Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Κρέατος και κύριου πιάτου

Σουβλάκια!

Σουβλάκια!

Όταν λέμε πως θέλουμε να φάμε κάτι γρήγορο και νόστιμο, συνήθως αναφερόμαστε στο σουβλάκι. Το γνωρίζουμε στην κλασική του μορφή, συνήθως με κρέας χοιρινό και με άρωμα από τζατζίκι, αλλά μπορεί να φαγωθεί και με τρόπο... εναλλακτικό. Τολμήστε να το φτιάξετε στο σπίτι με κοτόπουλο, λαχανικά ή ψάρια και σαφώς μην παραλείψετε την κλασική πεντανόστιμη συνταγή που όλοι έχουμε αγαπήσει

Σουβλάκι με κοτόπουλο και μουστάρδα

Υλικά:
4 ολόκληρα στήθη κοτόπουλου, χωρίς κόκκαλο
8 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε κομμάτια του 1εκ.

Σάλτσα μουστάρδας για βούτηγμα:
1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
1/3 φλιτζανιού μουστάρδα
1 κ.τ. Γουόρτσεστερσαϊρ σος
1/2 κουταλάκι τσαγιού τσίλι σος

Μαρινάτα:
1/2 φλιτζάνι σέρι
1/2 φλιτζάνι σόγια σος
1/4 φλιτζανιού λάδι
1/4 φλιτζανιού σκούρα ζάχαρη
2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ρίχνετε όλα τα υλικά της σάλτσας σε μπολ. Τα ανακατεύετε καλά. Τα σκεπάζετε και τα βάζετε στο ψυγείο για 3 ώρες. Μουσκεύετε 24 μπαμπού καλαμάκια στο νερό για 3 ώρες. Ρίχνετε τα υλικά της μαρινάτα σε μεγάλο μπολ, τα ανακατεύετε καλά. Κόβετε κάθε στήθος σε 12 ισομεγέθη κομμάτια - έτσι έχετε 48 κομμάτια.

Προσθέτετε το κοτόπουλο στη μαρινάτα, το σκεπάζετε και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου 2 ώρες. Περνάτε 2 κομμάτια κοτόπουλου εναλλάξ με κομμάτια από τα φρέσκα κρεμμυδάκια στα καλαμάκια.

Τα ψήνετε σε γκριλ ή σε μπάρμπεκιου σε ελαφρά λαδωμένη σχάρα, γυρίζοντας τα μια φορά, περίπου 2 με 3 λεπτά κάθε πλευρά. Σερβίρονται ζεστά με τη σάλτσα μουστάρδας.

Σουβλάκι με χαλούμι και λαχανικά

Yλικά:
Λαχανικά διάφορα κομμένα σε κομμάτια (κολοκύθι, μελιτζάνα, ντομάτα, κρεμμύδι, μανιτάρια, πιπεριά)
Χαλούμι σε κυβάκια
Σιρόπι balsamico

Για τη μαρινάτα
Λάδι
Μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση:
Κόβετε τα λαχανικά σε κομμάτια. Τα μαρινάρετε σε μια λεκανίτσα με λάδι ανακατεμένο με μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Τα περνάτε σε σουβλάκια μαζί με το χαλούμι. Ψήνετε στο γκριλ γυρνώντας τα που και που μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε με σιρόπι balsamico και ντιπ μουστάρδα.

Σουβλάκι χοιρινό με λαχανικά και πικάντικη σος με ουίσκι

Υλικά:
1 κιλό χοιρινό κρέας κομμένο σε κομματάκια
2 πράσινες πιπεριές χοντροκομμένες
2 κόκκινες πιπεριές χοντροκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
Αλάτι, μίγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου

Για τη μαρινάδα
3 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
2 κ.σ.μαύρη ζάχαρη
2 ποτηράκια κόκκινο κρασί
4 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (ή 3 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο κρεμμύδι – θα το βρείτε στα μπαχαρικά)
1 1/2 κ.σ. ταμπάσκο
4 κ.σ. κόκκινο ξύδι
4 κ.σ. worcestershire sauce
1/2 φλιτζάνι ουίσκι
1/2 φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια μαύρη ζάχαρη
2 κύβοι βοδινού

Εκτέλεση:
Χτυπάτε σε ένα τάπερ τα υλικά της μαρινάδας και ρίχνετε μέσα τα κομμάτια του κρέατος. Αφήνετε να μαριναριστεί για περίπου 12 ώρες, ανακινώντας κατά διαστήματα το τάπερ ώστε η μαρινάδα να καλύπτει όλο το κρέας.

Περνάτε σε καλαμάκια εναλλάξ κομματάκια κρέατος, πιπεριών και κρεμμυδιού. Πασπαλίζετε τα σουβλάκια με λίγο αλάτι και μίγμα για μπάρμπεκιου και τα βάζετε να ψηθούν.

Εντωμεταξύ ετοιμάζετε τη σος: Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βάζετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (για να μην κολλήσει στον πάτο και γίνει καραμέλα) και μόλις πάρουν την πρώτη βράση, χαμηλώνετε την ένταση του ματιού στο μισό και αφήνετε να σιγοβράσουν για αρκετή ώρα, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα, μέχρι η σάλτσα σας να αρχίζει να πήζει.

Αφήστε την να κρυώσει πριν σερβίρετε, ώστε να πήξει περισσότερο και να έχετε την υφή μιας αραιής μαρμελάδας. Για να φτιάξετε αυτή τη σάλτσα επιλέξτε ένα βαθύ κατσαρολάκι, ώστε ακόμα και στις στιγμές που η σάλτσα σας θα φουσκώνει να μην χυθεί έξω από το σκεύος σας. Πριν τη σερβίρετε, και αν θέλετε να δώσετε στην σάλτσα σας λίγη περισσότερη ένταση, στάξτε λίγες ακόμα σταγόνες ουΐσκι και ανακατέψτε.

Αρνίσια σουβλάκια με κόλιανδρο και λεμόνι

Υλικά:
1 κιλό αρνίσιο κρέας, από σπάλα, χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μπουκιές περίπου 2,5 εκ.
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
Χυμός+ξύσμα από 1 μεγάλο, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
1 κ.γ. κόλιανδρος, φρεσκοκοπανισμένος
1 κ.σ. φυλλαράκια φρέσκου δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο
Αλάτι, πιπέρι, κατά προτίμηση πράσινο, χοντροτριμμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
Ψιλοκομμένος μαϊντανός για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Βάζετε σε ένα βαθύ μπολ το λάδι, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, το δεντρολίβανο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι καλά και βάζετε τα κομμάτια του κρέατος. Ανακατεύετε ώστε να βραχούν καλά με τη μαρινάδα. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Στραγγίζετε το κρέας και το περνάτε εναλλάξ με τα κομμάτια του κρεμμυδιού σε σουβλάκια, κατά προτίμηση μεταλλικά. Τα ψήνετε, σε δυνατή φωτιά στην αρχή, τη χαμηλώνετε στη συνέχεια και κάνετε συχνά γυρίσματα.

Σερβίρετε τα σουβλάκια ζεστά, πασπαλισμένα με τον μαϊντανό. Συνοδεύετε με σαλάτα της αρεσκείας σας, πατάτες τηγανητές και ένα δροσερό ντιπ, όπως τζατζίκι με κρέμα σκόρδου και δυόσμο.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

 

Το διαβάσαμε στο mama365.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τα μισά λιοντάρια μπορεί να εξαφανιστούν

    Με εξαφάνιση απειλούνται σχεδόν τα μισά από τα 20.000 λιοντάρια της Αφρικής μέσα στην επόμενη 20ετία, σύμφωνα με...

  2. Η Πεταλούδα Μονάρχης

    Tα 41 χρόνια από την ανακάλυψη τηε κρυψώνας της πεταλούδας μονάρχη τιμάει με το σημερινό της doodle η...

  3. Λουλούδια για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου

    Τα λουλούδια για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι κάτι σαν το έλατο για τα Χριστούγεννα. Πολύ απλά...

  4. Γνωρίζετε τί πρέπει να τρώτε;

    Αν αναρωτηθήκατε ποτέ αν χρειάζεται να κάνετε αλλαγές στην διατροφή σας, ώστε να προφυλάξετε την υγεία σας, τα...

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron