Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Τσικνοπέμπτη: πριν να ψήσετε, τι πρέπει να προσέξετε

Τσικνοπέμπτη: πριν να ψήσετε, τι πρέπει να προσέξετε

Τσικνοπέμπτη  και φυσικά αποτελεί την χαρά του Έλληνα καλοφαγά! Φέτος μάλιστα που ο καιρός μας κάνει την χάρη να είναι ανοιξιάτικος, είναι η ιδανική ευκαιρία για να βγάλετε την ψησταριά στην αυλή ή ακόμη και στη βεράντα, να καλέσετε φίλους και …αφήστε τα κάρβουνα να καούν!

Εν αρχήν είναι η επιλογή των πρώτων υλών!

Η βάση για ένα απολαυστικό τραπέζι είναι η επιλογή των κατάλληλων κρεατικών και συνοδευτικών. Όταν λοιπόν αγοράζετε κρέατα (αρνί, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κατσίκι, χοιρινό ή μοσχάρι) έχετε υπόψη σας ότι:

Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2 – 5 βαθμών Κελσίου για το νωπό και σε θερμοκρασία – 18 βαθμών Κελσίου ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.

Να αναζητάτε τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.

Για όλα τα σφάγια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος “τυρκουάζ» (“λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, “ELLAS» ή “ΕL». Για τα σφάγια που προέρχονται από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος “τυρκουάζ» (“λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) ή “ερυθρό» (“ερυθρό Allura», χρωστική Ε 129) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης. Τα σφάγια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα “καστανό» (χρωστική Ε 155), δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας. Τα σφάγια βοοειδή θα πρέπει, πέραν της σφραγίδας καταλληλότητας, να συνοδεύονται από πρόσθετη επισήμανση με τη μορφή ειδικής αδιάβροχης ετικέτας η οποία να είναι σταθερά προσαρτημένη επί του σφάγιου. Η πρόσθετη αυτή επισήμανση των βοοειδών θα πρέπει να περιλαμβάνει τον κωδικό αναγνώρισης του ζώου, την ημερομηνία σφαγής, τη χώρα γέννησης, τη χώρα εκτροφής και τη χώρα σφαγής του ζώου. Στην περίπτωση δε κρέατος βοοειδών που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάγηκαν στην Ελλάδα θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα “χώρα καταγωγής Ελλάδα» και η ετικέτα να έχει πλαίσιο χρώματος “μπλε του ουρανού». Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε ως καταψυγμένες.

Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2 – 4 βαθμούς Κελσίου και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη – 18 βαθμών ή και χαμηλότερη θερμοκρασία.

ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΟΜΟΡΦΑ

 

Το διαβάσαμε στο olasimera.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Απειλή για τα δάση η κλιματική αλλαγή

    Την κλιματική αλλαγή ως μία εκ των βασικών απειλών για τα ελληνικά δάση, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ,...

  2. Η εγκύκλιος του Πάπα για το περιβάλλον

    Σύμφωνα με κύκλους του Βατικανού η εγκύκλιος ρίχνει το βάρος της στην κλιματική αλλαγή, τη διασύνδεση της προστασίας...

  3. Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών

    Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τρώνε υγιεινά μόνο και μόνο επειδή καταναλώνουν τακτικά φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, πολλά από...

  4. Τα κοράλλια αποχρωματίζονται και πεθαίνουν

    Μια νέα επιδημία αποχρωματισμού των κοραλλιών βρίσκεται σε εξέλιξη και επεκτείνεται στις θάλασσες της Γης, προειδοποιούν οι επιστήμονες....

Αυτό το γνωρίζατε;

Το έθιμο του Μάρτη!

Το έθιμο του Μάρτη!

 Ένα βραχιολάκι από άσπρη και κόκκινη κλωστή είναι το έθιμο που συνοδεύει την πρώτη μέρα του Μάρτη.Πρόκειται για ένα παμπάλαιο έθιμο, το...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πικρές ουσίες: ασπίδες υγείας

Πικρές ουσίες: ασπίδες υγείας

Η αμυγδαλίνη είναι το πικρό συστατικό των αμυγδάλων και μια πιθανή τοξίνη αφού μπορεί να απελευθερώσει κυανίδη στον οργανισμό. Η αμυγδαλίνη θεωρείται...

διαβάστε αναλυτικά »

Πολύχρωμος κήπος

Ποιά λουλούδια μας ταιριάζουν;

Ποιά λουλούδια μας ταιριάζουν;

Η ποικιλία των χρωμάτων αποτελεί το βασικότερο χαρακτηριστικό ενός κήπου. Είναι το στοιχείο εκείνο που ερεθίζει την όραση και προκαλεί τα διάφορα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθαρή Δευτέρα: γιατί πετάμε χαρταετό;

Καθαρή Δευτέρα: γιατί πετάμε χαρταετό;

Η Καθαρή (ή Καθαρά) Δευτέρα, ονομάζεται έτσι, επειδή είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, μιας περιόδου 40 ημερών όπου οι χριστιανοί μένουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γαρδένια η ιασμοειδής

Γαρδένια η ιασμοειδής

Ο θάμνος με τα κατάλευκα κρεμ λουλούδια..και το καταπράσσινο,λαμπερό φύλλωμα! Δίκαια ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ του κήπου..!Λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθαρά Δευτέρα: πώς ξεχωρίζουμε τα φρέσκα θαλασσινά

Καθαρά Δευτέρα: πώς ξεχωρίζουμε τα φρέσκα θαλασσινά

Όταν λέμε Σαρακοστιανά, εννοούμε κυρίως τα «κεφαλόποδα», δηλαδή χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές και θράψαλα. Επίσης θαλασσινά σαρακοστιανά είναι τα «δίθυρα οστρακοειδή», δηλαδή μύδια,...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τριώδιο - απόκριες: παράδοση και διατροφή

Τριώδιο - απόκριες: παράδοση και διατροφή

Τελώνου και Φαρισαίου και αρχή ... τριωδίου! Τι είναι το Τριώδιο;Τριώδιο είναι το βιβλίο της Εκκλησιαστικής Ακολουθίας των ύμνων που ψάλλονται από την...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικές, μοναδικές σπιτικές μάσκες προσώπου

Φυσικές, μοναδικές σπιτικές μάσκες προσώπου

Ξεχάστε τα σπα και τις ακριβές θεραπείες ομορφιάς για το πρόσωπό σας. Το μυστικό για λαμπερή και υγιή επιδερμίδα κρύβεται σίγουρα στο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron