Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Τροφικές δηλητηριάσεις: τί πρέπει να γνωρίζετε για να τις αποφύγετε

Τροφικές δηλητηριάσεις: τί πρέπει να γνωρίζετε για να τις αποφύγετε

Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πολύ συνηθισμένες το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την αλλοίωση των... τροφίμων, αλλά και τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων, που ευθύνονται για τα περισσότερα κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά και διατήρηση των τροφίμων για να αποφύγουμε δυσάρεστες περιπέτειες.

Για να προστατευθείτε από τις τροφικές δηλητηριάσεις, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:
Δεν αφήνουμε το ωμό κρέας να ακουμπά ή να στάζει σε άλλα τρόφιμα.
Χρησιμοποιούμε διαφορετικά εργαλεία (μαχαίρια, επιφάνειες κοπής ) για τα ωμά κρέατα και τα ψημένα τρόφιμα.
Δεν τοποθετούμε το ψημένο φαγητό στο ίδιο πιάτο το οποίο είχαμε χρησιμοποιήσει για το ωμό κρέας, χωρίς να το πλύνουμε πρώτα πολύ καλά.
Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας μετά το χειρισμό ωμών κρεάτων.
Μετά το ψήσιμο, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διαφορετικά το φυλάμε στο ψυγείο, αφού κρυώσει, εντός δυο ωρών από το ψήσιμο του. Μετά από τέσσερις ώρες, από το τέλος του ψησίματος και εφόσον παρέμεινε εκτός ψυγείου, αρχίζει η αλλοίωσή του και δεν πρέπει να καταναλώνεται. Αναθέρμανση (ξαναζέσταμα) του ίδιου φαγητού δεν επιτρέπεται για δεύτερη φορά.
Κρατάμε το φαγητό εκτός ψυγείου, για όσο λιγότερο χρόνο γίνεται.
Ελέγχουμε το χρώμα, την οσμή, τη γεύση των τροφίμων, καθώς και την ημερομηνία λήξεως όπως και τις συνθήκες διατήρησής τους.
Δεν αγοράζουμε και δεν αφήνουμε τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή στα έντομα.
Τοποθετούμε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, που απαιτούν συντήρηση, υπό ψύξη στο ψυγείο όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά την αγορά τους.
Τρώμε μόνο καλομαγειρεμένο φαγητό και καλοπλυμένα φρούτα και λαχανικά.
Δεν τρώμε μισομαγειρεμένο κρέας ή ωμά αυγά. Τα όστρακα πρέπει να είναι πάντα ζωντανά πριν το μαγείρεμά τους. Είναι επικίνδυνο να καταναλώνονται ωμά, ιδίως από τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένους, ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή με καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος). Συστήνεται η θέρμανσή τους για 30΄στους 140οC, για ασφαλή κατανάλωση.

 



Το διαβάσαμε στο: tro-ma-ktiko.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Οι κορυφαίες χώρες στα βιολογικά προϊόντα

    Τα 9,6 εκατ. εκτάρια (5,4% του συνολικού εκμεταλλεύσιμου γεωργικού εδάφους) έφτασε το 2011 η συνολική έκταση που καλλιεργείται...

  2. Απειλούνται με αφανισμό οι αγριομέλισσες

    Η κλιματική αλλαγή απειλεί με αφανισμό τις αγριομέλισσες, ο πληθυσμός των οποίων μειώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια όπως...

  3. Πολλά θαλασσινά πτηνά έχουν πλαστικό στον οργανισμό τους

    Μέχρι το 2050 σχεδόν η ολότητα των θαλάσσιων πτηνών θα έχει πλαστικό στο στομάχι της. Αυτό είναι το...

  4. Γνωρίζετε τί πρέπει να τρώτε;

    Αν αναρωτηθήκατε ποτέ αν χρειάζεται να κάνετε αλλαγές στην διατροφή σας, ώστε να προφυλάξετε την υγεία σας, τα...

Αυτό το γνωρίζατε;

Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

Η συνήθεια αυτή, προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια, ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό, Joel Poinsett έφερε...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Μπορείτε να βρείτε ένα άδειο βαρέλι; Έχουμε μερικές ιδέες για το πως θα το αξιοποίησετε. Αυτό που χρειάζετε είναι φαντασία και μεράκι!        ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Για να «πετύχει» η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, δεν χρειάζονται ακριβά διακοσμητικά, ολοκαίνουρια στολίδια και σπατάλη των τελευταίων μας ευρώ. Καλά θα ήταν κι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, οι πιο όμορφες γιορτές του χρόνου πλησιάζουν. Μαζί τους όμως πλησιάζουν κι ένα σωρό «διατροφικοί πειρασμοί». Αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και η υγεία του γυναικείου κόλπου επιτάσσουν την καθημερινή κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού.Η διαιτολόγος Lindy Cohen από το Σίδνεϊ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν γνωρίζουν πώς να πλύνουν σωστά τα λαχανικά με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.Αρχικά θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Αντικαταστήστε με «πράσινα καθαριστικά» τα σκληρά και επιβλαβή χημικά! Τη λύση σε όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα στο νοικοκυριό τους...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron