Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Η σωστή αποστείρωση των βάζων

Η σωστή αποστείρωση των βάζων

Εποχή που φτιάχνουμε διάφορα γλυκά και μαρμελάδες. Για να διατηρήσετε μαρμελάδες, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού για πολύ καιρό, θα χρειαστεί να τα διατηρήσετε σε βάζα αφού τα αποστειρώσετε πρώτα. Υπάρχουν 2 βασικοί τρόποι:

Αποστείρωση βάζων στο φούρνο:

    Παίρνετε γυάλινα βάζα τα οποία θα πρέπει να κλείνουν αεροστεγώς, μεγέθους επιλογής σας, τα πλένετε καλά (τα βάζα και τα καπάκια τους) με απορρυπαντικό πιάτων και τα ξεπλένετε με ζεστό νερό. Τα σκουπίζετε καλά με καθαρή πετσέτα φροντίζοντας να μη μείνει νερό. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 100°C στον αέρα ή τις αντιστάσεις.
    Στρώνετε σε ένα ταψί μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας. Τοποθετείτε επάνω τα βάζα ανάποδα, και τα καπάκια τους δίπλα, βάζετε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο και τα αφήνετε για 15 λ.
    Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε για 2-3 λ στην άκρη και μετά, όσο είναι ακόμα ζεστά, τα πιάνετε (φορώντας γάντια) και τα γεμίζετε μέχρι επάνω με το γλυκό σας το οποίο θα πρέπει να είναι και αυτό ζεστό. Φροντίζετε να τα γεμίσετε μέχρι το χείλος των βάζων, ώστε να εγκλωβιστεί όσο το δυνατόν λιγότερος αέρας στα βάζα.
    Τα κλείνετε ερμητικά με τα καπάκια τους και τοποθετείτε το βάζο ανάποδα μέχρι να κρυώσει πολύ καλά το γλυκό σας. Έτσι θα γίνει “κονσερβοποίηση” του γλυκού και μπορείτε να το διατηρήσετε στο ντουλάπι σας για αρκετούς μήνες. Αν ανοίξετε ένα βάζο μετά θα πρέπει να το διατηρήσετε στο ψυγείο.
    Σημείωση: Αν τα καπάκια των βάζων σας είναι αρκετά λεπτά, αντί να τα βάλετε στο φούρνο, όπου υπάρχει περίπτωση να “πετσικάρουν”,  προτιμήστε (προαιρετικά) να τα ρίξετε για 3-4 λ σε κοχλαστό νερό και μετά να τα στεγνώσετε καλά.

Αποστείρωση βάζων στη κατσαρόλα:

    Ακολουθείτε τη διαδικασία του πολύ καλού πλυσίματος που κάνετε και στη περίπτωση αποστείρωσης στο φούρνο. Αφού τα πλύνετε το τοποθετείτε μαζί με τα καπάκια τους, σε μια κατσαρόλα με νερό το οποίο να τα σκεπάζει και τα βράζετε για 15 λ από την ώρα που θα κοχλάσει το νερό.
    Τα αφαιρείτε με τσιμπίδα από τη κατσαρόλα και τα απλώνετε πάνω σε καθαρή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας. Τα αφήνετε για 2-3 λ και μετά, όσο είναι ακόμα ζεστά, φοράτε γάντια και τα στεγνώνετε καλά με καθαρή πετσέτα. Ρίχνετε μέσα ζεστό το γλυκό σας και συνεχίζετε τη διαδικασία όπως και στην αποστείρωση στο φούρνο.

 

Το διαβάσαμε στο sintayes.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Το εμπόριο της ελληνικής γούνας, έπεσε σε «συμπληγάδες»

    Ανάμεσα σε δύο «συμπληγάδες», του πολέμου στην Ουκρανία και της διολίσθησης του ρουβλιού στη Ρωσία, που έχει ως...

  2. Οι κορυφαίες χώρες στα βιολογικά προϊόντα

    Τα 9,6 εκατ. εκτάρια (5,4% του συνολικού εκμεταλλεύσιμου γεωργικού εδάφους) έφτασε το 2011 η συνολική έκταση που καλλιεργείται...

  3. Στον Υμηττό αναζητούν ζωή στα καμένα

     Μια παρέα συνειδητοποιημένων φιλόζωων που διαμένουν κυρίως στην Αττική πραγματοποίησε στις 2 Αυγούστου μια δεύτερη εξόρμηση στο καμένο...

  4. Χριστουγεννιάτικα γλυκά: πόσες θερμίδες έχουν

    Μπορεί ο καιρός να μην θυμίζει ακόμα σε τίποτα χειμώνα, πόσο μάλλον Χριστούγεννα, αλλά οι δρόμοι και τα...

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron