Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής » Βιολογικό έδαφος και φροντίδα του

Ποιό pH είναι κατάλληλο για κάθε είδος;

Ποιό pH είναι κατάλληλο για κάθε είδος;

Όταν τα λαχανικά και τα δένδρα δεν έχουν καλή παραγωγή, παρότι επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης, ένας από του ελέγχους που πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί είναι αυτός του επιπέδου pH και αυτό γιατί τα διάφορα καλλιεργούμενα είδη έχουν διαφορετικές απαιτήσεις τόσο στο είδος του εδάφους όσο και στις τιμές pH.

Οι ρίζες των φυτών απορροφούν τα ανόργανα συστατικά (άζωτο, σίδηρο κ.α) μόνο όταν είναι διαλυμένα στο υδατικό διάλυμα. Έτσι, αν το χώμα είναι πολύ όξινο ή αλκαλικό, ορισμένα θρεπτικά συστατικά δε διαλύονται, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμα στα φυτά. Η πλειοψηφία των καλλιεργειών προτιμά τα ουδέτερα ή ελαφρώς όξινα εδάφη.

Τι είναι το pH
Η τιμή pH είναι ένα μέτρο μέτρησης της συγκέντρωσης ιόντων του υδρογόνου (H)
Όξινο pH του εδάφους σημαίνει χαμηλό pH, δηλαδή υψηλή συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (pH 6,9 ή και λιγότερο).
Αλκαλικό pH του εδάφους σημαίνει υψηλό pH, δηλαδή χαμηλή συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (pH 7,1 ή μεγαλύτερο).

Το σπουδαιότερο ρόλο στην ανάλυση εδάφους παίζει η σωστή δειγματοληψία!

Επειδή είναι αδύνατο να δειγµατισθεί και να αναλυθεί ένας ολόκληρος αγρός, η ανάλυση αναγκαστικά στηρίζεται στην υπόθεση ότι µία μικρή ποσότητα εδάφους αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον αγρό. Άρα, το δείγμα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό περισσότερο αντιπροσωπευτικό.
Η αντιπροσωπευτικότητα του τελικού δείγματος εξασφαλίζεται µε τη λήψη ικανού αριθμού επί μέρους δειγμάτων από έναν αγρό, τα οποία πρέπει:
• ™να είναι ισοβαρή
• να προέρχονται από το ίδιο βάθος
• να λαµβάνονται κατά τυχαίο τρόπο
• ο αγρός ή το τμήμα του αγρού από τον οποίο προέρχονται να είναι οµοιογενές.

Βάθος δειγματοληψίας
Όσον αφορά το βάθος δειγματοληψίας θα πρέπει να τηρούνται οι πιο κάτω κανόνες:
™ Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται ανάμιξη δειγμάτων προερχόμενων από διαφορετικά βάθη. Το βάθος δειγµατοληψίας εξαρτάται από την καλλιέργεια.
• ™ Για καλλιέργειες λαχανικών συνιστάται η λήψη δείγµατος από βάθος 0-15 cm
• ™ Για τις ετήσιες αροτριαίες καλλιέργειες συνιστάται η λήψη δείγµατος από βάθος 0-30 cm
•  Για τις πολυετείς (δενδρώδεις) η λήψη δύο (2) δειγµάτων σε βάθη 0-30 cm και 30-60 cm.
•  Όταν πρόκειται για εγκατάσταση δενδροκαλλιέργειας συνιστάται η λήψη δείγµατος και από βάθος 60 – 90cm.

Χρόνος ∆ειγµατοληψίας
Η δειγματοληψία θα πρέπει να γίνεται νωρίς, πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας, ή στην αρχή της άνοιξης.
Με τον τρόπο αυτό υπάρχει περιθώριο χρόνου για την εδαφοανάλυση, την ερμηνεία των αποτελεσμάτων και την εφαρμογή λιπασμάτων ή εδαφοβελτιωτικών.
• ƒΔειγματολήπτης ειδικής κατασκευής ή µικρό φτυάρι ή σκαπάνη.
• Πλαστικές σακούλες 40 x 60 cm
• Μαρκαδόρος ανεξίτηλης γραφής
• Δελτία δειγµατοληψίας (ετικέτες) για την αναγραφή στοιχείων
• Εργαλεία και υλικά δειγµατοληψίας

∆ειγµατολήπτες εδάφους υπάρχουν πολλών ειδών.
Ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος είναι ο δειγματολήπτης ‘ανοικτού τύπου’.
Τέλος, βάσει των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν, δίνεται ένα συμβουλευτικό πρόγραμμα λίπανσης της καλλιέργειας.
Τα επίπεδα του pH του εδάφους (φρούτα και λαχανικά)

Ποια pH είναι κατάλληλα για κάθε είδος;Όξινα, ουδέτερα, αλκαλικά
Πολύ όξινα (5,4 και κάτω): Μελιτζάνα, αντίδι, πατάτα, γλυκοπατάτα, σμέουρο,  φράουλα, καρπούζι, μύρτιλο (blueberry-raspberry)
Μέτρια όξινα (5.5-5.9): Μήλο, βασιλικός,  καρότο, σκόρδα, πιπεριές, κολοκύθι, τομάτα, φασόλι, κιχώρι, καλαμπόκι, μαϊντανός, μπιζέλια, ρεπάνι, γογγύλι, σόγια, ηλίανθος
Ελαφρώς όξινα (6.0-6.9): Βερίκοκο, αγκινάρα, σπαράγγια,  λάχανο, άνηθος, κρεμμύδι, ροδάκινο, σπανάκι, τεύτλα, φραγκοστάφυλο, σταφύλι, μαρούλια, σινάπι, μπάμιες, αχλάδι
Αλκαλικά (7.1-8):  Κουνουπίδια, αγγούρι, πεπόνι, ρόδια, θυμάρι, σέλινο

 

 

Το διαβάσαμε στο agrosimvoulos.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Η εγκύκλιος του Πάπα για το περιβάλλον

    Σύμφωνα με κύκλους του Βατικανού η εγκύκλιος ρίχνει το βάρος της στην κλιματική αλλαγή, τη διασύνδεση της προστασίας...

  2. Πιθανή σγχώνευση της ζυθοποιίας Anheuser-Busch με την SABMiller

    Διαπραγματεύσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη συγχώνευσή τους ξεκίνησαν οι δύο μεγαλύτερες ζυθοποιίες στον κόσμο, η Anheuser-Busch InBev...

  3. Κεφίρ: ιδιότητες και θρεπτική αξία

     Το κεφίρ είναι ένα όξινο και ήπιας αλκοολικής ζύμωσης γαλακτοκομικό προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, το...

  4. Γνωρίζετε τι συμβαίνει στο σώμα σας;

    Το σώμα μας είναι τουλάχιστον παράξενο! Όταν πονάει μία άρθρωση, ένα άλλο πρόβλημα λύνεται ως δια μαγείας και...

Σπόροι - σπορόφυτα

Πώς θα συλλέξουμε σπόρους από ώριμη ντομάτα

Πώς θα συλλέξουμε σπόρους από ώριμη ντομάτα

Είναι εύκολο να συλλέγουμε τους δικούς μας σπόρος ντομάτας.  Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε χρήματα, αλλά ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι οι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Σωστή διατροφική συμπεριφορά στις διακοπές

Σωστή διατροφική συμπεριφορά στις διακοπές

Η μάχη σας με τα κιλά ξεκίνησε στην αρχή της άνοιξης και τώρα χαίρεστε το καλοκαίρι στην παραλία! Οι περισσότερες δεχτήκατε κολακευτικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

Παρά το ότι έχει τόσα οφέλη, οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις βγαίνουν από τη θάλασσα σπεύδουν να ξεπλυθούν με γλυκό νερό θεωρώντας πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μάσκα μαλλιών για ενυδάτωση

Μάσκα μαλλιών για ενυδάτωση

Μάσκα μαλλιών ενυδατική για ξερά και ταλαιπωρημέναΥλικά1/4 ώριμη μπανάνα2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο2 ουταλιές της σούπας γάλα καρύδας (το βρίσκεται στο σούπερ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Λαδόξιδο κατά της κυτταρίτιδας

Λαδόξιδο κατά της κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα θέλει... λαδόξιδο! Το ξύδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C και D, ενώ περιέχει φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για κάθε πάθηση

Βότανα για κάθε πάθηση

Οι πληροφορίες που δίδονται  για τα βότανα έχουν αντληθεί από βιβλία και συγγράμματα βοτανολογίας, η δε αναφορά στις ιδιότητές τους είναι καθαρά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ginseng, η ρίζα της ζωής!

Ginseng, η ρίζα της ζωής!

Το όνομα «Ginseng» έχει κινεζική προέλευση και ετυμολογικά σημαίνει «ανθρώπινη ρίζα», εξαιτίας του χαρακτηριστικού διχαλωτού σχήματος που έχει η ρίζα του, η...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron