Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε λάδι

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε λάδι

Συμβουλές και οδηγίες για να διαλέξουμε το καλύτερο και να το συντηρήσουμε αναλλοίωτο όλο το χρόνο.  

Για να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα του ελαιολάδου που καταναλώνουμε, επιλέγουμε επώνυμα συσκευασμένα προϊόντα και διαβάζουμε προσεχτικά τις ετικέτες των φιαλών στο ράφι. Ολες οι πληροφορίες βρίσκονται εκεί:

1. Η κατηγορία: «Εξαιρετικό παρθένο», «Παρθένο», «Ελαιόλαδο». H κατηγορία αυτή έχει σχέση με την οξύτητα του λαδιού: όσο χαμηλότερη, τόσο καλύτερο. Το εξαιρετικό παρθένο έχει οξύτητα χαμηλότερη από 0,8% και είναι η επιλογή μας για όλες τις χρήσεις, καθότι υψηλής διατροφικής αξίας.

2. Η παραγωγή: Βιολογική, συμβατική ή ολοκληρωμένης διαχείρισης. Η τιμή του βιολογικού είναι υψηλότερη, αλλά δεν καταπίνουμε μαζί με το λάδι και φυτοφάρμακα.

3. Η ποικιλία: Η ποικιλία του ελαιολάδου δεν παίζει ρόλο στην ποιότητά του.

4. Ο τρόπος έκθλιψης: Σημαντική για τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών του είναι η έκθλιψη. Σε όσο πιο χαμηλή θερμοκρασία γίνεται, τόσο πιο ωφέλιμο το λάδι. Προτιμάμε, λοιπόν, το «ψυχρής έκθλιψης».

5. Η ημερομηνία τυποποίησης: Στη συσκευασία αναγράφεται η ημερομηνία εμφιάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες μπορούν να εμφιαλώσουν σήμερα περσινό λάδι. Οπως αναφέρει η κ. Εφη Χριστοπούλου, χημικός, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αναγραφεί η ημερομηνία παραγωγής του λαδιού στη φιάλη, ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές.

6. Αγουρέλαιο: Είναι το φρέσκο λάδι που παράγεται από άγουρες ελιές πρώιμης συγκομιδής. Εχει έντονο άρωμα, είναι δυνατό, πικρό, πιπεράτο. Τρώγεται ωμό.

Ποια είναι η κατάλληλη συσκευασία;
Το λάδι είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στη θερμοκρασία και στο φως, γι’ αυτό προτιμάμε τις σκουρόχρωμες φιάλες ή τα δοχεία από λευκοσίδηρο, τα οποία έχουν εσωτερική επίστρωση από ειδικό φιλμ.

Τι άλλο να προσέξουμε πριν από την αγορά;

• Ο κ. Βασίλης Φραντζολάς, δοκιμαστής και σύμβουλος ελαιολάδου, τονίζει πως πρέπει να δοκιμάζουμε το λάδι: Βάζουμε λίγο σε ένα κουταλάκι και το αφήνουμε για λίγο στο στόμα πριν καταπιούμε. Θα πρέπει να έχει ζωντανό, φρέσκο άρωμα. Ελέγχουμε αν είναι ταγκό.

• Το χρώμα δεν είναι κριτήριο ποιότητας. Μπορεί, με καλή αποθήκευση, ένα παλιό ελαιόλαδο να έχει πράσινο χρώμα και αντίστοιχα ένα ολόφρεσκο να είναι κατακίτρινο (λόγω ποικιλίας). Τα αλλοιωμένα από το φως ελαιόλαδα έχουν ένα άτονο κίτρινο χρώμα.

• Αγοράζουμε την ποσότητα που υπολογίζουμε πως θα χρειαστούμε και δεν κάνουμε υπερβολές. Ο χρόνος αλλοιώνει την ποιότητα. Πώς το συντηρουμε; Οι εχθροί του ελαιολάδου είναι οι εξής:

• Το οξυγόνο: Ο αέρας το οξειδώνει. Καλό είναι, αν προμηθευτούμε μεγάλη συσκευασία (π.χ. πεντόλιτρο), να μοιράσουμε το λάδι σε φιάλες του ενός λίτρου, που θα γεμίσουμε μέχρι το χείλος.

• Το φως και η θερμοκρασία: Η χλωροφύλλη, που δίνει το πράσινο χρώμα, είναι φωτοευαίσθητη. Γι’ αυτό προτιμάμε τα λάδια που έχουν αδιαφανείς ή σκουρόχρωμες συσκευασίες και τα φυλάσουμε σε σκοτεινό, δροσερό περιβάλλον. Η θερμοκρασία δεν πρέπει, ιδανικά, να ξεπερνά τους 16° C. Το καλοκαίρι μπορούμε να το αποθηκεύουμε σε μικρότερες φιάλες στο ψυγείο.

 

 

 

Το διαβάσαμε στο gastronomos.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Στη μάχη κατά του ΖΙΚΑ, γεννετικά τροποποιημένα κουνούπια

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στηρίζει τις δοκιμές γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών και ενός βακτηρίου που προσβάλλει έντομα ως εν...

  2. Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τα κιλά που χάσαμε

    Σίγουρα ξέρεις τη συνταγή για ένα υγιεινό τρόπο ζωής, κι αυτή δεν είναι άλλη από την ισορροπημένη διατροφή...

  3. ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2015

    Για μια ακόμα χρονιά, η ΕΞΠΟΤΡΟΦ κατακτά με τη σημασία αλλά και τη σπουδαιότητά της, την εμπιστοσύνη και...

  4. Μεγάλο Σάββατο: Έθιμα και άλλα

    Το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί αρχίζουν να προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Ήδη από το πρωί...

Φυτά

Κηραλοιφή για όλες τις χρήσεις!

Κηραλοιφή για όλες τις χρήσεις!

Ας δούμε μία εύκολη συνταγή για να φτιάξετε σπιτική κηραλοιφή που θεραπεύει: τσιμπήματα μέλισσαςτσιμπήματα εντόμωνεγκαύματαηλιακά εγκαύματαΚοψίματα και γρατζουνιέςΕξανθήματα από πυρετόΣκασμένα χείληΦαγούρα στο δέρμαλειχήνεςέκζεμαΣΥΣΤΑΤΙΚΑ...

διαβάστε αναλυτικά »

Δημιουργώντας δώρα από τον κήπο

Φτιάξτε όμορφους πίνακες με φύλλα!

Φτιάξτε όμορφους πίνακες με φύλλα!

Είναι εποχή εορτών και μπορούμε να φτιάξουμε όμορφα δωράκια μόνοι μας. Όλοι οι άνθρωποι αγαπάμε την τέχνη. Είναι στη φύση του ανθρώπου...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Συμβουλές για να έχουμε φρέσκα τυριά στο ψυγείο

Συμβουλές για να έχουμε φρέσκα τυριά στο ψυγείο

Κρατήστε τα τυριά φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.Ποτέ μην τυλίγεται τα τυριά με πλαστική μεμβράνηΟ χειρότερος τρόπος για...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μπανάνα αντί για ... Μπότοξ

Μπανάνα αντί για ... Μπότοξ

Το μυστικό για τέλειο δέρμα βρίσκεται πολύ κοντά σας και πιο συγκεκριμένα στην κουζίνα σας!Ποιος χρειάζεται Botox όταν έχετε τις μπανάνες; Μπορείτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τα πολύτιμα έλαια της φύσης

Τα πολύτιμα έλαια της φύσης

Ένας φυσικός και πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ενυδατώσουμε το δέρμα μας χωρίς να το επιβαρύνουμε με επικίνδυνες ουσίες που περιέχουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο

Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και ένα από τα θέματα που απασχολεί τους γονείς είναι η διατροφή των παιδιών τους στο σχολείο....

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Αντικαταστήστε με «πράσινα καθαριστικά» τα σκληρά και επιβλαβή χημικά! Τη λύση σε όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα στο νοικοκυριό τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσική θεραπευτική αλοιφή για την ψωρίαση

Φυσική θεραπευτική αλοιφή για την ψωρίαση

Ισχυρή θεραπευτική αλοιφή για την ψωρίαση και την ακμή με κουρκουμά και άργιλο. Έχουμε δει αρκετές φορές μέχρι τώρα τις θεραπευτικές ιδιότητες...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron