Αρχική » Φυτά

Το μπαχαρικό που θεραπεύει τα πάντα εκτός από το θάνατο

Το μπαχαρικό που θεραπεύει τα πάντα εκτός από το θάνατο

Στις παραδόσεις της Ανατολής υπάρχει μια ρήση για ένα μπαχαρικό που ξαφνιάζει: «Το Μαύρο Κύμινο θεραπεύει τα πάντα εκτός από το θάνατο». Σ΄ αυτό το άρθρο θα σας μιλήσουμε για τις θαυμαστές ιδιότητες του εν πολλοίς άγνωστου αυτού μπαχαρικού.

Στα Ελληνικά ονομάζεται κύμινον το αιθιοπικόν, οι δε σπόροι του μαυροκούκι, μαυρόσπορος ή και μαυροσούσαμο. Η ονομασία μαύρο κύμινο που μερικές φορές χρησιμοποιείται για τη Νιγέλα (ή Νιγκέλλα), είναι κάπως παραπλανητική και το μόνο που προκαλεί είναι σύγχυση. Παρ' όλα αυτά έχει εν πολλοίς επικρατήσει αυτή η ονομασία και χρησιμοποιείται στις αναφορές για τους σπόρους και τα παράγωγά του. Στην συνέχεια του άρθρου θα αναφερόμαστε για την Νιγιέλα ως Μαύρο Κύμινο.

Στην Αγγλική γλώσσα, ο σπόρος από τη Νιγέλα την εδώδιμο (Nigella sativa) ποικιλοτρόπως ονομάζεται: kalonji (από τα Χίντι), μαραθολούλουδο, μοσχοκαρυδολούλουδο,  μαύρο αγριοκύμινο και Ρωμαϊκό κόλιανδρο.

Άλλα ονόματα που μερικές φορές χρησιμοποιούνται, είναι το μαύρο κύμινο, σπόροι μαύρου κρεμμυδιού και μαύρο σουσάμι. Ως συνώνυμο, μπορεί να αναφέρεται στη θυμοκινόνη (thymoquinone) μετά το κύριο εκχύλισμα από την προκαταρκτική έρευνα για αρκετές πιθανές επιδράσεις στον άνθρωπο.

Στις Αραβικές χώρες, ονομάζεται Al-Habat-El-Sauda ή Al-Habba Al-Sawdaa, Haba-Al-Barka ή Habbet el Baraka, Al-Kammoon Al-Aswad, Shunez ενώ στην Τυνησία το αποκαλούν Sinouj.

Το φυτό καλλιεργείται ευρέως ως ετήσιο βότανο σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Το λάδι του Μαύρου Κύμινου, ονομάζεται “ λάδι των Φαραώ”, διότι βρέθηκε σε τάφο του Τουταγχαμών και άλλων αιγυπτίων Φαραώ. Λέγεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί από την Κλεοπάτρα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και την βελτίωση της ομορφιάς.

Ο έλληνας γιατρός Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για τους πονοκεφάλους, την ρινική συμφόρηση, τον πονόδοντο και τα εντερικά παράσιτα.Ο Ιπποκράτης, το θεωρεί πολύτιμο στις ηπατικές και πεπτικές διαταραχές.

Το έλαιο από μαύρο κύμινο παράγεται από το σπόρο του αιγυπτιακού φυτού Nigella sativa, μετά από ήπια ψυχρή πίεση. Το λάδι του sativa nigella είναι τόσο ευεργετικό, γιατί περιέχει πάνω από εκατό συστατικά, όπως αρωματικά έλαια, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και ένζυμα. Η χημική ανάλυση του κόκκου αποκάλυψε ότι περιέχει φωσφορικά άλατα, σίδηρο και ενώσεις υδατανθράκων και κάποια αντιβιοτικά που είναι ικανά να σκοτώσουν τα μικρόβια. Επίσης καροτίνη η οποία μετατρέπεται στο ήπαρ σε βιταμίνη Α, η οποία είναι γνωστή για την αντικαρκινική δράση της. Άλλες αναλύσεις απέδειξαν ότι ο κόκκος περιέχει ισχυρές σεξουαλικές ορμόνες, διεγερτικά, ούρων και χολής διουρητικά, πεπτικά ένζυμα, αντιόξινα, ηρεμιστικά και άλλες χρήσιμες ενώσεις.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι το μαύρο κύμινο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και αυξάνει την αντοχή σε ασθένειες. Γενικά η συνεχής χρήση του μαύρου κύμινου έχει προληπτική δράση κατά των ασθενειών. Χρησιμοποιείστε για αρκετό χρονικό διάστημα το μαύρο κύμινο και ειδικά το έλαιο του για να λάβετε τα οφέλη που παρέχει. Εκείνοι που επιδιώκουν να είναι συνεχώς υγιείς, θα πρέπει να χρησιμοποιούν το λάδι στο πρωινό, στο μεσημεριανό τους γεύμα και δείπνο. Μάλιστα αν μία μικρή ποσότητα ελαίου αναμιγνύεται με μέλι η δράση του γίνεται πιο αποτελεσματική. Επίσης δοκιμάστε την χρήση του έλαιου του μαύρου κύμινου με βρασμένο δυόσμο, με χυμό πορτοκαλιού ή με ένα φλιτζάνι τσάι.

Ασθένειες που βοηθά στην θεραπεία τους

Το λάδι από τους σπόρους του μαύρου κύμινου μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία ή και να θεραπεύσει πολλά προβλήματα υγείας ή δυσλειτουργίας του οργανισμού, όπως: Η απώλεια των μαλλιών, κεφαλαλγία, αϋπνία, ίλιγγος, πόνους στο αυτί, αλωπεκία, πιτυρίδα, πονόδοντους, αμυγδαλίτιδα και λαρυγγίτιδα, διαταραχές των ενδοκρινών αδένων και ακμή. Επίσης όλα τα είδη των ασθενειών του δέρματος, κονδυλώματα, λεύκη και λέπρα.

Βοηθά στην γρήγορη επούλωση των καταγμάτων, στους ρευματισμούς, τον διαβήτη και την υπέρταση. Χρήσιμο επίσης για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα,  στην δυσουρία και ηπατίτιδα. Για τη χοληδόχο κύστη, για όλες τις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, για τη θερμότητα και το κυκλοφορικό σύστημα, κολικοί, διάρροια και αέρια του γαστρεντερικού, η οξύτητα coronitis παθήσεων των οφθαλμών, αμοιβάδα, σχιστοσωμίαση και άλλων.

Είναι επίσης αποτελεσματικό σε περιπτώσεις φλεγμονής του προστάτη αδένα, στο άσθμα, στο έλκος, ακόμα και σε περιπτώσεις καρκίνου. Τέλος βοηθά στην σεξουαλική ανικανότητα, γενική κόπωση, ανορεξία, νωθρότητα και τεμπελιά και ενισχύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και την γρήγορη απομνημόνευση.

Συμβουλή

Μια κουταλιά της σούπας από το λάδι του Μαύρου Κύμινου, πριν από το πρωινό σας θα σας δώσει επαρκή ενέργεια για όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πως το χρησιμοποιούμε

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των παρακάτω ασθενειών με τον ακόλουθο τρόπο:
1. Νευρική ένταση
 Ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι Μαύρου Κύμινου με ένα φλιτζάνι τσάι, θα εξαλείφει όλα τα συμπτώματα της έντασης.

2. Βήχα και άσμα
Τρίψτε το στήθος και την πλάτη με λάδι Μαύρου Κύμινου, πιείτε τρία κουταλάκια έλαιο την ημέρα, και εισπνεύστε τους ατμούς από ένα μείγμα από λάδι Μαύρου Κύμινου και νερού.

3. Νωθρότητα και έλλειψη ενέργειας
Μια κουταλιά της σούπας λάδι Μαύρου Κύμινου με χυμό πορτοκαλιού το πρωί, για δέκα ημέρες και θα νοιώσετε πάλι γεμάτοι από ενέργεια.

4. Ενεργοποίηση της μνήμης και γρήγορη αντίληψη
Ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι Μαύρου Κύμινου με 100 mg βρασμένο δυόσμο για 10 ημέρες.

5. Διαβήτης
Ετοιμάστε ένα μείγμα, με ένα φλιτζάνι σπόρους μαύρου κύμινου, ένα φλιτζάνι σπόρους κάρδαμου, μισό φλιτζάνι φλούδες ροδιού, μισό φλιτζάνι αλόη και τα αλέθετε όλα μαζί. 
Παίρνετε μισό κουταλάκι από το μίγμα μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι Μαύρου Κύμινου καθημερινά πρωί και για ένα μήνα.

6. Πέτρες στα νεφρά και τη χολή
Αλέστε 250 γραμ, από σπόρους μαύρου κύμινου και ανακατεύστε καλά με 250 γραμ. αγνό μέλι. Ανακατέψτε καλά δύο κουταλιές της σούπας αυτό το μίγμα με μισό φλιτζάνι ζεστό νερό. Αυτό το μίγμα θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά πριν από το πρωινό μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι Μαύρου Κύμινου.

7. Για πρόσωπο γεμάτο ζωτικότητα
Αναμείξτε μια κουταλιά της σούπας λάδι Μαύρου Κύμινου με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Τρίψτε το πρόσωπο με αυτό το μείγμα και αφήστε το για μία ώρα. Πλύνετε με σαπούνι και νερό και τότε θα δείτε μια εμφανή διαφορά.

8. Για καλύτερη υγεία
 Μια κουταλιά της σούπας λάδι Μαύρου Κύμινου με μια κουταλιά της σούπας μέλι κάθε πρωί.

9. Καρδιακές παθήσεις
Πιείτε λάδι Μαύρου Κύμινου συνεχώς με οποιοδήποτε ζεστό ρόφημα. Αυτό διαλύει τα λίπη και διαστέλλει τις φλέβες και τις αρτηρίες.

10. Λεύκη και λέπρα
Τρίψτε την περιοχή με ξύδι μήλου και στη συνέχεια με μαύρο κύμινο λάδι για 15 ημέρες.

11. Οσφυαλγία και άλλα είδη των ρευματισμών
Εντριβή στα σημεία που πονάτε με ελαφρά ζεσταμένο λάδι Μαύρου Κύμινου, 3 φορές την ημέρα. Θεραπεία αναμένεται μέσα σε δύο εβδομάδες,

12. Προβλήματα στο στομάχι
Πιείτε ένα φλιτζάνι γάλα με μια κουταλιά της σούπας λάδι Μαύρου Κύμινου, 3 φορές την ημέρα για 5.

13. Διάρροια
Αναμείξτε μια κουταλιά της σούπας λάδι Μαύρου Κύμινου με ένα φλιτζάνι γιαούρτι.
Τρώτε το μείγμα δύο φορές την ημέρα και για 3 ημέρες. Η διάρροια θα εξαφανιστεί εντελώς.

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μαύρο κύμινο
Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. To απολιθωμένο πεύκο ηλικίας 140 εκατομμυρίων ετών

  Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στη Νέα Σκωτία του Καναδά το αρχαιότερο μέχρι σήμερα απολίθωμα πεύκου, το οποίο χρονολογείται προ...

 2. Έθιμα για τη νέα χρονιά

  Προλήψεις που βρίσκονται έξω από τη λογική; Τότε ποιά επανάληψη φαινομένων ή καταστάσεων της ζωής του ανθρώπου τον...

 3. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

  Παρά το ότι έχει τόσα οφέλη, οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις βγαίνουν από τη θάλασσα σπεύδουν να ξεπλυθούν με...

 4. Τι προβλέπουν τα μερομήνια για τον φετινό χειμώνα

  Τι προβλέπεται για τους επόμενους μήνες του 2016 αλλά και μέχρι τον Αύγουστο του 2017. Τα Μερομήνια ή...

Αυτό το γνωρίζατε;

Λουλούδια για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Λουλούδια για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Τα λουλούδια για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι κάτι σαν το έλατο για τα Χριστούγεννα. Πολύ απλά δεν μπορεί κανείς να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για γερά μαλλιά

Βότανα για γερά μαλλιά

Η τριχόπτωση είναι ο εφιάλτης κυρίως για τον άνδρα, μετά τα χρόνια της πρώτης νεότητας. Οσο νωρίτερα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια τόσο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέριο  Καμφορά - Essential Oil Camphor Είναι εξαιρετικά δυνατό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ευρέως για τις αντισηπτικές- αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και τη δράση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην ίδια σύνθεση. Μπορούνε όμως όλα τα φυτά να μπουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Απο που πήραν τα ονόματά τους οι μήνες του χρόνου

Απο που πήραν τα ονόματά τους οι μήνες του χρόνου

Κάθε μήνας έχει και μια διαφορετική ιστορία...ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣΟ πρώτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από το θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron