Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Πόσο αλάτι πρέπει να βάζουμε στο φαγητό μας;

Πόσο αλάτι πρέπει να βάζουμε στο φαγητό μας;

Το μέτριο αλάτι στο φαγητό είναι πιο υγιεινό από το λίγο αλάτι! Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως δεν πρέπει να τρώει κανείς αλάτι, μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα κατέληξε στο «αιρετικό» συμπέρασμα ότι η διατροφή με λιγοστό αλάτι μπορεί να μην κάνει καλό στην υγεία, εκτός από όσους έχουν υπέρταση. Αντίθετα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο.

Αμέσως ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις για τη νέα μελέτη, καθώς και εναντίον του διεθνούς κύρους περιοδικού «The Lancet», που τη δημοσίευσε. Ο καθηγητής Φραντσέσκο Καπούκιο, επικεφαλής του Κέντρου Διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επέκρινε τόσο την μεθοδολογία της μελέτης (επειδή μέτρησε την ποσότητα του νατρίου μόνο στα πρωϊνά ούρα), όσο και το περιοδικό που τη δημοσίευσε. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα διαβάζαμε τόσο κακή επιστήμη δημοσιευμένη στο Lancet», δήλωσε.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή κλινικής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής ‘Αντριου Μέντε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Καναδά, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 133.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 55 ετών σε 49 χώρες, εκ των οποίων οι 63.550 με υπέρταση.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν την ποσότητα κατανάλωσης νατρίου (αλατιού) με την πιθανότητα καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου. Συμπέραναν ότι οι μόνοι τελικά που πρέπει να ανησυχούν για το αλάτι στο φαγητό τους, είναι αφενός όσοι ήδη έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και αφετέρου όσοι τρώνε πάρα πολλά αλμυρά.Η απρόσμενη διαπίστωσή τους είναι ότι, άσχετα αν κανείς έχει υπέρταση ή όχι, η χαμηλή κατανάλωση νατρίου (αλατιού) σχετίζεται με περισσότερα εμφράγματα, εγκεφαλικά και πρόωρους θανάτους, σε σχέση με την μέτρια κατανάλωση. Όσοι δεν έχουν υπέρταση και τρώνε λίγο αλάτι, έχουν 11% μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Ο Μέντε δήλωσε πως «παρόλο που τα δεδομένα δείχνουν τη σημασία της μείωσης της υψηλής κατανάλωσης αλατιού από όσους έχουν υπέρταση, δεν υποστηρίζουν ότι η μείωση αυτή πρέπει να πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα». Με άλλα λόγια, ακόμη και για τους υπερτασικούς αρκεί μια μείωση του αλατιού σε μέτρια επίπεδα (τέσσερα έως πέντε γραμμάρια τη μέρα), αλλά όχι κατ’ ανάγκη σε χαμηλά (κάτω από τρία γραμμάρια τη μέρα).

Συνοπτικά, η έρευνα δείχνει ότι αφενός υπάρχει ένα όριο κάτω από το οποίο η μείωση στην κατανάλωση του αλατιού γίνεται επισφαλής και δυνητικά επικίνδυνη, ενώ αφετέρου ότι ο κίνδυνος της υψηλής κατανάλωσης (πάνω από έξι γραμμάρια τη μέρα) περιορίζεται μόνο στους υπερτασικούς. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτός ο συνδυασμός -υπέρταση και μεγάλη κατανάλωση αλατιού- αφορά μόνο έναν στους δέκα ανθρώπους (10%) παγκοσμίως.Ο Μέντε υποστήριξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο καταναλώνουν τη σωστή ποσότητα αλατιού και δεν χρειάζεται να ανησυχούν υπερβολικά. Γι’ αυτό, ανέφερε ότι η καμπάνια για μείωση του αλατιού στη διατροφή πρέπει να είναι εστιασμένη μόνο στην ομάδα υψηλού κινδύνου (το 10%). Ενώ επεσήμανε ότι το σημερινό συνιστώμενο όριο για υγιεινή κατανάλωση αλατιού είναι πολύ χαμηλό.

Οι γιατροί συνήθως συστήνουν ότι η συνολική κατανάλωση νατρίου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2,3 γραμμάρια τη μέρα. Η μεγαλύτερη κατανάλωση αλατιού γίνεται μέσω του νατρίου που περιέχουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Σε συνοδευτικό σχόλιο της επίμαχης μελέτης, επίσης στο Lancet, ο Ιρλανδός καθηγητής μοριακής φαρμακολογίας Εόιν Ο΄Μπράιεν του University College του Δουβλίνου φαίνεται να προβλέπει την αντίδραση που θα ξεσηκωνόταν, καθώς αναφέρει ότι «όταν αμφισβητείται το προφανές δόγμα, δεν θα έπρεπε να μιλάμε για διαμάχη, αλλά μάλλον να αποδεχθούμε την επιστημονική αβεβαιότητα».

 

 

 

Το διαβάσαμε στο: tro-ma-ktiko.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Υπογραφές για τη διάσωση της Μαρινόπουλος

    Υπεγράφη σήμερα -Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016- με τις τράπεζες η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της Μαρινόπουλος...

  2. Οι νέες δράσεις του ΕΣΠΑ

    Σε επτά ανέρχονται οι νέες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, που θα ανακοινωθούν, μέχρι το τέλος...

  3. Οι επιστημονικοί φορείς ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες

    Την απόσυρση του σχεδίου νόμου «Επίσπευση διαδικασιών κατάρτισης, θεώρησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και λοιπές διατάξεις» του...

  4. Aπό το Μελισσοκομικό Συν/σμό Χίου νέα μονάδα τυποποίησης μελιού

    Σε εκσυγχρονισμό – μετεγκατάσταση της μονάδας τυποποίησης μελιού θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο Αγροτικός – Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός...

Σπόροι - σπορόφυτα

Πώς θα συλλέξουμε σπόρους από ώριμη ντομάτα

Πώς θα συλλέξουμε σπόρους από ώριμη ντομάτα

Είναι εύκολο να συλλέγουμε τους δικούς μας σπόρος ντομάτας.  Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε χρήματα, αλλά ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι οι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Σωστή διατροφική συμπεριφορά στις διακοπές

Σωστή διατροφική συμπεριφορά στις διακοπές

Η μάχη σας με τα κιλά ξεκίνησε στην αρχή της άνοιξης και τώρα χαίρεστε το καλοκαίρι στην παραλία! Οι περισσότερες δεχτήκατε κολακευτικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

Παρά το ότι έχει τόσα οφέλη, οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις βγαίνουν από τη θάλασσα σπεύδουν να ξεπλυθούν με γλυκό νερό θεωρώντας πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μάσκα μαλλιών για ενυδάτωση

Μάσκα μαλλιών για ενυδάτωση

Μάσκα μαλλιών ενυδατική για ξερά και ταλαιπωρημέναΥλικά1/4 ώριμη μπανάνα2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο2 ουταλιές της σούπας γάλα καρύδας (το βρίσκεται στο σούπερ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Λαδόξιδο κατά της κυτταρίτιδας

Λαδόξιδο κατά της κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα θέλει... λαδόξιδο! Το ξύδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C και D, ενώ περιέχει φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για κάθε πάθηση

Βότανα για κάθε πάθηση

Οι πληροφορίες που δίδονται  για τα βότανα έχουν αντληθεί από βιβλία και συγγράμματα βοτανολογίας, η δε αναφορά στις ιδιότητές τους είναι καθαρά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ginseng, η ρίζα της ζωής!

Ginseng, η ρίζα της ζωής!

Το όνομα «Ginseng» έχει κινεζική προέλευση και ετυμολογικά σημαίνει «ανθρώπινη ρίζα», εξαιτίας του χαρακτηριστικού διχαλωτού σχήματος που έχει η ρίζα του, η...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron