Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Κληματίδα η όμορφη

Κληματίδα η όμορφη

 Η κληματίδα ή αγράμπελη είναι φυλλοβόλλο αναρριχώμενο φυτό που αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό και δημιουργεί πλούσια ανθοφορία με μεγάλα και αρωματικά άνθη. Στους κήπους φυτεύεται κατευθείαν στο χώμα και είναι ιδανικό για κάλυψη τοίχων. Επίσης είναι κατάλληλο για πέργκολες ενώ αναρριχάται γρήγορα και σε κιγκλιδώματα. Μπορεί να φυτευτεί και σε μεγάλα φυτοδοχεία αλλά η ανάπτυξη και η άνθηση του φυτού είναι πιο περιορισμένες. Η κληματίδα μπορεί γρήγορα να φτάσει σε ύψος τα 4-5 m και να δημιουργήσει πολλούς και λεπτούς βλαστούς. Το φύλλωμα είναι ντελικάτο με ανοιχτό πράσινο χρώμα αλλά πολλές φορές καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τα άνθη. Ανάλογα με το είδος και την ποικιλία τα άνθη έχουν διάφορες μορφές, διαστάσεις και χρώματα. Σε διάμετρο μπορεί να φτάσουν και τα 20 cm ενώ στο κέντρο τους εμφανίζονται οι στήμονες και αυτοί με διάφορα χρώματα.

Φροντίδες
Οι κληματίδες χρειάζονται συγκεκριμένες συνθήκες για να αναπτυχθούν. Θέλουν έδαφος αμμοπηλώδες, πλούσιο σε οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση. Αναπτύσσονται καλά στις ηλιόλουστες θέσεις αλλά πρέπει να εξασφαλίζεται σκιά και δροσιά στη βάση των βλαστών. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές γύρω από τις κληματίδες φυτεύονται θάμνοι με χαμηλή ανάπτυξη. Χρειάζονται τακτικές αρδεύσεις και λιπάνσεις ενώ δεν μπορούν να αναπτυχθούν στις ζεστές και ξηρές περιοχές. Αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό αναπτύσσονται καλά στη Β. Ελλάδα, και παγώνουν στους -15οC.

Κλάδεμα
Οι περισσότερες κληματίδες δημιουργούν τα άνθη τους σε νέους ετήσιους βλαστούς. Αυτά τα είδη κλαδεύονται πολύ νωρίς την άνοιξη ή στο τέλος του χειμώνα αν έχει περάσει ο κίνδυνος παγετού, προκειμένου να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι βλαστοί. Υπάρχουν όμως και κληματίδες που ανθίζουν σε βλαστούς του προηγούμενου έτους και αυτά τα είδη κλαδεύονται το φθινόπωρο, αφού τελειώσει η άνθισή τους.

Πολλαπλασιασμός
Συνήθως οι κληματίδες πολλαπλασιάζονται εύκολα με καταβολάδες. Την άνοιξη ή το φθινόπωρο βλαστοί κληματίδας λιγίζουν προς το έδαφος και τμήμα τους θάβεται στο χώμα. Σε αυτό το τμήμα αναπτύσσονται ρίζες και νέοι βλαστοί και τότε ο αρχικός βλαστός μπορεί να κοπεί και η καταβολάδα που έχει δημιουργήσει νέο φυτό να μεταφυτευθεί στη νέα της θέση. Πολλαπλασιασμός μπορεί να γίνει και με σπόρο και μοσχεύματα.

 

 

Το διαβάσαμε στο gardenguide.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κληματίδα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Συμβουλές για να ψήσουμε σωστά το πασχαλινό αρνί

    Φέτος θα σουβλίσετε το πιο επιτυχημένο αρνί, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.-Πλένω πάρα πολύ καλά το αρνί μέσα έξω.-Φτιάχνω...

  2. Ελληνικό εργοστάσιο παράγει οικολογικά σαπούνια

    Η Ιστορία της ΒΙΟ.ΜΕ είναι μια αχτίδα φωτός στον χωρίς τέλος χειμώνα που διανύει η Ελλάδα. Ο ιδιοκτήτης...

  3. Ποιά τα νέα πρότυπα για παραδοσιακό ρυζόγαλο και παραδοσιακή κρέμα

    Νέα πρότυπα θεσπίζονται για το παραδοσιακό ρυζόγαλο καθώς και για την παραδοσιακή κρέμα αυθεντικής συνταγής, με Κοινή Υπουργική...

  4. Τροφικές δηλητηριάσεις: τί πρέπει να γνωρίζετε για να τις αποφύγετε

    Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πολύ συνηθισμένες το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την αλλοίωση των... τροφίμων, αλλά και...

Αυτό το γνωρίζατε;

Σωστή διατροφική συμπεριφορά στις διακοπές

Σωστή διατροφική συμπεριφορά στις διακοπές

Η μάχη σας με τα κιλά ξεκίνησε στην αρχή της άνοιξης και τώρα χαίρεστε το καλοκαίρι στην παραλία! Οι περισσότερες δεχτήκατε κολακευτικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

Παρά το ότι έχει τόσα οφέλη, οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις βγαίνουν από τη θάλασσα σπεύδουν να ξεπλυθούν με γλυκό νερό θεωρώντας πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μάσκα μαλλιών για ενυδάτωση

Μάσκα μαλλιών για ενυδάτωση

Μάσκα μαλλιών ενυδατική για ξερά και ταλαιπωρημέναΥλικά1/4 ώριμη μπανάνα2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο2 ουταλιές της σούπας γάλα καρύδας (το βρίσκεται στο σούπερ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Λαδόξιδο κατά της κυτταρίτιδας

Λαδόξιδο κατά της κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα θέλει... λαδόξιδο! Το ξύδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C και D, ενώ περιέχει φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για κάθε πάθηση

Βότανα για κάθε πάθηση

Οι πληροφορίες που δίδονται  για τα βότανα έχουν αντληθεί από βιβλία και συγγράμματα βοτανολογίας, η δε αναφορά στις ιδιότητές τους είναι καθαρά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ginseng, η ρίζα της ζωής!

Ginseng, η ρίζα της ζωής!

Το όνομα «Ginseng» έχει κινεζική προέλευση και ετυμολογικά σημαίνει «ανθρώπινη ρίζα», εξαιτίας του χαρακτηριστικού διχαλωτού σχήματος που έχει η ρίζα του, η...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σπαθόχορτο ή βάλσαμο: στο μικροσκόπιο της ιατρικής

Σπαθόχορτο ή βάλσαμο: στο μικροσκόπιο της ιατρικής

Το σπαθόλαδο ή αλλιώς βαλσαμόχορτο ή βαλσαμέλαιο (St. John’s Wort/ το βότανο του Αγίου Ιωάννη) πήρε το όνομά του από τον Άγιο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron