Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Βιολογικά τρόφιμα

Τα θεραπευτικά είδη του ελληνικού μελιού

Τα θεραπευτικά είδη του ελληνικού μελιού

Η Ελλάδα είναι πολούσια σε φυτά, άνθη και θεραπευτικές ποικιλιές μελιού. Ας τις γνωρίσουμε

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΡΕΙΚΙ

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά, καθώς βοηθάει τις μέλισσες να αναπτυχθούν βγαίνοντας από τον χειμώνα. Ανθόμελο εξαιρετικά γευστικό, μεγάλης θρεπτικής αξίας πλούσιο σε βιταμίνες.
Τρυγιέται Απρίλιο με Μάιο ανάλογα με την εξέλιξη του χειμώνα. Η γύρη του είναι πολύ γευστική και θεωρείται από τις θρεπτικότερες που συλλέγονται. Κρυσταλλώνει άμεσα μετα την συλλογή του.
 

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΕΛΑΤΟΣ

Τρυγιέται σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα τον Ιούνιο με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στην ορεινή Άρτα. Οι παρατεταμένες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις, οι καυσωνες και το κρύο σταματούν την μελιττο φορία της (Κεφαλληνιακής) Ελάτης.

Μέλι παχύρευστο, πλούσιο σε πρωτείνες, αμινοξέα & ιχνοστοιχεία, ιδιαίτερα γευστικό δεν κρυσταλλώνει. Ενδέχεται να περιέχει ανθόμελο, κυρίως ανοιξιάτικο ρείκι (τα μελίσσια έχουν αναπτυχθεί σε αυτό πριν την μεταφορά τους στα έλατα), όπως και βατομουριά, αγριοφράουλα, μελισσόχορτο, αγριορίγανη κ.α., λόγω της πλούσιας μελισσοκομικής χλωρίδας της περιοχής, καθώς και καστανιά, η μελιττοφορία της οποίας συμπίπτει με το τέλος του ελάτου.

Το μέλι κέρδισε την πρώτη θέση στην έκθεση BIOLMIEL 2009 (Ιταλία) στην κατηγορία του.

ΚΑΣΤΑΝΙΑ
Αυτοφύεται σε υψόμετρο πανω από 600 μέτρα. Ανθίζει Ιούνιο - Ιούλιο αφού προηγηθούν βροχές.
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις διακόπτουν την μελιττοφορία της. Συλλέγεται μέλι και γύρη πολύ υψηλής θρεπτικής αξίας    (το μέλι είναι συνδυασμός ανθόμελου και μελιττώματος).

Το χρώμα του ποικίλει απο καστανό ανοιχτό εως σκούρο, πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, βάριο, μαγνήσιο, μαγγάνιο κ.α.), με ιδιαίτερη έντονη γεύση και άρωμα.

Ανθοφορεί στην ημιορεινή Άρτα (300 - 500 μ.) τον Οκτώβρη. Προϋπόθεση για επιτυχία στην μελιττοφορία του είναι οι βροχοπτώσεις του Σεπτέμβρη και η έλλειψη ΒΔ ανέμων και βροχών στην διάρκειά της. Ανθόμελο με έντονο άρωμα και γεύση, βαθύ κόκκινο χρώμα, μεγάλη θρεπτική αξία, κρυσταλλώνει σε ένα μήνα μετά τον τρύγο του.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΡΕΙΚΙ
Η μελιττοφορία της κουμαριάς ακολουθεί αυτή της Φθ. Ερείκης και συχνά τρυγιούνται μαζί. Το μέλι της έχει έντονο επίσης άρωμα και αντίστοιχη θρεπτική αξία, ανοιχτό κρέμ χρώμα και έντονα πικρή γεύση.

Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, τονωτικό και για τις ίδιες τις μέλισσες γιαυτό και το συλλέγουν εντατικά κρυσταλλώνει πρίν την συμπλήρωση μήνα. Συνοδεύει ιδανικά ροφήματα καθώς και gourmet γαστρονομικές προσεγγίσεις.

ΚΟΥΜΑΡΙΑ

Η μελιττοφορία της κουμαριάς ακολουθεί αυτή της Φθ. Ερείκης και συχνά τρυγιούνται μαζί. Το μέλι της έχει έντονο επίσης άρωμα και αντίστοιχη θρεπτική αξία, ανοιχτό κρέμ χρώμα και έντονα πικρή γεύση.

Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, τονωτικό και για τις ίδιες τις μέλισσες γιαυτό και το συλλέγουν εντατικά κρυσταλλώνει πρίν την συμπλήρωση μήνα. Συνοδεύει ιδανικά ροφήματα καθώς και gourmet γαστρονομικές προσεγγίσεις

 

Το ανωτέρω άθρο το διαβάσαμε στο site της  ελληνική εταιρείας EBION - ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ η οποία διαθέτει όλα τα θεραπευτικά και αρωματικά είδη μελιού
 
 









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ποιες οι συνέπειες της ανόδου της θερμοκρασίας;

    Αν δεν αναληφθεί δράση, οι κλιματολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να ανέβουν ακόμη και κατά 5...

  2. Αρνί ή κατσίκι για το Πασχαλινό τραπέζι;

    Η διατροφική αξία του αρνιού στο πασχαλινό τραπέζι. Το πασχαλινό τραπέζι, εκτός από γεύση και εμφάνιση, καλό είναι...

  3. Δημιουργία Βοτανικού κήπου στη Λήμνο

    Ένας «σκουπιδότοπος» στο κέντρο της Μύρινας, πίσω από το Παντελίδειο Παρθεναγωγείο στον Ρωμέικο Γιαλό, χωρίς... καμία χρηματοδότηση, με...

  4. Ελαιόλαδο: φάρμακο με σφραγίδα

    Το «Υγρό της ζωής» αποκαλούν οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις το ελαιόλαδο! Η συμβολή του στη...

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως θα βρούμε τον τύπο της επιδερμίδα μας

Πως θα βρούμε τον τύπο της επιδερμίδα μας

Κάθε τύπος επιδερμίδας έχει διαφορετικές ανάγκες και χρειάζεται ειδική φροντίδα και προϊόντα περιποίησης. Προσδιορίστε τον τύπο επιδερμίδας σας για να είστε σίγουρη...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσική μάσκα μαλλιών με πορτοκάλι και λάδι καρύδας

Φυσική μάσκα μαλλιών με πορτοκάλι και λάδι καρύδας

Το να παρασκευάσετε τα δικά σας φυσικά προϊόντα φροντίδας είναι διασκεδαστικό, ασφαλές και φιλικό προς τον προϋπολογισμό σας!Υλικά- Χυμός ενός λεμονιού- Χυμός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μούρα για όμορφη επιδερμίδα

Μούρα για όμορφη επιδερμίδα

Τα μούρα καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και διατηρούν το πρόσωπό σας λαμπερό και λείο!Βήμα 1Σε ένα μπλέντερ, αναμείξτε 2 κουταλιές γιαούρτι και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Έντονο ξανθό χρώμα στα μαλλιά με φυσικό τρόπο

Έντονο ξανθό χρώμα στα μαλλιά με φυσικό τρόπο

Το χαμομήλι και το λεμόνι ως παράγοντες λεύκανσης, και ο όξινος χυμός του λεμονιού επιτρέπουν στα ένζυμα της πατάτας να λαμπρύνουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαρούλι και ελαιόλαδο για περιποίηση

Μαρούλι και ελαιόλαδο για περιποίηση

Τα φυσικά προϊόντα διατροφής είναι τα καλύτερα συστατικά για τη φροντίδα του δέρματος, και κοστίζουν πολύ λιγότερο από τις μάσκες εμπορίου.Τι θα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Απαλή και λαμπερή επιδερμίδα με scrub σώματος

Απαλή και λαμπερή επιδερμίδα με scrub σώματος

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι προετοιμασίες για την θάλασσα και το μαγιό έχουν ξεκινήσει. Δώστε λοιπόν στο σώμα σας την φροντίδα που...

διαβάστε αναλυτικά »

Συγκομιδή βοτάνων

Ιδέες και συμβουλές για την χρήση των βοτάνων

Ιδέες και συμβουλές για την χρήση των βοτάνων

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τα αγαπημένα μας βότανα. Μαζεύετε τα βότανα πριν πέσει ο ήλιος, για να έχουν πιο έντονη γεύση. Ψιλοκόψτε σχοινόπρασο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Προλάβετε τις άσπρες τρίχες!

Προλάβετε τις άσπρες τρίχες!

Η κληρονομικότητα είναι ο βασικότερος παράγοντας που καθορίζει σε ποια ηλικία θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες άσπρες τρίχες. Παράγοντες όπως...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron