Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Άργιλος: θεραπεία για τη ψωρίαση

Άργιλος: θεραπεία για τη ψωρίαση

Οι θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες της αργίλου είναι γνωστές και διεθνώς αναγνωρισμένες. Οφείλονται στην παρουσία διάφορων μετάλλων και η μεγάλη ποικιλία των χρωματισμών της οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε οξείδια του σιδήρου και του μαγνησίου. Η άργιλος «φημίζεται» για τις απορροφητικές αλλά και τις αποτοξινωτικές της ιδιότητες που οφείλεται στη δυνατότητα ανταλλαγής ιόντων με το σώμα.
Έχει αιμοστατική, αντισηπτική δράση και καταπραϋντικές ιδιότητες , όπως και την ικανότητα να βοηθάει σημαντικά στην ανάπλαση των κύτταρων, βοηθώντας στην επούλωση των πληγών και στην μη εμφάνιση ουλών.

Η καλλυντική άργιλος χρησιμοποιείται ευρέως από τα ινστιτούτα ομορφιάς παγκοσμίως, ενώ το γεγονός ότι μπορεί ο καθένας να τη βρει στο εμπόριο, την κατατάσσει ανάμεσα στα πρώτα σε ζήτηση υλικά ειδικά για την παρασκευή μασκών ομορφιάς τόσο για το πρόσωπο, όσο και το σώμα.

Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, δεσμεύοντας τη θερμότητα και δημιουργώντας υπεραιμία.
Οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες δρουν ενάντια στη γήρανση, ενώ με την πρώτη κιόλας εφαρμογή το δέρμα δείχνει εμφανή σημάδια βελτίωσης. Ανάλογα με τον τύπο της αργίλου που θα χρησιμοποιήσουμε στην εκάστοτε μάσκα, εξαφανίζονται τα στίγματα και απομακρύνονται οι ρύποι, αφού απορροφάται το σμήγμα και ανοίγουν οι πόροι του δέρματος. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και η αναζωογόνηση του δέρματος φανερή. Όσον αφορά στην εφαρμογή της στο σώμα, η άργιλος δρα ως αντικυτταριτιδικό προϊόν, απομακρύνοντας τις τοξίνες.

Οι κυριότεροι τύπου αργίλου είναι οι εξής:
Λευκή άργιλος
Πρόκειται για την πιο ήπια άργιλο, με μέτρια απορροφητικότητα, που ταιριάζει σε όλους τους τύπους δέρματος και ιδιαίτερα στις ευαίσθητες και ξηρές επιδερμίδες. Απολεπίζει ήπια, αφήνοντας την επιδερμίδα μαλακή και λεία.

Κόκκινη άργιλος
Κατάλληλη για το ξηρό και ευαίσθητο δέρμα, η κόκκινη άργιλος οφείλει το χρώμα της στα οξείδια του σιδήρου. Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, δίνοντας άμεσα λάμψη στην επιδερμίδα, ενώ παράλληλα αποτοξινώνει και ανακουφίζει το δέρμα χάρη στην σύστασή της που είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία.

Ροζ άργιλος
Αποτελεί ένα μείγμα της λευκής και της κόκκινης αργίλου και φέρει τις ιδιότητες και των δύο. Κατάλληλη για ώριμες και λεπτές επιδερμίδες, καθαρίζει το δέρμα, χαρίζοντας του λάμψη χωρίς όμως να το ξηραίνει.

Κίτρινη άργιλος
Πλούσια σε μέταλλα η κίτρινη άργιλος είναι ιδανική για μεικτές και λιπαρές επιδερμίδες, ειδικά για όσες είναι ευαίσθητες. Τονώνει και καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα ενώ έχει την ικανότητα και να την επουλώνει όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Πράσινη άργιλος
Πρόκειται για την πιο ευρέως γνωστή άργιλο, η οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μεταλλικά άλατα και είναι κατάλληλη για το λιπαρό και μεικτό δέρμα. Συνιστάται ιδιαιτέρως για τις επιδερμίδες με τάσεις ακμής, αφού ρυθμίζει αποτελεσματικά την έκκριση σμήγματος, συσφίγγει τους πόρους και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα.

Άργιλος Rhassoul
Κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος, την ξεχωρίζουμε για το καφε-κόκκινο χρώμα της. Με ισχυρές απορροφητικές και στυπτικές ιδιότητές της, απομακρύνει το σμήγμα, χαρίζοντας λάμψη και ελαστικότητα στην επιδερμίδα.

Επωφεληθείτε από τις ιδιότητες της αργίλου...
Η άργιλος, συνώνυμη της γης, είναι πηγή ζωής. Όπως και το νερό, είναι ζωτικό στοιχείο. Είναι ευεργετική για όλους τους τύπους του δέρματος, καθώς τονώνει, καθαρίζει, μαλακώνει και τρέφει την επιδερμίδα. Χάρη στη στροφή στα βιολογικά προϊόντα, η άργιλος πήρε τη θέση που της αρμόζει, και ο άνθρωπος επωφελείται από τις ιδιότητές της.

Οι ιδιότητες της αργίλου εξαρτιόνται από το περιβάλλον προέλευσής της, συνεπώς και από το χρώμα της. Οι τύποι της αργίλου που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι οι εξής:
Ο ιλλίτης: πράσινη άργιλος με μεγάλη θεραπευτική αξία, λόγω των απορροφητικών της ιδιοτήτων.
Ο μοντμοριλλονίτης (μπεντονίτης στην Ηφαιστειακή Μάσκα): πράσινη άργιλος της Προβηγκίας. Χάρη στην υψηλή ικανότητα εκκρίσεως, επαναμεταλλώσεως και αποτοξινώσεως, θεωρείται η άργιλος που παρουσιάζει το μεγαλύτερο θεραπευτικό ενδιαφέρον.
Ο καολινίτης: η λευκή άργιλος, η οποία χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην κοσμητολογία, γιατί ευνοεί τους επουλωτικούς μηχανισμούς, ρυθμίζει το Ph και επενεργεί τοπικά στους ερεθισμούς.

Η άργιλος στην αισθητική εφαρμόζεται μόνο για εξωτερική χρήση, στις περιποιήσεις προσώπου και σώματος. Η εσωτερική χρήση της αργίλου χρειάζεται ασφαλώς ειδικές γνώσεις.

1. Πώς ενεργεί η άργιλος στο δέρμα;
Έχει δύο ξεχωριστές ιδιότητες:

Την ιδιότητα απορρόφησης
Αφορά στην επιφάνεια του δέρματος. Ενεργεί σαν στυπόχαρτο, λόγω της μεγάλης δυνατότητας συγκράτησης που έχει. Η άργιλος μπορεί να συγκρατήσει μέχρι 8 φορές το βάρος της, χωρίς να αλλοιωθεί. Το γεγονός αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό για την αποβολή του σμήγματος και των ρύπων από την επιδερμίδα.

Την ιδιότητα προσρόφησης
Η άργιλος απορροφά τις τοξίνες και τις ακαθαρσίες, και κατόπιν τις σταθεροποιεί και τις αποβάλλει αποτελεσματικά. Η προσρόφηση επιτυγχάνεται όταν καταναλώνουμε την άργιλο είτε σαν δισκίο ή σαν κάψουλα, είτε διαλυμένη στο νερό. Η προσρόφηση αποτελεί μέρος της θεραπείας,η οποία βασίζεται στα διατροφικά συμπληρώματα.
«Η ικανότητα της αισθητικής φαίνεται στην απορρόφηση».

2. Η χρήση της αργίλου στις περιποιήσεις προσώπου
Ο ιλλίτης είναι απορροφητικός, λειτουργεί σαν «αντλία» και απαλλάσσει το δέρμα από το σμήγμα και τους ρύπους.
Ο μονμοριλονίτης είναι πολύ απορροφητικός και πολύ αποτελεσματικός στις περιποιήσεις που εφαρμόζονται σε μεικτό ή λιπαρό δέρμα. Αποτελεί, επίσης, το βασικό συστατικό της μάσκας ομορφιάς με λάσπη.
Ο καολινίτης χρησιμοποιείται στις περιποιήσεις που καταπραΰνουν και φωτίζουν το δέρμα.

Σε μια περιποίηση προσώπου, η άργιλος χρησιμοποιείται στο τέλος της περιποίησης. Εφαρμόζεται με τη μορφή μάσκας, για να φωτίσει το θαμπό χρώμα και για να απορροφήσει τις τελευταίες ακαθαρσίες του μεικτού ή λιπαρού δέρματος. Η μάσκα είναι συχνά έτοιμη για χρήση. Ανάλογα με τη μάρκα των προϊόντων, η διαδικασία εφαρμογής της μπορεί να διαφέρει λίγο.

3. Η χρήση της αργίλου στις περιποιήσεις σώματος
Η άργιλος χρησιμοποιείται στο σώμα μόνη της ή αναμεμειγμένη με άλλα συστατικά. Αν διαλυθεί σε πολύ λεπτή σκόνη, οι ιδιότητες απορρόφησης και προσρόφησης δεκαπλασιάζονται. Όταν δεν είναι πολύ αραιωμένη, εφαρμόζεται σαν κατάπλασμα στα μέρη του σώματος που υποφέρουν. Αυτή η εφαρμογή στοχεύει κυρίως στην ευεξία. Αντίθετα, αν είναι περισσότερο αραιωμένη, εφαρμόζεται σαν επικάλυψη, σε συνδυασμό με φύκια ή τύρφη (ορυκτό άνθρακα σχηματισμένον από απανθράκωση φυτικών οργανισμών). Χάρη στα γνωστά για την ευεργετική τους δράση ιχνοστοιχεία και άλατα που περιέχει, συμβάλλει στην τόνωση του εξασθενισμένου οργανισμού. Αυτή η θεραπεία είναι κατάλληλη για περιποιήσεις SPA.
Η άργιλος με τα φυσικά συστατικά της ανήκει στα βιολογικά προϊόντα. Η επιστροφή στις ζωτικές πηγές συμβάλλει στην αποκατάσταση της αρμονίας του σώματος με τη φύση. Ενημερωθείτε, λοιπόν, για την άργιλο και χρησιμοποιήστε την σαν βάση σε πολλές αισθητικές σας περιποιήσεις!

 

 

Το διαβάσαμε στο psoriasi-me.blogspot.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Δημόσια διαβούλευση για την προστασία του Ασωπού

    Δημόσια διαβούλευση για την προστασία του Ασωπού ποταμού ξεκινάει από σήμερα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με τον...

  2. Πιθανή σγχώνευση της ζυθοποιίας Anheuser-Busch με την SABMiller

    Διαπραγματεύσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη συγχώνευσή τους ξεκίνησαν οι δύο μεγαλύτερες ζυθοποιίες στον κόσμο, η Anheuser-Busch InBev...

  3. Στην Ινδία δημιουργία νέων δασών

    Σχέδια επενδύσεων ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέων δασών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Δασών και Κλιματικής...

  4. Στην Ελλάδα υπηρεσία για την αξιοποίηση της βιομάζας

    Παρουσιάστηκε το ΑΙ4Β στο 1ο Thessaloniki Science Festival, που έλαβε χώρα από 14 έως 17 Μαΐου, στην Ηelexpo...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron