Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συντήρηση και βελτίωση κήπου » Κόψιμο και κλάδεμα

Εσπεριδοή: Κλάδεμα και αντοχή στον παγετό

Εσπεριδοή:  Κλάδεμα  και αντοχή στον παγετό

Το κλάδεμα των εσπεριδοειδών γίνεται κυρίως την άνοιξη, μετά το τέλος των παγετών, μέχρι και τον Ιούνιο. Γενικώς το κλάδεμά τους είναι ελαφρύ και περιορίζεται σε κόψιμο των λαίμαργων βλαστών, αφαίρεση βλαστών από το κέντρο των φυτών ,προκειμένου να εξασφαλίζεται ο σωστός αερισμός και φωτισμός καθώς και καθάρισμα των ξερών κλαδιών. Καλό είναι μετά το κλάδεμα των εσπεριδοειδών, να αλείφουμε τις τομές τους με ένα κατάλληλο χαλκούχο σκεύασμα.

Το κλάδεμα μπορούμε να το διακρίνουμε σε τρία στάδια
1) Τα νεαρά δενδρύλλια κλαδεύονται κατά την μεταφύτευση τους, στον κορμό, στο επιθυμητό ύψος, πάνω από τον εμβολιασμό τουλάχιστον 50 cm, όπου θα διασταυρωθεί το δέντρο και θα αναπτύξει τους πλάγιους βλαστούς του .
2) Τα επόμενα χρόνια μέχρι το τέταρτο – πέμπτο που το δέντρο φτάνει σε συνθήκες καλών αποδόσεων, αρχίζει να γίνεται ελαφρύ κλάδεμα βλαστών κυρίως από το κέντρο του, καθώς και αφαίρεση όσων είναι ασθενικών διατηρώντας ανά 15cm τους πιο δυνατούς βλαστούς γύρω από το δέντρο . Αν χρειάζεται, μετά τον πέμπτο χρόνο να περιοριστεί το ύψος των κλαδιών, γίνεται κλάδεμα και στους πλάγιους βλαστούς. Αφαιρούνται επίσης ξερά και προσβεβλημένα κλαδιά.
3) Μετά από καταστροφή λόγω παγετού τα δέντρα ΔΕΝ κλαδεύονται αμέσως αλλά αργά το καλοκαίρι. Η τομή τους και το συνολικό κλάδεμα, εξαρτάται από το μέγεθος της καταστροφής. Αν η καταστροφή είναι μεγάλη, τότε κόβουμε τον κορμό 40 cm πάνω από το σημείο του εμβολιασμού, ώστε το δέντρο να αποκτήσει νέα και πυκνή βλάστηση. Αν η καταστροφή είναι περιορισμένη τότε αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά, κόβοντας και ένα μέρος του χλωρού τμήματος (5cm -10cm).

Δεν κινδυνεύουν με τον ίδιο βαθμό στον παγετό, όλα τα εσπεριδοειδή. Διαβαθμίζεται ο κίνδυνος, αναλόγως του είδους και της ποικιλίας των δέντρων . Μια κατάταξη είναι αυτή που σας δίνουμε παρακάτω, αρχίζοντας από τα πιο ευαίσθητα στους 0οC, από όπου αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα παγετού.

1. Κιτριά (αντοχή έως 0° C)
2. Λεμονιά (αντοχή έως 0° C)
3. Grape fruit και φράπα (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -20 C)
4. Μανταρινιά η Κοινή (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -20 C)
5. Πορτοκαλιά Κοινή (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -20 C)
6. Πορτοκαλιά Βαλέντσια (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -20 C)
7. Πορτοκαλιά NAVEL – NAVELINA – ΣΑΛΟΥΣΤΙΑΝΑ (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -20 C)
8. Πορτοκάλια NAVEL NEW HALL (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -6° C)
9. Μανταρινιά Κλημεντίνη (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -7°C )
10. Μανταρινιά Σατσούμα (αντοχή έως -10°C )

 

 

Το διαβάσαμε στο gardenguide.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Οι καύσωνες «θα γίνουν ο κανόνας τις επόμενες δεκαετίες»

    Ζεσταίνεστε ήδη; Ετοιμαστείτε για κάτι πολύ χειρότερο: αν η ανθρωπότητα αποτύχει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου,...

  2. Αιθαλομίχλη σε Στερεά και Θεσσαλία

    Πάνω από τα όρια ήταν κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, τα αιωρούμενα...

  3. Απειλούνται τα ψάρια του Αιγαίου;

    Λίγα ψάρια συναγωνίζονται σε ομορφιά και μεγαλοπρέπεια το λιονταρόψαρο... (Pterois miles). Μια ομορφιά όμως που κρύβει μια θανάσιμη...

  4. Στην Ολλανδία τα τσίρκο δεν θα έχουν πια άγρια ζώα

    Δεν θα υπάρχουν πια άγρια ζώα στα τσίρκο της Ολλανδίας με απόφαση η οποία θα ισχύσει και θα...

Φυτά

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα αρωματικά και καθαριστικά προϊόντα έχουν άρωμα λεμονιού; Απ' ό,τι φαίνεται η μυρωδιά του λεμονιού δεν είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και η υγεία του γυναικείου κόλπου επιτάσσουν την καθημερινή κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού.Η διαιτολόγος Lindy Cohen από το Σίδνεϊ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν γνωρίζουν πώς να πλύνουν σωστά τα λαχανικά με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.Αρχικά θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καταπολεμήστε τις ρυτίδες με φυσικό τρόπο

Καταπολεμήστε τις ρυτίδες με φυσικό τρόπο

Το κριθάρι βελτιώνει την οξυγόνωση του κυτταρικού ιστού και είναι υψηλό σε περιεκτικότητα βιταμίνης C.  Βοηθά στην καταπολέμηση των ρυτίδων και μπορεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Το «φαρμακείο» της φύσης στο πιάτο μας

Το «φαρμακείο» της φύσης στο πιάτο μας

Ζούμε στην Ελλάδα όπου όλο το χρόνο μπορούμε να βρούμε μεγάλη ποικιλία από φρούτα.Προβλήματα όρασης, πέψης και στα οστά; Δεν χρειάζεται να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κηραλοιφή για όλες τις χρήσεις!

Κηραλοιφή για όλες τις χρήσεις!

Ας δούμε μία εύκολη συνταγή για να φτιάξετε σπιτική κηραλοιφή που θεραπεύει: τσιμπήματα μέλισσαςτσιμπήματα εντόμωνεγκαύματαηλιακά εγκαύματαΚοψίματα και γρατζουνιέςΕξανθήματα από πυρετόΣκασμένα χείληΦαγούρα στο δέρμαλειχήνεςέκζεμαΣΥΣΤΑΤΙΚΑ...

διαβάστε αναλυτικά »

Επιλέγοντας τα φυτά

Βότανα αρωματικά: ας τα γνωρίσουμε

Βότανα αρωματικά: ας τα γνωρίσουμε

Τα αρωματικά βότανα είναι πολύ ευχάριστα στον χώρο μας και χρήσιμα για διάφορες χρήσεις στο σπίτι. Τα φύλλα τους ή και οι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο

Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και ένα από τα θέματα που απασχολεί τους γονείς είναι η διατροφή των παιδιών τους στο σχολείο....

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron