Αρχική » Φυτά

Το μπαχαρικό που θεραπεύει τα πάντα εκτός από το θάνατο

Το μπαχαρικό που θεραπεύει τα πάντα εκτός από το θάνατο

Στις παραδόσεις της Ανατολής υπάρχει μια ρήση για ένα μπαχαρικό που ξαφνιάζει: «Το Μαύρο Κύμινο θεραπεύει τα πάντα εκτός από το θάνατο». Σ΄ αυτό το άρθρο θα σας μιλήσουμε για τις θαυμαστές ιδιότητες του εν πολλοίς άγνωστου αυτού μπαχαρικού.

Στα Ελληνικά ονομάζεται κύμινον το αιθιοπικόν, οι δε σπόροι του μαυροκούκι, μαυρόσπορος ή και μαυροσούσαμο. Η ονομασία μαύρο κύμινο που μερικές φορές χρησιμοποιείται για τη Νιγέλα (ή Νιγκέλλα), είναι κάπως παραπλανητική και το μόνο που προκαλεί είναι σύγχυση. Παρ' όλα αυτά έχει εν πολλοίς επικρατήσει αυτή η ονομασία και χρησιμοποιείται στις αναφορές για τους σπόρους και τα παράγωγά του. Στην συνέχεια του άρθρου θα αναφερόμαστε για την Νιγιέλα ως Μαύρο Κύμινο.

Στην Αγγλική γλώσσα, ο σπόρος από τη Νιγέλα την εδώδιμο (Nigella sativa) ποικιλοτρόπως ονομάζεται: kalonji (από τα Χίντι), μαραθολούλουδο, μοσχοκαρυδολούλουδο,  μαύρο αγριοκύμινο και Ρωμαϊκό κόλιανδρο.

Άλλα ονόματα που μερικές φορές χρησιμοποιούνται, είναι το μαύρο κύμινο, σπόροι μαύρου κρεμμυδιού και μαύρο σουσάμι. Ως συνώνυμο, μπορεί να αναφέρεται στη θυμοκινόνη (thymoquinone) μετά το κύριο εκχύλισμα από την προκαταρκτική έρευνα για αρκετές πιθανές επιδράσεις στον άνθρωπο.

Στις Αραβικές χώρες, ονομάζεται Al-Habat-El-Sauda ή Al-Habba Al-Sawdaa, Haba-Al-Barka ή Habbet el Baraka, Al-Kammoon Al-Aswad, Shunez ενώ στην Τυνησία το αποκαλούν Sinouj.

Το φυτό καλλιεργείται ευρέως ως ετήσιο βότανο σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Το λάδι του Μαύρου Κύμινου, ονομάζεται “ λάδι των Φαραώ”, διότι βρέθηκε σε τάφο του Τουταγχαμών και άλλων αιγυπτίων Φαραώ. Λέγεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί από την Κλεοπάτρα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και την βελτίωση της ομορφιάς.

Ο έλληνας γιατρός Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για τους πονοκεφάλους, την ρινική συμφόρηση, τον πονόδοντο και τα εντερικά παράσιτα.Ο Ιπποκράτης, το θεωρεί πολύτιμο στις ηπατικές και πεπτικές διαταραχές.

Το έλαιο από μαύρο κύμινο παράγεται από το σπόρο του αιγυπτιακού φυτού Nigella sativa, μετά από ήπια ψυχρή πίεση. Το λάδι του sativa nigella είναι τόσο ευεργετικό, γιατί περιέχει πάνω από εκατό συστατικά, όπως αρωματικά έλαια, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και ένζυμα. Η χημική ανάλυση του κόκκου αποκάλυψε ότι περιέχει φωσφορικά άλατα, σίδηρο και ενώσεις υδατανθράκων και κάποια αντιβιοτικά που είναι ικανά να σκοτώσουν τα μικρόβια. Επίσης καροτίνη η οποία μετατρέπεται στο ήπαρ σε βιταμίνη Α, η οποία είναι γνωστή για την αντικαρκινική δράση της. Άλλες αναλύσεις απέδειξαν ότι ο κόκκος περιέχει ισχυρές σεξουαλικές ορμόνες, διεγερτικά, ούρων και χολής διουρητικά, πεπτικά ένζυμα, αντιόξινα, ηρεμιστικά και άλλες χρήσιμες ενώσεις.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι το μαύρο κύμινο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και αυξάνει την αντοχή σε ασθένειες. Γενικά η συνεχής χρήση του μαύρου κύμινου έχει προληπτική δράση κατά των ασθενειών. Χρησιμοποιείστε για αρκετό χρονικό διάστημα το μαύρο κύμινο και ειδικά το έλαιο του για να λάβετε τα οφέλη που παρέχει. Εκείνοι που επιδιώκουν να είναι συνεχώς υγιείς, θα πρέπει να χρησιμοποιούν το λάδι στο πρωινό, στο μεσημεριανό τους γεύμα και δείπνο. Μάλιστα αν μία μικρή ποσότητα ελαίου αναμιγνύεται με μέλι η δράση του γίνεται πιο αποτελεσματική. Επίσης δοκιμάστε την χρήση του έλαιου του μαύρου κύμινου με βρασμένο δυόσμο, με χυμό πορτοκαλιού ή με ένα φλιτζάνι τσάι.

Ασθένειες που βοηθά στην θεραπεία τους

Το λάδι από τους σπόρους του μαύρου κύμινου μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία ή και να θεραπεύσει πολλά προβλήματα υγείας ή δυσλειτουργίας του οργανισμού, όπως: Η απώλεια των μαλλιών, κεφαλαλγία, αϋπνία, ίλιγγος, πόνους στο αυτί, αλωπεκία, πιτυρίδα, πονόδοντους, αμυγδαλίτιδα και λαρυγγίτιδα, διαταραχές των ενδοκρινών αδένων και ακμή. Επίσης όλα τα είδη των ασθενειών του δέρματος, κονδυλώματα, λεύκη και λέπρα.

Βοηθά στην γρήγορη επούλωση των καταγμάτων, στους ρευματισμούς, τον διαβήτη και την υπέρταση. Χρήσιμο επίσης για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα,  στην δυσουρία και ηπατίτιδα. Για τη χοληδόχο κύστη, για όλες τις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, για τη θερμότητα και το κυκλοφορικό σύστημα, κολικοί, διάρροια και αέρια του γαστρεντερικού, η οξύτητα coronitis παθήσεων των οφθαλμών, αμοιβάδα, σχιστοσωμίαση και άλλων.

Είναι επίσης αποτελεσματικό σε περιπτώσεις φλεγμονής του προστάτη αδένα, στο άσθμα, στο έλκος, ακόμα και σε περιπτώσεις καρκίνου. Τέλος βοηθά στην σεξουαλική ανικανότητα, γενική κόπωση, ανορεξία, νωθρότητα και τεμπελιά και ενισχύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και την γρήγορη απομνημόνευση.

Συμβουλή

Μια κουταλιά της σούπας από το λάδι του Μαύρου Κύμινου, πριν από το πρωινό σας θα σας δώσει επαρκή ενέργεια για όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πως το χρησιμοποιούμε

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των παρακάτω ασθενειών με τον ακόλουθο τρόπο:
1. Νευρική ένταση
 Ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι Μαύρου Κύμινου με ένα φλιτζάνι τσάι, θα εξαλείφει όλα τα συμπτώματα της έντασης.

2. Βήχα και άσμα
Τρίψτε το στήθος και την πλάτη με λάδι Μαύρου Κύμινου, πιείτε τρία κουταλάκια έλαιο την ημέρα, και εισπνεύστε τους ατμούς από ένα μείγμα από λάδι Μαύρου Κύμινου και νερού.

3. Νωθρότητα και έλλειψη ενέργειας
Μια κουταλιά της σούπας λάδι Μαύρου Κύμινου με χυμό πορτοκαλιού το πρωί, για δέκα ημέρες και θα νοιώσετε πάλι γεμάτοι από ενέργεια.

4. Ενεργοποίηση της μνήμης και γρήγορη αντίληψη
Ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι Μαύρου Κύμινου με 100 mg βρασμένο δυόσμο για 10 ημέρες.

5. Διαβήτης
Ετοιμάστε ένα μείγμα, με ένα φλιτζάνι σπόρους μαύρου κύμινου, ένα φλιτζάνι σπόρους κάρδαμου, μισό φλιτζάνι φλούδες ροδιού, μισό φλιτζάνι αλόη και τα αλέθετε όλα μαζί. 
Παίρνετε μισό κουταλάκι από το μίγμα μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι Μαύρου Κύμινου καθημερινά πρωί και για ένα μήνα.

6. Πέτρες στα νεφρά και τη χολή
Αλέστε 250 γραμ, από σπόρους μαύρου κύμινου και ανακατεύστε καλά με 250 γραμ. αγνό μέλι. Ανακατέψτε καλά δύο κουταλιές της σούπας αυτό το μίγμα με μισό φλιτζάνι ζεστό νερό. Αυτό το μίγμα θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά πριν από το πρωινό μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι Μαύρου Κύμινου.

7. Για πρόσωπο γεμάτο ζωτικότητα
Αναμείξτε μια κουταλιά της σούπας λάδι Μαύρου Κύμινου με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Τρίψτε το πρόσωπο με αυτό το μείγμα και αφήστε το για μία ώρα. Πλύνετε με σαπούνι και νερό και τότε θα δείτε μια εμφανή διαφορά.

8. Για καλύτερη υγεία
 Μια κουταλιά της σούπας λάδι Μαύρου Κύμινου με μια κουταλιά της σούπας μέλι κάθε πρωί.

9. Καρδιακές παθήσεις
Πιείτε λάδι Μαύρου Κύμινου συνεχώς με οποιοδήποτε ζεστό ρόφημα. Αυτό διαλύει τα λίπη και διαστέλλει τις φλέβες και τις αρτηρίες.

10. Λεύκη και λέπρα
Τρίψτε την περιοχή με ξύδι μήλου και στη συνέχεια με μαύρο κύμινο λάδι για 15 ημέρες.

11. Οσφυαλγία και άλλα είδη των ρευματισμών
Εντριβή στα σημεία που πονάτε με ελαφρά ζεσταμένο λάδι Μαύρου Κύμινου, 3 φορές την ημέρα. Θεραπεία αναμένεται μέσα σε δύο εβδομάδες,

12. Προβλήματα στο στομάχι
Πιείτε ένα φλιτζάνι γάλα με μια κουταλιά της σούπας λάδι Μαύρου Κύμινου, 3 φορές την ημέρα για 5.

13. Διάρροια
Αναμείξτε μια κουταλιά της σούπας λάδι Μαύρου Κύμινου με ένα φλιτζάνι γιαούρτι.
Τρώτε το μείγμα δύο φορές την ημέρα και για 3 ημέρες. Η διάρροια θα εξαφανιστεί εντελώς.

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μαύρο κύμινο
Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Μειώθηκε ο αριθμός από τα θαλασσοπούλια

  Οι πληθυσμοί θαλάσσιων πτηνών που παρακολουθούνται από επιστήμονες έχουν συρρικνωθεί κατά σχεδόν τα δύο τρίτα από τη δεκαετία...

 2. Άνθρωπος και φύση γίνονται ένα

  Μία όμορφη εικαστική παρέμαβαση. «Κοίταξες προσεκτικά; Πάρε το χρόνο σου. Ξόδεψε μερικά παραπάνω λεπτά και θα ανακαλύψεις πολλά...

 3. ΟΑΕΔ: νέα προγράμματα έως τον Οκτώβριο

  Έξι προγράμματα για ανέργους αναμένεται να τρέξουν από τις αρχές Αυγούστου έως και τον Οκτώβριο, ΟΑΕΔ και υπουργείο...

 4. Ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για τον κοινωνικό τουρισμό

  Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή η διαδικασία υποβολής αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων, για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα...

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Πόσα και πόσα καλοκαιρινά βράδια μας προφύλαξε από τα τσιμπήματα των αιμοβόρων κουνουπιών; Το φιδάκι, το σπειροειδές βραδύκαυστο εντομοαπωθητικό που η βάση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron