Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Η σωστή αποστείρωση των βάζων

Η σωστή αποστείρωση των βάζων

Εποχή που φτιάχνουμε διάφορα γλυκά και μαρμελάδες. Για να διατηρήσετε μαρμελάδες, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού για πολύ καιρό, θα χρειαστεί να τα διατηρήσετε σε βάζα αφού τα αποστειρώσετε πρώτα. Υπάρχουν 2 βασικοί τρόποι:

Αποστείρωση βάζων στο φούρνο:

    Παίρνετε γυάλινα βάζα τα οποία θα πρέπει να κλείνουν αεροστεγώς, μεγέθους επιλογής σας, τα πλένετε καλά (τα βάζα και τα καπάκια τους) με απορρυπαντικό πιάτων και τα ξεπλένετε με ζεστό νερό. Τα σκουπίζετε καλά με καθαρή πετσέτα φροντίζοντας να μη μείνει νερό. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 100°C στον αέρα ή τις αντιστάσεις.
    Στρώνετε σε ένα ταψί μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας. Τοποθετείτε επάνω τα βάζα ανάποδα, και τα καπάκια τους δίπλα, βάζετε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο και τα αφήνετε για 15 λ.
    Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε για 2-3 λ στην άκρη και μετά, όσο είναι ακόμα ζεστά, τα πιάνετε (φορώντας γάντια) και τα γεμίζετε μέχρι επάνω με το γλυκό σας το οποίο θα πρέπει να είναι και αυτό ζεστό. Φροντίζετε να τα γεμίσετε μέχρι το χείλος των βάζων, ώστε να εγκλωβιστεί όσο το δυνατόν λιγότερος αέρας στα βάζα.
    Τα κλείνετε ερμητικά με τα καπάκια τους και τοποθετείτε το βάζο ανάποδα μέχρι να κρυώσει πολύ καλά το γλυκό σας. Έτσι θα γίνει “κονσερβοποίηση” του γλυκού και μπορείτε να το διατηρήσετε στο ντουλάπι σας για αρκετούς μήνες. Αν ανοίξετε ένα βάζο μετά θα πρέπει να το διατηρήσετε στο ψυγείο.
    Σημείωση: Αν τα καπάκια των βάζων σας είναι αρκετά λεπτά, αντί να τα βάλετε στο φούρνο, όπου υπάρχει περίπτωση να “πετσικάρουν”,  προτιμήστε (προαιρετικά) να τα ρίξετε για 3-4 λ σε κοχλαστό νερό και μετά να τα στεγνώσετε καλά.

Αποστείρωση βάζων στη κατσαρόλα:

    Ακολουθείτε τη διαδικασία του πολύ καλού πλυσίματος που κάνετε και στη περίπτωση αποστείρωσης στο φούρνο. Αφού τα πλύνετε το τοποθετείτε μαζί με τα καπάκια τους, σε μια κατσαρόλα με νερό το οποίο να τα σκεπάζει και τα βράζετε για 15 λ από την ώρα που θα κοχλάσει το νερό.
    Τα αφαιρείτε με τσιμπίδα από τη κατσαρόλα και τα απλώνετε πάνω σε καθαρή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας. Τα αφήνετε για 2-3 λ και μετά, όσο είναι ακόμα ζεστά, φοράτε γάντια και τα στεγνώνετε καλά με καθαρή πετσέτα. Ρίχνετε μέσα ζεστό το γλυκό σας και συνεχίζετε τη διαδικασία όπως και στην αποστείρωση στο φούρνο.

 

Το διαβάσαμε στο sintayes.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τί πρέπει να κάνουμε για να μην έχουμε πρόβλημα στα νεφρά

    Τα νεφρά είναι από τα πιο ζωτικά όργανα του σώματος, καθώς μέσω της λειτουργίας τους αποβάλλουν τις τοξίνες...

  2. Πως θα βρούμε τον τύπο της επιδερμίδα μας

    Κάθε τύπος επιδερμίδας έχει διαφορετικές ανάγκες και χρειάζεται ειδική φροντίδα και προϊόντα περιποίησης. Προσδιορίστε τον τύπο επιδερμίδας σας...

  3. Απειλεί τα νερά του Αιγαίου το τροπικό λαγόψαρο

    Ένα τροπικό ψάρι, το λαγόψαρο, το οποίο έχει «τρυπώσει» στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί όλο και μεγαλύτερη απειλή για...

  4. Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

    Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν γνωρίζουν πώς να πλύνουν σωστά τα λαχανικά με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο την...

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Το ρόδι ή αλλιώς "Punica granatum» όπως είναι η βοτανολογική του ονομασία είναι καρπός φυλλοβόλου θάμνου ή δένδρου που μπορεί να φθάσει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα του φθινοπώρου

Φρούτα του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο είναι εδώ και μας φαίρνει πολλές επιλογές για υγιεινή διατροφή. Οι παρακάτω υπερτροφές, αποτελούν τα «δώρα» του φθινοπώρου και τις καλύτερες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron