Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αγροτικά νέα

Στις χειρότερες της ΕΕ, η Ελλάδα στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, υποστηρίζει ο πρώην Υπουργός Γ. Καρασμάνης

Στις χειρότερες της ΕΕ, η Ελλάδα στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, υποστηρίζει ο πρώην Υπουργός Γ. Καρασμάνης
30 Μαρ. 2016

Επίθεση εξαπολύει σε τοποθέτησή του ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Καρασμάνης κατά του ομόσταυλού του κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Ο κ. Καρασμάνης αποδομεί μια σειρά από δηλώσεις του κ. Αποστόλου, μεταξύ αυτών και τον ισχυρισμό του νυν Υπουργού ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει πραγματοποιήσει πληρωμή βασικής ενίσχυσης. Όπως αναφέρει ο κ. Καρασμάνης στην τοποθέτησή του, η χώρα μας είναι από τους ουραγούς στις πληρωμές καθώς μέχρι το τέλος του 2015 οι: Γερμανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Φινλανδία,Σλοβακία, Σουηδία, Δανία, Βέλγιο,Ολλανδία Αυστρία, Ισπανία, Βρετανία, Λιθουανία, Τσεχία και Ιταλία είχαν καταβάλει από 72 έως 95% της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες.

Το επίμαχο απόσπασμα της τοποθέτησης Καρασμάνη:

«Σεβόμενος το γεγονός ότι βρισκόταν εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων δεν απάντησα. Τώρα, όμως, που τα πνεύματα καταλάγιασαν, πρέπει να λάβει τις δέουσες απαντήσεις για πλήρη ενημέρωση των αγροτοκτηνοτρόφων μας τους οποίους προφανώς θεωρεί εύκολους αποδέκτες της παραπλανητικής τακτικής του.

Είπε ο κ. Αποστόλου : «Ήμασταν από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. που κάναμε πληρωμές βασικής ενίσχυσης. Υπάρχουν χώρες ακόμη και σήμερα που δεν ολοκληρώσανε τη διαδικασία και τις συγκεκριμένες πληρωμές».Ψεύδος! Είμαστε από τους ουραγούς στις πληρωμές: Μέχρι τις 31/12/2015 επί του συνόλου της ενιαίας ενίσχυσης που αναλογεί για το 2015 πλήρωσαν: 

  • Γερμανία το 95%
  • Ιρλανδία το 95%
  • Λουξεμβούργο το 95%
  • Γαλλία το 95%
  • Φινλανδία το 95%
  • Σλοβακία το 95%
  • Σουηδία το 93%
  • Δανία το 92%
  • Βέλγιο το 90%
  • Ολλανδία το 89%
  • Αυστρία το 88%
  • Ισπανία το 87%
  • Βρετανία το 84%
  • Λιθουανία το 81%
  • Τσεχία το 72%
  • Ιταλία το 70%.

Ο κ Αποστόλου μόλις και μετά βίας κατέβαλε το 54% της ενιαίας ενίσχυσης και ανενδοίαστα υπερηφανεύεται γι’ αυτό!»

Άλλα αποσπάσματα της τοποθέτηση Καρασμάνη:

Είπε ο κ. Αποστόλου : «Παραλάβαμε χάος λόγω των καταλογισμών και των κοινοτικών προστίμων. Για πρώτη φορά πέρυσι η χώρα μας δεν πλήρωσε πρόστιμα για τους βοσκοτόπους, γιατί κάναμε καλά τη δουλειά μας και τα βάλαμε όλα σε μια σειρά».

Ουδέν ψευδέστερον! Ούτε καλά τη δουλειά του έκανε, ούτε έβαλε τίποτα σε σειρά. Απλά εκμεταλλεύτηκε την τεράστια προσπάθεια που έγινε επί των ημερών μας για τη διευθέτηση του θέματος των βοσκοτόπων. Από περίπου 11 εκατ. επιλέξιμα στρέμματα βοσκοτόπων που  βρήκαμε, καταφέραμε και παραδώσαμε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015, σχεδόν 14,5 εκατ. επιλέξιμα βοσκοτόπια. Με αυτά πλήρωσε το Δεκέμβριο τις ενισχύσεις ο ΟΠΕΚΕΠΕ.  Ολοκληρώσαμε το σχέδιο δράσης  (axiom plan)  για τους βοσκοτόπους, που μας εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μπορεί να μας πει ο κ. Αποστόλου πόσο βελτίωσε τον αριθμό των επιλέξιμων βοσκοτόπων ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη του υπουργείου;  Δεν μπορεί διότι, απλούστατα, δεν τον βελτίωσε καθόλου!  Τι ¨έκανε¨ λοιπόν και ¨σε ποια σειρά έβαλε – τί¨ - μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 ο κ. Αποστόλου προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι μη δασικές ή δασοφυείς εκτάσεις και να αντιμετωπίσει τις εκτάσεις που δηλώθηκαν στο παρελθόν από τους κτηνοτρόφους ως βοσκοτόπια, αλλά δεν τις χρησιμοποίησαν και τώρα έχουν αποκτήσει δασική βλάστηση, έτσι ώστε να πληρωθούν καλύτερα και δικαιότερα οι κτηνοτρόφοι μας; Απολύτως τίποτε. Αδιαφόρησε παντελώς. Ούτε τον καινούργιο ορισμό των βοσκοτόπων δεν ήταν κατάφερε να εφαρμόσει, όταν εμείς, κατά τη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ πετύχαμε την αλλαγή του, ώστε σε αυτόν να συμπεριληφθούν και οι φρυγανώδεις και οι ξυλώδεις και οι ποώδεις εκτάσεις. Ούτε τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων δεν ολοκλήρωσε, το νομοθετικό πλαίσιο των οποίων το βρήκε έτοιμο και αυτό. Αντιθέτως, εξέδωσε τον Ιούνιο του 2015 μια ΚΥΑ, δημιουργώντας άδικα, αυθαίρετα και αναιτιολόγητα κτηνοτρόφους πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, διογκώνοντας έτσι τα προβλήματά τους.

Ας μας πληροφορήσει λοιπόν, επί ποίων εκτάσεων ήρθε και ήλεγξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ. Αποστόλου, τον Οκτώβριο του 2015 και έδωσε τα εύσημα περί μη επιβολής προστίμου, όταν εσείς δεν τα αυξήσατε ούτε κατά ένα στρέμμα; Απλή η απάντηση: Επί των επιλέξιμων εκτάσεων που παραδώσαμε τον Ιανουάριο του 2015. Η δική μας άοκνη εργασία και προσπάθεια εξάλειψε το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος. Τώρα ο κ. Αποστόλου θέλει να «κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα».

Είπε ο κ. Αποστόλου : «Δεσμεύομαι με απόφασή μου, να εφαρμόσω για τους νέους αγρότες την προαιρετική δυνατότητα των κοινοτικών διατάξεων για αύξηση της αξίας των ατομικών τους δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε περιφέρειας».
 
Ας μη… δεσμεύεται ο κ, Αποστόλου. Δεν είναι ανάγκη. Δεν χρειάζεται καμία απόφαση. Στον Εθνικό Φάκελο για την καινούργια ΚΑΠ που κατατέθηκε επί υπουργίας μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφασίσαμε να κάνουμε χρήση της δυνατότητας αύξησης κατά 25% των δικαιωμάτων για τους νέους αγρότες. Επιπλέον, ενεργοποιήσαμε την προαιρετική δυνατότητα των κοινοτικών διατάξεων για τους νέους αγρότες, ηλικίας μέχρι 40 ετών, για αύξηση της αξίας των ατομικών τους δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε περιφέρειας.

Μέχρι σήμερα ο κ. Αποστόλου ήταν εκείνος που ηρνείτο να εφαρμόσει αυτή τη διάταξη. Γιατί ; Γιατί προτίμησε να πληρώσει το 90% της βασικής ενίσχυσης και όχι το 70% όπως τον συμβουλεύανε από τον Αύγουστο του 2015 οι υπηρεσίες του υπουργείου, αφήνοντας έτσι απλήρωτους τους νέους αγρότες; Δικαιολογημένα λοιπόν διαμαρτύρονται οι νέοι αγρότες και ας μην παραπονιέται ο κ. Υπουργός ότι του φταίει ο Εθνικός Φάκελος και τώρα να… ¨δεσμεύεται¨ ότι θα εφαρμόσει κάτι που ήδη είναι θεσμοθετημένο!!  

Επιπλέον, φαίνεται ότι δεν παρακολουθούσε τις ανακοινώσεις που εξέδιδα ως Υπουργός, για τη στήριξη των νέων αγροτών στους οποίους δεν είχαν κατανεμηθεί δικαιώματα. Να του θυμίσω λοιπόν ότι, αφού και εμείς είχαμε αντιληφθεί το πρόβλημα σπεύσαμε άμεσα, τον Ιούλιο του 2014 – ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου και όχι με καθυστέρηση ενάμιση χρόνου - να στηρίξουμε τους νέους αγρότες, στο πλαίσιο του τότε ισχύοντος κοινοτικού πλαισίου, δίνοντας σε 12.852 νέους αγρότες, που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από το 2011 και δεν κατείχαν δικαιώματα ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης, 30.783,99 καινούργια δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα δικαιωμάτων του 2013, συνολικής αξίας 16.931.194,50 ευρώ (μοναδιαίας αξίας κάθε ατομικού δικαιώματος 550 ευρώ ετησίως).
Καταφέραμε για πρώτη φορά να εντάξουμε 3.224 επιλαχόντες στο προηγούμενο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Νέων Αγροτών. Και τους πληρώσαμε επίσης για πρώτη φορά μέσα σε 4 μήνες. Ενώ, επιπλέον, ξεμπλοκάραμε το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών του 2009 που καρκινοβατούσε, δίνοντας τους αλλά 56 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014.

Ταυτόχρονα να του υπενθυμίσω, για να μην ισχυριστεί στο μέλλον (όπως συνηθίζει) ότι ήταν δική του πρωτοβουλία, πως του παραδώσαμε το Νέο Πρόγραμμα της καινούργιας περιόδου με 250 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες,  466 εκατ. για Σχέδια Βελτίωσης και 254 εκατ. για την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και όχι μόνον».

Το διαβάσαμε: agrotypos.gr

 









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Αφιερωμένη στους παραδοσιακούς σπόρους είναι η 4η Εαρινή Γιορτή της Φύσης

    Στην ανάγκη για δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων με σκοπό τη διάσωση, διάδοση, ανταλλαγή και χρήση τους αφιερώνεται η...

  2. Τσικνοπέμπτη: πριν να ψήσετε, τι πρέπει να προσέξετε

    Τσικνοπέμπτη  και φυσικά αποτελεί την χαρά του Έλληνα καλοφαγά! Φέτος μάλιστα που ο καιρός μας κάνει την χάρη...

  3. Γαλλιά: για τα σουπερμάρκετ υποχρεωτικό να μην πετάνε ασφαλή τρόφιμα

    Στη μάχη για τη σπατάλη τροφίμων (γνωστή παγκοσμίως ως food waste) μπαίνει δυναμικά η Γαλλία και με νόμο...

  4. ΟΓΑ: έρχεται η δεύτερη δόση στα οικογενειακά επιδόματα

    Από μέρα σε μέρα αναμένεται να εκδοθεί η ανακοίνωση του ΟΓΑ για την καταβολή της δεύτερης δόσης των...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron