Αρχική » Σχεδιασμός κήπου » Σχεδιασμός κήπου εδώδιμων » Σχεδιασμός λαχανόκηπου

Συμβουλές για έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο

Συμβουλές για έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο

Η φύτευση λαχανικών στον κήπο είναι σίγουρα μια απαιτητική διαδικασία, διότι θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο πριν από τη φύτευση ή σπορά των φυτών, όσο και κατά τη εξέλιξη της καλλιέργειας. Παρόλα αυτά είναι μια από τις πιο όμορφες, δημιουργικές κι ευχάριστες ενασχολήσεις διότι εκτός από το αίσθημα της δημιουργίας μας προσφέρει τροφές εύγευστες και υγιείς, απαλλαγμένες από βλαβερές χημικές ουσίες.

Επιλογή των λαχανικών που θέλουμε
Από τον Μάρτη και μετά ξεκινάμε τη σπορά ή τη φύτευση των λαχανικών που θα δώσουν καρπούς από τα μέσα της άνοιξης και όλο το καλοκαίρι. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ειδών που μπορούμε να επιλέξουμε για το λαχανόκηπο μας. Τα συνηθέστερα λαχανικά είναι η τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά και το αγγούρι διότι είναι σχετικά εύκολα στην καλλιέργεια τους και ιδιαίτερα αγαπητά. Επιπλέον, συχνά συναντούμε κολοκύθια, ραδίκια, βλίτα και σπανάκι ή διάφορα ψυχανθή όπως φασολάκι και μπιζέλι. Ιδιαίτερα δημοφιλή επίσης σε λαχανόκηπους είναι κι ο άνηθος, μαϊντανός, σέλινο, δυόσμος, ρίγανη και βασιλικός καθώς, πεπόνια και καρπούζια.

Εργασίες πριν τη φύτευση των λαχανικών
Πριν από τη φύτευση των λαχανικών θα πρέπει να έχουμε οργώσει το χώμα καλά και βαθιά. Ακόμη, ταυτόχρονα με το ανακάτεμα του εδάφους καλό είναι να  ενσωματώσουμε κόμποστ ή χωνεμένη κοπριά, με σκοπό τον εμπλουτισμό του εδάφους με οργανική ουσία. Μετά θα ακολουθήσει η σπορά του σπόρου ή η μεταφύτευση των φυταρίων στο έδαφος.

Προσοχή! Όταν προσθέτουμε κοπριά λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της φύτευσης των λαχανικών σας, στο έδαφος, θα πρέπει να είναι καλά χωνεμένη. Η χρήση φρέσκιας (αχώνευτης) κοπριάς λίγο πριν τη φύτευση θα προκαλέσει εγκαύματα και καταστροφή των μικρών φυταρίων. Η αχώνευτη κοπριά θα πρέπει να ενσωματώνεται στο έδαφος κατά το φθινόπωρο και η σπορά να γίνεται την επόμενη άνοιξη.

Σπορά ή φύτευση σπορόφυτων στο λαχανόκηπο
Μπορούμε να σπείρουμε τους σπόρους από τα λαχανικά που επιλέξαμε απ’ ευθείας στο έδαφος ή σε μικρά ατομικά ή ομαδικά γλαστράκια ή σε μικρά πλαστικά σακουλάκια. Εάν ακολουθηθεί ο δεύτερος τρόπος, προτιμότερο είναι τα γλαστράκια να τοποθετηθούν σε προστατευμένα σημεία από τους ανέμους και τις βροχές. Μετά από κάποια περίοδο και αφού τα σπορόφυτα έχουν ήδη 2-3 φύλλα, θα πρέπει να μεταφυτευτούν στην οριστική τους θέση μέσα στο λαχανόκηπο. Βέβαια, υπάρχουν και τα έτοιμα σπορόφυτα για μεταφύτευση που τα βρίσκουμε στα φυτώρια και είναι εξίσου καλά και ποιοτικά.. Έτοιμα σπορόφυτα ίσως να μην βρείτε για όλα τα λαχανικά είδη που θέλετε, άλλα τουλάχιστον για τα περισσότερο διαδεδομένα (τομάτες, μελιτζάνες, βασιλικό κ.α.)

Αυτόματο πότισμα και αφαίρεση ζιζανίων
Μετά τη σπορά ή τη μεταφύτευση θα ακολουθήσουν τακτικά ποτίσματα, χωρίς υπερβολικές ποσότητες νερού διότι ίσως δημιουργηθούν συνθήκες για ανάπτυξη διάφορων ασθενειών. Τα νεαρά σπορόφυτα είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε διάφορες ασθένειες που προκαλούν συνήθως σήψεις των ριζών και του στελέχους και τελικά νέκρωση του φυταρίου. Η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος είναι απαραίτητη διότι με αυτό τον τρόπο το πότισμα γίνεται σε σταθερά χρονικά διαστήματα αλλά και δεν βρέχονται τα στελέχη και τα φύλλα των φυτών.

Πολύ γρήγορα μαζί με τα λαχανικά θα αρχίσουν να εμφανίζονται και διάφορα ζιζάνια. Έτσι, σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να τα αφαιρούμε σκαλίζοντας ελαφρά και προσεκτικά το χώμα γύρω από τα λαχανικά με ένα σκαλιστήρι ή ακόμα και με το χέρι.

Καλλιέργεια διαφορετικών ειδών στο λαχανόκηπο
Γνωρίζοντας ότι κάθε λαχανικό έχει τις δικές του απαιτήσεις καλό είναι να υπάρχουν κάποια κενά διαστήματα μεταξύ των λαχανικών διαφορετικών ειδών. Διατηρώντας αποστάσεις μεταξύ των φυταρίων του ίδιου είδους αλλά και διαφορετικών ειδών επιτυγχάνουμε καλύτερη διείσδυση της ηλιακής ακτινοβολίας, μείωση της υπερβολικής υγρασίας και προστασία των φυτών από διάφορες προσβολές.

Υποστήλωση των φυτών που χρειάζονται
Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι όσο μεγαλώνουν τα φυτά τότε ίσως μερικά από αυτά, κυρίως οι τομάτες, τα αγγούρια, τα φασολάκια θα χρειαστούν υποστήλωση. Υποστυλώνουμε όσα φυτά είναι πολύ λεπτά ή είναι φυτεμένα σε περιοχές με πολλούς ανέμους, ώστε να τα προστατέψουμε. Η υποστύλωση γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή για να μην σπάσουν οι τρυφεροί βλαστοί των φυτών.

Παρακολούθηση πληθυσμών εντόμων και έξαρση ασθενειών.
Υπάρχουν διάφοροι εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν τα φυτά σε ένα λαχανόκηπο. Όταν δούμε ότι κάποιο φυτό είναι ασθενικό και δεν αναπτύσσεται παρόμοια με τα γειτονικά του τότε καλό είναι να το αφαιρούμε για προληπτικούς λόγους. Εάν υπάρχουν πάνω στα φύλλα αφίδες ή άλλα έντομα χρησιμοποιούμε κάποιο βιολογικό σκεύασμα ή αφήνουμε τη φύση να δράσει από μόνη της καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί φυσικοί εχθροί των βλαβερών αυτών εντόμων. Άλλωστε βασικός σκοπός μας δεν είναι να εξαλείψουμε τα έντομα και τους άλλους οργανισμούς, που προακλούν ζημιές στο λαχανόκηπο μας, αλλά να μειώσουμε τους πληθυσμούς τους στο επίπεδο αυτό που δεν θα επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα των παραγώμενων καρπών και προϊόντων.

 

 

 

Το διαβάσαμε στο gardenguide.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ήλιος για όλους!

    Διαβάστε την ανακοίνωση: "Η αυτοπαραγωγή δωρεάν ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας... μακριά από το σημείο κατανάλωσης (virtual net-metering), μπορεί να...

  2. Πάντα ... καθαρό πρόσωπο

    Το δέρμα του προσώπου είναι σχεδόν αδύνατο να καθαριστεί πλήρως με τις κλασικές μεθόδους καθαρισμού και το απλό...

  3. Δράμα: Η γιορτή της «ΔραμΟΙΝΟγνωσίας»

     Από τους αμπελώνες μέχρι τα εστιατόρια και από τα καφέ - μπαρ μέχρι τους δρόμους της Δράμας, πάντα...

  4. Το καλάθι της ελληνίδας νοικοκυράς πήρε "φωτιά"

    Στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, βόμβα  βάζει η αύξηση στις τιμές βασικών προϊόντων την ώρα μάλιστα που οι μισθοί έχουν...

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron