Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής » Βιολογικό έδαφος και φροντίδα του

Ποιό pH είναι κατάλληλο για κάθε είδος;

Ποιό pH είναι κατάλληλο για κάθε είδος;

Όταν τα λαχανικά και τα δένδρα δεν έχουν καλή παραγωγή, παρότι επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης, ένας από του ελέγχους που πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί είναι αυτός του επιπέδου pH και αυτό γιατί τα διάφορα καλλιεργούμενα είδη έχουν διαφορετικές απαιτήσεις τόσο στο είδος του εδάφους όσο και στις τιμές pH.

Οι ρίζες των φυτών απορροφούν τα ανόργανα συστατικά (άζωτο, σίδηρο κ.α) μόνο όταν είναι διαλυμένα στο υδατικό διάλυμα. Έτσι, αν το χώμα είναι πολύ όξινο ή αλκαλικό, ορισμένα θρεπτικά συστατικά δε διαλύονται, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμα στα φυτά. Η πλειοψηφία των καλλιεργειών προτιμά τα ουδέτερα ή ελαφρώς όξινα εδάφη.

Τι είναι το pH
Η τιμή pH είναι ένα μέτρο μέτρησης της συγκέντρωσης ιόντων του υδρογόνου (H)
Όξινο pH του εδάφους σημαίνει χαμηλό pH, δηλαδή υψηλή συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (pH 6,9 ή και λιγότερο).
Αλκαλικό pH του εδάφους σημαίνει υψηλό pH, δηλαδή χαμηλή συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (pH 7,1 ή μεγαλύτερο).

Το σπουδαιότερο ρόλο στην ανάλυση εδάφους παίζει η σωστή δειγματοληψία!

Επειδή είναι αδύνατο να δειγµατισθεί και να αναλυθεί ένας ολόκληρος αγρός, η ανάλυση αναγκαστικά στηρίζεται στην υπόθεση ότι µία μικρή ποσότητα εδάφους αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον αγρό. Άρα, το δείγμα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό περισσότερο αντιπροσωπευτικό.
Η αντιπροσωπευτικότητα του τελικού δείγματος εξασφαλίζεται µε τη λήψη ικανού αριθμού επί μέρους δειγμάτων από έναν αγρό, τα οποία πρέπει:
• ™να είναι ισοβαρή
• να προέρχονται από το ίδιο βάθος
• να λαµβάνονται κατά τυχαίο τρόπο
• ο αγρός ή το τμήμα του αγρού από τον οποίο προέρχονται να είναι οµοιογενές.

Βάθος δειγματοληψίας
Όσον αφορά το βάθος δειγματοληψίας θα πρέπει να τηρούνται οι πιο κάτω κανόνες:
™ Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται ανάμιξη δειγμάτων προερχόμενων από διαφορετικά βάθη. Το βάθος δειγµατοληψίας εξαρτάται από την καλλιέργεια.
• ™ Για καλλιέργειες λαχανικών συνιστάται η λήψη δείγµατος από βάθος 0-15 cm
• ™ Για τις ετήσιες αροτριαίες καλλιέργειες συνιστάται η λήψη δείγµατος από βάθος 0-30 cm
•  Για τις πολυετείς (δενδρώδεις) η λήψη δύο (2) δειγµάτων σε βάθη 0-30 cm και 30-60 cm.
•  Όταν πρόκειται για εγκατάσταση δενδροκαλλιέργειας συνιστάται η λήψη δείγµατος και από βάθος 60 – 90cm.

Χρόνος ∆ειγµατοληψίας
Η δειγματοληψία θα πρέπει να γίνεται νωρίς, πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας, ή στην αρχή της άνοιξης.
Με τον τρόπο αυτό υπάρχει περιθώριο χρόνου για την εδαφοανάλυση, την ερμηνεία των αποτελεσμάτων και την εφαρμογή λιπασμάτων ή εδαφοβελτιωτικών.
• ƒΔειγματολήπτης ειδικής κατασκευής ή µικρό φτυάρι ή σκαπάνη.
• Πλαστικές σακούλες 40 x 60 cm
• Μαρκαδόρος ανεξίτηλης γραφής
• Δελτία δειγµατοληψίας (ετικέτες) για την αναγραφή στοιχείων
• Εργαλεία και υλικά δειγµατοληψίας

∆ειγµατολήπτες εδάφους υπάρχουν πολλών ειδών.
Ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος είναι ο δειγματολήπτης ‘ανοικτού τύπου’.
Τέλος, βάσει των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν, δίνεται ένα συμβουλευτικό πρόγραμμα λίπανσης της καλλιέργειας.
Τα επίπεδα του pH του εδάφους (φρούτα και λαχανικά)

Ποια pH είναι κατάλληλα για κάθε είδος;Όξινα, ουδέτερα, αλκαλικά
Πολύ όξινα (5,4 και κάτω): Μελιτζάνα, αντίδι, πατάτα, γλυκοπατάτα, σμέουρο,  φράουλα, καρπούζι, μύρτιλο (blueberry-raspberry)
Μέτρια όξινα (5.5-5.9): Μήλο, βασιλικός,  καρότο, σκόρδα, πιπεριές, κολοκύθι, τομάτα, φασόλι, κιχώρι, καλαμπόκι, μαϊντανός, μπιζέλια, ρεπάνι, γογγύλι, σόγια, ηλίανθος
Ελαφρώς όξινα (6.0-6.9): Βερίκοκο, αγκινάρα, σπαράγγια,  λάχανο, άνηθος, κρεμμύδι, ροδάκινο, σπανάκι, τεύτλα, φραγκοστάφυλο, σταφύλι, μαρούλια, σινάπι, μπάμιες, αχλάδι
Αλκαλικά (7.1-8):  Κουνουπίδια, αγγούρι, πεπόνι, ρόδια, θυμάρι, σέλινο

 

 

Το διαβάσαμε στο agrosimvoulos.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Μπύρα: νωρίτερα το «πικρό ποτήρι» του επιπλέον φόρου

    Μετά την επίσπευση της εφαρμογής του τέλους σταθερής τηλεφωνίας, σειρά είχε και η μπύρα. Με νομοτεχνική βελτίωση επισπεύδεται...

  2. Χάνει τα νερά της η Ελλάδα

    Σε μόνιμη κατάσταση λειψυδρίας θα είναι αρκετές περιοχές στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη ελλήνων επιστημόνων, με αφορμή τη...

  3. Το ελληνικό γιαούρτι "φλερτάρουν" Coca Cola και Pepsico

    «Χρυσές» business κάνουν στο εξωτερικό οι εταιρείες που επενδύουν στο ελληνικό γιαούρτι. Μία τέτοια, η Chobani, έχει γίνει...

  4. Τσικνοπέμπτη: πριν να ψήσετε, τι πρέπει να προσέξετε

    Τσικνοπέμπτη  και φυσικά αποτελεί την χαρά του Έλληνα καλοφαγά! Φέτος μάλιστα που ο καιρός μας κάνει την χάρη...

Αυτό το γνωρίζατε;

Όμορφα πασχαλινά αυγά χωρίς κόλλα, με ασπράδι.

Όμορφα πασχαλινά αυγά χωρίς κόλλα, με ασπράδι.

Το decoupage με χαρτοπετσέτα, ρυζόχαρτα, διακοσμητικά χαρτιά κλπ. είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους και για να την κατασκευή διακοσμητικών πασχαλινών αυγών.Όμως...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Ποια είναι τα έθιμα κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρι το Πάσχα

Ποια είναι τα έθιμα κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρι το Πάσχα

Το Πάσχα είναι η δεύτερη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Γιορτάζεται μοναδικά σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν και διάφορα ήθη και έθιμα...

διαβάστε αναλυτικά »

Ξήρανση λουλουδιών

Διακοσμήστε μόνοι σας τις Πασχαλινές σας λαμπάδες

Διακοσμήστε μόνοι σας τις Πασχαλινές σας λαμπάδες

Μπορείτε να διακοσμήσετε μόνοι σας την Πασχαλινή σας λαμπάδα χρησιμοποιώντας ένα κερί σε ό,τι χρώμα σας αρέσει και να επιλέξετε  αποξηραμένα φυτά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καυτερές πιπεριές: βοηθούν στις ημικρανίες

Καυτερές πιπεριές: βοηθούν στις ημικρανίες

Τι σχέση μπορεί να έχει μια καυτερή πιπεριά και η ημικρανία; Και όμως έχει και όπως θα διαβάσετε οι καυτερές πιπεριές βοηθούν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να μακρύνουν τα μαλλιά

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να μακρύνουν τα μαλλιά

Είναι απαραίτητο να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και λιπαρά οξέα ωμέγα 3. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην ίδια σύνθεση. Μπορούνε όμως όλα τα φυτά να μπουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέριο  Καμφορά - Essential Oil Camphor Είναι εξαιρετικά δυνατό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ευρέως για τις αντισηπτικές- αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και τη δράση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron