Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής » Βιολογικό έδαφος και φροντίδα του

Ποιό pH είναι κατάλληλο για κάθε είδος;

Ποιό pH είναι κατάλληλο για κάθε είδος;

Όταν τα λαχανικά και τα δένδρα δεν έχουν καλή παραγωγή, παρότι επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης, ένας από του ελέγχους που πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί είναι αυτός του επιπέδου pH και αυτό γιατί τα διάφορα καλλιεργούμενα είδη έχουν διαφορετικές απαιτήσεις τόσο στο είδος του εδάφους όσο και στις τιμές pH.

Οι ρίζες των φυτών απορροφούν τα ανόργανα συστατικά (άζωτο, σίδηρο κ.α) μόνο όταν είναι διαλυμένα στο υδατικό διάλυμα. Έτσι, αν το χώμα είναι πολύ όξινο ή αλκαλικό, ορισμένα θρεπτικά συστατικά δε διαλύονται, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμα στα φυτά. Η πλειοψηφία των καλλιεργειών προτιμά τα ουδέτερα ή ελαφρώς όξινα εδάφη.

Τι είναι το pH
Η τιμή pH είναι ένα μέτρο μέτρησης της συγκέντρωσης ιόντων του υδρογόνου (H)
Όξινο pH του εδάφους σημαίνει χαμηλό pH, δηλαδή υψηλή συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (pH 6,9 ή και λιγότερο).
Αλκαλικό pH του εδάφους σημαίνει υψηλό pH, δηλαδή χαμηλή συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (pH 7,1 ή μεγαλύτερο).

Το σπουδαιότερο ρόλο στην ανάλυση εδάφους παίζει η σωστή δειγματοληψία!

Επειδή είναι αδύνατο να δειγµατισθεί και να αναλυθεί ένας ολόκληρος αγρός, η ανάλυση αναγκαστικά στηρίζεται στην υπόθεση ότι µία μικρή ποσότητα εδάφους αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον αγρό. Άρα, το δείγμα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό περισσότερο αντιπροσωπευτικό.
Η αντιπροσωπευτικότητα του τελικού δείγματος εξασφαλίζεται µε τη λήψη ικανού αριθμού επί μέρους δειγμάτων από έναν αγρό, τα οποία πρέπει:
• ™να είναι ισοβαρή
• να προέρχονται από το ίδιο βάθος
• να λαµβάνονται κατά τυχαίο τρόπο
• ο αγρός ή το τμήμα του αγρού από τον οποίο προέρχονται να είναι οµοιογενές.

Βάθος δειγματοληψίας
Όσον αφορά το βάθος δειγματοληψίας θα πρέπει να τηρούνται οι πιο κάτω κανόνες:
™ Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται ανάμιξη δειγμάτων προερχόμενων από διαφορετικά βάθη. Το βάθος δειγµατοληψίας εξαρτάται από την καλλιέργεια.
• ™ Για καλλιέργειες λαχανικών συνιστάται η λήψη δείγµατος από βάθος 0-15 cm
• ™ Για τις ετήσιες αροτριαίες καλλιέργειες συνιστάται η λήψη δείγµατος από βάθος 0-30 cm
•  Για τις πολυετείς (δενδρώδεις) η λήψη δύο (2) δειγµάτων σε βάθη 0-30 cm και 30-60 cm.
•  Όταν πρόκειται για εγκατάσταση δενδροκαλλιέργειας συνιστάται η λήψη δείγµατος και από βάθος 60 – 90cm.

Χρόνος ∆ειγµατοληψίας
Η δειγματοληψία θα πρέπει να γίνεται νωρίς, πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας, ή στην αρχή της άνοιξης.
Με τον τρόπο αυτό υπάρχει περιθώριο χρόνου για την εδαφοανάλυση, την ερμηνεία των αποτελεσμάτων και την εφαρμογή λιπασμάτων ή εδαφοβελτιωτικών.
• ƒΔειγματολήπτης ειδικής κατασκευής ή µικρό φτυάρι ή σκαπάνη.
• Πλαστικές σακούλες 40 x 60 cm
• Μαρκαδόρος ανεξίτηλης γραφής
• Δελτία δειγµατοληψίας (ετικέτες) για την αναγραφή στοιχείων
• Εργαλεία και υλικά δειγµατοληψίας

∆ειγµατολήπτες εδάφους υπάρχουν πολλών ειδών.
Ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος είναι ο δειγματολήπτης ‘ανοικτού τύπου’.
Τέλος, βάσει των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν, δίνεται ένα συμβουλευτικό πρόγραμμα λίπανσης της καλλιέργειας.
Τα επίπεδα του pH του εδάφους (φρούτα και λαχανικά)

Ποια pH είναι κατάλληλα για κάθε είδος;Όξινα, ουδέτερα, αλκαλικά
Πολύ όξινα (5,4 και κάτω): Μελιτζάνα, αντίδι, πατάτα, γλυκοπατάτα, σμέουρο,  φράουλα, καρπούζι, μύρτιλο (blueberry-raspberry)
Μέτρια όξινα (5.5-5.9): Μήλο, βασιλικός,  καρότο, σκόρδα, πιπεριές, κολοκύθι, τομάτα, φασόλι, κιχώρι, καλαμπόκι, μαϊντανός, μπιζέλια, ρεπάνι, γογγύλι, σόγια, ηλίανθος
Ελαφρώς όξινα (6.0-6.9): Βερίκοκο, αγκινάρα, σπαράγγια,  λάχανο, άνηθος, κρεμμύδι, ροδάκινο, σπανάκι, τεύτλα, φραγκοστάφυλο, σταφύλι, μαρούλια, σινάπι, μπάμιες, αχλάδι
Αλκαλικά (7.1-8):  Κουνουπίδια, αγγούρι, πεπόνι, ρόδια, θυμάρι, σέλινο

 

 

Το διαβάσαμε στο agrosimvoulos.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Για τους πελαργούς η φετινή αναπαραγωγική περίοδος ήταν καλή

    Καλή χαρακτηρίζεται η φετινή αναπαραγωγική περίοδος για τους πελαργούς, σύμφωνα με το φορέα διαχείρισης Δέλτα Έβρου, καθώς στις...

  2. Δωρεές πολλών δισ. για το νέο Πράσινο Ταμείο

    Το ποσό των 9,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (7,4 δισ. ευρώ) δεσμεύθηκαν να δώσουν στο νέο Πράσινο Ταμείο 30 χώρες...

  3. Γιατί σπάμε το ρόδι την πρωτοχρονιά!

    για υγεία και ευημερία...Ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία, φορώντας όλοι κάτι καινούργιο για μία νέα...

  4. Διώξτε τις κατσαρίδες με φυσικό τρόπο!

    Δυστυχώς, οι κατσαρίδες είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, εμφανίζονται απρόοπτα και είναι δύσκολο να τις εξαφανίσεις.Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην...

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Με φυσικά αγαθά που υπάρχουν στην κουζίνα μας σας προτείνουμε μυστικές συνταγές για μάσκες, lotion προσώπου και σώματος. Και επειδή είναι καλοκαίρι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Χαρούμενα Χριστούγεννα με τα παιδιά

Χαρούμενα Χριστούγεννα με τα παιδιά

Μερικές συμβουλές, για να περάσουμε αξέχαστα Χριστούγεννα με τα παιδιά:-Φτιάξτε δώρα μαζί με τα παιδιά σας. Κάρτες, χειροποίητες κατασκευές, γλυκά, χριστουγεννιάτικα εναλλακτικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

Η συνήθεια αυτή, προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια, ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό, Joel Poinsett έφερε...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Μπορείτε να βρείτε ένα άδειο βαρέλι; Έχουμε μερικές ιδέες για το πως θα το αξιοποίησετε. Αυτό που χρειάζετε είναι φαντασία και μεράκι!        ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Για να «πετύχει» η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, δεν χρειάζονται ακριβά διακοσμητικά, ολοκαίνουρια στολίδια και σπατάλη των τελευταίων μας ευρώ. Καλά θα ήταν κι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, οι πιο όμορφες γιορτές του χρόνου πλησιάζουν. Μαζί τους όμως πλησιάζουν κι ένα σωρό «διατροφικοί πειρασμοί». Αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και η υγεία του γυναικείου κόλπου επιτάσσουν την καθημερινή κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού.Η διαιτολόγος Lindy Cohen από το Σίδνεϊ...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron