Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Πολλαπλασιασμός των φυτών

Ρυχόσπερμα: πως γίνεται ο πολλάπλασιασμός του

Ρυχόσπερμα: πως γίνεται ο πολλάπλασιασμός του

Το ρυγχόσπερμο ή ρυγχόσπερμα είναι ένα αναρριχόμενο φυτό ταχείας ανάπτυξης που κατάγεται από την ανατολική Ασία. Ξεχωρίζει για το δερματώδες, γυαλιστερό, πράσινο φύλλωμά του και για τα μικρά αστεροειδή αρωματικά άνθη του που εμφανίζονται σε μπουκετάκια από Mάιο μέχρι και τον Iούνιο. Αποτελεί ιδανική επιλογή για φράχτες, για πέργκολες αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί και ως κρεμαστό ή και για εδαφοκάλυψη.

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος και προτιμά ηλιαζόμενες ή ημισκιερές θέσεις ακόμη και παραθαλλάσιες. Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού του, πραγματοποιείται με ημιξυλώδη μοσχεύματα. Τα ημιξυλώδη μοσχεύματα είνα ενόφθαλμα τμήματα βλαστού που κόβουμε μετά την ανοιξιάτικη βλάστηση, από τέλη Ιούνη έως μέσα Σεπτέμβρη. Υπό ειδικές συνθήκες, θερμοκρασίας και υγρασίας, τα μοσχεύματα αναπτύσσουν ριζικό σύστημα και εξελίσσονται σε ανεξάρτητα φυτά.

Ακουλουθήστε, λοιπόν, τα παρακάτω βήματα:
Επιλέξτε δυνατούς, υγιείς βλαστούς που δεν έχουν άνθος και κόψτε με καλά ακονισμένο κλαδευτήρι μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών και πλάτους 4-5 χιλιοστών.
Κόψτε την κάτω πλευρά του μοσχεύματος 3-4 χιλιοστά κάτω από το «μάτι» και αφαιρέστε τα φύλλα από τη βάση των μοσχευμάτων ως τα 2/3 του ύψους τους.
Εμβαπτίστε την βάση των μοσχευμάτων σε λίγο νερό και μετά σε σκόνη ορμόνη ριζοβολίας για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας.
Φυτέψτε τα μοσχεύματα σε βάθος 5 εκατοστών σε μικρές γλάστρες φυτώριου, με ελαφρύ εδαφικό μείγμα από τύρφη και περλίτη, και τοποθετήστε τα σε δροσερό και σκιερό περιβάλλον.
Ποτίζετε συχνά και ψεκάζετε τα φύλλα για να εξασφαλίσετε υψηλή σχετική υγρασία.
Σε 3 μήνες μεταφυτέψτε τα ριζοβολημένα φυτά σας στην οριστική γλάστρα ή την άνοιξη στον κήπο σας.

Διαβάστε περισσότερα για το ρυχόσπερμα εδώ

 


Το διαβάσαμε στο: tro-ma-ktiko.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Φέρνει πιο επίμονες αλλεργίες το Ελ Νίνιο

    Το φαινόμενο Ελ Νίνιο μπορεί να προκαλέσει παραγωγή περισσότερης γύρης και... συνδέεται με την πρώιμη και πιο έντονη...

  2. Οι χιμπατζίδες ξέρουν από ... μαγειρεμένο φαγητό!

    Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι εξελικτικές ρίζες του μαγειρέματος φθάνουν έως τους χιμπατζήδες.Οι Φίλιξ Γουόρνεκεν και Αλεξάντρα Ροζάτι...

  3. Σεισμός στην Αλάσκα δημιούργησε νέο είδος ψαριού

    Τα είδη συνήθως εξελίσσονται σε μεγάλες χρονικές κλίμακες, καμιά φορά όμως αυτό συμβαίνει σχεδόν αστραπιαία. Παράδειγμα είναι ένα...

  4. Προσοχή στην αγορά φίλτρων νερού

    Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί των εμπορευόμενων φίλτρα νερού ότι το πόσιμο νερό που φθάνει...

Φυτά

Φυσική μάσκα για πρησμένα μάτια

Φυσική μάσκα για πρησμένα μάτια

Σαββατόβραδο χθες και η νυχτερινή έξοδος επιβάλλεται... Όμως, το ξενύχτι αλλά και η κούραση που συσσωρεύεται από όλη την εβδομάδα κάνουν αισθητή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Αιθέρια έλαια: πως χρησιμοποιούνται

Αιθέρια έλαια: πως χρησιμοποιούνται

Τα αιθέρια έλαια είναι ό,τι πιο πολύτιμο και αγνό έχει να προσφέρει ένα φυτό. Κάθε αιθέριο έλαιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Μπορείτε να βρείτε ένα άδειο βαρέλι; Έχουμε μερικές ιδέες για το πως θα το αξιοποίησετε. Αυτό που χρειάζετε είναι φαντασία και μεράκι!        ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και η υγεία του γυναικείου κόλπου επιτάσσουν την καθημερινή κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού.Η διαιτολόγος Lindy Cohen από το Σίδνεϊ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Με φυσικά αγαθά που υπάρχουν στην κουζίνα μας σας προτείνουμε μυστικές συνταγές για μάσκες, lotion προσώπου και σώματος. Και επειδή είναι καλοκαίρι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν γνωρίζουν πώς να πλύνουν σωστά τα λαχανικά με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.Αρχικά θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron