Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Τσικνοπέμπτη: πριν να ψήσετε, τι πρέπει να προσέξετε

Τσικνοπέμπτη: πριν να ψήσετε, τι πρέπει να προσέξετε

Τσικνοπέμπτη  και φυσικά αποτελεί την χαρά του Έλληνα καλοφαγά! Φέτος μάλιστα που ο καιρός μας κάνει την χάρη να είναι ανοιξιάτικος, είναι η ιδανική ευκαιρία για να βγάλετε την ψησταριά στην αυλή ή ακόμη και στη βεράντα, να καλέσετε φίλους και …αφήστε τα κάρβουνα να καούν!

Εν αρχήν είναι η επιλογή των πρώτων υλών!

Η βάση για ένα απολαυστικό τραπέζι είναι η επιλογή των κατάλληλων κρεατικών και συνοδευτικών. Όταν λοιπόν αγοράζετε κρέατα (αρνί, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κατσίκι, χοιρινό ή μοσχάρι) έχετε υπόψη σας ότι:

Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2 – 5 βαθμών Κελσίου για το νωπό και σε θερμοκρασία – 18 βαθμών Κελσίου ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.

Να αναζητάτε τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.

Για όλα τα σφάγια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος “τυρκουάζ» (“λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, “ELLAS» ή “ΕL». Για τα σφάγια που προέρχονται από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος “τυρκουάζ» (“λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) ή “ερυθρό» (“ερυθρό Allura», χρωστική Ε 129) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης. Τα σφάγια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα “καστανό» (χρωστική Ε 155), δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας. Τα σφάγια βοοειδή θα πρέπει, πέραν της σφραγίδας καταλληλότητας, να συνοδεύονται από πρόσθετη επισήμανση με τη μορφή ειδικής αδιάβροχης ετικέτας η οποία να είναι σταθερά προσαρτημένη επί του σφάγιου. Η πρόσθετη αυτή επισήμανση των βοοειδών θα πρέπει να περιλαμβάνει τον κωδικό αναγνώρισης του ζώου, την ημερομηνία σφαγής, τη χώρα γέννησης, τη χώρα εκτροφής και τη χώρα σφαγής του ζώου. Στην περίπτωση δε κρέατος βοοειδών που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάγηκαν στην Ελλάδα θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα “χώρα καταγωγής Ελλάδα» και η ετικέτα να έχει πλαίσιο χρώματος “μπλε του ουρανού». Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε ως καταψυγμένες.

Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2 – 4 βαθμούς Κελσίου και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη – 18 βαθμών ή και χαμηλότερη θερμοκρασία.

ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΟΜΟΡΦΑ

 

Το διαβάσαμε στο olasimera.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πασχαλινά αυγά με ... προσωπικότητα!

    Πρωτότυπα Πασχαλινά αυγά! Σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα...

  2. Από τον ΟΗΕ: Οι δεσμεύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής δεν επαρκούν

    Οι εθελοντικές δεσμεύσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα για τον μετριασμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας έως το...

  3. Απειλή για τα δάση η κλιματική αλλαγή

    Την κλιματική αλλαγή ως μία εκ των βασικών απειλών για τα ελληνικά δάση, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ,...

  4. Με πόσα μέλη θα ιδρύεται ένας Δασικός Συνεταιρισμός

    Στα 21 άτομα έπεσε ο πήχης των ελάχιστων απαιτούμενων μελών, από τα 25 που προβλέποντας αρχικά, προκειμένου να...

Φυτά

Λουλούδια: τί συμβολίζουν

Λουλούδια: τί συμβολίζουν

Η προσφορά λουλουδιών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φωτίσεις τη μέρα κάποιου. Θα είναι ακόμα καλύτερος αν τα λουλούδια...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ενυδατική μάσκα που ενισχύει την ξερή επιδερμίδα

Ενυδατική μάσκα που ενισχύει την ξερή επιδερμίδα

Το καλοκαίρι καυτές ακτίνες του ηλίου έχουν την τάση να αφυδατώνουν την επιδερμίδα μας κάνοντας την ξηρή και άχρωμη.Ενυδατώστε τη λοιπόν σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανοιξιάτικος κήπος

Οι λουλουδένιοι προάγγελοι της άνοιξης

Οι λουλουδένιοι προάγγελοι της άνοιξης

Η άνοιξη ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου. Οι προάγγελοί της, όμως, εμφανίζονται συνήθως μερικές εβδομάδες νωρίτερα. Από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι πρέπει να πίνεις για να έχεις γερά οστά.

Τι πρέπει να πίνεις για να έχεις γερά οστά.

Η υγεία των οστών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο ζωής και ειδικά τη διατροφή.Η πρόληψη της οστεοπόρωσης πρέπει να ξεκινά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Οι ξηροί καρποί μας κάνουν καλό

Οι ξηροί καρποί μας κάνουν καλό

Οι ξηροί καρποί εκτός από γευστικοί , μας προσφέρουν και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής οι ξηροί...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Η άνοιξη σε ένα ... μπουκάλι

Η άνοιξη σε ένα ... μπουκάλι

Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ένα μπουκάλι, όμως; Ώρα να δεις τα μπουκάλια αναψυκτικών, ποτών, ακόμη και τα vintage που έχεις,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Προϊόντα αντιγήρανσης από τη φύση

Προϊόντα αντιγήρανσης από τη φύση

Δημιουργήστε τα δικά σας προϊόντα αντιγήρανσης από φυσικά συστατικά που θα βρείτε στην κουζίνα σας και προσφέρετε στην επιδερμίδα σας μοναδική φροντίδα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron