Αρχική » Φυτά

Ροδιόλα: το φυτό που βοηθάει στη θεραπεία της κατάθλιψης

Ροδιόλα: το φυτό που βοηθάει στη θεραπεία της κατάθλιψης

Το φυτό ροδιόλα (Rhodiola rosea) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ως φάρμακο για πολλά από κατοίκους στη Ρωσία, στην Ανατολική Ευρώπη, τις Σκανδιναβικές χώρες και την Ασία. Πιο πρόσφατα έχει διαδοθεί και στις δυτικές χώρες.

Το ροδιόλα που ονομάζεται και “χρυσή ρίζα” έχει τη φήμη ότι δίνει ενέργεια, καταπολεμά την κούραση, την κατάθλιψη και τις μολύνσεις.

Αμερικανοί ερευνητές επιβεβαιώσουν σε μελέτη τους η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Phytomedicine ότι το ροδιόλα μπορεί να έχει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της σοβαρής κατάθλιψης, περίπου ανάλογα με αυτά του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου Zoloft παρουσιάζονται λιγότερες παρενέργειες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ροδιόλα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα φυσικό φάρμακο για τους ασθενείς με κατάθλιψη και να βοηθήσει στη θεραπεία τους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη για το ροδιόλα. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει διάφορες έρευνες από Ρώσους και Αμερικανούς επιστήμονες οι οποίες όμως αφορούσαν πειραματόζωα.

Η τρέχουσα μελέτη έγινε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Τζουν Μάο και προσφέρει την πρώτη ισχυρή ένδειξη για τα θετικά αποτελέσματα του ραντιόλα στην θεραπεία της κατάθλιψης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 57 άτομα που είχαν διαγνωστεί με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή γνωστή και ως κλινική κατάθλιψη (είχαν εκδηλώσει τουλάχιστον δύο μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια).

Οι συμμετέχοντες λάμβαναν επί 12 εβδομάδες είτε ένα εκχύλισμα 340 mg από το φυτό ροδιόλα, είτε σερτραλίνη (τη δραστική ουσία του Zoloft) είτε placebo, σε μια διπλά τυχαιοποιημένη μελέτη (ούτε οι ασθενείς ούτε οι ερευνητές γνώριζαν ποια άτομα λάμβαναν τις ουσίες).

Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε η σερτραλίνη ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους ως τη 12η εβδομάδα θεραπείας σε σχέση με το ροδιόλα, αλλά η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Σε σχέση με τα άτομα που λάμβαναν το ψευδοφάρμακο, τα άτομα που λάμβαναν σερτραλίνη είχαν 1,9 φορές περισσότερες πιθανότητες βελτίωσης, ενώ τα άτομα που λάμβαναν ροδιόλα είχαν 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες βελτίωσης.

Όμως η ομάδα του Zoloft είχε διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσει παρενέργειες (κυρίως ναυτία και σεξουαλική δυσλειτουργία) από την ομάδα του ροδιόλα (63% έναντι 30% αντίστοιχα από κάθε ομάδα ανέφεραν παρενέργειες).

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν πως το ροδιολα, αν και ήταν ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό από τη σερτραλίνη, μπορεί να αποτελέσει μια καλύτερη θεραπεία για τις ήπιες ως μέτριες μορφές κατάθλιψης, καθώς έχει λιγότερες παρενέργειες.

«Τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά αλλά υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με βότανα ίσως έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη και δεν μπορούν να ανεχθούν τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά χάπια λόγω των παρενεργειών τους», είπε ο Μάο. «Θα χρειαστούν πάντως μεγαλύτερες μελέτες για να αξιολογηθούν πλήρως τα οφέλη και οι κίνδυνοι του ροδιόλα σε σχέση με τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά χάπια».

 

 

Το διαβάσαμε στο healthyliving.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φυτά και υγεία, Ροδιόλα
Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Άνθισε η πιο άνυδρη έρημος

  Σπάνια αλλά εκπληκτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η πιο άνυδρη περιοχή του πλανήτη, η έρημος Ατακάμα. Υπάρχουν...

 2. Όμορφα πασχαλινά στεφάνια

  Οι επιλογές για την εποχιακή διακόσμηση του Πάσχα, πέραν του γιορτινού τραπεζιού, ειδικά για όσους δεν επιθυμούν να...

 3. Η εγκύκλιος του Πάπα για το περιβάλλον

  Σύμφωνα με κύκλους του Βατικανού η εγκύκλιος ρίχνει το βάρος της στην κλιματική αλλαγή, τη διασύνδεση της προστασίας...

 4. Η Ιστορία πίσω από τη Γιορτή της Μητέρας

  Η Γιορτή της Μητέρας, την οποία θα γιορτάσουμε την ερχόμενη Κυριακή, έχει ήδη εδώ και δύο χρόνια κλείσει...

Φυτά

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Το περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες! Όταν οι ανθισμένες κορυφές του βοτάνου...

διαβάστε αναλυτικά »

Η λίπανση του εδάφους

Λίπανση των φυτών το καλοκαίρι

Λίπανση των φυτών το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι που είναι υψηλές οι θερμοκρασίες πρέπει να προσέξουμε την λίπανση των φυτών μας. Ας δούμε τί πρέπει να κάνουμε:-Δεν βάζουμε...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Η ζέστη το καλοκαίρι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Ο οργανισμός του είναι το ίδιο ευαίσθητος με τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Δραστηριότητες στον κήπο

Όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας

Όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας

Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές για να περνάτε όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας. Η δημιουργία ενός λαχανόκηπου στον κήπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Παιδικός κήπος

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι η ασφάλεια των παιδιών στον κήπο. Σε περιπτώσεις που στον κήπο υπάρχουν ανοιχτά πηγάδια οπωσδήποτε θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

'Καλή μου άνοιξη, στο γείσο της στέγης μου χάριζέ μου δυο φωλιές χελιδόνια." Σαν για να μας θυμίσει ότι η ζωή επιμένει...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron