Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Όσπρια

Φακές σούπα

Φακές σούπα

Οι φακές φορτίζουν τον οργανισμό με βιταμίνες. Επιπλέον, σε συνδυασμό με το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο τροφοδοτούν με σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες: βιταμίνη Ε, λιγνάνες και φλαβονοειδή, που προφυλάσσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και από διάφορες μορφές καρκίνου. Ενισχύουν απόλυτα το ανοσοποιητικό σύστημα κάτι που αποδεικνύει αναμφίβολα και η πολύ υψηλή απόδοση της συνταγής αυτής σε μονάδες ORAC, που τις έχουμε τόσο πολύ ανάγκη ειδικά το χειμώνα, λόγω των απειλητικών ιών και λοιμώξεων. Η υψηλότατη διατροφική αξία της συνταγής ολοκληρώνεται με το αυξημένο περιεχόμενο σε σύνθετους υδατάνθρακες και ειδικά φυτικές ίνες, που παρέχουν απόλυτη προστασία στο γαστρεντερικό σύστημα!

Χρόνος προετοιμασίας: 5΄ Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα & 10΄

Υλικά για 4 μερίδες

400 γρ. φακές μέτριες ή ψιλές 1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι 1 ντομάτα 3 φύλλα δάφνης Αλάτι και πιπέρι 4 σκελίδες σκόρδο 4κ.σ. ελαιόλαδο 1κ.σ. ρίγανη 120γρ. κρουτόν ολικής αλέσεως

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τις φακές σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει καλά και τις αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά.

Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά.

Σουρώνουμε τις φακές, πετάμε το νερό που τις βράσαμε, τις ξεπλένουμε με κρύο νερό από τη βρύση και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, με φρέσκο νερό που να τις σκεπάζει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο, τη ντομάτα καθαρισμένη και ψιλοκομμένη, τα φύλλα της δάφνης, αλάτι, πιπέρι, το λάδι και το σκόρδο.

Αφήνουμε τις φακές να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά, αλλά να μη λιώσουν. Προσθέτουμε τη ρίγανη, ανακατεύουμε και πετάμε τα φύλλα της δάφνης.

Μοιράζουμε σε ατομικά πιάτα για σούπα ή μπολ και συνοδεύουμε με τα κρουτόν, τα οποία είτε σκορπίζουμε σε κάθε πιάτο είτε προσφέρουμε ξεχωριστά σε μπολ.

Πρόταση μαγειρέματος: Ως γνωστόν οι φακές αποτελούν πηγή σιδήρου. Αν θέλουμε να κρατήσουμε όλο το σίδηρο, δεν αλλάζουμε το νερό, απλά προσθέτουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά μετά από 30΄ σιγανού μαγειρέματος. Προσθέτουμε τριμμένο καρότο, για πιο γλυκιά γεύση και καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

 


Το διαβάσαμε στο .life2day.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τις τελευταίες μέρες των δεινοσαύρων ξαναζεί η Γη

    Ακόμα και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, δεν χωράει πλέον αμφιβολία ότι ο πλανήτης εισέρχεται σε μια περίοδο...

  2. Πετούν ενώ κοιμούνται ταξιδιάρικα πουλιά

    Για πρώτη φορά οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτό που υποπτεύονταν: ότι τα πουλιά καταφέρνουν να κοιμούνται την ώρα που...

  3. Τι πρέπει να γνωρίζουμε όταν αγοράζουμε παγωτό

    Το παγωτό, επειδή είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν,  έχει παρόμοιες οδηγίες προφύλαξης, όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, ανάλογα με...

  4. Οι επιστημονικοί φορείς ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες

    Την απόσυρση του σχεδίου νόμου «Επίσπευση διαδικασιών κατάρτισης, θεώρησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και λοιπές διατάξεις» του...

Φυτά

Βότανα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Βότανα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Τα φυσικά προϊόντα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μας θωρακίζουν απέναντι σε ιώσεις και κρυολογήματα ενώ μπορούν να απαλύνουν κάθε πόνο! Μάθε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron