Αρχική » Φυτά

Μπαχαρικά για καλή υγεία

Μπαχαρικά για καλή υγεία

Το μπαχαρικό είναι το αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού που περιέχει αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες. Είναι γνωστό και με τις ονομασίες καρύκευμα και μυρωδικό. Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται ευρύτατα στα νοικοκυριά.

Ιστορικά τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται κυρίως λόγω των γευστικών χαρακτηριστικών που προσδίδουνε στα φαγητά, αλλά και για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της ταυτόχρονης αύξησης του επιπολασμού των χρόνιων ασθενειών και του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης το ενδιαφέρον των ερευνητών στρέφεται σε αρχέγονα μυστικά, ερευνώντας περαιτέρω τα οφέλη των μπαχαρικών στην υγεία μας.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από το τμήμα χημείας τροφίμων, του τεχνολογικού ινστιτούτου διατροφής στο Mysore, της Ινδίας, μπαχαρικά όπως το κόκκινο πιπέρι, η πιπερόριζα, η μουστάρδα και ο κουρκουμάς μπορούν να διεγείρουν τη μετατροπή της χοληστερίνης σε χολικά οξέα, μια σημαντική διαδικασία αποβολής της χοληστερίνης από το σώμα.

Κανέλα

Η κανέλα είναι από τα πιο διαδεδομένα στη χρήση τους μπαχαρικά αλλά και από τα πιο παλιά γνωστά σε εμάς μπαχαρικά. Έχουνε γίνει αναφορές για τη κανέλα στη Βίβλο ενώ στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούταν τόσο φαρμακευτικά αλλά και για την βελτίωση της γεύσης σε ροφήματα. Βγαίνει από το φλοιό του κανελόδενδρου και καλλιεργείται πλέον σε πολλές χώρες της Ανατολής και όχι μόνο.

Κανέλα η Αντιμικροβιακή

Έχει μελετηθεί η ικανότητα της να σταματάει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, όπως ο ζυμομύκητας Candida. Οι αντιμικροβιακές της ιδιότητες επεκτείνονται και στα τρόφιμα, αφού σύμφωνα με έρευνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συντηρητικό.

Κανέλα η Αντιοξειδωτική

Η κανέλα αποτελεί τόσο ισχυρό αντιοξειδωτικό που συγκρινόμενο με 6 επίσης αντιοξειδωτικά μπαχαρικά (πιπερόριζα, γλυκάνισο, γλυκόριζα, μέντα, μοσχοκάρυδο και βανίλια) αλλά και τα χημικά συντηρητικά BHA , BHT (butylated hydroxytoluene), η κανέλα, εμπόδισε την οξείδωση πιο αποτελεσματικά από όλα τα μπαχαρικά 9εκτός τη μέντα) καθώς και από τα χημικά αντιοξειδωτικά.

Κανέλα και στο Διαβήτη

Σε πείραμα που έγινε σε άτομα με Διαβήτη Τύπου 2 (άνδρες και γυναίκες), βρέθηκε ότι η κανέλλα μείωσε τα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας, των τριγλυκεριδίων, της κακής LDL χοληστερόλης και της ολικής Χοληστερόλης. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη κανέλλας μειώνει τόσο την ινσουλινο- αντίσταση αλλά και τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το Διαβήτη και τα καρδιαγγειακά.

Extra Info: Όχι μόνο η κατανάλωση αλλά και απλά η μυρωδιά του μπαχαρικού αυτού βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Στους πάσχοντες από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, οι ίνες της κανέλας παρέχουν ανακούφιση από την έντονη δυσκοιλιότητα ή τη διάρροια.

Κόκκινο πιπέρι, Πάπρικα

Η πάπρικα είναι η κόκκινη σκόνη που παρασκευάζεται από τους καρπούς συγκεκριμένων ποικιλιών πιπεριάς (είδος capsicum annum). Η γεύση της ποικίλλει από γλυκιά σε καυτερή αλλά και μέτρια. Αποτελεί ένα από τα πιο ”νέα” μπαχαρικά.

Περιεκτικότητα σε Βιταμίνη Α (καροτενοειδή)

Η πάπρικα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, στα οποία οφείλει και το έντονο κόκκινο χρώμα της. Η λουτείνη και η ζεαξανθίνη ωφελούν την όραση μας εμποδίζοντας την ακτινοβολία να βλάψει τα μάτια μας.

1 κ.σ πάπρικα καλύπτει περισσότερο από το 100% των ημερήσιων αναγκών μας σε Βιταμίνη Α.

Περιεκτικότητα σε Βιταμίνη Ε

Η πάπρικα επίσης αποτελεί καλή πηγή Βιταμίνης Ε. 1 κ.σ καλύπτει το 13% των ημερήσιων αναγκών μας στη Βιταμίνη (2 mg). Η Βιταμίνη αυτή έχει αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ σύμφωνα με μελέτες δρα προστατευτικά/ προληπτικά στη νόσο Πάρκινσον.

Περιεκτικότητα σε Βιταμίνη Β6

1 κ.γ πάπρικα καλύπτει το 45 των ημερήσιων αναγκών μας στη Βιταμίνη Β6. Η βιταμίνη αυτή είναι συμπαράγοντας ενζύμων που εμπλέκονται σε περισσότερες από 100 αντιδράσεις για το μεταβολισμό πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους. Είναι απαραίτητη για την απορρόφηση της Βιταμίνης Β12 ενώ καλές πηγές της αποτελούνε οι φακές, τα φασόλια, το αυγό το κρέας και το ψάρι.

Κάρυ

Το κάρυ είναι μείγμα μπαχαρικών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές αναλογίες, δίνοντας χιλιάδες εκδοχές του μπαχαρικού που ονομάζουμε κάρυ. Το κίτρινο χρώμα του οφείλεται στη χρυσόριζα. Τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι το τζίντζερ, το κάρδαμο, το πιπέρι, το κύμινο, η κουρκουμίνη, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το γαρίφαλο κ.α. Η αναλογία του πιπεριού είναι αυτή που καθορίζει την κατηγορία που ανήκει το κάρυ: απαλό, μέτριο και καυτερό.

Η διατροφή που περιέχει κάρυ μπορεί να συντελεί στην πρόσληψη της γήρανσης του εγκεφάλου.

Η κουρκουμίνη που αποτελεί ένα από τα μπαχαρικά που συνθέτουν το κάρυ, θεωρείται ιδιαίτερα θεραπευτική και μελετάται για τη δράση της στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως η νόσος Αλτσχάιμερ στην Ινδία έχει χαμηλότερο επιπολασμό συγκριτικά με τις χώρες του Δυτικού κόσμου.

Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν πως η αύξηση της πρόσληψης κάρυ (και ειδικότερα η αύξηση στην κατανάλωση κουρκουμίνης) μπορεί να δράσει αντικαρκινικά (έχουν έντονη αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση)

Extra info: Πέρα από τη φαρμακευτική χρήση της το κάρυ χρησιμοποιείται ως χρωστική αλλα και συντηρητικό στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με έρευνες ορισμένοι ασθενείς με ΓΟΠ μπορεί να παρατηρήσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους μετά από κατανάλωση κουρκουμίνης επομένως θέλει μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση της.

 

 

Το διαβάσαμε στο ourlife.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φυτά και υγεία








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Γνωρίζετε γιατί δεν πρέπει να τρέχουμε στο ντους αμέσως μετά τη θάλασσα;

    Το θαλασσινό αλάτι έχει πολλά να προσφέρει στην υγεία μας και είναι ταυτόχρονα ένα φυσικό καλλυντικό!Το θαλασσινό αλάτι...

  2. Φωτογραφίες που «παίζουν» με το φαγητό

    Το φαγητό προβάλλεται υπό ένα διαφορετικό πρίσμα. Έκθεση φωτογραφίας επιχειρεί να επανεξετάσει τη σχέση του ανθρώπου με τα...

  3. Παγίδες κουνουπιών στα σημεία εισόδου τους στην Ελλάδα

    κτώ πρωτοποριακές ηλεκτρονικές διατάξεις παρακολούθησης των «χωροκατακτητικών» κουνουπιών-εισβολέων, θα εγκατασταθούν τους επόμενους μήνες σε επιλεγμένα σημεία πιθανής εισόδου...

  4. Πεζογέφυρα για τις... αρκούδες στην Ουάσινγκτον!

    Σύμφωνα με την Υπηρεσία Μεταφορών της Πολιτείας, ο «πράσινος διάδρομος» των ζώων θα περνά πάνω από τον Διαπολιτειακό...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron