Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Τί πρέπει να γνωρίζουμε για τα λαχανικά

Τί πρέπει να γνωρίζουμε για τα λαχανικά

Έχετε αναρωτηθεί γιατί ο άνθρωπος είναι το μοναδικό πλάσμα που χρειάζεται να παράγει την τροφή του, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι του πλανήτη τη βρίσκουν έτοιμη;

Οι περισσότεροι έχουν την αίσθηση ότι τα λαχανικά που τρώμε είναι δημιούργημα της φύσης. Λες και φυτρώνουν καρπούζια και μαρούλια μόνα τους στους αγρούς και τα βουνά. Η αλήθεια είναι ότι το 90% των λαχανικών και φρούτων που καταναλώνουμε δεν είναι δημιουργήματα της φύσης, αλλά του ανθρώπου, και προέρχονται από διασταυρώσεις ειδών, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες επιβίωσης του είδους μας. Με άλλα λόγια, τα περισσότερα από τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε είναι εκ γενετής υβρίδια.

Το καλαμπόκι, για παράδειγμα, είναι αποτέλεσμα της διασταύρωσης του Zea Mays, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Teosinte και του φυτού Tripsacum. Υπαίτιοι γι’ αυτήν τη διαδικασία (αν αποκλείσουμε τους εξωγήινους ) είναι μάλλον οι Ολμέκοι και οι Μάγια. Οι τελευταίοι είχαν πειραματιστεί με εκατοντάδες φυτά, προσπαθώντας να αναπτύξουν καλλιέργειες που θα τους εξασφάλιζαν θρεπτική τροφή, η οποία θα μπορούσε να συντηρηθεί όλο το χρόνο. Ομοίως, οι ντομάτες προέρχονται από φυτά της οικογένειας των σολανοειδών (Solanum pennellii, S. habrochaites and S. Pimpinellifolium ), τα οποία στην αρχική τους μορφή ήταν μάλλον αρκετά τοξικά, για να τα φάμε. Και μην ξεχάσουμε τα καρότα, τα οποία έγινα πορτοκαλί για να μοιάζουν με τη σημαία της Ολλανδίας.

Με την ίδια ακριβώς λογική, οι άνθρωποι διασταυρώνουν και ζώα, προκειμένου να αυξήσουν την αποδοτικότητα τους σε γάλα ή, απλώς, για να δημιουργήσουν πιο όμορφα σκυλιά. O Ιάπωνας φιλόσοφος-αγρότης Masanobu Fukuoka μας προτρέπει να ρίχνουμε σπόρια σε σβώλους πηλού παντού και η φύση θα αποφασίσει τι είναι αυτό που μπορεί να επιβιώσει.

Τα υβρίδια είναι αποτέλεσμα της ανάγκης του ανθρώπου για περισσότερη, διαφορετική και πιο ευκολοσυντήρητη τροφή. Όσο οι άνθρωποι ζουν σε τσιμεντένιες πόλεις και χρειάζεται να μεταφέρουν την τροφή τους από την άλλη άκρη της γης, τα υβρίδια θα είναι απαραίτητα για να στηρίξουν το ακόρεστο καταναλωτικό τους μοντέλο και θα εξελίσσονται προς το χειρότερο. Όσο κι αν διαμαρτυρόμαστε για την εκβιομηχάνιση της τροφής, τίποτα δεν αλλάζει αν εμείς οι ίδιοι δεν αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε.

Δεν μπορείς, από τη μια μεριά, να θες καλοσχηματισμένες μελιτζάνες και κολοκυθάκια το Γενάρη και, από την άλλη, να κατηγορείς τις πολυεθνικές για την εξέλιξη των σπόρων.

Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να καλλιεργήσουμε με τρόπο συμβατό προς το περιβάλλον κάτι που είναι φτιαγμένο από τον άνθρωπο, για να εξυπηρετεί τις δικές του ανάγκες. Η πιο σωστή προσέγγιση στο θέμα είναι αυτή του Ιάπωνα φιλόσοφου-αγρότη Masanobu Fukuoka, ο οποίος μας προτρέπει να ρίχνουμε σπόρια σε σβώλους πηλού παντού και η φύση θα αποφασίσει τι είναι αυτό που μπορεί να επιβιώσει. Μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε υγιή χωράφια, τα οποία μπορούν να μας δώσουν τροφή με πολύ λίγο κόπο και με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε μικρή οικιακή κλίμακα, σας λέω με σιγουριά ότι (αν και θέλει λίγη υπομονή) η μέθοδος δουλεύει.

Ποιες είναι, όμως, οι πραγματικές τροφές που προέρχονται απευθείας από τη φύση; Η απάντηση είναι ό,τι φυτρώνει μόνο του. Τα ραδίκια, οι ζοχοί, τα αγριόσκορδα, οι νεραντζιές, οι αγκορτσιές, οι αμυγδαλιές, οι φακές και εκατοντάδες άλλα φυτά που υπάρχουν χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου και που αποτελούσαν την τροφή του για χιλιάδες χρόνια όσο αυτός ήταν νομάς. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί ο άνθρωπος είναι το μοναδικό πλάσμα που χρειάζεται να παράγει την τροφή του, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι του πλανήτη τη βρίσκουν έτοιμη;


Το διαβάσαμε στο  Andro.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Το στεφάνι του Μάη: τί συμβολίζει

    Η Πρωτομαγιά είναι η γιορτή της άνοιξης, αλλά και ολόκληρης της φύσης και το μαγιάτικο στεφάνι είναι το...

  2. Αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας αισθητήρας του ΜΙΤ

    Χημικοί του ΜΙΤ ανέπτυξαν έναν χαμηλού κόστους, φορητό αισθητήρα που... μπορεί να ανιχνεύει αέρια που εκπέμπονται από κρέας...

  3. Κεφίρ: ιδιότητες και θρεπτική αξία

     Το κεφίρ είναι ένα όξινο και ήπιας αλκοολικής ζύμωσης γαλακτοκομικό προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, το...

  4. Ένας φονικός μύκητας χαρίζει σεξαπίλ στα θύματά του

    Ένας μύκητας που ενοχοποιείται για την παρακμή των αμφιβίων σε όλο τον κόσμο δείχνει να εξαπλώνεται κάνοντας πιο...

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Τα καρότα αφαιρούν τις βλαβερές τοξίνες από το δέρμα με αποτέλεσμα να φαίνεστε πιο νέοι και αναζωογονημένοι. Οι μάσκα που ακολουθεί είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Το φασκόμηλο, πέρα από ένα βότανο με πλούσια διατροφική αξία, είναι επίσης ένα δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα αρωματικά και καθαριστικά προϊόντα έχουν άρωμα λεμονιού; Απ' ό,τι φαίνεται η μυρωδιά του λεμονιού δεν είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Στα γλυκά στα φαγητά, ακόμα και για πλαστελίνη ή δακτυλομπογιές, απαραίτητα τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Πάντα βέβαια υπάρχει η επιλογή να τα αγοράσουμε, αλλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Είναι μικρά μωβ - κόκκινα φρούτα που τα παίρνουμε από τους θάμνους που φύονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου!  Ιδιότητες του Τα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron