Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συντήρηση και βελτίωση κήπου » Κόψιμο και κλάδεμα

Εσπεριδοή: Κλάδεμα και αντοχή στον παγετό

Εσπεριδοή:  Κλάδεμα  και αντοχή στον παγετό

Το κλάδεμα των εσπεριδοειδών γίνεται κυρίως την άνοιξη, μετά το τέλος των παγετών, μέχρι και τον Ιούνιο. Γενικώς το κλάδεμά τους είναι ελαφρύ και περιορίζεται σε κόψιμο των λαίμαργων βλαστών, αφαίρεση βλαστών από το κέντρο των φυτών ,προκειμένου να εξασφαλίζεται ο σωστός αερισμός και φωτισμός καθώς και καθάρισμα των ξερών κλαδιών. Καλό είναι μετά το κλάδεμα των εσπεριδοειδών, να αλείφουμε τις τομές τους με ένα κατάλληλο χαλκούχο σκεύασμα.

Το κλάδεμα μπορούμε να το διακρίνουμε σε τρία στάδια
1) Τα νεαρά δενδρύλλια κλαδεύονται κατά την μεταφύτευση τους, στον κορμό, στο επιθυμητό ύψος, πάνω από τον εμβολιασμό τουλάχιστον 50 cm, όπου θα διασταυρωθεί το δέντρο και θα αναπτύξει τους πλάγιους βλαστούς του .
2) Τα επόμενα χρόνια μέχρι το τέταρτο – πέμπτο που το δέντρο φτάνει σε συνθήκες καλών αποδόσεων, αρχίζει να γίνεται ελαφρύ κλάδεμα βλαστών κυρίως από το κέντρο του, καθώς και αφαίρεση όσων είναι ασθενικών διατηρώντας ανά 15cm τους πιο δυνατούς βλαστούς γύρω από το δέντρο . Αν χρειάζεται, μετά τον πέμπτο χρόνο να περιοριστεί το ύψος των κλαδιών, γίνεται κλάδεμα και στους πλάγιους βλαστούς. Αφαιρούνται επίσης ξερά και προσβεβλημένα κλαδιά.
3) Μετά από καταστροφή λόγω παγετού τα δέντρα ΔΕΝ κλαδεύονται αμέσως αλλά αργά το καλοκαίρι. Η τομή τους και το συνολικό κλάδεμα, εξαρτάται από το μέγεθος της καταστροφής. Αν η καταστροφή είναι μεγάλη, τότε κόβουμε τον κορμό 40 cm πάνω από το σημείο του εμβολιασμού, ώστε το δέντρο να αποκτήσει νέα και πυκνή βλάστηση. Αν η καταστροφή είναι περιορισμένη τότε αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά, κόβοντας και ένα μέρος του χλωρού τμήματος (5cm -10cm).

Δεν κινδυνεύουν με τον ίδιο βαθμό στον παγετό, όλα τα εσπεριδοειδή. Διαβαθμίζεται ο κίνδυνος, αναλόγως του είδους και της ποικιλίας των δέντρων . Μια κατάταξη είναι αυτή που σας δίνουμε παρακάτω, αρχίζοντας από τα πιο ευαίσθητα στους 0οC, από όπου αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα παγετού.

1. Κιτριά (αντοχή έως 0° C)
2. Λεμονιά (αντοχή έως 0° C)
3. Grape fruit και φράπα (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -20 C)
4. Μανταρινιά η Κοινή (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -20 C)
5. Πορτοκαλιά Κοινή (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -20 C)
6. Πορτοκαλιά Βαλέντσια (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -20 C)
7. Πορτοκαλιά NAVEL – NAVELINA – ΣΑΛΟΥΣΤΙΑΝΑ (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -20 C)
8. Πορτοκάλια NAVEL NEW HALL (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -6° C)
9. Μανταρινιά Κλημεντίνη (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -7°C )
10. Μανταρινιά Σατσούμα (αντοχή έως -10°C )

 

 

Το διαβάσαμε στο gardenguide.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Υπογραφές για τη διάσωση της Μαρινόπουλος

    Υπεγράφη σήμερα -Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016- με τις τράπεζες η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της Μαρινόπουλος...

  2. Από κόπρανα γουρουνιών παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

     Συνεργασία τριών εταιριών, μιας αμερικάνικης με τρόφιμα και δύο εναλλακτικής ενέργειας για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από κοπριά...

  3. Παγίδες κουνουπιών στα σημεία εισόδου τους στην Ελλάδα

    κτώ πρωτοποριακές ηλεκτρονικές διατάξεις παρακολούθησης των «χωροκατακτητικών» κουνουπιών-εισβολέων, θα εγκατασταθούν τους επόμενους μήνες σε επιλεγμένα σημεία πιθανής εισόδου...

  4. Greenpeace: Η υλοτομία στην Κίνα καταστρέφει τους βιότοπους

     Υλοτόμοι στη νοτιοδυτική Κίνα καταστρέφουν τους βιοτόπους των γιγαντιαίων πάντα που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, παραβλέποντας τις...

Φυτά

Καφές φίλτρου: για πίλινγκ σώματος

Καφές φίλτρου: για πίλινγκ σώματος

Περιποιηθείτε την επιδερμίδα σας με ένα πίλινγκ με θαυματουργά αποτελέσματα εύκολα στο σπίτι σας...Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:Γαλλικός καφές2-3 κουταλιές της...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσική λοσιόν καθαρισμού για λιπαρό δέρμα

Φυσική λοσιόν καθαρισμού για λιπαρό δέρμα

Άκρως απαραίτητος είναι ο σωστός καθαρισμός της επιδερμίδας μας, είτε έχουμε ξηρό είτε λιπαρό δέρμα. Σας προτείνουμε μία σπιτική λοσιόν καθαρισμού για...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για όμορφα μάτια ..ζελέ αγγουριού.

Για όμορφα μάτια ..ζελέ αγγουριού.

Όλο και κάποιο αγγουράκι θα έχει ξεμείνει στο ψυγείο. Μην το αφήσετε να μαραθεί και πάει χαμένο.  Κάντε ένα σούπερ δροσιστικό και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Ιδέες για να διακοσμήσετε το πασχαλινό τραπέζι

Ιδέες για να διακοσμήσετε το πασχαλινό τραπέζι

Διακοσμήστε το πασχαλινό τραπέζι με πρωτότυπες ιδέες.Είναι έθιμο να διακοσμούμε το εορταστικό τραπέζι του Πάσχα. Αν λοιπόν, είστε εσείς που θα ανοίξετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη;

Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη;

Ένα έθιμο που κάθε χρόνο το βιώνουμε χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία. Η απάντηση «κρύβεται» σε διάφορες εκδοχές, οι ερμηνείες που δίνονται...

διαβάστε αναλυτικά »

Ξήρανση λουλουδιών

Διακοσμήστε μόνοι σας τις Πασχαλινές σας λαμπάδες

Διακοσμήστε μόνοι σας τις Πασχαλινές σας λαμπάδες

Μπορείτε να διακοσμήσετε μόνοι σας την Πασχαλινή σας λαμπάδα χρησιμοποιώντας ένα κερί σε ό,τι χρώμα σας αρέσει και να επιλέξετε  αποξηραμένα φυτά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Ποια είναι τα έθιμα κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρι το Πάσχα

Ποια είναι τα έθιμα κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρι το Πάσχα

Το Πάσχα είναι η δεύτερη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Γιορτάζεται μοναδικά σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν και διάφορα ήθη και έθιμα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πως θα φτιάξουμε ταινίες καθαρισμού προσώπου για τα μαύρα στίγματα!

Πως θα φτιάξουμε ταινίες καθαρισμού προσώπου για τα μαύρα στίγματα!

Αντί να ξοδευόμαστε με τις ταινίες του εμπορίου και τις επισκέψεις στην αισθητικό, βρήκαμε τη λύση με δύο απλά πράγματα από το...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron