Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Ξεκινώντας την δημιουργία κήπου » Αγοράζοντας σπόρους και φυτά

Πως θα επιλέξουμε τον κατάλληλο πατατόσπορο

Πως θα επιλέξουμε τον κατάλληλο πατατόσπορο

Η φύτευση της πατάτας γίνεται τρεις φορές το χρόνο. Για καλοκαιρινή παραγωγή γίνεται το Μάρτιο μέχρι και αρχές Μαΐου (Β. Ελλάδα). Για παραγωγή το φθινόπωρο η πατάτα φυτεύεται από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο (Βοιωτία – Κρήτη – Ηλεία – Αχαΐα).

Για παραγωγή την άνοιξη η φύτευση γίνεται το Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο (Πελοπόννησος – Εύβοια – Νάξος). Ανεξάρτητα με την έκταση που θα έχει η καλλιέργεια,  η σωστή επιλογή του πατατόσπορου είναι το πρώτο και βασικό μέλημα ενός καλλιεργητή, προκειμένου να εξασφαλίσει καλή παραγωγή σε ποσότητα αλλά και ποιότητα. Μια επιπόλαιη επιλογή ακατάλληλου πατατόσπορου ή πατατόσπορου αμφίβολης προέλευσης, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η μετάδοση σοβαρών ασθενειών.

Στην πατάτα υπάρχουν διάφορες ασθένειες ή έντομα που χαρακτηρίζονται ως ασθένειες ή έντομα καραντίνας, εξαιτίας της επικινδυνότητάς τους και της πιθανής μεταφοράς τους σε περιοχές που δεν υπάρχουν, κυρίως μέσω του πολλαπλασιαστικού υλικού. Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για επιλογή μόνο υγιούς πατατόσπορου, ώστε να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν, η μεταφορά καταστρεπτικών ασθενειών σε νέες περιοχές. Ασθένειες καραντίνας για την καλλιέργεια της πατάτας, είναι τα βακτήρια της καστανής σήψης και της δακτυλιωτής σήψης, διάφορα είδη νηµατωδών αλλά και η νέα ασθένεια της καρκίνωσης της πατάτας, που διαπιστώθηκε στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας. Όλες αυτές οι ασθένειες μεταδίδονται πολύ εύκολα με μολυσμένους πατατόσπορους και μπορούν να καταστρέψουν την παραγωγή μιας ολόκληρης περιοχής.

Η αγορά πατατόσπορου πρέπει να γίνεται πάντα από νόμιμους προμηθευτές που διαθέτουν την άδεια εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού. Η προμήθεια πατατόσπορου ή πατάτας από άλλους πωλητές μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.
Ο υγιής πατατόσπορος συνοδεύεται από την ετικέτα πιστοποίησης που θα πρέπει να φυλάσσεται μέχρι τη συγκομιδή της πατάτας.
Η αγορά του πατατόσπορου θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 15 μέρες πριν τη σπορά και αυτό το διάστημα ο πατατόσπορος να τοποθετείται σε ημισκιερό μέρος για να μην πρασινίσουν οι κόνδυλοι.
Καλύτερα είναι να επιλέγονται μικροί κόνδυλοι που θα χρησιμοποιηθούν ατόφιοι, χωρίς να χρειάζεται τεμαχισμός πριν τη φύτευση. Σε περίπτωση που ο κόνδυλος είναι μεγάλος και χρειαστεί τεμαχισμός, αυτός γίνεται με απολυμασμένο μαχαίρι. Μετά τον τεμαχισμό οι κόνδυλοι παραμένουν για περίπου 10 μέρες έτσι ώστε να επουλωθούν οι πληγές τους και φυτεύονται μετά.
Απορρίπτονται οι μη υγιείς ή σάπιοι και χαλασμένοι κόνδυλοι.

 

 

Το διαβάσαμε στο .gardenguide.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Πατάτα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Μεγάλο Σάββατο: Έθιμα και άλλα

    Το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί αρχίζουν να προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Ήδη από το πρωί...

  2. Φαγητό το καλοκαίρι: πόση ώρα αντέχει εκτός ψυγείου;

    Ετοιμάσατε από το προηγούμενο βράδυ το μεσημεριανό που θα πάρετε μαζί σας στη δουλειά, όμως φτάνοντας στο γραφείο...

  3. Η απόφαση χρηματοδότησης προγραμμάτων ΟΕΦ

    Την απόφαση με την οποία εγκρίνεται η χρηματοδότηση των προγραμμάτων ΟΕΦ για την τριετία 2015 - 2018 έδωσε...

  4. Αιθέρια έλαια: πως χρησιμοποιούνται

    Τα αιθέρια έλαια είναι ό,τι πιο πολύτιμο και αγνό έχει να προσφέρει ένα φυτό. Κάθε αιθέριο έλαιο έχει...

Αυτό το γνωρίζατε;

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Το μπαλκόνι μας, είναι το αγαπημένο μέρος του σπιτιού μας, ανεξάρτητα ποιά εποχή έχουμε. Πάντα θέλουμε να βγούμε λίγο έξω και αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου για παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για παιδιά: καλλιεργώντας το μέλλον! Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους κατανόησης βασικών εννοιών της ζωής από τα παιδιά είναι η εισαγωγή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron