Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε λάδι

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε λάδι

Συμβουλές και οδηγίες για να διαλέξουμε το καλύτερο και να το συντηρήσουμε αναλλοίωτο όλο το χρόνο.  

Για να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα του ελαιολάδου που καταναλώνουμε, επιλέγουμε επώνυμα συσκευασμένα προϊόντα και διαβάζουμε προσεχτικά τις ετικέτες των φιαλών στο ράφι. Ολες οι πληροφορίες βρίσκονται εκεί:

1. Η κατηγορία: «Εξαιρετικό παρθένο», «Παρθένο», «Ελαιόλαδο». H κατηγορία αυτή έχει σχέση με την οξύτητα του λαδιού: όσο χαμηλότερη, τόσο καλύτερο. Το εξαιρετικό παρθένο έχει οξύτητα χαμηλότερη από 0,8% και είναι η επιλογή μας για όλες τις χρήσεις, καθότι υψηλής διατροφικής αξίας.

2. Η παραγωγή: Βιολογική, συμβατική ή ολοκληρωμένης διαχείρισης. Η τιμή του βιολογικού είναι υψηλότερη, αλλά δεν καταπίνουμε μαζί με το λάδι και φυτοφάρμακα.

3. Η ποικιλία: Η ποικιλία του ελαιολάδου δεν παίζει ρόλο στην ποιότητά του.

4. Ο τρόπος έκθλιψης: Σημαντική για τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών του είναι η έκθλιψη. Σε όσο πιο χαμηλή θερμοκρασία γίνεται, τόσο πιο ωφέλιμο το λάδι. Προτιμάμε, λοιπόν, το «ψυχρής έκθλιψης».

5. Η ημερομηνία τυποποίησης: Στη συσκευασία αναγράφεται η ημερομηνία εμφιάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες μπορούν να εμφιαλώσουν σήμερα περσινό λάδι. Οπως αναφέρει η κ. Εφη Χριστοπούλου, χημικός, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αναγραφεί η ημερομηνία παραγωγής του λαδιού στη φιάλη, ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές.

6. Αγουρέλαιο: Είναι το φρέσκο λάδι που παράγεται από άγουρες ελιές πρώιμης συγκομιδής. Εχει έντονο άρωμα, είναι δυνατό, πικρό, πιπεράτο. Τρώγεται ωμό.

Ποια είναι η κατάλληλη συσκευασία;
Το λάδι είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στη θερμοκρασία και στο φως, γι’ αυτό προτιμάμε τις σκουρόχρωμες φιάλες ή τα δοχεία από λευκοσίδηρο, τα οποία έχουν εσωτερική επίστρωση από ειδικό φιλμ.

Τι άλλο να προσέξουμε πριν από την αγορά;

• Ο κ. Βασίλης Φραντζολάς, δοκιμαστής και σύμβουλος ελαιολάδου, τονίζει πως πρέπει να δοκιμάζουμε το λάδι: Βάζουμε λίγο σε ένα κουταλάκι και το αφήνουμε για λίγο στο στόμα πριν καταπιούμε. Θα πρέπει να έχει ζωντανό, φρέσκο άρωμα. Ελέγχουμε αν είναι ταγκό.

• Το χρώμα δεν είναι κριτήριο ποιότητας. Μπορεί, με καλή αποθήκευση, ένα παλιό ελαιόλαδο να έχει πράσινο χρώμα και αντίστοιχα ένα ολόφρεσκο να είναι κατακίτρινο (λόγω ποικιλίας). Τα αλλοιωμένα από το φως ελαιόλαδα έχουν ένα άτονο κίτρινο χρώμα.

• Αγοράζουμε την ποσότητα που υπολογίζουμε πως θα χρειαστούμε και δεν κάνουμε υπερβολές. Ο χρόνος αλλοιώνει την ποιότητα. Πώς το συντηρουμε; Οι εχθροί του ελαιολάδου είναι οι εξής:

• Το οξυγόνο: Ο αέρας το οξειδώνει. Καλό είναι, αν προμηθευτούμε μεγάλη συσκευασία (π.χ. πεντόλιτρο), να μοιράσουμε το λάδι σε φιάλες του ενός λίτρου, που θα γεμίσουμε μέχρι το χείλος.

• Το φως και η θερμοκρασία: Η χλωροφύλλη, που δίνει το πράσινο χρώμα, είναι φωτοευαίσθητη. Γι’ αυτό προτιμάμε τα λάδια που έχουν αδιαφανείς ή σκουρόχρωμες συσκευασίες και τα φυλάσουμε σε σκοτεινό, δροσερό περιβάλλον. Η θερμοκρασία δεν πρέπει, ιδανικά, να ξεπερνά τους 16° C. Το καλοκαίρι μπορούμε να το αποθηκεύουμε σε μικρότερες φιάλες στο ψυγείο.

 

 

 

Το διαβάσαμε στο gastronomos.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Στην Αυστραλία σκότωσαν κοάλα λόγω ... υπερπληθυσμού

     Η υπουργός Περιβάλλοντος της πολιτείας της Βικτόρια, Λίζα Νέβιλ, ανακοίνωσε πως η ευθανασία των κοάλα έλαβε χώρα κοντά...

  2. Η απόφαση χρηματοδότησης προγραμμάτων ΟΕΦ

    Την απόφαση με την οποία εγκρίνεται η χρηματοδότηση των προγραμμάτων ΟΕΦ για την τριετία 2015 - 2018 έδωσε...

  3. Ανάπτυξη των ορεινών όγκων

    Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας μπορεί να ξεκινήσει από την Περιφέρεια και...

  4. Το δέντρο της ζωής δείχνει τη συγγένειά μας με τα πρωτόζωα

     Το πληρέστερο δέντρο της ζωής δείχνει τη συγγένειά μας με τα πρωτόζωαΠόσο στενοί συγγενείς είναι ένας χιμπατζής και...

Αυτό το γνωρίζατε;

Λουλούδια για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Λουλούδια για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Τα λουλούδια για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι κάτι σαν το έλατο για τα Χριστούγεννα. Πολύ απλά δεν μπορεί κανείς να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για γερά μαλλιά

Βότανα για γερά μαλλιά

Η τριχόπτωση είναι ο εφιάλτης κυρίως για τον άνδρα, μετά τα χρόνια της πρώτης νεότητας. Οσο νωρίτερα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια τόσο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέριο  Καμφορά - Essential Oil Camphor Είναι εξαιρετικά δυνατό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ευρέως για τις αντισηπτικές- αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και τη δράση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην ίδια σύνθεση. Μπορούνε όμως όλα τα φυτά να μπουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Απο που πήραν τα ονόματά τους οι μήνες του χρόνου

Απο που πήραν τα ονόματά τους οι μήνες του χρόνου

Κάθε μήνας έχει και μια διαφορετική ιστορία...ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣΟ πρώτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από το θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron