Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Βιολογικά τρόφιμα

Τα θεραπευτικά είδη του ελληνικού μελιού

Τα θεραπευτικά είδη του ελληνικού μελιού

Η Ελλάδα είναι πολούσια σε φυτά, άνθη και θεραπευτικές ποικιλιές μελιού. Ας τις γνωρίσουμε

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΡΕΙΚΙ

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά, καθώς βοηθάει τις μέλισσες να αναπτυχθούν βγαίνοντας από τον χειμώνα. Ανθόμελο εξαιρετικά γευστικό, μεγάλης θρεπτικής αξίας πλούσιο σε βιταμίνες.
Τρυγιέται Απρίλιο με Μάιο ανάλογα με την εξέλιξη του χειμώνα. Η γύρη του είναι πολύ γευστική και θεωρείται από τις θρεπτικότερες που συλλέγονται. Κρυσταλλώνει άμεσα μετα την συλλογή του.
 

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΕΛΑΤΟΣ

Τρυγιέται σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα τον Ιούνιο με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στην ορεινή Άρτα. Οι παρατεταμένες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις, οι καυσωνες και το κρύο σταματούν την μελιττο φορία της (Κεφαλληνιακής) Ελάτης.

Μέλι παχύρευστο, πλούσιο σε πρωτείνες, αμινοξέα & ιχνοστοιχεία, ιδιαίτερα γευστικό δεν κρυσταλλώνει. Ενδέχεται να περιέχει ανθόμελο, κυρίως ανοιξιάτικο ρείκι (τα μελίσσια έχουν αναπτυχθεί σε αυτό πριν την μεταφορά τους στα έλατα), όπως και βατομουριά, αγριοφράουλα, μελισσόχορτο, αγριορίγανη κ.α., λόγω της πλούσιας μελισσοκομικής χλωρίδας της περιοχής, καθώς και καστανιά, η μελιττοφορία της οποίας συμπίπτει με το τέλος του ελάτου.

Το μέλι κέρδισε την πρώτη θέση στην έκθεση BIOLMIEL 2009 (Ιταλία) στην κατηγορία του.

ΚΑΣΤΑΝΙΑ
Αυτοφύεται σε υψόμετρο πανω από 600 μέτρα. Ανθίζει Ιούνιο - Ιούλιο αφού προηγηθούν βροχές.
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις διακόπτουν την μελιττοφορία της. Συλλέγεται μέλι και γύρη πολύ υψηλής θρεπτικής αξίας    (το μέλι είναι συνδυασμός ανθόμελου και μελιττώματος).

Το χρώμα του ποικίλει απο καστανό ανοιχτό εως σκούρο, πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, βάριο, μαγνήσιο, μαγγάνιο κ.α.), με ιδιαίτερη έντονη γεύση και άρωμα.

Ανθοφορεί στην ημιορεινή Άρτα (300 - 500 μ.) τον Οκτώβρη. Προϋπόθεση για επιτυχία στην μελιττοφορία του είναι οι βροχοπτώσεις του Σεπτέμβρη και η έλλειψη ΒΔ ανέμων και βροχών στην διάρκειά της. Ανθόμελο με έντονο άρωμα και γεύση, βαθύ κόκκινο χρώμα, μεγάλη θρεπτική αξία, κρυσταλλώνει σε ένα μήνα μετά τον τρύγο του.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΡΕΙΚΙ
Η μελιττοφορία της κουμαριάς ακολουθεί αυτή της Φθ. Ερείκης και συχνά τρυγιούνται μαζί. Το μέλι της έχει έντονο επίσης άρωμα και αντίστοιχη θρεπτική αξία, ανοιχτό κρέμ χρώμα και έντονα πικρή γεύση.

Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, τονωτικό και για τις ίδιες τις μέλισσες γιαυτό και το συλλέγουν εντατικά κρυσταλλώνει πρίν την συμπλήρωση μήνα. Συνοδεύει ιδανικά ροφήματα καθώς και gourmet γαστρονομικές προσεγγίσεις.

ΚΟΥΜΑΡΙΑ

Η μελιττοφορία της κουμαριάς ακολουθεί αυτή της Φθ. Ερείκης και συχνά τρυγιούνται μαζί. Το μέλι της έχει έντονο επίσης άρωμα και αντίστοιχη θρεπτική αξία, ανοιχτό κρέμ χρώμα και έντονα πικρή γεύση.

Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, τονωτικό και για τις ίδιες τις μέλισσες γιαυτό και το συλλέγουν εντατικά κρυσταλλώνει πρίν την συμπλήρωση μήνα. Συνοδεύει ιδανικά ροφήματα καθώς και gourmet γαστρονομικές προσεγγίσεις

 

Το ανωτέρω άθρο το διαβάσαμε στο site της  ελληνική εταιρείας EBION - ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ η οποία διαθέτει όλα τα θεραπευτικά και αρωματικά είδη μελιού
 
 









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Λιγότερα λιοντάρια

    Το φαινόμενο ανέλυσε μια ομάδα Καναδών επιστημόνων με μια απλή μαθηματική εξίσωση την οποία αποκαλούν «νόμο κλιμάκωσης ισχύος».Οι...

  2. Η σωστή αποστείρωση των βάζων

    Εποχή που φτιάχνουμε διάφορα γλυκά και μαρμελάδες. Για να διατηρήσετε μαρμελάδες, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού για πολύ καιρό,...

  3. Ιδέες για να σερβίρετε τα πασχαλινά αυγά

    Eκτός από αυτά που θα τσουγκρίσετε στο τραπέζι, μπορείτε να σερβίρετε  πασχαλινά αυγά  δημιουργώντας μια γουστόζικη πιατέλα γεμάτη...

  4. Η εγκύκλιος του Πάπα για το περιβάλλον

    Σύμφωνα με κύκλους του Βατικανού η εγκύκλιος ρίχνει το βάρος της στην κλιματική αλλαγή, τη διασύνδεση της προστασίας...

Φυτά

Χριστουγεννιάτικο έλατο

Χριστουγεννιάτικο έλατο

Αν και το παραδοσιακό ελληνικό έθιμο θέλει το κλασικό καραβάκι να είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις γιορτινές μέρες, το στολισμένο έλατο είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αμυγδαλέλαιο για όμορφα μάτια

Αμυγδαλέλαιο για όμορφα μάτια

Τα ελκυστικά μάτια αντανακλούν τη φυσική ομορφιά σε κάθε άτομο. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τα μάτια μας χωρίς μαύρους κύκλους!Ωστόσο, αυτό...

διαβάστε αναλυτικά »

Συγκομιδή Λαχανικών

Φρούτα και λαχανικά, ποιά είναι η εποχή τους;

Φρούτα και λαχανικά, ποιά είναι η εποχή τους;

Με τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής των φρούτων και λαχανικών - με τα φυτοφάρμακα - τα θερμοκήπια - ορμόνες κλπ που χρησιμοποιούνται, δεν...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Εσωτερική διακόσμηση με φυτά για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος

Εσωτερική διακόσμηση με φυτά για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος

Τα φυσικά φυτά και άνθη μπορεί να κάνουν πολύ όμορφη διακόσμηση για το σπίτι και εκτιμώνται πολύ σε όλο τον κόσμο. Είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πώς θα κάνετε τα δικά σας μαντηλάκια καθαρισμού

Πώς θα κάνετε τα δικά σας μαντηλάκια καθαρισμού

Το λάδι καρύδας δεν είναι μόνο για το μαγείρεμα. Είναι επίσης ένα “πολυλειτουργικό” εργαλείο ομορφιάς, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενυδατώσετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιβλία

Η μεσογειακή διατροφή για ενήλικες

Η μεσογειακή διατροφή για ενήλικες

Η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO (Ναϊρόμπι, Νοέμβριος 2010), μετά από κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Περιφέρεστε άσκοπα στο σπίτι με το θερμόμετρο υπό μάλης, ο βήχας δεν σας αφήνει να κλείσετε μάτι τη νύχτα και τα χαρτομάντιλα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τα φρούτα του Φθινοπώρου

Τα φρούτα του Φθινοπώρου

Με γλυκιά κόκκινη σάρκα και «τροφή των αγγέλων» κατά τον Μαρκ Τουέιν, τα καρπούζια είναι πλούσια σε  βιταμίνη Α και σε ποτάσιο,...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron