Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Πίτες

Πίτα κουρού με πράσα και σπανάκι

Πίτα κουρού με πράσα και σπανάκι

Σπανάκι, πράσα, λιαστή ντομάτα, αρωματικά και φέτα αγκαλιασμένα με τραγανή ζύμη κουρού σε μια πίτα μπουκιά και συχώριο…

Υλικά

Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
250γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), κρύο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
250γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 αβγό
Για τη γέμιση
500γρ. σπανάκι, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, ψιλοκομμένο (θα μείνουν περίπου 350 – 400γρ.)
400γρ. πράσα (μαζί με το πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
6 – 7 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ντομάτες λιαστές σε λάδι ψιλοκομμένες, καλά στραγγισμένες
300γρ. φέτα της αρεσκείας σας, θρυμματισμένη
3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
50ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την πίτα
200ml γάλα
50ml ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο σε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι

Διαδικασία

Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της γέμισης και τα αφήνετε κατά μέρος.

Στη συνέχεια ετοιμάζετε τη ζύμη: Βάζετε το κοσκινισμένο αλεύρι σε μια λεκανίτσα και προσθέτετε το αλάτι, τη ρίγανη και την πάπρικα. Προσθέτετε τα κομματάκια βουτύρου και τα τρίβετε με τα δάχτυλά σας στο αλεύρι, με έντονες και γρήγορες κινήσεις ώστε να ενωθούν με το αλεύρι και το μίγμα να μοιάζει με λεπτά ψίχουλα. Προσθέτετε το γιαούρτι και το αβγό και συνεχίζετε να ζυμώνετε καλά τα υλικά με τα χέρια σας για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Φτιάχνετε την πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Λαδώνετε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 36 – 38 εκ., ή το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου. Ξετυλίγετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης, σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο λίγα εκατοστά μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού (περίπου 40 εκ.). Στρώνετε προσεκτικά το ανοιγμένο φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.

Αδειάζετε τη γέμιση στο ταψί. Ανοίγετε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο όση και η διάμετρος του ταψιού και σκεπάζετε τη γέμιση. Φέρνετε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και τις στριμώχνετε στα τοιχώματα του ταψιού για να σφραγίσετε τη γέμιση. Χαράζετε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και την περιχύνετε με το γάλα και το ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε με το σουσάμι και βάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε την πίτα για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και τη σερβίρετε χλιαρή ή κρύα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

Το διαβάσαμε στο be2news.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Κινδύνος για τα μεταναστευτικά πουλιά του πλανήτη

    Τα περισσότερα πουλιά αντιμετωπίζουν θανάσιμες απειλές στα σημεία όπου σταματούν για να βρουν τροφή, να ξεκουρασθούν ή να...

  2. Τέλος στο χύμα τσίπουρο από τον ΟΟΣΑ;

     Συστάσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους κλάδους των ποτών και των πετρελαιοειδών...

  3. Τέλος σε υγρασία και μούχλα

    Υπάρχει ένα υλικό μέσα στην κουζίνα που μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τέλεια αποστείρωση του χώρου σας...

  4. Τις τελευταίες μέρες των δεινοσαύρων ξαναζεί η Γη

    Ακόμα και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, δεν χωράει πλέον αμφιβολία ότι ο πλανήτης εισέρχεται σε μια περίοδο...

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Απο που πήραν τα ονόματά τους οι μήνες του χρόνου

Απο που πήραν τα ονόματά τους οι μήνες του χρόνου

Κάθε μήνας έχει και μια διαφορετική ιστορία...ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣΟ πρώτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από το θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αμυγδαλέλαιο για όμορφα μάτια

Αμυγδαλέλαιο για όμορφα μάτια

Τα ελκυστικά μάτια αντανακλούν τη φυσική ομορφιά σε κάθε άτομο. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τα μάτια μας χωρίς μαύρους κύκλους!Ωστόσο, αυτό...

διαβάστε αναλυτικά »

Συγκομιδή Λαχανικών

Φρούτα και λαχανικά, ποιά είναι η εποχή τους;

Φρούτα και λαχανικά, ποιά είναι η εποχή τους;

Με τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής των φρούτων και λαχανικών - με τα φυτοφάρμακα - τα θερμοκήπια - ορμόνες κλπ που χρησιμοποιούνται, δεν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πώς θα κάνετε τα δικά σας μαντηλάκια καθαρισμού

Πώς θα κάνετε τα δικά σας μαντηλάκια καθαρισμού

Το λάδι καρύδας δεν είναι μόνο για το μαγείρεμα. Είναι επίσης ένα “πολυλειτουργικό” εργαλείο ομορφιάς, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενυδατώσετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιβλία

Η μεσογειακή διατροφή για ενήλικες

Η μεσογειακή διατροφή για ενήλικες

Η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO (Ναϊρόμπι, Νοέμβριος 2010), μετά από κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Περιφέρεστε άσκοπα στο σπίτι με το θερμόμετρο υπό μάλης, ο βήχας δεν σας αφήνει να κλείσετε μάτι τη νύχτα και τα χαρτομάντιλα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron