Αρχική » Εχθροί και ασθένειες » Ζώα και κήπος

Γιατί οι γάτες είναι τόσο εκλεκτικές με το φαγητό τους;

Γιατί οι γάτες είναι τόσο εκλεκτικές με το φαγητό τους;

Όσοι έχουν και γάτες και σκύλους ως κατοικίδια γνωρίζουν από πρώτο χέρι, ότι οι γάτες μπορεί να είναι αρκετά… ιδιότροπες σε ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό τους. Ερευνητές ανακάλυψαν, ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο οι υποδοχείς της πικρής γεύσης στη γλώσσα τους ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα συστατικά.

Συγκρίνοντας τους υποδοχείς στις γλώσσες γατών και ανθρώπων, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γάτες είναι πολύ ευαίσθητες σε μια ουσία, που ονομάζεται denatonium και λιγότερο ευαίσθητες στο φυτό της αλόης και της σακχαρίνης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, η έρευνα αυτή παρέχει μια πρώτη ματιά σε ό,τι έχει να κάνει με το πώς οι κατοικίδιες γάτες αντιλαμβάνονται την πικρή γεύση στο φαγητό σε μοριακό επίπεδο και θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικές φορές οι γάτες είναι τόσο… εκλεκτικές με το φαγητό τους.

Η ικανότητα να ανιχνεύσουν τα μικρά χημικά πιστεύεται ότι εξελίχθηκε στις γάτες, χάρη στη χρησιμότητά της για να αποφεύγουν τις τοξικές ουσίες που συχνά υπάρχουν σε διάφορα φυτά. Όλες οι γάτες, από τις κατοικίδιες μέχρι τις άγριες τίγρεις, είναι σαρκοφάγα ζώα που καταναλώνουν μικρές ποσότητες φυτικών υλικών, όμως οι κατοικίδιες γάτες μπορεί να εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωπες με την πικρή γεύση σε τρόφιμα και φάρμακα.

Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες και κατασκευαστές τροφίμων προσπαθούν να αναγνωρίσουν τις ουσίες που είτε μπλοκάρουν ή αλλάζουν την αντίληψη για την πικρή γεύση, έτσι ώστε να δημιουργήσουν πιο εύγευστα προϊόντα, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Οι ερευνητές από την AFB International και την Integral Molecular μελέτησαν τη συμπεριφορά δύο διαφορετικών πικρών γεύσεων σε υποδοχείς γλώσσας γατών στο πλαίσιο κυτταρικών πειραμάτων. Εξέτασαν πόσο ανταποκρίνονταν στις πικρές ουσίες και συνέκριναν τα ευρήματά τους με αυτά από τους αντίστοιχους υποδοχείς στις γλώσσες ανθρώπων.

Σε σχέση με τον ανθρώπινο υποδοχέα, οι υποδοχείς στις γάτες βρέθηκε ότι ήταν δέκα φορές λιγότερο ευαίσθητος σε μια βασική πικρή ουσία, ενώ δεν ανταποκρινόταν καθόλου σε μία άλλη. Όπως και ο ανθρώπινος υποδοχέας, αυτός από τις γάτες ενεργοποιούνταν από την πικρή ουσία aloin -που υπάρχει στο φυτό της αλόης- και από την ουσία denatonium –η οποία χρησιμοποιείται για να αποτρέπει τα παιδιά και τα κατοικίδια από το να καταναλώνουν χημικά, όπως τα αντιψυκτικά, όμως ανταποκρινόταν εντελώς διαφορετικά στις ουσίες αυτές.

Ο υποδοχέας των γατών είναι λιγότερο ευαίσθητος στην aloin και περισσότερο ευαίσθητος στο denatonium σε σχέση με τον ανθρώπινο υποδοχέα της πικρής γεύσης στην ανθρώπινη γλώσσα. Ακόμη, δεν ήταν καθόλου ευαίσθητος στη σακχαρίνη, μια τεχνητή γλυκαντική ουσία που τείνει να αφήνει μια πικρή γεύση στους ανθρώπους.

«Είναι συναρπαστικό το να βρίσκει κανείς μια αναπάντεχη ανταπόκριση στους υποδοχείς της πικρής γεύσης, που δεν είχε περιγραφεί ποτέ ξανά στη βιβλιογραφία για άλλα είδη. Αυτές οι γνώσεις και οι μελλοντικές ανακαλύψεις θα είναι πολύτιμες για τη δημιουργία ελκυστικών τροφών για γάτες, καθώς επίσης και για την ενίσχυση της αποδοχής των φαρμάκων που απευθύνονται σε γάτες» σχολιάζουν οι ερευνητές.

Τα συμπεράσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMC Neuroscience.



Το διαβάσαμε στο: Newsbeast.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Κινδύνος για τα μεταναστευτικά πουλιά του πλανήτη

    Τα περισσότερα πουλιά αντιμετωπίζουν θανάσιμες απειλές στα σημεία όπου σταματούν για να βρουν τροφή, να ξεκουρασθούν ή να...

  2. Θα (αναδα)σώσουν τα δάση τα drone

    Η νεοϊδρυθείσα BioCarbon Engineering σχεδιάζει να συμβάλλει στην αναδάσωση των κατεστραμένων δασών, φυτεύοντας ένα δισεκατομμύριο δέντρα μέσα σε...

  3. Πανσέληνος και θερινό ηλιοστάσιο μαζί για πρώτη φορά σε 70 χρόνια

    Με τον καύσωνα αυτών των ημερών, κανείς δεν αμφιβάλει ότι το καλοκαίρι ήδη ξεκίνησε. Όμως από αστρονομική άποψη...

  4. Απειλούνται με αφανισμό οι αγριομέλισσες

    Η κλιματική αλλαγή απειλεί με αφανισμό τις αγριομέλισσες, ο πληθυσμός των οποίων μειώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια όπως...

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron