Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής » Βιολογικό έδαφος και φροντίδα του

Ποιό pH είναι κατάλληλο για κάθε είδος;

Ποιό pH είναι κατάλληλο για κάθε είδος;

Όταν τα λαχανικά και τα δένδρα δεν έχουν καλή παραγωγή, παρότι επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης, ένας από του ελέγχους που πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί είναι αυτός του επιπέδου pH και αυτό γιατί τα διάφορα καλλιεργούμενα είδη έχουν διαφορετικές απαιτήσεις τόσο στο είδος του εδάφους όσο και στις τιμές pH.

Οι ρίζες των φυτών απορροφούν τα ανόργανα συστατικά (άζωτο, σίδηρο κ.α) μόνο όταν είναι διαλυμένα στο υδατικό διάλυμα. Έτσι, αν το χώμα είναι πολύ όξινο ή αλκαλικό, ορισμένα θρεπτικά συστατικά δε διαλύονται, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμα στα φυτά. Η πλειοψηφία των καλλιεργειών προτιμά τα ουδέτερα ή ελαφρώς όξινα εδάφη.

Τι είναι το pH
Η τιμή pH είναι ένα μέτρο μέτρησης της συγκέντρωσης ιόντων του υδρογόνου (H)
Όξινο pH του εδάφους σημαίνει χαμηλό pH, δηλαδή υψηλή συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (pH 6,9 ή και λιγότερο).
Αλκαλικό pH του εδάφους σημαίνει υψηλό pH, δηλαδή χαμηλή συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (pH 7,1 ή μεγαλύτερο).

Το σπουδαιότερο ρόλο στην ανάλυση εδάφους παίζει η σωστή δειγματοληψία!

Επειδή είναι αδύνατο να δειγµατισθεί και να αναλυθεί ένας ολόκληρος αγρός, η ανάλυση αναγκαστικά στηρίζεται στην υπόθεση ότι µία μικρή ποσότητα εδάφους αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον αγρό. Άρα, το δείγμα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό περισσότερο αντιπροσωπευτικό.
Η αντιπροσωπευτικότητα του τελικού δείγματος εξασφαλίζεται µε τη λήψη ικανού αριθμού επί μέρους δειγμάτων από έναν αγρό, τα οποία πρέπει:
• ™να είναι ισοβαρή
• να προέρχονται από το ίδιο βάθος
• να λαµβάνονται κατά τυχαίο τρόπο
• ο αγρός ή το τμήμα του αγρού από τον οποίο προέρχονται να είναι οµοιογενές.

Βάθος δειγματοληψίας
Όσον αφορά το βάθος δειγματοληψίας θα πρέπει να τηρούνται οι πιο κάτω κανόνες:
™ Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται ανάμιξη δειγμάτων προερχόμενων από διαφορετικά βάθη. Το βάθος δειγµατοληψίας εξαρτάται από την καλλιέργεια.
• ™ Για καλλιέργειες λαχανικών συνιστάται η λήψη δείγµατος από βάθος 0-15 cm
• ™ Για τις ετήσιες αροτριαίες καλλιέργειες συνιστάται η λήψη δείγµατος από βάθος 0-30 cm
•  Για τις πολυετείς (δενδρώδεις) η λήψη δύο (2) δειγµάτων σε βάθη 0-30 cm και 30-60 cm.
•  Όταν πρόκειται για εγκατάσταση δενδροκαλλιέργειας συνιστάται η λήψη δείγµατος και από βάθος 60 – 90cm.

Χρόνος ∆ειγµατοληψίας
Η δειγματοληψία θα πρέπει να γίνεται νωρίς, πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας, ή στην αρχή της άνοιξης.
Με τον τρόπο αυτό υπάρχει περιθώριο χρόνου για την εδαφοανάλυση, την ερμηνεία των αποτελεσμάτων και την εφαρμογή λιπασμάτων ή εδαφοβελτιωτικών.
• ƒΔειγματολήπτης ειδικής κατασκευής ή µικρό φτυάρι ή σκαπάνη.
• Πλαστικές σακούλες 40 x 60 cm
• Μαρκαδόρος ανεξίτηλης γραφής
• Δελτία δειγµατοληψίας (ετικέτες) για την αναγραφή στοιχείων
• Εργαλεία και υλικά δειγµατοληψίας

∆ειγµατολήπτες εδάφους υπάρχουν πολλών ειδών.
Ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος είναι ο δειγματολήπτης ‘ανοικτού τύπου’.
Τέλος, βάσει των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν, δίνεται ένα συμβουλευτικό πρόγραμμα λίπανσης της καλλιέργειας.
Τα επίπεδα του pH του εδάφους (φρούτα και λαχανικά)

Ποια pH είναι κατάλληλα για κάθε είδος;Όξινα, ουδέτερα, αλκαλικά
Πολύ όξινα (5,4 και κάτω): Μελιτζάνα, αντίδι, πατάτα, γλυκοπατάτα, σμέουρο,  φράουλα, καρπούζι, μύρτιλο (blueberry-raspberry)
Μέτρια όξινα (5.5-5.9): Μήλο, βασιλικός,  καρότο, σκόρδα, πιπεριές, κολοκύθι, τομάτα, φασόλι, κιχώρι, καλαμπόκι, μαϊντανός, μπιζέλια, ρεπάνι, γογγύλι, σόγια, ηλίανθος
Ελαφρώς όξινα (6.0-6.9): Βερίκοκο, αγκινάρα, σπαράγγια,  λάχανο, άνηθος, κρεμμύδι, ροδάκινο, σπανάκι, τεύτλα, φραγκοστάφυλο, σταφύλι, μαρούλια, σινάπι, μπάμιες, αχλάδι
Αλκαλικά (7.1-8):  Κουνουπίδια, αγγούρι, πεπόνι, ρόδια, θυμάρι, σέλινο

 

 

Το διαβάσαμε στο agrosimvoulos.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για μικρές επιχειρήσεις

    Ξεκινάει σήμερα Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016, 12 μ.μ., η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων,...

  2. Και το γάλα σε αναμονή

    Ένα γάλα περιμένει πλέον, σε όλα τα μικρά καταστήματα διατροφής και φούρνους της Κοζάνης, όσους δεν μπορούν να...

  3. ΟΑΕΔ: νέα προγράμματα έως τον Οκτώβριο

    Έξι προγράμματα για ανέργους αναμένεται να τρέξουν από τις αρχές Αυγούστου έως και τον Οκτώβριο, ΟΑΕΔ και υπουργείο...

  4. Και οι παπαγάλοι χρησιμοποιούν εργαλεία!

    Βρετανοί ψυχολόγοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν νέες ενδείξεις για τη χρήση εργαλείων από τους παπαγάλους. Τα πουλιά χρησιμοποιούν σκληρά...

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Τα καρότα αφαιρούν τις βλαβερές τοξίνες από το δέρμα με αποτέλεσμα να φαίνεστε πιο νέοι και αναζωογονημένοι. Οι μάσκα που ακολουθεί είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Το φασκόμηλο, πέρα από ένα βότανο με πλούσια διατροφική αξία, είναι επίσης ένα δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα αρωματικά και καθαριστικά προϊόντα έχουν άρωμα λεμονιού; Απ' ό,τι φαίνεται η μυρωδιά του λεμονιού δεν είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Στα γλυκά στα φαγητά, ακόμα και για πλαστελίνη ή δακτυλομπογιές, απαραίτητα τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Πάντα βέβαια υπάρχει η επιλογή να τα αγοράσουμε, αλλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Είναι μικρά μωβ - κόκκινα φρούτα που τα παίρνουμε από τους θάμνους που φύονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου!  Ιδιότητες του Τα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron