Αρχική » Φυτά

Σμέουρο: το νόστιμο μούρο

Σμέουρο: το νόστιμο μούρο

Είναι ένα κοινό συστατικό σε γλυκά και γιαούρτια και ένα φρούτο που μπορεί να βρεθεί σε πολλούς κήπους. Το σμέουρο (raspberry) είναι ένα φρούτο που μπορεί να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί εύκολα και δεν απαιτεί πολλή φροντίδα.  Εδώ είναι ένας οδηγός για το πώς να αποφύγετε προβλήματα κατά την καλλιέργεια σμέουρων.

Χαρακτηριστικά
Όταν αγοράζετε ένα θάμνο σμέουρου, κάντε προσεκτική επιλογή. Διάφοροι τύποι σμέουρου καρποφορούν σε βλαστό και είναι ο λόγος για τον οποίο τα οι θάμνοι σμέουρου συχνά αρχίζουν να εξαπλώνονται στον κήπο. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την κακή φήμη που έχει μεταξύ ορισμένων κηπουρών. Ωστόσο, υπάρχουν τύποι σμέουρου δεν καρποφορούν σε βλαστό.

Τοποθεσία
Το πού θα τοποθετήσετε τους θάμνους σμέουρου είναι μια σημαντική επιλογή. Η φύτευση σε λάθος θέση μέσα στον κήπο σας θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά λιγότερη συγκομιδή, ανεξάρτητα από το πόσο τους έχετε φροντίσει. Αν συμβεί αυτό, είναι καλύτερο να αγοράσετε νέα φυτά και να τα τοποθετήσετε σε άλλη θέση.

Καλλιέργεια
Ο κατάλληλος χρόνος φύτευσης είναι το φθινόπωρο. Η φύτευση θάμνων σμέουρου που είναι ήδη ενός έτους είναι ιδανική γιατί τα σμέουρα καρποφορούν μόνο κατά το δεύτερο έτος. Επιλέξτε ένα βαθύ μέρος που είναι στο φως του ήλιου, είναι απάνεμο και διαπερατό από νερό. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν το βαθμό επιτυχίας της συγκομιδής σας. Ποτίστε τη ρίζα του φυτού λίγα λεπτά πριν από τη φύτευση, τότε μπορείτε να δημιουργήσει μια υποστήριξη της ανάπτυξης. Το βάθος της τρύπας που θα σκάψετε εξαρτάται από το μέγεθος του θάμνου που θα φυτευτεί. Φυτέψτε το θάμνο και να γεμίστε την τρύπα με χώμα και λίπασμα. Φροντίστε να αφήσετε αρκετό χώρο περίπου 40-50 εκατοστά μεταξύ των θάμνων αν αποφασίσετε να φυτέψετε περισσότερους από ένα θάμνους. Ποτίστε τους καλά για να μπορέσουν οι ρίζες του θάμνου να αναπτυχθούν βαθύτερα. Το επόμενο έτος, ποτίστε το μόνο κάθε δύο εβδομάδες, εκτός από τις περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες.

Φροντίδα και συγκομιδή
Για να αποφευχθεί μια κακή απόδοση των καλλιεργειών σας, βεβαιωθείτε ότι λάβατε τα κατάλληλα μέτρα για τη φροντίδα του φυτού σας. Είναι βοηθητικό να μαζεύετε τα σάπια φύλλα του θάμνου από καιρό σε καιρό, προκειμένου να διατηρηθεί το έδαφος υγρό, προλαμβάνοντας την εμφάνιση ζιζανίων. Μετά τη συγκομιδή, κλαδέψτε τα καλάμια, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Αν έχετε το καλοκαίρι σμέουρα, κόψτε τους αποχρωματισμένους καφέ βλαστούς. Εάν έχετε σμέουρα το φθινόπωρο, κόψτε όλα τα βλαστάρια ακριβώς πάνω από το έδαφος. Απομακρύνετε όλα τα αδύναμα κλαδιά. Στο τέλος του χειμώνα μπορείτε να εφαρμόσετε λίπασμα ή βιολογικό λίπασμα και σάπια φύλλα, έτσι ώστε από καλοκαίρι σε καλοκαίρι τα σμέουρά σας να είναι όσο το δυνατόν υγιέστερα.

 

 

Το διαβάσαμε στο gardena.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Σμέουρο








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ποιες οι συνέπειες της ανόδου της θερμοκρασίας;

    Αν δεν αναληφθεί δράση, οι κλιματολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να ανέβουν ακόμη και κατά 5...

  2. Έλλειψη βιταμίνης D; Πως θα το καταλάβετε

    Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, είναι εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό μας. Μερικές από...

  3. Αγοράζοντας Χριστουγεννιάτικο δέντρο

    Αν και το παραδοσιακό ελληνικό έθιμο θέλει το κλασικό καραβάκι να είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις γιορτινές μέρες,...

  4. Οι αγελάδες γεννάνε περισσότερο την πανσέληνο

    Επιβεβαιώνεται η λαϊκή σοφία ότι οι γέννες είναι περισσότερες όποτε έχει πανσέληνο, τουλάχιστον όσον αφορά τις αγελάδες. Μια...

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron