Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Το παράχωμα της πατάτας

Το παράχωμα της πατάτας

Το παράχωμα είναι η τεχνική κατά την οποία συγκεντρώνεται χώμα γύρω από τους βλαστούς της πατάτας και αποσκοπεί κυρίως στην αύξηση της παραγωγής, τον περιορισμό του πρασινίσματος των κονδύλων και την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον βοηθάει στην καταστροφή των ζιζανίων και τον καλύτερο αερισμό του εδάφους. Είναι εργασία που ξεκινάει όταν τα φυτά αποκτούν ύψος 20-30 cm. Στο χωράφι το παράχωμα γίνεται με μηχανικά μέσα. Στον βιολογικό λαχανόκηπο όμως που τα φυτά είναι λιγότερα σε αριθμό μπορεί να γίνει χειρονακτικά με τη χρήση τσάπας. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι  η προσθήκη χώματος μαζί με κόμποστ ή καλοχωνεμένη κοπριά. Η διαδικασία αυτή γίνεται αφού πρώτα έχουν ποτιστεί καλά τα φυτά. Το ύψος του αναχώματος που δημιουργείται, εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους. Έτσι στα βαριά εδάφη είναι περίπου 12-15 cm και στα ελαφριά 20 cm. Το παράχωμα είναι υποχρεωτικό, ειδικά όταν το βάθος φύτευσης είναι μικρό (5-15 cm).

Στο παράχωμα το χώμα μπορεί να προστεθεί όλο με μία εφαρμογή, ή σταδιακά σε δύο δόσεις. Η πρώτη γίνεται όταν τα φυτά αποκτήσουν ύψος περίπου 20 cm και η δεύτερη στα 30 cm.

Στην καλλιέργεια της πατάτας αναπτύσσονται πολλά ζιζάνια και για αυτό πρέπει να σκαλίζεται το έδαφος γύρω από τα φυτά. Παράλληλα, με το σκάλισμα επιτυγχάνεται το σπάσιμο της επιφανειακής κρούστας του εδάφους και βελτιώνεται ο αερισμός του υπόγειου τμήματος των φυτών.

 

 

Το διαβάσαμε στο gardenguide.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Η εγκύκλιος του Πάπα για το περιβάλλον

    Σύμφωνα με κύκλους του Βατικανού η εγκύκλιος ρίχνει το βάρος της στην κλιματική αλλαγή, τη διασύνδεση της προστασίας...

  2. Πιθανή σγχώνευση της ζυθοποιίας Anheuser-Busch με την SABMiller

    Διαπραγματεύσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη συγχώνευσή τους ξεκίνησαν οι δύο μεγαλύτερες ζυθοποιίες στον κόσμο, η Anheuser-Busch InBev...

  3. Κεφίρ: ιδιότητες και θρεπτική αξία

     Το κεφίρ είναι ένα όξινο και ήπιας αλκοολικής ζύμωσης γαλακτοκομικό προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, το...

  4. Γνωρίζετε τι συμβαίνει στο σώμα σας;

    Το σώμα μας είναι τουλάχιστον παράξενο! Όταν πονάει μία άρθρωση, ένα άλλο πρόβλημα λύνεται ως δια μαγείας και...

Σπόροι - σπορόφυτα

Πώς θα συλλέξουμε σπόρους από ώριμη ντομάτα

Πώς θα συλλέξουμε σπόρους από ώριμη ντομάτα

Είναι εύκολο να συλλέγουμε τους δικούς μας σπόρος ντομάτας.  Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε χρήματα, αλλά ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι οι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Σωστή διατροφική συμπεριφορά στις διακοπές

Σωστή διατροφική συμπεριφορά στις διακοπές

Η μάχη σας με τα κιλά ξεκίνησε στην αρχή της άνοιξης και τώρα χαίρεστε το καλοκαίρι στην παραλία! Οι περισσότερες δεχτήκατε κολακευτικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

Παρά το ότι έχει τόσα οφέλη, οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις βγαίνουν από τη θάλασσα σπεύδουν να ξεπλυθούν με γλυκό νερό θεωρώντας πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μάσκα μαλλιών για ενυδάτωση

Μάσκα μαλλιών για ενυδάτωση

Μάσκα μαλλιών ενυδατική για ξερά και ταλαιπωρημέναΥλικά1/4 ώριμη μπανάνα2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο2 ουταλιές της σούπας γάλα καρύδας (το βρίσκεται στο σούπερ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Λαδόξιδο κατά της κυτταρίτιδας

Λαδόξιδο κατά της κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα θέλει... λαδόξιδο! Το ξύδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C και D, ενώ περιέχει φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για κάθε πάθηση

Βότανα για κάθε πάθηση

Οι πληροφορίες που δίδονται  για τα βότανα έχουν αντληθεί από βιβλία και συγγράμματα βοτανολογίας, η δε αναφορά στις ιδιότητές τους είναι καθαρά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ginseng, η ρίζα της ζωής!

Ginseng, η ρίζα της ζωής!

Το όνομα «Ginseng» έχει κινεζική προέλευση και ετυμολογικά σημαίνει «ανθρώπινη ρίζα», εξαιτίας του χαρακτηριστικού διχαλωτού σχήματος που έχει η ρίζα του, η...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron