Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κηπουρική εξωτερικών κήπων

Συμβουλές για έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο

Συμβουλές για έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για τον λαχανόκηπό μας:

Λίπανση: Και τα τέσσερα λαχανικά είναι απαιτητικά σε θρεπτικά συστατικά για να δώσουν μία καλή παραγωγή. Οι ανάγκες τους σε λίπανση μεγαλώνουν καθώς αναπτύσσονται. Το βασικότερο μέρος της λίπανσης, δίνεται με την προσθήκη κομπόστ ή κοπριάς κατά την προετοιμασία του λαχανόκηπου. Η τομάτα είναι ίσως η πιο απαιτητική από τα λαχανικά. Η λίπανση ξεκινάει 15 μέρες μετά τη φύτευση των λαχανικών στο λαχανόκηπο και επαναλαμβάνεται κάθε 15-20 μέρες. Το λίπασμα πρέπει να είναι βιολογικό και κατάλληλο για τομάτες. Η μελιτζάνα καλύπτει τις ανάγκες της σε λίπανση αν κατά τακτά χρονικά διαστήματα προστίθεται κομπόστ ή κοπριά στη βάση των φυτών. Η πιπεριά καλό είναι να λιπαίνεται κάθε 15 μέρες (όπως και η τομάτα) με πλήρες βιολογικό λίπασμα. Τέλος η πατάτα χρειάζεται λιγότερη λίπανση από την τομάτα, τη μελιτζάνα και την πιπεριά. Παρόλα αυτά, όταν καλλιεργείται συστηματικά, δέχεται αρκετή ποσότητα χημικών λιπασμάτων. Στον οικιακό λαχανόκηπο οι ανάγκες της πατάτας πρέπει να καλύπτονται από την προσθήκη κοπριάς ή κομπόστ.

Ξεβοτάνισμα: Είναι μια από τις πιο βασικές εργασίες για την καλή συντήρηση του λαχανόκηπου. Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται σε θρεπτικά συστατικά τα λαχανικά, με αποτέλεσμα να καθυστερούν την ανάπτυξη και να μειώνουν την παραγωγή τους. Το ξεβοτάνισμα καλό είναι να γίνεται με το χέρι, ειδικά όταν τα ζιζάνια αναπτύσσονται κοντά στα καλλιεργούμενα φυτά, ώστε να μην τραυματιστούν οι ρίζες των λαχανικών, ή χρησιμοποιώντας βιολογικά ζιζανιοκτόνα.

Κορυφολόγημα και αποφύλλωση για την τομάτα: Στην τομάτα συνήθως αφήνεται να αναπτυχθεί μόνο ο κύριος βλαστός. Από τους πλάγιους μπορεί να διατηρηθεί ένας, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται περίπου 20 cm πάνω από τη βάση του φυτού. Με το κορυφολόγημα αφαιρείται η κορυφή του φυτού για να μην αναπτυχθούν νέα φύλλα και να ωριμάσουν οι καρποί. Η καταλληλότερη εποχή για το κορυφολόγημα είναι από τα μέσα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Η αποφύλλωση ξεκινάει όταν αρχίζουν οι καρποί να ωριμάζουν. Αυτή την περίοδο αφαιρούνται τα φύλλα της βάσης των φυτών που έχουν αρχίσει να μαραίνονται. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται όσο ωριμάζουν οι καρποί.

Κλάδεμα στη μελιτζάνα και την πιπεριά: Οι βλαστοί που αναπτύσσονται γύρω από τον κεντρικό βλαστό αφαιρούνται. Στις μασχάλες των φύλλων του κεντρικού βλαστού, αναπτύσσονται πλευρικοί βλαστοί. Από αυτούς διατηρούνται 2-4 σε κάθε φυτό και οι υπόλοιποι αφαιρούνται. Σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας πρέπει να αφαιρούνται και οι νέοι βλαστοί που αναπτύσσονται από τις κορυφές. Η διαδικασία αυτή είναι υποχρεωτική για τη μελιτζάνα και προαιρετική για την πιπεριά.

Παράχωμα για την πατάτα: Το παράχωμα συντελεί στην αύξηση της παραγωγής, ενώ μειώνει και το πρασίνισμα των κονδύλων. Είναι η διαδικασία κατά την οποία συσσωρεύεται χώμα γύρω από το λαιμό των φυτών, όταν αυτά έχουν αποκτήσει ύψος 20-25 cm. Καλό είναι στο χώμα να προστεθεί και ώριμο κομπόστ ή κοπριά. Το ύψος που θα έχει τελικά το ανάχωμα εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους. Έτσι για τα βαριά εδάφη το ανάχωμα φτάνει σε ύψος 12-15 cm και για τα ελαφριά 20 cm.

Υποστύλωση: Η τομάτα, η πιπεριά και η μελιτζάνα έχουν ανάγκη στήριξης γιατί δημιουργούν μεγάλους καρπούς με αρκετό βάρος, σε σχέση με τους βλαστούς τους. Ο πιο εύκολος τρόπος υποστύλωσης είναι οι ατομικοί πάσσαλοι ή τα καλάμια. Ο πάσσαλος ή το καλάμι στερεώνεται στο χώμα κοντά στο φυτό και το φυτό καθώς μεγαλώνει δένεται πάνω του με σπάγκο ή ταινία. Σε μεγαλύτερη έκταση τα φυτά υποστυλώνονται σε κατακόρυφους σπάγκους που είναι δεμένοι σε οριζόντια σύρματα. Πάσσαλοι ή καλάμια στερεώνονται στο χώμα κοντά στα φυτά ανά 4 m. Στους πασσάλους δένονται ανά 30 cm ύψους τα οριζόντια σύρματα, όπου δένονται οι κατακόρυφοι σπάγκοι που υποστυλώνουν τα φυτά.

Σκίαση: Οι τομάτες και οι πιπεριές παρόλο που αναπτύσσονται σε ηλιόλουστα σημεία, όταν δημιουργήσουν τους καρπούς τους χρειάζονται σκίαση. Τόσο οι καρποί της τομάτας όσο και της πιπεριάς μπορούν να πάθουν εγκαύματα από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο ή ακόμα και να καταστραφούν. Η σκίαση στο λαχανόκηπο γίνεται με δίχτυ σκίασης που στερεώνεται συνήθως στους πασσάλους υποστύλωσης των φυτών. Οι μελιτζάνες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στην άμεση έκθεση στο ηλιακό φως και ίσως να μην χρειάζονται σκίαση. Στις συνθήκες όμως της χώρας μας, καλό είναι να προστατεύονται και αυτές από τον πολύ δυνατό καλοκαιρινό ήλιο. Οι πατάτες δεν σκιάζονται μιας και οι κόνδυλοι βρίσκονται προστατευμένοι κάτω από το έδαφος.

 

 

Το διαβάσαμε στο gardenguide.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Όταν το φαγητό πέσει στο πάτωμα ...

    Δεν είναι αλήθεια η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι αν κάτι φαγώσιμο πέσει στο πάτωμα, πιάνει μικρόβια μόνο αφότου...

  2. Κατασχέσεις για χρέη σε Εφορία και Ταμεία

    Κινητοποίηση όλων των μηχανισμών είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών, με στόχο να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες οφειλές παρελθόντων...

  3. Τι να προσέχουμε στα τυποποιημένα παγωτά

    Το παγωτό αποτελεί την αγαπημένη απόλαυση του καλοκαιριού, ιδιαίτερα για τα παιδιά.Τα τυποποιημένα παγωτά μπορούμε να τα βρούμε...

  4. Aναπαραγωγή φυτών στην ΕΕ, «έσωσε» εκατομμύρια εκτάρια επιπλέον γης

    Η πανευρωπαϊκή Ένωση Αγροτών (Copa-Cogeca), δήλωσε την Πέμπτη (28 Ιουλίου) ότι η καινοτομία στην αναπαραγωγή των φυτών θα...

Φυτά

Βότανα που μας χαρίζουν ομορφιά

Βότανα που μας χαρίζουν ομορφιά

Τα βότανα για ομορφιά μπορούν να κάνουν το δέρμα λείο και απαλό χωρίς ψεγάδια. Αποκτήστε τέλεια επιδερμίδα προσώπου και γίνετε πιο όμορφες...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν γνωρίζουν πώς να πλύνουν σωστά τα λαχανικά με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.Αρχικά θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καταπολεμήστε τις ρυτίδες με φυσικό τρόπο

Καταπολεμήστε τις ρυτίδες με φυσικό τρόπο

Το κριθάρι βελτιώνει την οξυγόνωση του κυτταρικού ιστού και είναι υψηλό σε περιεκτικότητα βιταμίνης C.  Βοηθά στην καταπολέμηση των ρυτίδων και μπορεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Το «φαρμακείο» της φύσης στο πιάτο μας

Το «φαρμακείο» της φύσης στο πιάτο μας

Ζούμε στην Ελλάδα όπου όλο το χρόνο μπορούμε να βρούμε μεγάλη ποικιλία από φρούτα.Προβλήματα όρασης, πέψης και στα οστά; Δεν χρειάζεται να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κηραλοιφή για όλες τις χρήσεις!

Κηραλοιφή για όλες τις χρήσεις!

Ας δούμε μία εύκολη συνταγή για να φτιάξετε σπιτική κηραλοιφή που θεραπεύει: τσιμπήματα μέλισσαςτσιμπήματα εντόμωνεγκαύματαηλιακά εγκαύματαΚοψίματα και γρατζουνιέςΕξανθήματα από πυρετόΣκασμένα χείληΦαγούρα στο δέρμαλειχήνεςέκζεμαΣΥΣΤΑΤΙΚΑ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Συμβουλές για να έχουμε φρέσκα τυριά στο ψυγείο

Συμβουλές για να έχουμε φρέσκα τυριά στο ψυγείο

Κρατήστε τα τυριά φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.Ποτέ μην τυλίγεται τα τυριά με πλαστική μεμβράνηΟ χειρότερος τρόπος για...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μπανάνα αντί για ... Μπότοξ

Μπανάνα αντί για ... Μπότοξ

Το μυστικό για τέλειο δέρμα βρίσκεται πολύ κοντά σας και πιο συγκεκριμένα στην κουζίνα σας!Ποιος χρειάζεται Botox όταν έχετε τις μπανάνες; Μπορείτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τα πολύτιμα έλαια της φύσης

Τα πολύτιμα έλαια της φύσης

Ένας φυσικός και πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ενυδατώσουμε το δέρμα μας χωρίς να το επιβαρύνουμε με επικίνδυνες ουσίες που περιέχουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron