Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Ξεκινώντας την δημιουργία κήπου » Αγοράζοντας σπόρους και φυτά

Πως θα επιλέξουμε τον κατάλληλο πατατόσπορο

Πως θα επιλέξουμε τον κατάλληλο πατατόσπορο

Η φύτευση της πατάτας γίνεται τρεις φορές το χρόνο. Για καλοκαιρινή παραγωγή γίνεται το Μάρτιο μέχρι και αρχές Μαΐου (Β. Ελλάδα). Για παραγωγή το φθινόπωρο η πατάτα φυτεύεται από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο (Βοιωτία – Κρήτη – Ηλεία – Αχαΐα).

Για παραγωγή την άνοιξη η φύτευση γίνεται το Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο (Πελοπόννησος – Εύβοια – Νάξος). Ανεξάρτητα με την έκταση που θα έχει η καλλιέργεια,  η σωστή επιλογή του πατατόσπορου είναι το πρώτο και βασικό μέλημα ενός καλλιεργητή, προκειμένου να εξασφαλίσει καλή παραγωγή σε ποσότητα αλλά και ποιότητα. Μια επιπόλαιη επιλογή ακατάλληλου πατατόσπορου ή πατατόσπορου αμφίβολης προέλευσης, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η μετάδοση σοβαρών ασθενειών.

Στην πατάτα υπάρχουν διάφορες ασθένειες ή έντομα που χαρακτηρίζονται ως ασθένειες ή έντομα καραντίνας, εξαιτίας της επικινδυνότητάς τους και της πιθανής μεταφοράς τους σε περιοχές που δεν υπάρχουν, κυρίως μέσω του πολλαπλασιαστικού υλικού. Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για επιλογή μόνο υγιούς πατατόσπορου, ώστε να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν, η μεταφορά καταστρεπτικών ασθενειών σε νέες περιοχές. Ασθένειες καραντίνας για την καλλιέργεια της πατάτας, είναι τα βακτήρια της καστανής σήψης και της δακτυλιωτής σήψης, διάφορα είδη νηµατωδών αλλά και η νέα ασθένεια της καρκίνωσης της πατάτας, που διαπιστώθηκε στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας. Όλες αυτές οι ασθένειες μεταδίδονται πολύ εύκολα με μολυσμένους πατατόσπορους και μπορούν να καταστρέψουν την παραγωγή μιας ολόκληρης περιοχής.

Η αγορά πατατόσπορου πρέπει να γίνεται πάντα από νόμιμους προμηθευτές που διαθέτουν την άδεια εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού. Η προμήθεια πατατόσπορου ή πατάτας από άλλους πωλητές μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.
Ο υγιής πατατόσπορος συνοδεύεται από την ετικέτα πιστοποίησης που θα πρέπει να φυλάσσεται μέχρι τη συγκομιδή της πατάτας.
Η αγορά του πατατόσπορου θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 15 μέρες πριν τη σπορά και αυτό το διάστημα ο πατατόσπορος να τοποθετείται σε ημισκιερό μέρος για να μην πρασινίσουν οι κόνδυλοι.
Καλύτερα είναι να επιλέγονται μικροί κόνδυλοι που θα χρησιμοποιηθούν ατόφιοι, χωρίς να χρειάζεται τεμαχισμός πριν τη φύτευση. Σε περίπτωση που ο κόνδυλος είναι μεγάλος και χρειαστεί τεμαχισμός, αυτός γίνεται με απολυμασμένο μαχαίρι. Μετά τον τεμαχισμό οι κόνδυλοι παραμένουν για περίπου 10 μέρες έτσι ώστε να επουλωθούν οι πληγές τους και φυτεύονται μετά.
Απορρίπτονται οι μη υγιείς ή σάπιοι και χαλασμένοι κόνδυλοι.

 

 

Το διαβάσαμε στο .gardenguide.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Πατάτα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για τον κοινωνικό τουρισμό

    Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή η διαδικασία υποβολής αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων, για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα...

  2. Φεστιβάλ μελιού & προϊόντων μέλισσας

    Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα. Το...

  3. Στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου κυριακάτικες εκδηλώσεις με δωρεάν φαγητό και ποτό

    Εκδηλώσεις με δωρεάν φαγητό, ποτό, ζωντανή μουσική και χορούς, διοργανώνει η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου την Κυριακή 24 Μαΐου 2015,...

  4. Οι επιστημονικοί φορείς ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες

    Την απόσυρση του σχεδίου νόμου «Επίσπευση διαδικασιών κατάρτισης, θεώρησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και λοιπές διατάξεις» του...

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Πόσα και πόσα καλοκαιρινά βράδια μας προφύλαξε από τα τσιμπήματα των αιμοβόρων κουνουπιών; Το φιδάκι, το σπειροειδές βραδύκαυστο εντομοαπωθητικό που η βάση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron