Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας

Γλειφιτζούρια

Γλειφιτζούρια

Τα γλειφιτζούρια από τα χεράκια σου, είναι τέλεια και οικονομική ιδέα για κέρασμα σε βάφτιση, παιδικό πάρτι ή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

Οι συμβουλές μας πριν ξεκινήσετε:

    Όπως γνωρίζουμε «Όταν έχει υγρασία στην ατμόσφαιρα, αποφεύγουμε να φτιάξουμε γλειφιτζούρια, γιατί δεν κρυσταλλώνουν όπως πρέπει και κολλάνε.» Είναι αλήθεια. Τα γλειφιτζούρια θα πρέπει να ξεκολλάνε εύκολα χωρίς προβλήματα από τη λαδόκολλα. Είχα φτιάξει μια δόση για δοκιμή, μια μέρα που είχε βρέξει. Κολλούσαν αρκετά. Οι υπόλοιπες δόσεις ήταν μια χαρά.

    Να έχετε σίγουρα ένα βοηθό, θέλει 2 άτομα. Από η στιγμή που θα αρχίσετε να ρίχνετε το υγρό στη λαδόκολλα θα πρέπει πολύ γρήγορα να βάλετε τα ξυλάκια και την τρούφα ή τα καραμελάκια. Το υγρό πήζει πολύ γρήγορα. Με 2 άτομα όμως γίνεται η δουλειά άψογα. Επίσης να τα ετοιμάσετε όλα από πριν, ξυλάκια, τρούφες, λαδόκολλα απλωμένη κτλ γιατί δεν θα υπάρχει χρόνος να τα κάνετε τελευταία στιγμή.

    Όσες έχετε κεραμικές εστίες να είστε πολύ προσεκτικές να μη χυθεί υγρό. Λένε ότι η ζάχαρη κολλάει και δεν φεύγει με τίποτα. Για να πω την αλήθεια μου χύθηκε λίγο αλλά το καθάρισα αμέσως και δεν είχα πρόβλημα. Αλλά αν κάτσει λίγο παραπάνω ίσως και να υπάρχει.

 Υλικά
για 20 μεσαία κομμάτια (εμάς μας βγήκαν 30-35)

200γρ. γλυκόζη
200γρ. νερό
500γρ. ζάχαρη
χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας σας (προαιρετικά)
καλαμάκια για γλειφιτζούρια (ή για σουβλάκια τα οποία έχουμε κόψει στη μέση) (εμείς χρησιμοποιήσαμε για σουβλάκια, τα κόψαμε στη μέση και αφαιρέσαμε φυσικά το αιχμηρό σημείο)

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε βαθιά κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το νερό.

Ρίχνουμε και τη γλυκόζη. Αν θέλουμε να φτιάξουμε μονόχρωμα γλειφιτζούρια, προσθέτουμε μαζί και λίγες σταγόνες από το χρώμα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας. (Το πρόσθεσα στο τέλος γιατί ήθελα να κάνω διαφορετικά χρώματα).

Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει χωρίς να ανακατεύουμε. Αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, παρακολουθούμε πότε η θερμοκρασία της καραμέλας θα φτάσει στους 150C (μετά από 15-20 λεπτά στην κουζίνα μου).

Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, παίρνουμε με ένα κουταλάκι πολύ λίγη ποσότητα από την καραμέλα που βράζει και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ ή ποτήρι με κρύο νερό. Τη μαζεύουμε με το χέρι και, αν δούμε ότι κρυσταλλώνει και γίνεται αρκετά σκληρή, τότε η καραμέλα είναι έτοιμη, ενώ, αν είναι μαλακή, συνεχίζουμε το βράσιμο. (Προσοχή!!! Θέλει συνεχή παρακολούθηση σε αυτό το σημείο, γιατί αν την αφήσετε πάρα πολύ ώρα παίρνει ένα κίτρινο χρώμα). Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την καραμέλα να ηρεμήσει για ένα 1 λεπτό (θα έχει φουσκώσει από το βράσιμο και θα έχει πολλές φυσαλίδες, μην σας ανησυχεί όμως).
Είναι η μόνη φωτό που βρήκα απο τα δικά μας γλειφιτζούρια αλλά δεν είναι και πολύ αντιπροσωπευτική

Όταν ξαναφτιάξω θα προσθέσω σίγουρα και άλλες.

Σε μια επιφάνεια σιλικόνης ή λαδόκολλα (εμείς χρησιμοποιήσαμε λαδόκολλα) ρίχνουμε με μια κουτάλα μικρή ποσότητα από την καραμέλα, η οποία από μόνη της απλώνεται και παίρνει στρογγυλό σχήμα. Το μέγεθος εξαρτάται από την ποσότητα που θα ρίξουμε. (Στην επιφάνεια σιλικόνης δεν απλώνει τόσο, όσο στην λαδόκολλα).

Όσο τα γλειφιτζούρια είναι ακόμα ζεστά, μπορούμε να κολλήσουμε στην επιφάνεια τους καραμελάκια, ζαχαρωμένα λουλούδια κλπ. (εμείς βάλαμε χρωματιστή τρούφα). Πριν προλάβει να κρυώσει η καραμέλα, πιέζουμε στο κέντρο της καλαμάκια για γλειφιτζούρι (ή ξυλάκια για σουβλάκια) (όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα). Επίσης μπορούμε να διακοσμήσουμε τα γλειφιτζούρια με σχέδια φτιαγμένα από αμυγδαλόπαστα (σε αυτή την περίπτωση καλύπτουμε με άλλη μια μικρή ποσότητα καραμέλας, ώστε να εγκλωβίσουμε την αμυγδαλόπαστα μέσα στο γλειφιτζούρι.

Αν θέλουμε να φτιάξουμε χρωματιστά σχέδια στα γλειφιτζούρια, μπορούμε να μη ρίξουμε εξαρχής χρώμα σε όλη την καραμέλα, αλλά να τη μοιράσουμε, αμέσως μόλις βράσει, σε δύο ή  τρία κατσαρολάκια και στο καθένα να προσθέσουμε μερικές σταγόνες από τα χρώματα της αρεσκείας μας. Το κάνουμε πολύ γρήγορα, γιατί η καραμέλα θα σκληρύνει. (Αν δεν μπορεί να δουλευτεί βάζουμε την κατσαρόλα να ζεσταθεί για λίγο πάλι).

Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και να στεγνώσουν και με ένα μαχαίρι τα ξεκολλάμε προσεκτικά από τη λαδόκολλα. Τα τυλίγουμε με σελοφάν το οποίο κλείνουμε, για να μην πάρουν υγρασία. (στη δική μας περίπτωση ξεκολλούσαν πολύ εύκολα, δεν χρειάστηκε καν μαχαίρι.)

 Tip για τη συσκευασία στο σελοφάν

Την πρώτη φορά που είχα κάνει και ήταν πιο κολλώδη, έκανα το λάθος και έβαλα μετά από λίγο το σελοφάν. Δεν ξεκολλούσε μετά με τί-πο-τα. Τις υπόλοιπες δόσεις τις φτιάξαμε το βράδυ και συσκευάσαμε τα γλειφιτζούρια το επόμενο πρωί. Αν τα ακουμπήσετε στα χέρια σας και σας φαίνεται ότι κολλάνε, δοκιμάστε το εξής κόλπο πριν τα βάλετε στα σελοφάν (το οποίο εμείς το κάναμε έτσι κι αλλιώς για να μη την ξαναπατήσουμε όπως την πρώτη φορά.) Για να μη κολλήσουν περάστε μια πινελιά λαδάκι σε κάθε ένα. Ένα ίχνος είναι αρκετό, αν βάλετε πολύ λίγο δεν εμφανίζεται καθόλου η γεύση του λαδιού.

Καλή γλειφιτζουροεπιτυχία!

 

 

Το διαβάσαμε στο .e-mama.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πόσο νερό να πίνουμε τις ζεστές μέρες;

    Η αφυδάτωση αποτελεί επικίνδυνη κατάσταση για τον οργανισμό και οι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι μεταξύ άλλων η υψηλή...

  2. Στα χωριά της Ηπείρου επιδρομές λύκων

    Όλο και πιο συχνές γίνονται οι επιδρομές λύκων στα χωριά της Ηπείρου. Μάλιστα καταγράφονται περιπτώσεις όπου αγέλες άγριων...

  3. Παγίδες κουνουπιών στα σημεία εισόδου τους στην Ελλάδα

    κτώ πρωτοποριακές ηλεκτρονικές διατάξεις παρακολούθησης των «χωροκατακτητικών» κουνουπιών-εισβολέων, θα εγκατασταθούν τους επόμενους μήνες σε επιλεγμένα σημεία πιθανής εισόδου...

  4. ΕΣΠΑ: πως θα ανοίξεις δωρεάν τη δική σου επιχείρηση

    Είσαι νέος, πτυχιούχος και άνεργος; Σου έχουμε την λύση. Το ΕΣΠΑ δίνει επιδοτήσεις ακόμη και 100% σε ανέργους...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron