Αρχική » Φυτά

Μπαχαρικά για καλή υγεία

Μπαχαρικά για καλή υγεία

Το μπαχαρικό είναι το αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού που περιέχει αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες. Είναι γνωστό και με τις ονομασίες καρύκευμα και μυρωδικό. Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται ευρύτατα στα νοικοκυριά.

Ιστορικά τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται κυρίως λόγω των γευστικών χαρακτηριστικών που προσδίδουνε στα φαγητά, αλλά και για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της ταυτόχρονης αύξησης του επιπολασμού των χρόνιων ασθενειών και του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης το ενδιαφέρον των ερευνητών στρέφεται σε αρχέγονα μυστικά, ερευνώντας περαιτέρω τα οφέλη των μπαχαρικών στην υγεία μας.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από το τμήμα χημείας τροφίμων, του τεχνολογικού ινστιτούτου διατροφής στο Mysore, της Ινδίας, μπαχαρικά όπως το κόκκινο πιπέρι, η πιπερόριζα, η μουστάρδα και ο κουρκουμάς μπορούν να διεγείρουν τη μετατροπή της χοληστερίνης σε χολικά οξέα, μια σημαντική διαδικασία αποβολής της χοληστερίνης από το σώμα.

Κανέλα

Η κανέλα είναι από τα πιο διαδεδομένα στη χρήση τους μπαχαρικά αλλά και από τα πιο παλιά γνωστά σε εμάς μπαχαρικά. Έχουνε γίνει αναφορές για τη κανέλα στη Βίβλο ενώ στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούταν τόσο φαρμακευτικά αλλά και για την βελτίωση της γεύσης σε ροφήματα. Βγαίνει από το φλοιό του κανελόδενδρου και καλλιεργείται πλέον σε πολλές χώρες της Ανατολής και όχι μόνο.

Κανέλα η Αντιμικροβιακή

Έχει μελετηθεί η ικανότητα της να σταματάει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, όπως ο ζυμομύκητας Candida. Οι αντιμικροβιακές της ιδιότητες επεκτείνονται και στα τρόφιμα, αφού σύμφωνα με έρευνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συντηρητικό.

Κανέλα η Αντιοξειδωτική

Η κανέλα αποτελεί τόσο ισχυρό αντιοξειδωτικό που συγκρινόμενο με 6 επίσης αντιοξειδωτικά μπαχαρικά (πιπερόριζα, γλυκάνισο, γλυκόριζα, μέντα, μοσχοκάρυδο και βανίλια) αλλά και τα χημικά συντηρητικά BHA , BHT (butylated hydroxytoluene), η κανέλα, εμπόδισε την οξείδωση πιο αποτελεσματικά από όλα τα μπαχαρικά 9εκτός τη μέντα) καθώς και από τα χημικά αντιοξειδωτικά.

Κανέλα και στο Διαβήτη

Σε πείραμα που έγινε σε άτομα με Διαβήτη Τύπου 2 (άνδρες και γυναίκες), βρέθηκε ότι η κανέλλα μείωσε τα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας, των τριγλυκεριδίων, της κακής LDL χοληστερόλης και της ολικής Χοληστερόλης. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη κανέλλας μειώνει τόσο την ινσουλινο- αντίσταση αλλά και τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το Διαβήτη και τα καρδιαγγειακά.

Extra Info: Όχι μόνο η κατανάλωση αλλά και απλά η μυρωδιά του μπαχαρικού αυτού βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Στους πάσχοντες από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, οι ίνες της κανέλας παρέχουν ανακούφιση από την έντονη δυσκοιλιότητα ή τη διάρροια.

Κόκκινο πιπέρι, Πάπρικα

Η πάπρικα είναι η κόκκινη σκόνη που παρασκευάζεται από τους καρπούς συγκεκριμένων ποικιλιών πιπεριάς (είδος capsicum annum). Η γεύση της ποικίλλει από γλυκιά σε καυτερή αλλά και μέτρια. Αποτελεί ένα από τα πιο ”νέα” μπαχαρικά.

Περιεκτικότητα σε Βιταμίνη Α (καροτενοειδή)

Η πάπρικα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, στα οποία οφείλει και το έντονο κόκκινο χρώμα της. Η λουτείνη και η ζεαξανθίνη ωφελούν την όραση μας εμποδίζοντας την ακτινοβολία να βλάψει τα μάτια μας.

1 κ.σ πάπρικα καλύπτει περισσότερο από το 100% των ημερήσιων αναγκών μας σε Βιταμίνη Α.

Περιεκτικότητα σε Βιταμίνη Ε

Η πάπρικα επίσης αποτελεί καλή πηγή Βιταμίνης Ε. 1 κ.σ καλύπτει το 13% των ημερήσιων αναγκών μας στη Βιταμίνη (2 mg). Η Βιταμίνη αυτή έχει αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ σύμφωνα με μελέτες δρα προστατευτικά/ προληπτικά στη νόσο Πάρκινσον.

Περιεκτικότητα σε Βιταμίνη Β6

1 κ.γ πάπρικα καλύπτει το 45 των ημερήσιων αναγκών μας στη Βιταμίνη Β6. Η βιταμίνη αυτή είναι συμπαράγοντας ενζύμων που εμπλέκονται σε περισσότερες από 100 αντιδράσεις για το μεταβολισμό πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους. Είναι απαραίτητη για την απορρόφηση της Βιταμίνης Β12 ενώ καλές πηγές της αποτελούνε οι φακές, τα φασόλια, το αυγό το κρέας και το ψάρι.

Κάρυ

Το κάρυ είναι μείγμα μπαχαρικών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές αναλογίες, δίνοντας χιλιάδες εκδοχές του μπαχαρικού που ονομάζουμε κάρυ. Το κίτρινο χρώμα του οφείλεται στη χρυσόριζα. Τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι το τζίντζερ, το κάρδαμο, το πιπέρι, το κύμινο, η κουρκουμίνη, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το γαρίφαλο κ.α. Η αναλογία του πιπεριού είναι αυτή που καθορίζει την κατηγορία που ανήκει το κάρυ: απαλό, μέτριο και καυτερό.

Η διατροφή που περιέχει κάρυ μπορεί να συντελεί στην πρόσληψη της γήρανσης του εγκεφάλου.

Η κουρκουμίνη που αποτελεί ένα από τα μπαχαρικά που συνθέτουν το κάρυ, θεωρείται ιδιαίτερα θεραπευτική και μελετάται για τη δράση της στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως η νόσος Αλτσχάιμερ στην Ινδία έχει χαμηλότερο επιπολασμό συγκριτικά με τις χώρες του Δυτικού κόσμου.

Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν πως η αύξηση της πρόσληψης κάρυ (και ειδικότερα η αύξηση στην κατανάλωση κουρκουμίνης) μπορεί να δράσει αντικαρκινικά (έχουν έντονη αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση)

Extra info: Πέρα από τη φαρμακευτική χρήση της το κάρυ χρησιμοποιείται ως χρωστική αλλα και συντηρητικό στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με έρευνες ορισμένοι ασθενείς με ΓΟΠ μπορεί να παρατηρήσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους μετά από κατανάλωση κουρκουμίνης επομένως θέλει μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση της.

 

 

Το διαβάσαμε στο ourlife.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φυτά και υγεία








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Συμβουλές για το βάψιμο των αυγών

    Πασχαλινά αυγά! Κόκκινα, κίτρινα, μπλε και διακοσμημένα με διάφορα σχέδια, όπως και αν προτιμάτε τα πασχαλινά αυγά, παρακάτω...

  2. Σχετικά με την ασφαλιστική υπαγωγή των εργαζομένων της ΕΒΖ στο ΕΤΕΑ

    Την υπαγωγή των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε την...

  3. Η απόφαση χρηματοδότησης προγραμμάτων ΟΕΦ

    Την απόφαση με την οποία εγκρίνεται η χρηματοδότηση των προγραμμάτων ΟΕΦ για την τριετία 2015 - 2018 έδωσε...

  4. Τι δεν γνωρίζουμε για τις μέλισσες

    Γνωρίζετε ότι οι μέλισσες εκτός του ότι μας δίνουν το μέλι, βοηθούν και στην γονιμοποίηση των φυτών. Νέες...

Αυτό το γνωρίζατε;

Λουλούδια για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Λουλούδια για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Τα λουλούδια για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι κάτι σαν το έλατο για τα Χριστούγεννα. Πολύ απλά δεν μπορεί κανείς να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για γερά μαλλιά

Βότανα για γερά μαλλιά

Η τριχόπτωση είναι ο εφιάλτης κυρίως για τον άνδρα, μετά τα χρόνια της πρώτης νεότητας. Οσο νωρίτερα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια τόσο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέριο  Καμφορά - Essential Oil Camphor Είναι εξαιρετικά δυνατό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ευρέως για τις αντισηπτικές- αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και τη δράση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην ίδια σύνθεση. Μπορούνε όμως όλα τα φυτά να μπουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Απο που πήραν τα ονόματά τους οι μήνες του χρόνου

Απο που πήραν τα ονόματά τους οι μήνες του χρόνου

Κάθε μήνας έχει και μια διαφορετική ιστορία...ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣΟ πρώτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από το θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron