατικών που αφήνουν σ΄ αυτό μέσω των ριζών τους είτε προσφέροντας χλωρή λίπανση αν τα θάψουμε στο έδαφος σε νεαρή ηλικία. Τελικά κάποια άλλα απλά είναι πολύ όμορφα, με υπέροχα άνθη που μπορούμε να κόψουμε για να ομορφύνουμε το σπίτι μας.

Η Καλέντουλα

Η Καλέντουλα μοιάζει να είναι στο «σπίτι» της όταν είναι στον λαχανόκηπο ή κατά μήκος των υψωμένων παρτεριών. Τα πέταλά της μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μια εύγευστη προσθήκη στις σαλάτες. Μέλισσες και άλλοι επικονιαστές θα την επισκεφτούν για το νέκταρ της και την γύρη της. Καλλιεργείστε ποικιλίες μονού άνθους και αφήστε της να σπαρθούν μόνες τους. Είναι φυτό αυστηρά μονοετές, έτσι θα αναδύεται από το έδαφος, που την προηγούμενη χρονιά άφησε του σπόρους της, ξανά και ξανά.

Το νεροκάρδαμο

Και αυτό το φυτό φαίνεται να είναι στο σπίτι του ανάμεσα στα λαχανικά, ειδικά αργότερα μέσα στο έτος. Αμφότερα άνθη και φύλλα είναι εδώδιμα, όπως είναι και οι σπόροι του που μπορούν να προστεθούν για να δώσουν μια εναλλακτική γεύση στην κάπαρη. Προσελκύει τις μέλισσες αλλά και τις κάμπιες προειδοποιώντας μας σ΄ αυτή την περίπτωση ώστε να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Limnanthes douglasii ή Poached egg plantΤο Poached egg plant είναι το «απόλυτο» λουλούδι  που θα μπορούσατε να καλλιεργήσετε γύρω από φυτά που χρειάζονται επικονίαση.
Υπάρχει μόνο ένα είδος από αυτό το ετήσιο φυτό που προέρχεται από την Καλιφόρνια. Μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε κάθε είδος εδάφους αρκεί να το βλέπει ο ήλιος.
Το φυτό έχει φωτεινά λευκά λουλούδια με κίτρινα κέντρα. Από αυτό το χαρακτηριστικό προέρχεται και το όνομά του (φυτό αυγό). Το φυτό δημιουργεί μία χαρούμενη εδαφοκάλυψη. Είναι ένα συν στον λαχανόκηπο, καθώς προσελκύει τις μέλισσες και τα hoverflies που τρέφονται με αφίδες και γονιμοποιούν τα φυτά. Πολλαπλασιάζεται εύκολα και χωρίς να χρειαστεί να κάνετε κάτι  εσείς, από τους σπόρους που πέφτουν στο χώμα.

Μαργαρίτες και χαμομήλι

Πρακτικά σχεδόν όλες οι απλές μαργαρίτες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τις μέλισσες, τις πεταλούδες, τα hoverflies και τις επιθετικές σφήκες. Το χαμομήλι μπορεί να χωρέσει παντού είτε ο λαχανόκηπος σας είναι σε ανοικτό έδαφος, είτε σε παρτέρια, ακόμα και σε γλάστρες.

Χρησιμοποιείστε επίσης τα άνθη του σαν ένα ελαφρό ηρεμιστικό τσάι που θα σας βοηθήσει να έχετε ένα ευχάριστο ύπνο.

Γαλλικοί και Αφρικανικοί κατιφέδες

Χρήσιμοι για την αποτροπή των αφίδων. Περιέχουν ορισμένες φυσικές πυρεθρίνες και επίσης έχουν καυστικά αρωματικά που υποτίθεται ότι απωθούν τους νηματώδεις στο έδαφος.
Προσελκύουν τα hoverflies που καταπολεμούν τις αφίδες και είναι δημοφιλείς στις μέλισσες.

Η φακελωτή


 

Φακελωτή ή Phacelia, μερικές φορές ονομάζεται και scorpionweed. Αυτό το φυτό από την Καλιφόρνια, ανθίζει μόλις οκτώ εβδομάδες από τότε που θα το φυτέψετε. Το μπλε των λουλουδιών του είναι χαρακτηριστικό και αυτό είναι που κάνει μοναδικά όμορφο το φυτό.  Γι΄ αυτό τον λόγο επίσης είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στα έντομα επικονιαστές.

Μπορείτε επίσης να το καλλιεργήσετε και για χλωρή λίπανση. Δηλαδή αφού βγει το φυτό σκάβετε και την ανακατεύετε με το χώμα ή την φρεζάρετε και την αφήνετε να γίνει λίπασμα.

Το κόκκινο τριφύλλι

Το κόκκινο τριφύλλι (Red Clover) είναι ένα όσπριο, με άλλα λόγια, είναι στην ίδια οικογένεια όπως μπιζέλια και τα φασόλια. Αυτό σημαίνει ότι έχει οζίδια στις ρίζες τoy που περιέχουν άζωτο και εμπλουτίζουν το έδαδος.
Χρησιμοποιείται ως χλωρή λίπανση, ή αν οι ρίζες του παραμείνουν στο έδαφος το εμπλουτίζουν. To κόκκινο τριφύλλι χρησιμοποιείται ευρέως στη βιολογική γεωργία.
Φαίνεται πανέμορφο και η επικράτηση του ως την καλύτερη πηγή νέκταρ για το μέλι, είναι η απόδειξη για την έλξη που ασκεί στα έντομα επικονιαστές.

Σύμφυτο


Το σύμφυτο είναι ένα φυτό το οποίο δεν ξεπερνά σε ύψος τα 120 εκατοστά! Αυτό άλλωστε το κάνει ιδανικό και για καλλιέργεια σε γλάστρα. Πρόκειται για ένα γνήσιο ελληνικό βότανο αφού ακόμα και το όνομά του προέρχεται από τα ελληνικά και σημαίνει αυτό που φύεται μαζί. Καλλιεργείστε το στα σκιερά μέρη του λαχανόκηπου ή αν έχετε οπωροφόρα δέντρα κάτω από αυτά και θα αναπτυχθεί θαυμάσια. Τα άνθη του είναι μια καλή πηγή για νέκταρ και τα φύλλα του είναι μια καλή πηγή για κομπόστ. Αν κάνετε τσάι με τα φύλλα του είναι θαυμάσιο λίπασμα για τα φυτά.

Λόγω των πολλών θεραπευτικών ιδιοτήτων του χρησιμοποιείτο στην αρχαιότητα ακόμα και από τους Ρωμαίους. Χρήσιμα μέρη του φυτού στην ιατρική είναι τα φύλλα και οι ρίζες του βοτάνου. Η χρήση του γίνεται εξωτερικά αλλά και εσωτερικά, ανάλογα την περίπτωση.

Για παράδειγμα εξωτερικά χρησιμοποιείται στις θλάσεις, στους μώλωπες, στα διαστρέμματα, καθώς και στις ρευματοπάθειες, ενώ επιπρόσθετα είναι αρκετά αποτελεσματικό στις ουλίτιδες και στις φαρυγγίτιδες.

Εσωτερικά έχει θεραπευτικές ιδιότητες στην βρογχίτιδα, στη διάρροια καθώς και στην ανακούφιση από το στομαχικό έλκος. Μια άλλη χρήση του σύμφυτου είναι σαν οργανική ύλη στο κομπόστ καθώς είναι πλούσιο σε οργανικά στοιχεία.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα πολλά φυτά, θαυμάσια φυτά, που θα μπορούσαμε να συγκαλλιεργείσουμε στον λαχανόκηπό μας, όπως πχ ο βασιλικός μαζί με τις ντοματιές, αλλά σ΄ αυτό το άρθρο μας, θελήσαμε να μιλήσουμε για μερικά φυτά, που σπάνια συναντά κανείς σαν συγκαλλιέργεια στους ελληνικούς λαχανόκηπους.

Μπορείτε επίσης να πάρετε πρόσθετες πληροφορίες στα άρθρα μας: Συγκαλλιέργεια φυτών στο λαχανόκηπο μας, και Συγκαλλιέργεια στο λαχανόκηπο

Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Πώς θα «ξυπνήσουμε» το μεταβολισμό μας;

  Ας δούμε το «επίμαχο θέμα» της ενεργοποίησης του μεταβολισμού. Πολλές φορές παραπονιέστε ότι ενώ δεν τρώτε δεν μπορείτε...

 2. Μελάτα αυγά: τι πρέπει να γνωρίζουμε για λόγους υγείας

  Όλοι γνωρίζουν ότι τα αυγά περιέχουν σαλμονέλα, ένα επικίνδυνο βακτήριο που εξουδετερώνεται μόνο όταν τα μαγειρεύουμε καλά. Αλλά...

 3. Καθαρά Δευτέρα: πώς ξεχωρίζουμε τα φρέσκα θαλασσινά

  Όταν λέμε Σαρακοστιανά, εννοούμε κυρίως τα «κεφαλόποδα», δηλαδή χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές και θράψαλα. Επίσης θαλασσινά σαρακοστιανά είναι τα...

 4. Στη διατήρηση των υγρότοπων μας το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

  Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στο πλαίσιο του πολυετούς ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του για την ελληνική φύση,...

Αυτό το γνωρίζατε;

Όμορφα πασχαλινά αυγά χωρίς κόλλα, με ασπράδι.

Όμορφα πασχαλινά αυγά χωρίς κόλλα, με ασπράδι.

Το decoupage με χαρτοπετσέτα, ρυζόχαρτα, διακοσμητικά χαρτιά κλπ. είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους και για να την κατασκευή διακοσμητικών πασχαλινών αυγών.Όμως...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Ποια είναι τα έθιμα κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρι το Πάσχα

Ποια είναι τα έθιμα κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρι το Πάσχα

Το Πάσχα είναι η δεύτερη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Γιορτάζεται μοναδικά σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν και διάφορα ήθη και έθιμα...

διαβάστε αναλυτικά »

Ξήρανση λουλουδιών

Διακοσμήστε μόνοι σας τις Πασχαλινές σας λαμπάδες

Διακοσμήστε μόνοι σας τις Πασχαλινές σας λαμπάδες

Μπορείτε να διακοσμήσετε μόνοι σας την Πασχαλινή σας λαμπάδα χρησιμοποιώντας ένα κερί σε ό,τι χρώμα σας αρέσει και να επιλέξετε  αποξηραμένα φυτά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καυτερές πιπεριές: βοηθούν στις ημικρανίες

Καυτερές πιπεριές: βοηθούν στις ημικρανίες

Τι σχέση μπορεί να έχει μια καυτερή πιπεριά και η ημικρανία; Και όμως έχει και όπως θα διαβάσετε οι καυτερές πιπεριές βοηθούν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να μακρύνουν τα μαλλιά

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να μακρύνουν τα μαλλιά

Είναι απαραίτητο να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και λιπαρά οξέα ωμέγα 3. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην ίδια σύνθεση. Μπορούνε όμως όλα τα φυτά να μπουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέριο  Καμφορά - Essential Oil Camphor Είναι εξαιρετικά δυνατό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ευρέως για τις αντισηπτικές- αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και τη δράση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron