Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Ποιές τροφές πρέπει να αποφεύγουμε και γιατί

Ποιές τροφές πρέπει να αποφεύγουμε και γιατί

Υπάρχουν τροφές που καλύτερα να τις αποφεύγουμε. Ας δούμε ποιές είναι και γιατί

Κουλουράκια,κουλούρια,κέικ,μπισκότα,κρουασάν,κριτσίνια,cookies κλπ.
Πραγματικές διατροφικές βόμβες που περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά,ζάχαρη, άσπρο αλεύρι αλλά και αρκετά συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης. Πολλές και 100% κενές θερμίδες,σάκχαρο εκτός ελέγχου,κακό ενεργειακό προφίλ,μικρή ικανότητα κορεσμού.
Από τις κυριότερες αιτίες για το διατροφικό χάλι του δυτικού κόσμου γιατί ο όλεθρος που προκαλούν δεν τους φαίνεται σε πρώτη θεώρηση. Αν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτά περιοριστείτε τουλάχιστον στις σπιτικές βερσιόν

Όλα τα αναψυκτικά ανθρακούχα και μή , είτε είναι με ζάχαρη είτε με συνθετικά γλυκαντικά (“διαίτης”).
Περιέχουν τόνους από ζάχαρη (ακόμη χειρότερα είναι τα τεχνητά γλυκαντικά),πολλά τεχνητά χρώματα και συνήθως καφεΐνη. Τα ανθρακούχα επί πλέον αποτελούν ευθεία απειλή για την οστική πυκνότητα και ιδίως αυτά που περιέχουν επιπρόσθετα φωσφορικό οξύ. Τα περισσότερα αναψυκτικά περιέχουν πολλές και κενές θερμίδες και όπως είναι αναμενόμενο πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Έχουν στενές φιλίες με το διαβήτη.
Μάθετε στα παιδιά σας να τα αποφεύγουν και στρέψτε τα σε φυσικούς χυμούς.

Όλα τα κρεατοσκευάσματα/επεξεργασμένα κρέατα που περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα (προστατευτικά έναντι του κινδύνου αλλαντίασης και αυτά που τους προσδίδουν το ζωντανό κόκκινο χρώμα) που μετατρέπονται στο στομάχι μας στις καθόλου αθώες νιτροζαμίνες.
Περιλαμβάνουν λουκάνικα και hot dogs, σαλάμια και λοιπά παρόμοια αλλαντικά, bacon,κρέατα σε κονσέρβες (corned beef) και άλλα πολυεπεξεργασμένα κρέατα. Προφανώς είναι αδύνατον ακόμη και να φαντασθούμε τι καταναλώνουμε.
Όλες οι μελέτες καταδεικνύουν ότι όσοι τρώμε αρκετές ανάλογες τροφές αυξάνουμε σημαντικά τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο ( κυρίως του εντέρου,του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης).
Περισσότερες νιτροζαμίνες παράγονται όταν τα κρέατα επεξεργάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιπρόσθετα στις υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζονται πολλά είδη ετεροκυκλικών αμινών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μεγάλες συγκεντρώσεις στα καμμένα/μαυρισμένα μέρη του κρέατος.
Αν το κρεατοσκεύασμα καπνισθεί θα σχηματισθούν επι πλέον και καρκινογόνοι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Τι θα λέγατε για ένα καπνιστό λουκάνικο;

Τα ντόνατς
Το μόνο καλό που έχουν τα ντόνατς είναι η τρύπα στη μέση! Τηγανισμένα σε παλιολάδια, αποτελούνται από ζάχαρη,επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι και υδρογονωμένα έλαια (διάβαζε τρανς λιπαρά). Καμία θρεπτική αξία,100% νεκρές και άφθονες θερμίδες, και ούτε καν ικανότητα κορεσμού.

Tρανς λιπαρά ή υδρογονωμένα έλαια
Διαβάσατε υποθέτω τα αποτελέσματα της πολύ πρόσφατης έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατατάσσει τις Ελληνίδες και τα ελληνόπουλα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς παχυσαρκίας (οι άρρενες τα πάμε καλύτερα: είμαστε δεύτεροι!)  Ένας από τους λόγους για την πρωτιά αυτή είναι σίγουρα τα τρανς λιπαρά.

Τί είναι όμως τα τρανς λιπαρά;
Πρόκειται για φυτικά έλαια που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία και έχουν υδρογονωθεί. Έτσι μετατρέπονται απο υγρά σε στερεά με μεγάλη ανθεκτικότητα στο χρόνο και χρησιμοποιούνται μαζικά στη βιομηχανία επεξεργασμένων τροφών και στα φαστφουντάδικα. Όταν τα τρώτε είναι σαν να ρίχνετε στο σώμα σας μηχανόλαδο.

Τι κακό όμως κάνουν τα τρανς λιπαρά;

Έχουμε και λέμε:

    αυξάνουν την κακή χοληστερόλη LDL (διάβαζε αθηρωμάτωση)μειώνουν την καλή χοληστερόλη HDL (αδυναμία απομάκρυνσης της περίσσιας κακής χοληστερόλης μέσω του ήπατος)

Τα τανς λιπαρά είναι φωτιά για το κυκλοφορικό αλλά υπάρχουν και βάσιμες ενδείξεις ότι:

    συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας
    αυξάνουν τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2
    σχετίζονται με τους καρκίνους του προστάτη και του στήθους
    προκαλούν δυσλειτουργία στο συκώτι γιατί είναι δύσκολο να μεταβολισθούν λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους.

Διάφορα βιομηχανοποιημένα αρτύματα/καρυκεύματα

Μαγιονέζα : δεν έχει καμία σχέση με τις σπιτικές βερσιόν (ελαιόλαδο και κρόκοι αυγών). Περιέχει υποκατάστατα αυγών,πολύ και όχι καλό λίπος – συνήθως σογιέλαιο από γενετικά μεταλλαγμένη σόγια-και εξαιρετικά πολλές θερμίδες.

Κέτσαπ: όχι και η καλύτερη πηγή για το λυκοπένιό σας. Περιέχει μεγάλες ποσότητες από ζάχαρη ή ισογλυκόζη (HFCS) κι αλάτι. ακόμη χειρότερες είναι οι πιο επεξεργασμένες σάλτσες όπως πχ η σως ταρτάρ. Αν η σάλτσα σόγιας σας φέρνει συνειρμούς υγείας να ξέρετε ότι απατάσθε. Το μεγαλύτερο κακό με τα καρυκεύματα αυτού του τύπου είναι ότι μας εθίζουν σε ζάχαρη,αλάτι και λίπη και κυρίως ότι αλλοιώνουν τη γεύση μας.
Αν συνηθίσεις πχ να τρως μπρόκολο με σάλτσα τυριών είναι σχεδόν αδύνατον να φας μετά σκέτο μπρόκολο και αυτό είναι μια μέγιστη διατροφική ήττα.
Η συμβουλή μου είναι : μακριά από από τέτοιες τεχνητές,πολυεπεξεργασμένες γεύσεις. Μάθετε να απολαμβάνετε τις γεύσεις της φύσης.

Έτοιμες σούπες
Έχουν τρομερά ποσά από αλάτι. Μια κονσέρβα δίνει ένα γραμμάριο νατρίου Επίσης πολλά τεχνητά συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης όπως το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο γλουταμινικό μονονάτριο.
Ο τύπος των πρώτων υλών που χρησιμοποιείται είναι αφυδατωμένος και σχεδόν πάντα υπάρχουν τρανς λιπαρά. Η γεύση τους είναι απόλυτα συνθετική.

Να τις αποφεύγετε! Όλο και κάποιος θα βρεθεί να σας κάνει μια σπιτική σουπίτσα.
Εκτός λίστας αφήνω προσωρινά τα δημητριακά πρωινού αλλά οδεύουν προς τα εκεί με γρήγορους ρυθμούς. Σχεδόν όλα τα μεγάλα εμπορικά ονόματα μπορούν να καταταχθούν στην κατηγορία των junk foods.

 

 

 

Το διαβάσαμε στο tilestwra.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πυρηνική ενέργεια: «λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής»

    Την ώρα που η διεθνής κοινότητα διαπραγματεύεται στο Παρίσι μια νέα συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής, ο ρόλος...

  2. Συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 7 Απριλίου

    Τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, ανακοίνωσε η Ένωση Συντακτών. Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους δημοσιογράφους...

  3. Μελάτα αυγά: τι πρέπει να γνωρίζουμε για λόγους υγείας

    Όλοι γνωρίζουν ότι τα αυγά περιέχουν σαλμονέλα, ένα επικίνδυνο βακτήριο που εξουδετερώνεται μόνο όταν τα μαγειρεύουμε καλά. Αλλά...

  4. Στη Θεσσαλονίκη: τεχνητές φωλιές για τα πουλιά της πανεπιστημιούπολης

    "Αυγάτισαν" οι τεχνητές φωλιές που κατασκευάσθηκαν και... τοποθετήθηκαν στην πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Γραφείου Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου...

Φυτά

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και η υγεία του γυναικείου κόλπου επιτάσσουν την καθημερινή κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού.Η διαιτολόγος Lindy Cohen από το Σίδνεϊ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ποιές τροφές απελευθερώνουν τις ορμόνες της ευτυχίας

Ποιές τροφές απελευθερώνουν τις ορμόνες της ευτυχίας

Κάποιες φορές υποφέρουμε από μελαγχολία ή απλά βιώνουμε μια πτώση του ηθικού και οτιδήποτε μπορεί να δώσει ώθηση στη διάθεσή μας, είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα που μας χαρίζουν ομορφιά

Βότανα που μας χαρίζουν ομορφιά

Τα βότανα για ομορφιά μπορούν να κάνουν το δέρμα λείο και απαλό χωρίς ψεγάδια. Αποκτήστε τέλεια επιδερμίδα προσώπου και γίνετε πιο όμορφες...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν γνωρίζουν πώς να πλύνουν σωστά τα λαχανικά με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.Αρχικά θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καταπολεμήστε τις ρυτίδες με φυσικό τρόπο

Καταπολεμήστε τις ρυτίδες με φυσικό τρόπο

Το κριθάρι βελτιώνει την οξυγόνωση του κυτταρικού ιστού και είναι υψηλό σε περιεκτικότητα βιταμίνης C.  Βοηθά στην καταπολέμηση των ρυτίδων και μπορεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Το «φαρμακείο» της φύσης στο πιάτο μας

Το «φαρμακείο» της φύσης στο πιάτο μας

Ζούμε στην Ελλάδα όπου όλο το χρόνο μπορούμε να βρούμε μεγάλη ποικιλία από φρούτα.Προβλήματα όρασης, πέψης και στα οστά; Δεν χρειάζεται να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κηραλοιφή για όλες τις χρήσεις!

Κηραλοιφή για όλες τις χρήσεις!

Ας δούμε μία εύκολη συνταγή για να φτιάξετε σπιτική κηραλοιφή που θεραπεύει: τσιμπήματα μέλισσαςτσιμπήματα εντόμωνεγκαύματαηλιακά εγκαύματαΚοψίματα και γρατζουνιέςΕξανθήματα από πυρετόΣκασμένα χείληΦαγούρα στο δέρμαλειχήνεςέκζεμαΣΥΣΤΑΤΙΚΑ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Συμβουλές για να έχουμε φρέσκα τυριά στο ψυγείο

Συμβουλές για να έχουμε φρέσκα τυριά στο ψυγείο

Κρατήστε τα τυριά φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.Ποτέ μην τυλίγεται τα τυριά με πλαστική μεμβράνηΟ χειρότερος τρόπος για...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron