Αρχική » Φυτά

Ρύζι: άσπρο ή καστανό;

Ρύζι: άσπρο ή καστανό;

Το ρύζι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και θρεπτικές τροφές. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και βιταμίνες, δεν περιέχει χοληστερίνη, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος και βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, του Αλτσχάιμερ και των καρδιακών παθήσεων.

Είναι όμως εξίσου ωφέλιμο το λευκό με το καστανό ρύζι;

Οι ειδικοί απαντούν ότι το καστανό ρύζι έχει περισσότερες φυτικές ίνες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Όμως, έχει και περισσότερο αρσενικό, μια ουσία που δηλητηριάζει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Βιταμίνες
Παρά το γεγονός ότι από τη φύση του το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά από το λευκό ρύζι, και τα δύο έχουν περίπου την ίδια ποσότητα βιταμινών και ανόργανων συστατικών όταν φτάνουν στο τραπέζι μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το λευκό ρύζι εμπλουτίζεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξευγενισμού του.
Τόσο, το καφέ όσο και λευκό ρύζι, έχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Θερμίδες
Όσον αφορά τις θερμίδες, το καστανό ρύζι έχει λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα από το λευκό ρύζι. Το καστανό ρύζι έχει περίπου 218 θερμίδες ανά φλιτζάνι, μαγειρεμένο, ενώ το λευκό ρύζι έχει 242 θερμίδες. Αυτό είναι ένα σαφές πλεονέκτημα.

Υδατάνθρακες φυτικές ίνες
Έχει επίσης λιγότερους υδατάνθρακες και υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από το λευκό ρύζι.
Κάθε φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό ρύζι έχει 46 γραμμάρια υδατάνθρακες και 4 γραμμάρια φυτικές ίνες. Από την άλλη πλευρά, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο λευκό ρύζι έχει 53 γραμμάρια υδατάνθρακες και λιγότερο από 1 γραμμάριο φυτικές ίνες. Με λιγότερους υδατάνθρακες και σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα φυτικών ινών ανά μερίδα, το καστανό ρύζι εμφανίζεται να είναι σαφώς μια πιο υγιεινή επιλογή.

Λίπος
Αναφορικά με τις πρωτεΐνες και το λίπος, το καστανό και το λευκό ρύζι είναι παρόμοια. Και τα δύο είδη ρυζιού είναι χαμηλά σε λιπαρά και περιέχουν περίπου 4,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι.

Γλυκαιμικός δείκτης
Το καστανό ρύζι έχει γλυκαιμικό δείκτη 50 ενώ το άσπρο ρύζι έχει 89 – η διαφορά οφείλεται κυρίως στις φυτικές ίνες. Τα τρόφιμα με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας.

Αρσενικό
Το ρύζι έχει μεγαλύτερη ποσότητα αρσενικού σε σχέση με άλλες φυτικές τροφές.
Συγκεκριμένα, περιέχει 10πλάσια ποσότητα ανόργανου αρσενικού, άρα η τακτική κατανάλωση ρυζιού εκθέτει τον άνθρωπο σε υψηλά επίπεδα αρσενικού.

Γενικά, το καφέ ρύζι έχει περισσότερο αρσενικό, καθώς το δηλητήριο βρίσκεται κυρίως στην εξωτερική φλούδα η οποία απομακρύνεται κατά την επεξεργασία ρυζιού προκειμένου να γίνει λευκό.

 


Το διαβάσαμε στο onmed.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φυτά και υγεία, Ρύζι








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Γαλλιά: για τα σουπερμάρκετ υποχρεωτικό να μην πετάνε ασφαλή τρόφιμα

    Στη μάχη για τη σπατάλη τροφίμων (γνωστή παγκοσμίως ως food waste) μπαίνει δυναμικά η Γαλλία και με νόμο...

  2. Θηλαστικό εξαφανίζεται λόγω της κλιματικής αλλαγής

    Ένα μικρό τρωκτικό που ζούσε αποκλειστικά σε ένα μικρό κοραλλιογενές νησί έξω από την Αυστραλία είναι το πρώτο...

  3. Στην Τανάγρα προβλήματα ύδρευσης λόγω Ασωπού

    Χωρίς επαρκή κάλυψη στην ύδρευση παραμένουν αρκετές περιοχές του Δήμου Τανάγρας από τη συνεχιζόμενη ρύπανση του Ασωπού ποταμού.Οι...

  4. Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα

    Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου από το 2008, με πρωτοβουλία της...

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλουμε στο τραπέζι του Ιουλίου: ροδάκινο

Τι να βάλουμε στο τραπέζι του Ιουλίου: ροδάκινο

Τι να βάλουμε στο τραπέζι του Ιουλίου; Ροδάκινο. Ζουμερό και δροσιστικό, το ροδάκινο δικαίως μπορεί να ανακηρυχθεί το «φρούτο της παραλίας»! Αυτήν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Τα καρότα αφαιρούν τις βλαβερές τοξίνες από το δέρμα με αποτέλεσμα να φαίνεστε πιο νέοι και αναζωογονημένοι. Οι μάσκα που ακολουθεί είναι...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron