Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κηπουρική εξωτερικών κήπων

Συμβουλές για έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο

Συμβουλές για έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για τον λαχανόκηπό μας:

Λίπανση: Και τα τέσσερα λαχανικά είναι απαιτητικά σε θρεπτικά συστατικά για να δώσουν μία καλή παραγωγή. Οι ανάγκες τους σε λίπανση μεγαλώνουν καθώς αναπτύσσονται. Το βασικότερο μέρος της λίπανσης, δίνεται με την προσθήκη κομπόστ ή κοπριάς κατά την προετοιμασία του λαχανόκηπου. Η τομάτα είναι ίσως η πιο απαιτητική από τα λαχανικά. Η λίπανση ξεκινάει 15 μέρες μετά τη φύτευση των λαχανικών στο λαχανόκηπο και επαναλαμβάνεται κάθε 15-20 μέρες. Το λίπασμα πρέπει να είναι βιολογικό και κατάλληλο για τομάτες. Η μελιτζάνα καλύπτει τις ανάγκες της σε λίπανση αν κατά τακτά χρονικά διαστήματα προστίθεται κομπόστ ή κοπριά στη βάση των φυτών. Η πιπεριά καλό είναι να λιπαίνεται κάθε 15 μέρες (όπως και η τομάτα) με πλήρες βιολογικό λίπασμα. Τέλος η πατάτα χρειάζεται λιγότερη λίπανση από την τομάτα, τη μελιτζάνα και την πιπεριά. Παρόλα αυτά, όταν καλλιεργείται συστηματικά, δέχεται αρκετή ποσότητα χημικών λιπασμάτων. Στον οικιακό λαχανόκηπο οι ανάγκες της πατάτας πρέπει να καλύπτονται από την προσθήκη κοπριάς ή κομπόστ.

Ξεβοτάνισμα: Είναι μια από τις πιο βασικές εργασίες για την καλή συντήρηση του λαχανόκηπου. Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται σε θρεπτικά συστατικά τα λαχανικά, με αποτέλεσμα να καθυστερούν την ανάπτυξη και να μειώνουν την παραγωγή τους. Το ξεβοτάνισμα καλό είναι να γίνεται με το χέρι, ειδικά όταν τα ζιζάνια αναπτύσσονται κοντά στα καλλιεργούμενα φυτά, ώστε να μην τραυματιστούν οι ρίζες των λαχανικών, ή χρησιμοποιώντας βιολογικά ζιζανιοκτόνα.

Κορυφολόγημα και αποφύλλωση για την τομάτα: Στην τομάτα συνήθως αφήνεται να αναπτυχθεί μόνο ο κύριος βλαστός. Από τους πλάγιους μπορεί να διατηρηθεί ένας, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται περίπου 20 cm πάνω από τη βάση του φυτού. Με το κορυφολόγημα αφαιρείται η κορυφή του φυτού για να μην αναπτυχθούν νέα φύλλα και να ωριμάσουν οι καρποί. Η καταλληλότερη εποχή για το κορυφολόγημα είναι από τα μέσα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Η αποφύλλωση ξεκινάει όταν αρχίζουν οι καρποί να ωριμάζουν. Αυτή την περίοδο αφαιρούνται τα φύλλα της βάσης των φυτών που έχουν αρχίσει να μαραίνονται. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται όσο ωριμάζουν οι καρποί.

Κλάδεμα στη μελιτζάνα και την πιπεριά: Οι βλαστοί που αναπτύσσονται γύρω από τον κεντρικό βλαστό αφαιρούνται. Στις μασχάλες των φύλλων του κεντρικού βλαστού, αναπτύσσονται πλευρικοί βλαστοί. Από αυτούς διατηρούνται 2-4 σε κάθε φυτό και οι υπόλοιποι αφαιρούνται. Σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας πρέπει να αφαιρούνται και οι νέοι βλαστοί που αναπτύσσονται από τις κορυφές. Η διαδικασία αυτή είναι υποχρεωτική για τη μελιτζάνα και προαιρετική για την πιπεριά.

Παράχωμα για την πατάτα: Το παράχωμα συντελεί στην αύξηση της παραγωγής, ενώ μειώνει και το πρασίνισμα των κονδύλων. Είναι η διαδικασία κατά την οποία συσσωρεύεται χώμα γύρω από το λαιμό των φυτών, όταν αυτά έχουν αποκτήσει ύψος 20-25 cm. Καλό είναι στο χώμα να προστεθεί και ώριμο κομπόστ ή κοπριά. Το ύψος που θα έχει τελικά το ανάχωμα εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους. Έτσι για τα βαριά εδάφη το ανάχωμα φτάνει σε ύψος 12-15 cm και για τα ελαφριά 20 cm.

Υποστύλωση: Η τομάτα, η πιπεριά και η μελιτζάνα έχουν ανάγκη στήριξης γιατί δημιουργούν μεγάλους καρπούς με αρκετό βάρος, σε σχέση με τους βλαστούς τους. Ο πιο εύκολος τρόπος υποστύλωσης είναι οι ατομικοί πάσσαλοι ή τα καλάμια. Ο πάσσαλος ή το καλάμι στερεώνεται στο χώμα κοντά στο φυτό και το φυτό καθώς μεγαλώνει δένεται πάνω του με σπάγκο ή ταινία. Σε μεγαλύτερη έκταση τα φυτά υποστυλώνονται σε κατακόρυφους σπάγκους που είναι δεμένοι σε οριζόντια σύρματα. Πάσσαλοι ή καλάμια στερεώνονται στο χώμα κοντά στα φυτά ανά 4 m. Στους πασσάλους δένονται ανά 30 cm ύψους τα οριζόντια σύρματα, όπου δένονται οι κατακόρυφοι σπάγκοι που υποστυλώνουν τα φυτά.

Σκίαση: Οι τομάτες και οι πιπεριές παρόλο που αναπτύσσονται σε ηλιόλουστα σημεία, όταν δημιουργήσουν τους καρπούς τους χρειάζονται σκίαση. Τόσο οι καρποί της τομάτας όσο και της πιπεριάς μπορούν να πάθουν εγκαύματα από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο ή ακόμα και να καταστραφούν. Η σκίαση στο λαχανόκηπο γίνεται με δίχτυ σκίασης που στερεώνεται συνήθως στους πασσάλους υποστύλωσης των φυτών. Οι μελιτζάνες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στην άμεση έκθεση στο ηλιακό φως και ίσως να μην χρειάζονται σκίαση. Στις συνθήκες όμως της χώρας μας, καλό είναι να προστατεύονται και αυτές από τον πολύ δυνατό καλοκαιρινό ήλιο. Οι πατάτες δεν σκιάζονται μιας και οι κόνδυλοι βρίσκονται προστατευμένοι κάτω από το έδαφος.

 

 

Το διαβάσαμε στο gardenguide.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Στο κέντρο της Αθήνας εργαστήρι κηπουρικής

    Με στόχο να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση αλλά τα οφέλη της κηπουρικής σε όλους τους δυνητικούς μικροκαλλιεργητές του αστικού...

  2. Καρναβάλι: Τα φαγητά σε διάφορες χώρες

    Τα φαγητά του καρναβαλιού εκφράζουν την ψυχή του κάθε τόπου και συχνά οι ρίζες τους φτάνουν πολύ πίσω...

  3. Οι πλαστικές σακούλες στη θάλασσα

    Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η σακούλα που αφήσατε να παρασυρθεί από τον αέρα στην παραλία...

  4. Τέλος στο χύμα τσίπουρο από τον ΟΟΣΑ;

     Συστάσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους κλάδους των ποτών και των πετρελαιοειδών...

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Το ρόδι ή αλλιώς "Punica granatum» όπως είναι η βοτανολογική του ονομασία είναι καρπός φυλλοβόλου θάμνου ή δένδρου που μπορεί να φθάσει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Περιφέρεστε άσκοπα στο σπίτι με το θερμόμετρο υπό μάλης, ο βήχας δεν σας αφήνει να κλείσετε μάτι τη νύχτα και τα χαρτομάντιλα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικό σαπούνι με θυμάρι

Θεραπευτικό σαπούνι με θυμάρι

Το σαπούνι είναι μια οργανική ουσία που έχει την ιδιότητα να διαλύεται στο νερό και να δεσμεύει τα λίπη. Χρησιμοποιείται για το...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μάσκα προσώπου ενάντια στην πρόωρη γήρανση

Μάσκα προσώπου ενάντια στην πρόωρη γήρανση

Ειδικά το καλοκαίρι, η περιποίηση προσώπου είναι επιτακτική και η επιδερμίδα χρειάζεται ενυδάτωση και φροντίδα σε καθημερινή βάση.Αν παρόλο που χρησιμοποιείς ενυδατική...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Περιποίηση του προσώπου με κανέλα

Περιποίηση του προσώπου με κανέλα

 Η ταπεινή κανέλα είναι μια συμπυκνωμένη αποθήκη θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για τη συντήρηση της ακεραιότητας του δέρματος. Είναι γεμάτη με βιταμίνες Α,...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό για το σχολείο

Υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό για το σχολείο

Το κολατσιό στο σχολείο δεν είναι απλά ένα ενδιάμεσο γεύμα – δεν έρχεται μόνο να καλύψει την αίσθηση πείνας που λογικά θα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τα φρούτα του Φθινοπώρου

Τα φρούτα του Φθινοπώρου

Με γλυκιά κόκκινη σάρκα και «τροφή των αγγέλων» κατά τον Μαρκ Τουέιν, τα καρπούζια είναι πλούσια σε  βιταμίνη Α και σε ποτάσιο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Προϊόντα αντιγήρανσης με φυσικά υλικά

Προϊόντα αντιγήρανσης με φυσικά υλικά

Δημιουργήστε τα δικά σας προϊόντα αντιγήρανσης από φυσικά συστατικά που θα βρείτε στην κουζίνα σας και προσφέρετε στην επιδερμίδα σας μοναδική φροντίδα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron