Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Ξεκινώντας την δημιουργία κήπου » Η φύτευση των φυτών

Πατάτα: πότε τη φυτεύουμε

Πατάτα: πότε τη φυτεύουμε

Η πατάτα είναι φυτό ψυχρής εποχής. Ιδανικές θερμοκρασίες εδάφους για την φύτευση είναι μεταξύ 15οC και 22οC. Το υπέργειο τμήμα της πατάτας αναπτύσσεται νωρίς την άνοιξη σε χαμηλές θερμοκρασίες ενώ οι κόνδυλοι αναπτύσσονται αργότερα, που η μέρα έχει μεγαλώσει και η θερμοκρασία έχει ανέβει. Από τη θερμοκρασία του εδάφους επηρεάζεται και ο σχηματισμός των κονδύλων. Σε θερμοκρασίες  πάνω από 20οC μειώνεται η κονδυλοποίηση, ενώ πάνω από 29-30οC μπορεί να σταματήσει εντελώς. Σε περιπτώσεις παγετού, τα φυτά παθαίνουν αρκετές ζημιές. Βεβαίως η επίδραση των θερμοκρασιών στην πατάτα, εξαρτάται και από την ποικιλία που θα προτιμηθεί.

Στην Ελλάδα, ανάλογα με την περιοχή η πατάτα φυτεύεται σε τρεις διαφορετικές περιόδους. Για ανοιξιάτικη παραγωγή η φύτευση γίνεται από τον Δεκέμβριο (σε περιοχές με ήπιο χειμώνα) έως τον Μάρτιο. Πατάτα για ανοιξιάτικη παραγωγή καλλιεργείται κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας (Πελοπόννησος, Εύβοια, Νάξος). Για καλοκαιρινή παραγωγή η φύτευση γίνεται από το Μάρτιο έως τις αρχές Μαΐου.  Πατάτα για καλοκαιρινή παραγωγή καλλιεργείται στη βόρεια Ελλάδα. Για φθινοπωρινή παραγωγή η φύτευση γίνεται από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Φθινοπωρινή πατάτα παράγεται κυρίως στη Βοιωτία, την Κρήτη, την Ηλία και την Αχαΐα. Σε πολλές περιοχές γίνεται παραγωγή σε δύο και σπανιότερα σε τρείς χρονικές περιόδους.

Ο σχηματισμός των κονδύλων επηρεάζεται και από την φωτοπερίοδο. Οι μικρές σε χρονική διάρκεια ημέρες, ευνοούν την κονδυλοποίηση. Σε πολύ βόρειες περιοχές που η νύχτα ουσιαστικά δεν υπάρχει (Φινλανδία – Γροιλανδία) πολλές φορές δεν σχηματίζονται κόνδυλοι.

Στην Ευρώπη-Ρωσία-ΗΠΑ παράγεται το 85% και πλέον της παγκόσμιας παραγωγής πατάτας.

Πολλές φορές η θερμοκρασία ευθύνεται για την ποιότητα της παραγωγής. Η υψηλή θερμοκρασία εδάφους, δημιουργεί εξογκώματα στους κονδύλους.

 

 

Το διαβάσαμε στο gardenguide.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Πατάτα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Φωτογραφίζοντας τα λαχανικά

    Παίζοντας με τα λαχανικά! Η Βραζιλιάνα φωτογράφος παίζει με τα λαχανικά και δημιουργεί διασκεδαστικές εικόνες. Με πιπεριές, ραπανάκια,...

  2. Υπογραφές για τη διάσωση της Μαρινόπουλος

    Υπεγράφη σήμερα -Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016- με τις τράπεζες η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της Μαρινόπουλος...

  3. Αιτήσεις για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας

    Από την Πέμπτη 11 Ιουνίου έως και την Τρίτη 30 Ιουνίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι...

  4. Σε ποιά προϊόντα αλλάζουν οι τιμές από την 1η Ιουνίου

    Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 23% στο 24%, αλλάζοντας τις τιμές σε βασικά αγαθά...

Αυτό το γνωρίζατε;

Πασχαλινές λαμπάδες ... από τα χεράκια σας

Πασχαλινές λαμπάδες ... από τα χεράκια σας

Πασχαλινές λαμπάδες! Όταν ήμασταν μικρά παιδιά περιμέναμε πως και πως από τον νονό ή τη νονά μας, να μας φέρει την πασχαλινή...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Το μπαλκόνι μας, είναι το αγαπημένο μέρος του σπιτιού μας, ανεξάρτητα ποιά εποχή έχουμε. Πάντα θέλουμε να βγούμε λίγο έξω και αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου για παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για παιδιά: καλλιεργώντας το μέλλον! Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους κατανόησης βασικών εννοιών της ζωής από τα παιδιά είναι η εισαγωγή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron