Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αγροτικά νέα

Κλειστοί οι δρόμοι από τα μπλόκα των αγροτών

Κλειστοί οι δρόμοι από τα μπλόκα των αγροτών
18 Φεβ. 2016

Αποφασισμένοι να φτάσουν «μέχρι τέλους» δηλώνουν αγρότες από μπλόκα σε όλη τη χώρα, οι οποίοι δεν υποχωρούν από τις κινητοποιήσεις τους, συνεχίζοντας τους αποκλεισμούς δρόμων και κτιρίων ενάντια στο ασφαλιστικό και φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν για σήμερα τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανίων και στις τρεις λωρίδες στα δύο ρεύματα, για το διάστημα από τις 15:00 έως τις 21:00. Σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην αερογέφυρα Θέρμης, Δημήτρη Παπαδάκη, στη σημερινή κινητοποίηση θα συμμετέχει και δύναμη από το μπλόκο του αεροδρομίου «Μακεδονία», που βρίσκεται πάνω στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα.

Παράλληλα, οι αγρότες του μπλόκου στη θέση «πράσινα φανάρια», στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο, θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του δρόμου για μία ώρα, από τις 20:00 το βράδυ.

Το συνηθισμένο πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί και σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι. Οι αποκλεισμοί θα έχουν ως εξής: 11:00-15:00 κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά, δήλωσε ο συντονιστής Αναστάσης Σοϊλεμέζης και πρόσθεσε: «Παραμένουμε με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις και ευελπιστούμε να μη γίνουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και πάει στράφι ο αγώνας που δίνουμε όλοι εμείς του πρωτογενούς τομέα».

Δεν προγραμματίζουν κινητοποίηση για σήμερα οι συμμετέχοντες στα μπλόκα του νομού Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον συντονιστή του κόμβου στα Μουδανιά, Βαγγέλη Μισαηλίδη, για τις 19:00 το βράδυ, έχει προγραμματισθεί γενική συνέλευση, στην οποία θα αποφασιστεί η αυριανή στάση των αγροτών. Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο.

Και οι αγρότες της Πελοποννήσου συνεχίζουν τους αποκλεισμούς των εθνικών οδών το απόγευμα, ενώ το πρωί δίνουν αίμα για παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες.

Ειδικότερα, συνεχίζεται ο επ' αόριστον αποκλεισμός της εθνικής οδού Κορίνθου - Αθηνών στο ύψος των διοδίων του Ισθμού σε παλαιά και νέα εθνική οδό και η κυκλοφορία διεξάγεται από τον παραλιακό δρόμο μέσα από το χωριό Καλαμάκι.

Το απόγευμα και πάλι οι αγρότες από τις 18:00 ως τις 23:00 το βράδυ θα κλείσουν το δρόμο στα διόδια Νεστάνης, επί της εθνικής οδού Τρίπολης - Κορίνθου και η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Άργους μέσω Αχλαδόκαμπου.

Επιπλέον οι αγρότες της Λακωνίας θα κλείσουν 19:00 με 20:00 το απόγευμα την γέφυρα του Ευρώτα, επί της εθνικής οδού Σπάρτης - Τρίπολης.

Με νέο 6ωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στο μπλόκο των Μικροθηβών. Το κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου θα ισχύσει, όπως και χθες, από τις 12:00 το μεσημέρι έως και τις 18:00 το απόγευμα. Ο εξάωρος αποκλεισμός θα επαναληφθεί και αύριο Παρασκευή τις ίδιες ώρες, έπειτα από απόφαση που έλαβαν οι αγρότες σε συνέλευσή τους στο μπλόκο.

Η εκτροπή των αυτοκινήτων που κατευθύνονται προς Θεσσαλονίκη, γίνεται στον κόμβο του Αλμυρού και στη συνέχεια οδηγούνται, μέσω Βόλου, στο Βελεστίνο και στην παλαιά εθνική οδό Βόλου-Λάρισας. Το αντίστροφο συμβαίνει για όσα αυτοκίνητα κινούνται προς την Αθήνα. Η συγκεκριμένη παράκαμψη επιβαρύνει κατά 45 χιλιόμετρα τη διαδρομή Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Συγκέντρωση στην ΕΒΖ (Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης) Ορεστιάδας πραγματοποιούν σήμερα οι αγρότες της Ορεστιάδας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου Γιάννης Μαργαριτίδης, η σημερινή κινητοποίηση γίνεται σε συμπαράσταση των τευτλοπαραγωγών που παραμένουν απλήρωτοι ενώ έχουν καταβάλει ήδη ΦΠΑ 20% όπως υποχρεούνταν στην εφορία.

Στο μεταξύ, αμετακίνητο παραμένει το μπλόκο στο τελωνείο των Κήπων χωρίς την πιθανότητα και σήμερα ολιγόωρου ανοίγματος για την αποσυμφόρηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό έδαφος με τα σταματημένα φορτηγά να σχηματίζουν ουρά 7 χιλιομέτρων. Ωστόσο, τόσο οι αγρότες του νοτίου Έβρου όσο και το μπλόκο του Διδυμοτείχου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διαλόγου με τον πρωθυπουργό, εφόσον γίνει αποδεκτό οι συνομιλίες να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των αιτημάτων που θέτουν.

Αδιαπέραστο παραμένει από τις 20:00 χθες το πρωί έως και τώρα το αντι-μπλόκο των βούλγαρων οδηγών φορτηγών στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο και ειδικότερα στο συνοριακό σημείο διέλευσης Ορμενίου. Ο αποκλεισμός εισόδου και εξόδου αφορά το σύνολο των οχημάτων, αποτελεί σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «αντίποινα» στα μπλόκα του Έβρου, ενώ δεν έχει προσδιορισθεί μέχρι στιγμής η διάρκειά του. Στο πρώτο 24ωρο του αποκλεισμού ο αριθμός των «εγκλωβισμένων» φορτηγών στην περιοχή του Ορμενίου ανέρχεται περίπου στα 150.

Κατάληψη της εφορίας στο Κιλκίς

Στο μεταξύ, με δέκα τρακτέρ, αγροτικά οχήματα, αχυρόμπαλες αλλά και ζώα, κατέλαβαν από τις 10:00 τη ΔΟΥ νομού Κιλκίς, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, μαζί με επιστήμονες και εργαζομένους άλλων επαγγελματικών κλάδων, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο της Δοϊράνης, Γιώργο Τερζή. Η κινητοποίηση θα διαρκέσει έως και τις 13:30. Όπως τόνισε ο κ. Τερζής, στόχος των αγροτών είναι «να γίνει επιτέλους σαφές ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι».

Σημειώνεται ότι στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία στους Εύζωνες και τη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (13:00-15:00 και 20:00-23:30) και στο δεύτερο η διέλευση των οχημάτων θα κλείσει από τις 18:30 έως τις 23:30.

Υπό κατάληψη τελούν από νωρίς το πρωί έως και τις 14:30, δύο τραπεζικά υποκαταστήματα στα Γιαννιτσά. Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της σερβικής γέφυρας, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Μετά, θα επιστρέψουμε στο μπλόκο μας, όπου θα προχωρήσουμε σε αποκλεισμό μέχρι τις 8 το βράδυ».

Σε αποκλεισμό του δρόμου στο χρονικό διάστημα 10:00-18:00 προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.
Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη, αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου (18:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).
Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια, συνεχίζεται ο αποκλεισμός για τέταρτη ημέρα σήμερα.
Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, ενώ στο χρονικό διάστημα 12:00-24:00 θα κλείσει και η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Σε πεντάωρο αποκλεισμό της παλιάς εθνικής όδού στο ύψος της Αμφίπολης, από τις 16:00-21:00, θα προχωρήσουν οι αγρότες από το μπλόκο της Παλαιοκώμης. Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, με τους συμμετέχοντες σε αυτά να προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Στα διόδια των Μαλγάρων, συνεχίζεται ο αποκλεισμός. «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε μέχρι και την Παρασκευή, εκτός εάν κρίνουμε ότι λόγω καιρού μπορεί να ταλαιπωρήσουμε, μέσω των παρακαμπτηρίων, τους οδηγούς και να προκληθεί ατύχημα» τόνισε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Αχιλλέας Καμπούρης.
Σε αποκλεισμό παραμένει, τέλος, για περισσότερες από δύο εβδομάδες ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι συμβολικά στο μπλόκο στήθηκε τέντα, με τους συμμετέχοντες να στέλνουν το μήνυμα ότι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν.
Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο τελωνείο του Προμαχώνα

Άκαρπη απέβη η χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη και τον υπουργό Μεταφορών της Βουλγαρίας στο τελωνειακό φυλάκιο του Προμαχώνα, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, με το μπλόκο των ελλήνων αγροτών και το αντι-μπλόκο από την πλευρά των Βούλγαρων οδηγών φορτηγών, που έχουν κλείσει τη διέλευση προς τη βουλγαρική πλευρά.

Στη μόλις 15 λεπτών συνάντηση των δύο διαπιστώθηκε η αδυναμία κοινής συμφωνίας. Μάλιστα, κατά τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βούλγαρος αξιωματούχος εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του, επειδή -όπως είπε- από ελληνικής πλευράς δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, που προέβλεπαν άνοιγμα του δρόμου στην ελληνική πλευρά για τη διέλευση των αυτοκίνητων.

Ο κ. Μωυσιάδης υπογράμμισε ότι οι Έλληνες αγρότες υποσχέθηκαν πως θα ανοίγουν τον δρόμο για τέσσερις ώρες κάθε μέρα, ενώ οι Βούλγαροι οδηγοί ζητούσαν επιτακτικά να διαλυθούν τα μπλόκα για να υπάρχει ανεμπόδιστη κυκλοφορία των αυτοκίνητων, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση και από τα δυο μέρη, καθώς η οικονομική ζημία που προκαλείται είναι τεράστια.

Ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι η στάση των αγροτών παραμένει αδιάλλακτη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συζήτησης για εκτόνωση της κατάστασης στο τελωνείο του Προμαχώνα.

 

Το διαβάσαμε στο tro-ma-ktiko.blogspot.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τη Δευτέρα Απριλίου οι πληρωμές παροχών ανεργίας από τον ΟΑΕΔ

    Με νέα ανακοίνωσή του, ο ΟΑΕΔ γνωστοποίησε πως έχει αποκατασταθεί το τεχνικό πρόβλημα που υπήρχε στη δημιουργία του...

  2. Εμπορική συνεργασία ΕΨΑ και ΝΗΣΟΣ για την Κεντρική και την Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο και τις Σποράδες

    Δυο παραγωγικές εταιρίες ελληνικής ιδιοκτησίας, η ΕΨΑ από την Αγριά του Βόλου και η ΝΗΣΟΣ από την Τήνο...

  3. Όσα δεν ξέρουμε για ... το κρύο

    Ξέρατε ότι το αλκοόλ, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι… Ρώσοι, δεν βοηθά τον οργανισμό να ζεσταθεί; Γνωρίζατε...

  4. Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη;

    Ένα έθιμο που κάθε χρόνο το βιώνουμε χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία. Η απάντηση «κρύβεται» σε διάφορες εκδοχές,...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron