Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Στα Τρίκαλα, παραγωγή κολλαγόνου από σφουγγάρια και σαλιγκάρια

Στα Τρίκαλα, παραγωγή κολλαγόνου από σφουγγάρια και σαλιγκάρια

Με συντονιστή Φορέα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Περιφέρεια στόχου 1: Θεσσαλία) το έργο ASESCoBIS (www.asescobis.gr) στοχεύει στην παραγωγή κολλαγόνου που θα προέρχεται από θαλασσινά εμπορικά σφουγγάρια (αλιείας και υδατοκαλλιέργειας) καθώς επίσης από βιολογικά εκτρεφόμενα σαλιγκάρια.

Ενδιάμεσοι στόχοι είναι η εγκατάσταση πιλοτικής μονάδας καλλιέργειας σπόγγων και βιολογικής εκτροφής σαλιγκαριών καθώς επίσης η απομόνωση και η παραλαβή κολλαγόνου από τις δύο αυτές πηγές. Το κολλαγόνο που θα παραχθεί θα ενσωματωθεί σε καλλυντικά παρασκευάσματα (κρέμες, σαπούνια).

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 733,266.60 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα.

Για την υλοποίηση του έργου απασχολούνται 35 άτομα που στην πλειονότητά τους ανήκουν στο επιστημονικό δυναμικό του τόπου καθώς και εξειδικευμένοι τεχνικοί. Το έργο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30-9-2015. Οι συμμετέχοντες φορείς προέρχονται τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την επιστημονικώς υπεύθυνη Δρ. Ι. Καστρίτση-Καθαρίου oι σπόγγοι σήμερα αποτελούν την αιχμή του δόρατος της βιοτεχνολογίας λόγω της ιδιότητάς τους να παράγουν ουσίες με θεραπευτικές, καλλυντικές και άλλες ιδιότητες που βρίσκουν εφαρμογές στη σύγχρονη τεχνολογία και βιομηχανία.

Ταυτόχρονα, αποτελούν ένα κομμάτι των μύθων, της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, συνδέονται άμεσα με ήθη και έθιμα ενώ ταυτόχρονα είναι μία σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή για τη χώρα. Ιδιαίτερα η Κάλυμνος και το Τρίκερι είναι τα τελευταία προπύργια της σπογγαλιείας.

Τα εμπορικά είδη (ή σφουγγάρια μπάνιου) που εξετάζουμε για την παραγωγή του κολλαγόνου είναι: Spongia officinalis adriatica (Φινο-ματαπάς και ματαπάς), Spongia officinalis mollissima (Ψιλό), Spongia zimocca (Τσιμούχα), Spongia officinalis lamella (Λαγόφυτο) και Hippospongia communis (Καπάδικο).

Με την καλλιέργεια των σπόγγων και τους εμπλουτισμούς των σπογγαλιευτικών πεδίων διασφαλίζεται, σύμφωνα με την ίδια, μια συνεχής, ελεγχόμενη και ποιοτική παραγωγή ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζεται το θαλάσσιο περιβάλλον καθώς οι σπόγγοι διηθούν συνεχώς το νερό και λειτουργούν σαν βιολογικά φίλτρα.

Η εκτροφή σαλιγκαριών αποτελεί, δεν παραλείπει να προσθέσει, ένα καινοτόμο τομέα της ζωικής παραγωγής με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα. Τα περισσότερα βιβλιογραφικά δεδομένα αναφέρονται στην εκτροφή του είδους Helix aspersa, ενός είδους με εμπορικό ενδιαφέρον. Εκτός όμως από το συγκεκριμένο αυτό είδος δοκιμάζονται και τα είδη Helix lucorum και Eobania vermiculata για παραγωγή κολλαγόνου.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα του έργου ASESCoBIS, μας οδηγούν στο συμπέρασμα, τονίζει η επιστημονικώς υπεύθυνη, ότι μπορούμε να παράξουμε τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη και μάλιστα από ενδημικά μεσογειακά είδη, διασφαλίζοντας την ποιότητά του κολλαγόνου και αξιοποιώντας φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα γίνει, συναφές με το αντικείμενο, συνέδριο στο Βόλο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας και οι εφαρμογές της τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο ευρύ κοινό, σε επαγγελματικές οργανώσεις, εταιρίες κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα, κλπ.


Το διαβάσαμε στο: Skai.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Στο Ναύπλιο δωρεάν ακτινίδια σε μαθητές

    Ο Δήμος Ναυπλιέων διανέμει δωρεάν φρούτα σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία προέρχονται από ομάδα παραγωγών...

  2. Το Σάββατο η υιοθέτηση της τελικής συμφωνίας για το κλίμα

    Για αύριο Σάββατο αναβάλλεται τελικά η υιοθέτηση της τελικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως...

  3. Προς το τέλος του 2014 «εγκαίνια» για το e- δημοπρατήριο αγροδιατροφικών προϊόντων

    Σε περίπου ένα μήνα  η πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου στη διεύθυνση www. e-auctionmarket.eu θα μπορεί να υποστηρίξει πραγματικές...

  4. Τι δεν γνωρίζουμε για τις μέλισσες

    Γνωρίζετε ότι οι μέλισσες εκτός του ότι μας δίνουν το μέλι, βοηθούν και στην γονιμοποίηση των φυτών. Νέες...

Φυτά

Μπανάνα αντί για ... Μπότοξ

Μπανάνα αντί για ... Μπότοξ

Το μυστικό για τέλειο δέρμα βρίσκεται πολύ κοντά σας και πιο συγκεκριμένα στην κουζίνα σας!Ποιος χρειάζεται Botox όταν έχετε τις μπανάνες; Μπορείτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τα πολύτιμα έλαια της φύσης

Τα πολύτιμα έλαια της φύσης

Ένας φυσικός και πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ενυδατώσουμε το δέρμα μας χωρίς να το επιβαρύνουμε με επικίνδυνες ουσίες που περιέχουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο

Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και ένα από τα θέματα που απασχολεί τους γονείς είναι η διατροφή των παιδιών τους στο σχολείο....

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Αντικαταστήστε με «πράσινα καθαριστικά» τα σκληρά και επιβλαβή χημικά! Τη λύση σε όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα στο νοικοκυριό τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσική θεραπευτική αλοιφή για την ψωρίαση

Φυσική θεραπευτική αλοιφή για την ψωρίαση

Ισχυρή θεραπευτική αλοιφή για την ψωρίαση και την ακμή με κουρκουμά και άργιλο. Έχουμε δει αρκετές φορές μέχρι τώρα τις θεραπευτικές ιδιότητες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για γερά μαλλιά

Για γερά μαλλιά

Ας δούμε 10 tips για γερά μαλλιά: 1. Επειδή η τρίχα αποτελείται κυρίως από μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα αμινοξέα «κυστίνη» και...

διαβάστε αναλυτικά »

Σπόροι - σπορόφυτα

Πώς θα συλλέξουμε σπόρους από ώριμη ντομάτα

Πώς θα συλλέξουμε σπόρους από ώριμη ντομάτα

Είναι εύκολο να συλλέγουμε τους δικούς μας σπόρος ντομάτας.  Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε χρήματα, αλλά ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι οι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron