Αρχική » Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό «υποβρύχιο» βανίλια… Από τις συνταγές μαγειρικής ως τη φαρμακευτική. Η βανίλια προέρχεται από το φυτό βανίλια (Vanilla), γνωστό για την αρωματική ουσία των καρπών τη βανίλλη.

Βανίλιες είναι γύρω στα 90 είδη αναρριχητικών φυτών, που τα συναντάμε στο Μεξικό, την Κεντρική Αμερική και την Αυστραλία. Εξωτερικά έχει την όψη αναρριχόμενης ορχιδέας. Είναι πολυετή φυτά (35-40 έτη) και χαρακτηριστικά ο καρπός αναπτύσσεται μετά από 4-5 χρόνια από την στιγμή που ανθίζει το φυτό, συνήθως το μήκος φτάνει 12-25cm. Λίγο πριν ωριμάσουν οι καρποί συλλέγονται προσεκτικά με το χέρι. Στην συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία του ζυμώματος, με την οποία αποκτάνε τα κοτσάνια το άρωμα, το σοκολατί χρώμα και την ελαιώδη υφή τους. Μετά το ζύμωμα, το οποίο διαρκεί 2 ημέρες, τα κοτσάνια αποξηραίνονται στον ήλιο για 2-4 εβδομάδες. Η αρωματική ουσία που παράγεται από ορισμένους καρπούς από τα είδη της, χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική, την αρωματοποιία, ακόμα και ως αφέψημα. Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της γεύσης και της οσμής μερικών φαρμάκων, καθώς και για τη παρασκευή σκευασμάτων, όπως το αμινοξύ διυδροξυφαινυλαλανίνη (L-dopa), που έχει αποδειχτεί χρήσιμο στη θεραπεία εκφυλιστικών ασθενειών.

Η διαδικασία κατά την οποία παίρνουμε τη βανίλια είναι ενδιαφέρουσα και χρονοβόρα καθώς διαρκεί 4 με 5 μήνες. Γίνεται διαδοχική έκθεση των καρπών στον ήλιο και στη νυχτερινή υγρασία και κατόπιν αποξήρανση σε καλά αεριζόμενο χώρο. Ο φρέσκος καρπός της βανίλιας δεν έχει άρωμα. Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της βανίλιας είναι οι πολυάριθμοι μικροί σπόροι που βρίσκονται στο εσωτερικό των κοτσανιών και περιέχουν υψηλό ποσοστό αιθέριου ελαίου της φυσικής βανίλιας. Η επιλογή των καρπών γίνεται με βάση το μήκος και την ποιότητα Η βανίλια παραλαμβάνεται με την βοήθεια της αλκοόλης. Το φυσικό αιθέριο έλαιο της βανίλιας είναι δυσεύρετο, γι΄αυτό και στο εμπόριο συναντάται η συνθετική βανίλια (βανιλίνη), εφάμιλλη στο άρωμα με την φυσική. Τα άνθη του φυτού είναι μια ιδιαίτερα λεπτή κατασκευή. Η επικονίαση γίνεται από ένα είδος μέλισσας που υπάρχει στο Μεξικό κατά τη διάρκεια μιας ανθοφορίας που διαρκεί περίπου δύο μήνες.

Το καρύκευμα της βανίλιας προέρχεται από ένα εκχύλισμα βανίλιας, αλκοόλης και νερού. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τη βανίλια για τον αρωματισμό ενός αφεψήματος, που πολλούς αιώνες μετά έγινε γνωστό και στον υπόλοιπο κόσμο. Ονομάζανε την βανίλια "Τlilxochiztl" και την χρησιμοποιούσαν ως καρύκευμα προσφέροντας την ως δώρο στους βασιλιάδες τους. Οι Ισπανοί έφεραν την σοκολάτα από το Μεξικό, που ήταν γνωστή σαν τσοκολάτλ. Ήταν ένα χονδροειδές μείγμα από χονδροτριμμένο κακάο και ινδιάνικο καλαμπόκι. Η σοκολάτα καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1519 όταν ο Ισπανός εξερευνητής Χερνάντο Κορτέζ επισκέφθηκε την αυλή του αυτοκράτορα Μοντεζούμα του Μεξικού. Ο Αμερικανός ιστορικός William Hickling στην "ιστορία της κατάκτησης του Μεξικού" (1838) αναφέρει ότι ο Μοντεζούμα δεν έπινε κανένα άλλο ρόφημα, παρά μόνο την τσοκολάτλ, ένα διάλυμα σοκολάτας, αρωματισμένο με βανίλια και μπαχαρικά, και παρασκευασμένο έτσι ώστε να έχει την πυκνότητα και ρευστότητα του μελιού, το οποίο έλιωνε σταδιακά στο στόμα, και το έπιναν κρύο.

Μέχρι το 19ο αιώνα κανείς δεν μπόρεσε να καλλιεργήσει με επιτυχία την βανίλια σε άλλο έδαφος από αυτό του Μεξικού, από όπου και αρχικά καταγόταν. Μετά από πολλές προσπάθειες οι Ισπανοί κατάφεραν με την μέθοδο της διασταύρωσης το φυτό να βγάζει καρπούς. Από τότε αυτός ο τρόπος καλλιέργειας χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Διάσημη είναι η βανίλια Μαδαγασκάρης. Το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου, ξεχωρίζει για τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα του καθώς και για τα έθιμα (τα fady) που φθάνουν ως τη μαύρη μαγεία Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βανίλιας στον κόσμο. Στις πεδιάδες της δυτικής ακτής καλλιεργούν βανίλια, αλλά και καφέ, ρύζι και δημητριακά. Η ιδιαιτερότητα της Μαδαγασκάρης ως φυσικού περιβάλλοντος, που την κάνει να ξεχωρίζει μέσα στον κόσμο, οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην απομόνωσή της, που της εξασφάλισε πλήθος από μοναδικά στον κόσμο οικοσυστήματα. Καλή παραγωγή βανίλιας έχει και το μικρό Mπάλι, ένα από τα 17.000 νησιά της Iνδονησίας στο νότιο Eιρηνικό. Mαγευτικές διαδρομές ανάμεσα στους ορυζώνες που εκτός από το ρύζι, καλλιεργούν καρύδα, καφέ, βανίλια…

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν μια ιδιαίτερη χαρακτηριστική οσμή. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μυρωδιές επηρεάζουν πολύ την ψυχολογία και κατά συνέπεια τη νοητική και συναισθηματική ζωή μας. Παραδείγματος χάρη: σε ένα μαγαζί γυναικείων ενδυμάτων, οι έρευνες έδειξαν ότι όταν στον χώρο μυρίζει βανίλια αυξάνονται οι πωλήσεις κατά 150%. Το μεθυστικό άρωμα τις βανίλιας κάνει τις γυναίκες να ψωνίζουν πιο πολύ. Επίσης εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι τα αρώματα αφήνουν τις πιο έντονες εντυπώσεις. Από την αρχαιότητα οι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι κ.ά. χρησιμοποιούσαν τα αιθέρια έλαια για να θεραπευτούν ή να χαλαρώσουν. Για τις μυρωδιές στο σπίτι, οι εναλλακτικοί προτείνουν να τοποθετήστε σε μικρά δοχεία ξίδι και κατόπιν «κρύψτε» τα γύρω από το δωμάτιο. Επίσης μπορείτε ν' αναμείξετε ένα ποτήρι νερό με κανέλα ή βανίλια και να το βάλετε σε κάποια γωνία. Στην αρωματοθεραπεία λένε ότι η βανίλια αναζωογονεί την ενέργεια, έλκει την καλή τύχη. Επίσης φέρνει Αγάπη, Πάθος, Διέγερση, Πνευματικές δυνάμεις.

Στην οινοποιία σημάδι ωρίμανσης ή παλαίωσης του κρασιού σε βαρέλι είναι το άρωμα βανίλιας. Οφείλεται στη βανιλίνη, συστατικό του ξύλου του βαρελιού, η οποία διαλύεται σταδιακά στο κρασί.

 

Το διαβάσαμε στο noikokyra.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φυτά και υγεία, Βανίλια








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Το δέντρο της ζωής δείχνει τη συγγένειά μας με τα πρωτόζωα

     Το πληρέστερο δέντρο της ζωής δείχνει τη συγγένειά μας με τα πρωτόζωαΠόσο στενοί συγγενείς είναι ένας χιμπατζής και...

  2. Νέο Gadget κάνει κάθε κρασί να «πίνεται»

    Οι γνώστες των καλών κρασιών συχνά είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αποκτήσουν...

  3. Αφιερωμένη στους παραδοσιακούς σπόρους είναι η 4η Εαρινή Γιορτή της Φύσης

    Στην ανάγκη για δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων με σκοπό τη διάσωση, διάδοση, ανταλλαγή και χρήση τους αφιερώνεται η...

  4. "ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ! ΚΑΝ΄ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ"

    O ΣΚΑΪ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, συνεχίζουν την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού...

Φυτά

Πως θα φτιάξουμε σαπούνι με πορτοκάλι

Πως θα φτιάξουμε σαπούνι με πορτοκάλι

Το σαπούνι πορτοκαλιού είναι ότι καλύτερο για το σώμα. Εκτός από τις ιδιότητες του πορτοκαλιού σε... συνδυασμό με το χαμομήλι, το ξύσμα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικές συνταγές για scrub.

Φυσικές συνταγές για scrub.

Ο εγγυημένος και κλασικός τρόπος για ένα λείο, λαμπερό και τονωμένο δέρμα είναι να ξεφορτωθούμε τα νεκρά κύτταρα. Και πώς θα το...

διαβάστε αναλυτικά »

Δραστηριότητες στον κήπο

Φτιάξτε μόνοι σας ένα χαρταετό

Φτιάξτε μόνοι σας ένα χαρταετό

Την Καθαρά Δευτέρα ο χαρταετός έχει την τιμητική του! Άλλωστε τα περισσότερα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία την ημέρα αυτή μόνο και μόνο...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καρναβάλι: Τα φαγητά σε διάφορες χώρες

Καρναβάλι: Τα φαγητά σε διάφορες χώρες

Τα φαγητά του καρναβαλιού εκφράζουν την ψυχή του κάθε τόπου και συχνά οι ρίζες τους φτάνουν πολύ πίσω στην ιστορία. Στους ρυθμούς...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθαρή Δευτέρα: γιατί πετάμε χαρταετό;

Καθαρή Δευτέρα: γιατί πετάμε χαρταετό;

Η Καθαρή (ή Καθαρά) Δευτέρα, ονομάζεται έτσι, επειδή είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, μιας περιόδου 40 ημερών όπου οι χριστιανοί μένουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική καλλιέργεια λαχανικών

Για τα φυτά ... γιαούρτι

Για τα φυτά ... γιαούρτι

Έχετε στο ψυγείο σας γιαούρτι και δεν προλάβατε να το καταναλώσετε όλο πριν λήξει; Χρησιμοποιήστε το για την περιποίηση του κήπου σας!Και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τριώδιο - απόκριες: παράδοση και διατροφή

Τριώδιο - απόκριες: παράδοση και διατροφή

Τελώνου και Φαρισαίου και αρχή ... τριωδίου! Τι είναι το Τριώδιο;Τριώδιο είναι το βιβλίο της Εκκλησιαστικής Ακολουθίας των ύμνων που ψάλλονται από την...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron