Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Τρόφιμα που μπορείτε να φτιάξετε αντί να αγοράσετε

Τρόφιμα που μπορείτε να φτιάξετε αντί να αγοράσετε

Με όλα τα πρόσθετα χημικά και συντηρητικά των επεξεργασμένων τροφίμων, είναι πάντα προτιμότερο να φτιάχνουμε με όσο πιο σπιτικό τρόπο γίνεται τα αγαπημένα μας φαγητά, αντί να τα αγοράζουμε έτοιμα. Θα εκπλαγείτε, μάλιστα, από το πόσα τρόφιμα μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας, πολλές φορε΄ς με την βοήθεια και των παιδιών σας, εξασφαλίζοντας έτσι πιο υγιεινή διατροφή για όλη την οικογένεια.

Δημητριακά
Το πιο εύκολο και γρήγορο πρωινό για όλη την οικογένεια μπορεί να γίνει ακόμα πιο υγιεινό, αν αντί να αγοράζετε έτοιμα πακέτα δημητριακών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, τα φτιάχνετε εσείς.
Πώς: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Απλώστε σε ένα ταψάκι 300γρ. βρώμη, 75ml ηλιέλαιο, 4κ.σ. μέλι, 75γρ. αμύγδαλα, 75γρ. φουντούκια, 75 γρ. καρύδια και 25 γρ. ηλιόσπορους. Ανακατέψτε τα καλά και ψήστε τα για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας στα ενδιάμεσα. Όταν έχουν πάρει ένα χρυσαφί χρώμα απομακρύνετε το ταψί από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
Σε αεροστεγές τάπερ αναμείξτε το παραπάνω μείγμα, το οποίο θα έχετε σπάσει σε μικρά κομματάκια, μαζί με 100γρ. αποξηραμένα φρούτα, όπως ανανά, σταφίδες και μάνγκο. Τα δημητριακά σας μπορούν να διατηρηθούν εκεί για έναν μήνα. Σερβίρετε με γάλα ή γιαούρτι.

Αλοιφή σοκολάτας
Κι όμως, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικές αλοιφές σοκολάτας (τύπου μερέντα) με μόλις πέντε απλά υλικά!
Πώς: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώστε 50γρ. φουντούκια σε ένα ταψάκι και ψήστε τα μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Στη συνέχεια «χτυπήστε» τα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέστε 50γρ. ζάχαρη άχνη και αναμείξτε στο μπλέντερ. Λιώστε σε ένα κατσαρολάκι 150γρ. σοκολάτα γάλακτος και 50γρ. μαύρη σοκολάτα και προσθέστε το μείγμα στο μπλέντερ μαζί με 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας και 50ml σπορέλαιο. Αναμείξτε όλα τα υλικά καλά. Βάλτε την αλοιφή σοκολάτας στο ψυγείο για να κρυώσει πριν την σερβίρετε!

Μουστάρδα
Είμαστε βέβαιοι ότι δεν είχατε σκεφτεί ποτέ ότι μπορείτε να φτιάξετε την δική σας μουστάρδα. Κι όμως, θα εκπλαγείτε από το πόσο απλό είναι και από το γεγονός ότι έτσι μπορείτε να αποφασίσετε εσείς πόσο καυτερή ή μη θα την κάνετε.
Πώς: Αναμείξτε και χτυπήστε καλά σε ένα γουδί 30γρ. σκόνη μουστάρδας, 30 γρ. σπόρους μουστάρδας, 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη, 3 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί και 8 κ.σ. κρύο νερό. Δοκιμάστε και αυξήστε όποιο υλικό θέλετε για να διαφοροποιήσετε την γεύση. Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα βάζο με καπάκι και αφήστε το για ένα ολόκληρο βράδυ πριν σερβίρετε.

Κέτσαπ
Η κέτσαπ είναι από τα τρόφιμα που περιέχουν πολύ ζάχαρη, κάτι που θα έπρεπε να μας ανησυχεί αν σκεφτεί κανείς σε πόσο μεγάλη ποσότητα την καταναλώνουμε. Μπορεί το να την φτιάξετε να απαιτεί λίγο κόπο, όμως αξίζει!
Πώς: Σε μπλέντερ τρίψτε 100 γρ. σέλερι, 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι και 3 σκελίδες σκόρδο. Τσιγαρίστε το μείγμα σε κατσαρόλα, με λίγο λάδι, σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει καφετί. Κόψτε σε κομματάκια 1 κιλό ντομάτες και ζυγίστε 200γρ. ξύδι από κόκκινο κρασί και 3 κ.σ. ακατέργαστη ζάχαρη. Προσθέστε όλα αυτά στην κατσαρόλα και δυναμώστε τη φωτιά. Όταν φτάσει σε σημείο βρασμού, χαμηλώστε τη φωτιά να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέστε μπαχαρικά όπως 1 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο, 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, 1 κ.γ. τριμμένη κανέλα, 1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο, καθώς και αλατοπίπερο. Αν το κρίνετε απαραίτητο μπορείτε να προσθέστε και λίγο πελτέ ντομάτας.
Αφήστε το μείγμα σε πολύ χαμηλή φωτιά για μία ώρα ή μέχρι οι ντομάτες να λιώσουν εντελώς. Στη συνέχεια αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατέψτε. Όταν το μείγμα έχει κρυώσει λίγο λιώστε το εντελώς με ένα μπλέντερ χειρός. Πριν το τοποθετήσετε στο δοχείο όπου θα το αποθηκεύσετε περάστε το μέσα από κόσκινο, για να γίνει εντελώς λείο. Αφήστε το να κρυώσει καλά και βάλτε το σε αεροστεγές μπουκάλι (στο οποίο μπορεί να διατηρηθεί για έξι μήνες, στο ψυγείο).

Ταλιατέλες
Οι σπιτικές ταλιετές δεν συγκρίνονται με τις έτοιμες, ενώ είναι πανεύκολο να φτιαχτούν! Μάλιστα, μπορείτε να τις φτιάξετε μαζί με τα παιδιά, τα οποία θα ενθουσιαστούν να παίζουν με τη ζύμη!
Πώς: Σε ένα μεγάλο μίξερ αναμείξτε 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 4 αυγά, μία τσιμπιά αλάτι και 1 κ.γ. ελαιόλαδο, έτσι ώστε να γίνει μία ζύμη (υλικά για 4 μερίδες).
Απλώστε τη ζύμη σε μία μεγάλη αλευρωμένη επιφάνεια και ξεκινήστε να την ζυμώνετε ελαφρά. Προσπαθήστε να την κάνετε όσο πιο λεπτή γίνεται –αν έχετε μηχανή για ζυμαρικά περάστε την, φυσικά, από εκεί. Αν όχι απλώστε την καλά με τον πλάστη και ξεκινήστε να κόβετε πολύ λεπτές λωρίδες με ένα μαχαίρι. Πασπαλίστε ελαφρά με λίγο αλεύρι και αφήστε το ζυμαρικό λίγη ώρα να στεγνώσει.
Όταν είναι έτοιμο για να το μαγειρέψετε, βράστε σε κατσαρόλα μπόλικο νερό, προσθέστε λίγο αλάτι και ρίξτε μέσα τις ταλιατέλες, αφήνοντάς τις να επιπλεύσουν. Δεν θα χρειαστούν περισσότερα από 3 λεπτά (αν τις τρώτε al dente) για να είναι έτοιμες για σερβίρισμα!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

Το διαβάσαμε στο proionta-tis-fisis.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πόσο χρήσιμο είναι ένα παγάκι!

    Μπορεί να έχετε συνδέσει στο μυαλό σας τα παγάκια με ένα κρύο ρόφημα αλλά οι χρήσεις τους είναι...

  2. Τα δάση του πλανήτη

    Με τον ανθρώπινο πληθυσμό να αυξάνεται, τα δάση του πλανήτη συνεχίζουν να συρρικνώνονται. Όμως τα τελευταία 25 χρόνια...

  3. Aπό το Μελισσοκομικό Συν/σμό Χίου νέα μονάδα τυποποίησης μελιού

    Σε εκσυγχρονισμό – μετεγκατάσταση της μονάδας τυποποίησης μελιού θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο Αγροτικός – Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός...

  4. Από τον OHE: Ανησυχητική η κατάσταση για τα ψάρια της Μεσογείου

    Η κατανάλωση ψαριών σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 20 κιλά ανά άτομο ανά χρόνο, ωστόσο...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron