Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Η συγκομιδή » Συγκομιδή βοτάνων

Βότανα: συντήρηση και αποθήκευση

Βότανα: συντήρηση και αποθήκευση

Η σωστή συλλογή, αποξήρανση, διατήρηση και αποθήκευση των βοτάνων παίζει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο για την προστασία των  ίδιων των φυτών, αλλά για να εξασφαλιστεί  ότι θα αποδώσουν στο μέγιστο τις θαυματουργές τους ιδιότητες.

Αρχικά πρέπει να σκεφτούμε ότι θα συλλέξουμε μόνο όση ποσότητα βοτάνων μπορούμε να  χρησιμοποιήσουμε και όχι όση μπορούμε να συντηρήσουμε, μιας και δεν ενδείκνυται να τα φυλάσσουμε για περισσότερο από ένα χρόνο.

Μεγάλη σημασία έχει ο σωστός τρόπος που συλλέγουμε τα βότανα και τα αρωματικά φυτά, καθώς δε γίνεται μια συγκεκριμένη εποχή. Εξαρτάται σημαντικά από το ποια μέρη του φυτού θέλουμε να συλλέξουμε, από την φύση του κάθε φυτού αλλά και σε ποια περιοχή φυτρώνει.

Έτσι συλλέγουμε τους σπόρους, τους καρπούς και το ξύλο τους, όταν αυτοί έχουν ωριμάσει. Τους βλαστούς τους συλλέγουμε την άνοιξη και τις φλούδες  συνήθως την άνοιξη ή το φθινόπωρο από νέα κλαδιά. Τα άνθη τα συλλέγουμε στην πλήρη άνθηση, άνοιξη ή φθινόπωρο, τις πρωινές ώρες μετά την δροσιά ενώ τις ρίζες τις μαζεύουμε στο τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου. Τα φύλλα τα συλλέγουμε την εποχή πριν το φυτό ανθίσει, κυρίως τις απογευματινές ώρες.

Συλλογή βοτάνων
Η συλλογή δεν πρέπει ποτέ να γίνεται βροχερές ημέρες, αλλά να προτιμάμε τις ηλιόλουστες ημέρες. Τα άνθη και τα φύλλα δεν πρέπει να έχουν πάνω υγρασία. Τα κόβουμε χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό εργαλείο φροντίζοντας να μην τραυματίσουμε το φυτό. Για τα φυτά από τα οποία συλλέγουμε τα βλαστάρια, φτιάχνουμε ματσάκια από 3-4  κλωνάρια για να τα αποξηράνουμε. Πριν την αποξήρανση χρήσιμο θα ήταν να πλύνουμε τα  συλλεγόμενα φυτά και να τα αφήσουμε να στεγνώσουν και στην συνέχει να τα δέσουμε σε δεματάκια.

Συντήρηση βοτάνων
Η αποξήρανση γίνεται σε καλά αεριζόμενο και ζεστό χώρο με σταθερή θερμοκρασία και ξηρή ατμόσφαιρα, κάτω από σκιά, χωρίς υγρασία. Φροντίζουμε να γυρίζουμε συχνά τα άνθη και τα φύλλα για να αποξηρανθούν ολόπλευρα. Η σωστή αποξήρανση βοηθάει τα φυτά για να μην χάσουν τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Αποφύγετε την αποξήρανση στον ήλιο γιατί χάνεται σημαντικό μέρος του αρώματος και του χρώματος του φυτού. Όσο γρηγορότερα γίνει η αποξήρανση, τόσο περισσότερο θα διατηρηθεί το άρωμα των βοτάνων.  Άλλες μέθοδοι αποξήρανσης είναι το ψήσιμο στον φούρνο της κουζίνας μας σε χαμηλή θερμοκρασία, στο αερόθερμο.

Επίσης μπορούμε κάποια αρωματικά φυτά να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη, αρκεί να τα συλλέξουμε φρέσκα και τρυφερά. Αφού τα πλύνουμε καλά και τα στεγνώσουμε, τα βάζουμε το συντομότερο δυνατόν στον καταψύκτη. Τα καταψυγμένα αρωματικά μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για περισσότερο από 6 μήνες.
Αποθήκευση βοτάνων

Μετά την αποξήρανση σειρά έχει η σωστή διατήρηση. Αρχικά έχουμε φροντίσει να προμηθευτούμε αρκετά διάφανα, γυάλινα κατά προτίμηση δοχεία με αεροστεγές κλείσιμο. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το κάθε φυτό σε δοχείο που κλείνει καλά και το φυλάσσουμε σε χώρο χωρίς φως και υγρασία. Φροντίζουμε να γράφουμε ποιο φυτό περιέχει το κάθε δοχείο  και πότε αποξηράνθηκε.  Διατηρούνται συνήθως για ένα χρόνο γιατί τα περισσότερα χάνουν ένα μεγάλο μέρος του αρώματός τους.

 

 

Το διαβάσαμε στο ecoview.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πως θα διώξετε τα μυρμήγκια από το σπίτι

    Αν πασχίζετε καθημερινά με τα επίμονα και “πανούργα” μυρμήγκια που, ενδεχομένως” να έχουν κάνει… εισβολή στο σπίτι σας,...

  2. Σχετικά με τη δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο

    Με ρυθμούς χελώνας προσέρχονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα γραφεία κτηματογράφησης προκειμένου να δηλώσουν την περιουσία τους. Η μικρή...

  3. Ανακλήθηκε διάταξη σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό δασών

    Νομοτεχνική βελτίωση κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος προκείμενου να διορθώσει την «ατυχή», όπως τη χαρακτήρισε, διατύπωση του αρχικού κειμένου...

  4. Τα παγόνια πετάνε;

    Το πλουμιστό τους φτέρωμα αλλά και ο εντυπωσιακός σχηματισμός του δεν περνούν απαρατήρητα και είναι αυτά τα δύο...

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Με φυσικά αγαθά που υπάρχουν στην κουζίνα μας σας προτείνουμε μυστικές συνταγές για μάσκες, lotion προσώπου και σώματος. Και επειδή είναι καλοκαίρι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Χαρούμενα Χριστούγεννα με τα παιδιά

Χαρούμενα Χριστούγεννα με τα παιδιά

Μερικές συμβουλές, για να περάσουμε αξέχαστα Χριστούγεννα με τα παιδιά:-Φτιάξτε δώρα μαζί με τα παιδιά σας. Κάρτες, χειροποίητες κατασκευές, γλυκά, χριστουγεννιάτικα εναλλακτικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

Η συνήθεια αυτή, προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια, ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό, Joel Poinsett έφερε...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Μπορείτε να βρείτε ένα άδειο βαρέλι; Έχουμε μερικές ιδέες για το πως θα το αξιοποίησετε. Αυτό που χρειάζετε είναι φαντασία και μεράκι!        ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Για να «πετύχει» η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, δεν χρειάζονται ακριβά διακοσμητικά, ολοκαίνουρια στολίδια και σπατάλη των τελευταίων μας ευρώ. Καλά θα ήταν κι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, οι πιο όμορφες γιορτές του χρόνου πλησιάζουν. Μαζί τους όμως πλησιάζουν κι ένα σωρό «διατροφικοί πειρασμοί». Αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και η υγεία του γυναικείου κόλπου επιτάσσουν την καθημερινή κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού.Η διαιτολόγος Lindy Cohen από το Σίδνεϊ...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron