Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Κληματίδα η όμορφη

Κληματίδα η όμορφη

 Η κληματίδα ή αγράμπελη είναι φυλλοβόλλο αναρριχώμενο φυτό που αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό και δημιουργεί πλούσια ανθοφορία με μεγάλα και αρωματικά άνθη. Στους κήπους φυτεύεται κατευθείαν στο χώμα και είναι ιδανικό για κάλυψη τοίχων. Επίσης είναι κατάλληλο για πέργκολες ενώ αναρριχάται γρήγορα και σε κιγκλιδώματα. Μπορεί να φυτευτεί και σε μεγάλα φυτοδοχεία αλλά η ανάπτυξη και η άνθηση του φυτού είναι πιο περιορισμένες. Η κληματίδα μπορεί γρήγορα να φτάσει σε ύψος τα 4-5 m και να δημιουργήσει πολλούς και λεπτούς βλαστούς. Το φύλλωμα είναι ντελικάτο με ανοιχτό πράσινο χρώμα αλλά πολλές φορές καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τα άνθη. Ανάλογα με το είδος και την ποικιλία τα άνθη έχουν διάφορες μορφές, διαστάσεις και χρώματα. Σε διάμετρο μπορεί να φτάσουν και τα 20 cm ενώ στο κέντρο τους εμφανίζονται οι στήμονες και αυτοί με διάφορα χρώματα.

Φροντίδες
Οι κληματίδες χρειάζονται συγκεκριμένες συνθήκες για να αναπτυχθούν. Θέλουν έδαφος αμμοπηλώδες, πλούσιο σε οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση. Αναπτύσσονται καλά στις ηλιόλουστες θέσεις αλλά πρέπει να εξασφαλίζεται σκιά και δροσιά στη βάση των βλαστών. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές γύρω από τις κληματίδες φυτεύονται θάμνοι με χαμηλή ανάπτυξη. Χρειάζονται τακτικές αρδεύσεις και λιπάνσεις ενώ δεν μπορούν να αναπτυχθούν στις ζεστές και ξηρές περιοχές. Αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό αναπτύσσονται καλά στη Β. Ελλάδα, και παγώνουν στους -15οC.

Κλάδεμα
Οι περισσότερες κληματίδες δημιουργούν τα άνθη τους σε νέους ετήσιους βλαστούς. Αυτά τα είδη κλαδεύονται πολύ νωρίς την άνοιξη ή στο τέλος του χειμώνα αν έχει περάσει ο κίνδυνος παγετού, προκειμένου να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι βλαστοί. Υπάρχουν όμως και κληματίδες που ανθίζουν σε βλαστούς του προηγούμενου έτους και αυτά τα είδη κλαδεύονται το φθινόπωρο, αφού τελειώσει η άνθισή τους.

Πολλαπλασιασμός
Συνήθως οι κληματίδες πολλαπλασιάζονται εύκολα με καταβολάδες. Την άνοιξη ή το φθινόπωρο βλαστοί κληματίδας λιγίζουν προς το έδαφος και τμήμα τους θάβεται στο χώμα. Σε αυτό το τμήμα αναπτύσσονται ρίζες και νέοι βλαστοί και τότε ο αρχικός βλαστός μπορεί να κοπεί και η καταβολάδα που έχει δημιουργήσει νέο φυτό να μεταφυτευθεί στη νέα της θέση. Πολλαπλασιασμός μπορεί να γίνει και με σπόρο και μοσχεύματα.

 

 

Το διαβάσαμε στο gardenguide.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κληματίδα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Χριστούγεννα 2016. Τι συνιστά ο ΕΦΕΤ για την αγορά τροφίμων

    Στην ενημέρωση των καταναλωτών, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Όπως...

  2. Αιγιαλούς Natura παραχωρεί σε ιδιώτες και Δήμους το ΥΠΕΝ

    Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, οι παράκτιες περιοχές της χώρας...

  3. Σκοτώνουν άγρια ζώα οι φράχτες για τους πρόσφυγες

    «Πολλές αναφορές έχουν έρθει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από κυνηγετικούς συλλόγους, των οποίων τα μέλη έχουν...

  4. Αλόννησος: πρώτη περιοχή της Ελλάδας που καταργεί την πλαστική σακούλα

    Από την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, η Αλόννησος έγινε η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που καταργεί την πλαστική σακούλα,...

Αυτό το γνωρίζατε;

Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

Η συνήθεια αυτή, προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια, ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό, Joel Poinsett έφερε...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Μπορείτε να βρείτε ένα άδειο βαρέλι; Έχουμε μερικές ιδέες για το πως θα το αξιοποίησετε. Αυτό που χρειάζετε είναι φαντασία και μεράκι!        ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Για να «πετύχει» η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, δεν χρειάζονται ακριβά διακοσμητικά, ολοκαίνουρια στολίδια και σπατάλη των τελευταίων μας ευρώ. Καλά θα ήταν κι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, οι πιο όμορφες γιορτές του χρόνου πλησιάζουν. Μαζί τους όμως πλησιάζουν κι ένα σωρό «διατροφικοί πειρασμοί». Αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και η υγεία του γυναικείου κόλπου επιτάσσουν την καθημερινή κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού.Η διαιτολόγος Lindy Cohen από το Σίδνεϊ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν γνωρίζουν πώς να πλύνουν σωστά τα λαχανικά με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.Αρχικά θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Αντικαταστήστε με «πράσινα καθαριστικά» τα σκληρά και επιβλαβή χημικά! Τη λύση σε όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα στο νοικοκυριό τους...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron