Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Όσπρια

Φακές σούπα

Φακές σούπα

Οι φακές φορτίζουν τον οργανισμό με βιταμίνες. Επιπλέον, σε συνδυασμό με το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο τροφοδοτούν με σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες: βιταμίνη Ε, λιγνάνες και φλαβονοειδή, που προφυλάσσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και από διάφορες μορφές καρκίνου. Ενισχύουν απόλυτα το ανοσοποιητικό σύστημα κάτι που αποδεικνύει αναμφίβολα και η πολύ υψηλή απόδοση της συνταγής αυτής σε μονάδες ORAC, που τις έχουμε τόσο πολύ ανάγκη ειδικά το χειμώνα, λόγω των απειλητικών ιών και λοιμώξεων. Η υψηλότατη διατροφική αξία της συνταγής ολοκληρώνεται με το αυξημένο περιεχόμενο σε σύνθετους υδατάνθρακες και ειδικά φυτικές ίνες, που παρέχουν απόλυτη προστασία στο γαστρεντερικό σύστημα!

Χρόνος προετοιμασίας: 5΄ Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα & 10΄

Υλικά για 4 μερίδες

400 γρ. φακές μέτριες ή ψιλές 1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι 1 ντομάτα 3 φύλλα δάφνης Αλάτι και πιπέρι 4 σκελίδες σκόρδο 4κ.σ. ελαιόλαδο 1κ.σ. ρίγανη 120γρ. κρουτόν ολικής αλέσεως

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τις φακές σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει καλά και τις αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά.

Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά.

Σουρώνουμε τις φακές, πετάμε το νερό που τις βράσαμε, τις ξεπλένουμε με κρύο νερό από τη βρύση και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, με φρέσκο νερό που να τις σκεπάζει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο, τη ντομάτα καθαρισμένη και ψιλοκομμένη, τα φύλλα της δάφνης, αλάτι, πιπέρι, το λάδι και το σκόρδο.

Αφήνουμε τις φακές να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά, αλλά να μη λιώσουν. Προσθέτουμε τη ρίγανη, ανακατεύουμε και πετάμε τα φύλλα της δάφνης.

Μοιράζουμε σε ατομικά πιάτα για σούπα ή μπολ και συνοδεύουμε με τα κρουτόν, τα οποία είτε σκορπίζουμε σε κάθε πιάτο είτε προσφέρουμε ξεχωριστά σε μπολ.

Πρόταση μαγειρέματος: Ως γνωστόν οι φακές αποτελούν πηγή σιδήρου. Αν θέλουμε να κρατήσουμε όλο το σίδηρο, δεν αλλάζουμε το νερό, απλά προσθέτουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά μετά από 30΄ σιγανού μαγειρέματος. Προσθέτουμε τριμμένο καρότο, για πιο γλυκιά γεύση και καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

 


Το διαβάσαμε στο .life2day.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πως να χρησιμοποιήσετε το ληγμένο γάλα

    Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πηγαίνετε στο ψυγείο για να πάρετε το γάλα και με το...

  2. Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

    Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, οι πιο όμορφες γιορτές του χρόνου πλησιάζουν. Μαζί τους όμως πλησιάζουν κι ένα...

  3. Στην Ινδία δημιουργία νέων δασών

    Σχέδια επενδύσεων ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέων δασών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Δασών και Κλιματικής...

  4. Τα κοράλλια αποχρωματίζονται και πεθαίνουν

    Μια νέα επιδημία αποχρωματισμού των κοραλλιών βρίσκεται σε εξέλιξη και επεκτείνεται στις θάλασσες της Γης, προειδοποιούν οι επιστήμονες....

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Παιδικός κήπος

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι η ασφάλεια των παιδιών στον κήπο. Σε περιπτώσεις που στον κήπο υπάρχουν ανοιχτά πηγάδια οπωσδήποτε θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Η άνοιξη σε ένα ... μπουκάλι

Η άνοιξη σε ένα ... μπουκάλι

Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ένα μπουκάλι, όμως; Ώρα να δεις τα μπουκάλια αναψυκτικών, ποτών, ακόμη και τα vintage που έχεις,...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

'Καλή μου άνοιξη, στο γείσο της στέγης μου χάριζέ μου δυο φωλιές χελιδόνια." Σαν για να μας θυμίσει ότι η ζωή επιμένει...

διαβάστε αναλυτικά »

Η κηπουρική ανά μήνα

Εργασίες και φροντίδες στον κήπο κατά το Μάϊο

Εργασίες και φροντίδες στον κήπο κατά το Μάϊο

Επιτέλους ήρθε η άνοιξη, κι όχι μόνο επειδή εμείς το θέλουμε αλλά επειδή όλα γύρω μας δείχνουν ότι πράγματι ήρθε. Ο καιρός...

διαβάστε αναλυτικά »

Βρώσιμων λουλουδιών & φυτών

Γεύση από Άνοιξη

Γεύση από Άνοιξη

Στο άρθρο μας «Τα λουλούδια τρώγονται;» δώσαμε ιδέες και συνταγές για τα εδώδιμα λουλούδια. Αναφέραμε ότι μπορούν να γίνουν σαλάτες, ζαχαρωτά, να...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Το μπαλκόνι μας, είναι το αγαπημένο μέρος του σπιτιού μας, ανεξάρτητα ποιά εποχή έχουμε. Πάντα θέλουμε να βγούμε λίγο έξω και αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Καλοκαιρινός κήπος

Ηλίανθος: μύθοι και ιστορίες για το λουλούδι του καλοκαιριού

Ηλίανθος: μύθοι και ιστορίες για το λουλούδι του καλοκαιριού

Δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινό λουλούδι από τον ηλίανθο, το λουλούδι του ήλιου. Ονομάζεται και Ήλιος γιατί ακολουθεί τον ήλιο καθ’ όλη τη...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron