Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Επιδορπίων

Πάστα φλώρα με μαρμελάδα σύκου

Πάστα φλώρα με μαρμελάδα σύκου

Πολύ νόστιμη η Πάστα Φλώρα με μαρμελάδα σύκου

Υλικά Για 1 φόρμα διαμέτρου 24 - 26 εκ.
    1 φλιτζ. τσαγιού Βιτάμ με βούτυρο, μαλακωμένο για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου + 1 κουτ. σούπας Βιτάμ με βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα της φόρμας
    2 κουτ. σούπας ζάχαρη
    2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
    1 κουτ. σούπας κονιάκ
    ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
    3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμα, για την επιφάνεια
    1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
    400 - 500 γρ. μαρμελάδα σύκου (ή κάποια άλλη γεύση της αρεσκείας σας)
    1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού, για το άλειμμα
    λίγη ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Πώς να το φτιάξετε
-Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το μαλακωμένο Βιτάμ με βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθούν τελείως στο μείγμα.
-Στη συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε για λίγο. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας αρχικά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, ενώ στη συνέχεια, καθώς θα σφίγγει το μείγμα, ζυμώνουμε με τα χέρια για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια μέτρια ζύμη.
-Παίρνουμε τα 3/4 της ζύμης (αφήνουμε  το υπόλοιπο 1/3 κατά μέρος, για τη διακόσμηση και το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη για να μην ξεραθεί).
-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC.
-Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγάλο κομμάτι ζύμης με τον πλάστη, μέχρι να αποκτήσει διάμετρο περίπου 4 εκ. μεγαλύτερη από τη διάμετρο της φόρμας που θα χρησιμοποιήσουμε, και το πάχος της να είναι σχεδόν 2 εκ.
-Αλείφουμε τη φόρμα με λίγο λιωμένο Βιτάμ με βούτυρο και στρώνουμε εκεί την ανοιγμένη ζύμη, εφαρμόζοντάς την καλά στον πυθμένα αλλά και στα τοιχώματα. Κόβουμε με ένα μαχαίρι τα περισσεύματα ζύμης.
-Απλώνουμε τη μαρμελάδα στη ζύμη και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
-Χωρίζουμε τη ζύμη που αφήσαμε  κατά μέρος σε 4 ίσα κομμάτια και πλάθουμε το καθένα σε μακρόστενο «κορδόνι». Τα βάζουμε χιαστί επάνω στην μαρμελάδα, φτιάχνοντας δηλαδή τη χαρακτηριστική διακόσμηση της κλασικής πάστα φλώρα.
-Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με ένα πιρούνι τον κρόκο αυγού με 1 κουτ. σούπας νερό και με ένα πινελάκι αλείφουμε τα «κορδόνια» ζύμης με το μείγμα αυτό, ώστε να ροδίσουν όμορφα με το ψήσιμο και να γυαλίσουν.
-Ψήνουμε την Πάστα φΦώρα για 40 - 45 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει. Την αφήνουμε να κρυώσει. Αν θέλουμε, την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και τη σερβίρουμε.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

Το διαβάσαμε στο vitam.gr

 









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πόσο νερό να πίνουμε τις ζεστές μέρες;

    Η αφυδάτωση αποτελεί επικίνδυνη κατάσταση για τον οργανισμό και οι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι μεταξύ άλλων η υψηλή...

  2. Στα χωριά της Ηπείρου επιδρομές λύκων

    Όλο και πιο συχνές γίνονται οι επιδρομές λύκων στα χωριά της Ηπείρου. Μάλιστα καταγράφονται περιπτώσεις όπου αγέλες άγριων...

  3. Παγίδες κουνουπιών στα σημεία εισόδου τους στην Ελλάδα

    κτώ πρωτοποριακές ηλεκτρονικές διατάξεις παρακολούθησης των «χωροκατακτητικών» κουνουπιών-εισβολέων, θα εγκατασταθούν τους επόμενους μήνες σε επιλεγμένα σημεία πιθανής εισόδου...

  4. ΕΣΠΑ: πως θα ανοίξεις δωρεάν τη δική σου επιχείρηση

    Είσαι νέος, πτυχιούχος και άνεργος; Σου έχουμε την λύση. Το ΕΣΠΑ δίνει επιδοτήσεις ακόμη και 100% σε ανέργους...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron